Студопедия — Straipsnis. Apskaita ir dokumentш saugojimas
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Straipsnis. Apskaita ir dokumentш saugojimas






1. Apmokestinamieji asmenys privalo tvarkyti apskaitа teisлs aktш nustatyta tvarka ir tokiu bыdu, kad iр jos duomenш bыtш galima teisingai nustatyti рio asmens prievoles, susijusias su PVM.

2. Рio Бstatymo 58 straipsnio 1 dalyje nurodytos veiklos apskaita ir bet kokios kitos veiklos apskaita turi bыti tvarkomos atskirai.

3. Apmokestinamieji asmenys privalo atskirai registruoti prekiш iрgabenimo б kitа valstybж narж рio Бstatymo 5(1) straipsnio 2 dalies 5–7 punktuose nurodytais tikslais atvejus. Рiш atvejш registravimo reikalavimus nustato centrinis mokesиio administratorius.

4. Neteko galios nuo 2010 m. sausio 1 d.

4 dalies redakcija nuo 2013-01-01:

4. Apmokestinamieji asmenys privalo atskirai tvarkyti prekiш, kurias рiems asmenims б рalies teritorijа atgabena kitoje valstybлje narлje PVM mokлtoju registruotas asmuo ar jo uюsakymu kitas asmuo prekiш vertinimo, taip pat jш aptarnavimo (remonto, prieюiыros, derinimo ir kt.), apdirbimo ir perdirbimo paslaugoms atlikti, ir suteiktш paslaugш (бskaitant tam sunaudotas prekes) apskaitа. Рios apskaitos tvarkymo reikalavimus nustato centrinis mokesиio administratorius.

 

5. Apmokestinamieji asmenys privalo tvarkyti gaunamш ir iрraрomш PVM sаskaitш-faktыrш registrus;б juos turi bыti бtraukiamos visos iрraрytos, taip pat gautos PVM sаskaitos-faktыros, kurios iрraрytos ne ant specialaus blanko, iрskyrus PVM sаskaitas-faktыras, nurodytas рio Бstatymo 80 straipsnio 7 dalyje. Рiш registrш tvarkymo, taip pat jш saugojimo bei pateikimo reikalavimus nustato centrinis mokesиio administratorius.

5 dalies redakcija nuo 2013-01-01:

5. Apmokestinamieji asmenys privalo tvarkyti gaunamш ir iрraрomш PVM sаskaitш faktыrш registrus; б juos turi bыti бtraukiamos visos iрraрytos, taip pat gautos PVM sаskaitos faktыros, iрskyrus PVM sаskaitas faktыras, nurodytas рio Бstatymo 80 straipsnio 7 dalyje, ar supaprastintas PVM sаskaitas faktыras. Рiш registrш tvarkymo, taip pat jш saugojimo ir pateikimo reikalavimus nustato centrinis mokesиio administratorius.

 

6. Centrinis mokesиio administratorius turi teisж nustatyti ir kitus reikalavimus dлl PVM apskaiиiavimui naudojamш apskaitos registrш, jш pildymo bei tvarkymo.

7. Apmokestinamieji asmenys privalo uюtikrinti, kad jш (ar jш vardu pirkлjш arba treиiosios рalies) iрraрytos PVM sаskaitos faktыros, taip pat jш gautos PVM sаskaitos faktыros bыtш saugomos рiame straipsnyje nustatyta tvarka. PVM sаskaitos faktыros, kuriomis бformintas prekiш tiekimas ar paslaugш teikimas рalies teritorijoje, taip pat Lietuvos Respublikoje бsikыrusiш apmokestinamшjш asmenш gautos PVM sаskaitos faktыros privalo bыti saugomos 10 metш nuo jш iрraрymo. Apmokestinamieji asmenys privalo saugoti dokumentus tokios formos (raрytinлs ar elektroninлs), kokios jie buvo iрraрyti ar gauti, ir uюtikrinti, kad per visа dokumentш saugojimo laikotarpб bыtш iрlaikytas PVM sаskaitш faktыrш kilmлs autentiрkumas irturinio vientisumas, taip pat kad dokumentai iрliktш бskaitomi, taиiau tais atvejais, kai tiekiamos prekлs ar teikiamos paslaugos, nurodytos рio Бstatymo 14 straipsnio 6 dalyje, apmokestinamшjш asmenш iрsiшstos raрytinлs formos PVM sаskaitos faktыros gali bыti saugomos tik elektronine forma. Jeigu PVM sаskaitos faktыros yra elektroninлs formos, kartu turi bыti saugomi ir duomenys, uюtikrinantys kilmлs autentiрkumа ir turinio vientisumа. Lietuvos Respublikos apmokestinamieji asmenys privalo рiuos dokumentus saugoti рalies teritorijoje, jeigu dokumentai nлra saugomi naudojant elektronines priemones. Jeigu Lietuvos Respublikos apmokestinamieji asmenys saugo dokumentus naudodami elektronines priemones ir uюtikrina visiрkа prieigа prie juose esanиiш duomenш (t. y. galimybж gauti рiuos dokumentus elektroninлmis priemonлmis, juos skaityti ir kitaip naudoti Mokesиiш administravimo бstatymo nustatytais pagrindais), dokumentai gali bыti saugomi ir ne рalies teritorijoje. Lietuvos Respublikos apmokestinamieji asmenys privalo informuoti vietos mokesиio administratoriш apie dokumentш saugojimo vietа, jeigu dokumentai saugomi ne рalies teritorijoje. PVM sаskaitos faktыros, kuriomis бformintas prekiш tiekimas ar paslaugш teikimas рalies teritorijoje, taip pat Lietuvos Respublikoje бsikыrusiш apmokestinamшjш asmenш gautos PVM sаskaitos faktыros ir kiti su рiais dokumentais susijж duomenys bet kokiu atveju negali bыti saugomi teritorijose, kuriose netaikoma 2008 m. geguюлs 26 d. Tarybos direktyva 2008/55/EB dлl tarpusavio pagalbos vykdant reikalavimus, susijusius su tam tikromis rinkliavomis, muitais, mokesиiais ir kitomis priemonлmis (kodifikuota redakcija),ir 2003 m. spalio 7 d. Tarybos reglamentas 1798/2003 dлl administracinio bendradarbiavimo pridлtinлs vertлs mokesиio srityje.

7 dalies redakcija nuo 2013-01-01:

7. Apmokestinamieji asmenys privalo uюtikrinti, kad jш (ar jш vardu pirkлjш arba treиiosios рalies) iрraрytos PVM sаskaitos faktыros, taip pat jш gautos PVM sаskaitos faktыros bыtш saugomos рiame straipsnyje nustatyta tvarka. PVM sаskaitos faktыros, kuriomis бformintas prekiш tiekimas ar paslaugш teikimas рalies teritorijoje, taip pat Lietuvos Respublikoje бsikыrusiш apmokestinamшjш asmenш gautos PVM sаskaitos faktыros privalo bыti saugomos 10 metш nuo jш iрraрymo. Apmokestinamieji asmenys privalo saugoti dokumentus tokios formos (raрytinлs ar elektroninлs), kokios jie buvo iрsiшsti ar pateikti, ir uюtikrinti, kad per visа dokumentш saugojimo laikotarpб bыtш iрlaikytas PVM sаskaitш faktыrш kilmлs autentiрkumas ir turinio vientisumas, taip pat kad dokumentai iрliktш бskaitomi, taиiau tais atvejais, kai tiekiamos prekлs ar teikiamos paslaugos, nurodytos рio Бstatymo 14 straipsnio 6 dalyje, apmokestinamшjш asmenш iрsiшstos raрytinлs formos PVM sаskaitos faktыros gali bыti saugomos tik elektronine forma. Jeigu PVM sаskaitos faktыros yra elektroninлs formos, kartu naudojant elektronines priemones turi bыti saugomi ir duomenys, uюtikrinantys рiш PVM sаskaitш faktыrш kilmлs autentiрkumа ir turinio vientisumа. Lietuvos Respublikos apmokestinamieji asmenys privalo рiuos dokumentus saugoti рalies teritorijoje, jeigu dokumentai nлra saugomi naudojant elektronines priemones. Jeigu Lietuvos Respublikos apmokestinamieji asmenys saugo dokumentus naudodami elektronines priemones ir uюtikrina visiрkа prieigа prie juose esanиiш duomenш (t. y. galimybж gauti рiuos dokumentus elektroninлmis priemonлmis, juos skaityti ir kitaip naudoti Mokesиiш administravimo бstatymo nustatytais pagrindais), dokumentai gali bыti saugomi ir ne рalies teritorijoje. Lietuvos Respublikos apmokestinamieji asmenys privalo informuoti vietos mokesиio administratoriш apie dokumentш saugojimo vietа, jeigu dokumentai saugomi ne рalies teritorijoje. PVM sаskaitos faktыros, kuriomis бformintas prekiш tiekimas ar paslaugш teikimas рalies teritorijoje, taip pat Lietuvos Respublikoje бsikыrusiш apmokestinamшjш asmenш gautos PVM sаskaitos faktыros ir kiti su рiais dokumentais susijж duomenys bet kokiu atveju negali bыti saugomi teritorijose, kuriose netaikoma Direktyva 2010/24/ES ir Reglamentas (ES) Nr. 904/2010 ar jiems iр esmлs savo taikymo sritimi tolygыs savitarpio pagalbos taikymo dokumentai. Apmokestinamieji asmenys, kurie рalies teritorijoje saugo savo (ar jш vardu pirkлjш arba treиiosios рalies) iрraрytas PVM sаskaitas faktыras, taip pat gautas PVM sаskaitas faktыras, naudodami elektronines priemones, kurios uюtikrina visiрkа prieigа prie jose esanиiш duomenш, privalo sudaryti valstybiш nariш, kuriose рie apmokestinamieji asmenys yra бsikыrж arba kuriose tiekiamos prekлs ar teikiamos paslaugos, kompetentingoms institucijoms galimybж gauti рiuos dokumentus elektroninлmis priemonлmis, juos skaityti ir kitaip naudoti prieюiыros tikslais.

 

8. Juridiniai asmenys, kurie nлra apmokestinamieji asmenys, бsigyjantys prekes iр kitш valstybiш nariш, fiziniai asmenys, kurie nлra apmokestinamieji asmenys, бsigyjantys naujas transporto priemones iр kitш valstybiш nariш, taip pat juridiniai ir fiziniai asmenys, kurie nлra apmokestinamieji asmenys, б kitas valstybes nares tiekiantys naujas transporto priemones, privalo saugoti su tuo susijusias PVM sаskaitas-faktыras 10 metш nuo jш iрraрymo.

Straipsnio pakeitimai:

Nr. IX-1960, 2004-01-15, Юin., 2004, Nr. 17-505 (2004-01-31)

Nr. IX-2347, 2004-07-13, Юin., 2004, Nr. 117-4370 (2004-07-29)

Nr. XI-518, 2009-12-03, Юin., 2009, Nr. 151-6772 (2009-12-22)

Nr. XI-1817, 2011-12-20, Юin., 2011, Nr. 161-7616 (2011-12-29)

Бstatymas papildomas 781 straipsniu nuo 2013-01-01:

781 straipsnis. Prekiш tiekimo ir paslaugш teikimo бforminimui PVM sаskaita faktыra taikomos taisyklлs

1. Рio Бstatymo reikalavimai dлl prekiш tiekimo arba paslaugш teikimo бforminimo PVM sаskaita faktыra taikomi tais atvejais, kai prekiш tiekimas ir (arba) paslaugш teikimas pagal рio Бstatymo nuostatas vyksta рalies teritorijoje.

2. Рio Бstatymo reikalavimai dлl prekiш tiekimo arba paslaugш teikimo бforminimo PVM sаskaita faktыra taip pat taikomi, kai prekes ar paslaugas, kuriш tiekimo (teikimo) vieta, remiantis nuostatomis, iр esmлs tolygiomis рio Бstatymo nuostatoms, nustatanиioms prekiш tiekimo (paslaugш teikimo) vietа, yra uю Europos Sаjungos teritorijos ribш, tiekia (teikia) Lietuvos Respublikos apmokestinamasis asmuo ar uюsienio apmokestinamasis asmuo per padalinб, esantб рalies teritorijoje.

3. Neatsiюvelgiant б рio straipsnio 1 dalies nuostatas, tais atvejais, kai prievolл PVM uю prekiш tiekimа arba paslaugш teikimа pagal рio Бstatymo 95 straipsnio nuostatas arba joms tolygias kitш valstybiш nariш teisлs aktш nuostatas atitinkamai рalies teritorijoje ar kitoje valstybлje narлje apskaiиiuoti ir sumokлti tenka jш pirkлjui (arba tektш jш pirkлjui, jeigu prekлs nebыtш neapmokestinamos PVM ar apmokestinamos taikant 0 procentш PVM tarifа), рio Бstatymo reikalavimai dлl prekiш tiekimo arba paslaugш teikimo бforminimo PVM sаskaita faktыra:

1) netaikomi, jeigu рalies teritorijoje prekes tiekia arba paslaugas teikia kitoje valstybлje narлje бsikыrжs apmokestinamasis asmuo (tuo atveju, jei jis рalies teritorijoje turi padalinб, prekes tiekia ar paslaugas teikia ne per рб padalinб) arba kai рalies teritorijoje prekлs tiekiamos ar paslaugos teikiamos per uюsienio apmokestinamojo asmens padalinб, esantб kitoje valstybлje narлje;

2) taikomi, jeigu prekes ar paslaugas, kuriш tiekimo (teikimo) vieta, remiantis nuostatomis, iр esmлs tolygiomis рio Бstatymo nuostatoms, nustatanиioms prekiш tiekimo (paslaugш teikimo) vietа, yra kita valstybл narл, tiekia (teikia) Lietuvos Respublikos apmokestinamasis asmuo (tuo atveju, jei jis kitoje valstybлje narлje turi padalinб, prekes tiekia ar paslaugas teikia ne per рб padalinб) ar uюsienio apmokestinamasis asmuo per padalinб, esantб рalies teritorijoje.

4. Jeigu рio straipsnio 3 dalyje nurodytш prekiш tiekimа arba paslaugш teikimа pagal рio Бstatymo nuostatas ar joms tolygias kitш valstybiш nariш nuostatas PVM sаskaita faktыra бformina рiш prekiш ar paslaugш pirkлjas, taikomos рio straipsnio 1 dalies nuostatos.

Бstatymas papildytas straipsniu:

Nr. XI-1817, 2011-12-20, Юin., 2011, Nr. 161-7616 (2011-12-29)







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 678. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия