Студопедия — Дострокові президентські вибори 2004 р. в Грузії 2004 р.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дострокові президентські вибори 2004 р. в Грузії 2004 р.






 

20 листопада 2003 р., на вулиці Тбілісі вийшло 100 тис. громадян, які не погоджувалися з результатами парламентських виборів. Держдепартамент США вперше публічно звинуватив керівництво Грузії у перекрученні народного волевиявлення. Це стало головним чинником для подальшої боротьби опозиції.

22 листопада 2003 р. грузинська опозиція під час вуличних акцій протесту захопила парламент. Таким чином вони протестували проти фальсифікації парламентських виборів. В руках опозиціонери тримали троянди – і цей день вважається початком «революції троянд» (2003: революція троянд у Грузії (http://www.istpravda.com.ua/videos/2010/11/22/5561/). – 2010. – 22.11).

Щоб забезпечити чесні вибори агентство міжнародного розвитку США виділило Грузії 1,5 млн. дол. для комп’ютеризації виборчого процесу. Уряди країн Європейського Союзу і США організували на виборчу компанію до Грузії безпрецедентну кількість спостерігачів. Національний демократичний інститут США забезпечив неурядову організацію «Чисті руки» значною сумою коштів для проведення паралельного підрахунку голосів та екзит-полів. З ініціати Д. Сороса до Тбілісі навесні 2003 р. було направлено керівника експертного кабінету з питань проведення революційних дій ненасильницького характеру (м.Бєлград) 30-річного О.Марича. Разом з 20-ма молодими грузинами він створив молодіжний опозиційних рух «Кмари», що складався переважно зі студентів. Невдалі спроби Е.Шеварнадзе дискримінувати «Кмари», лише сприяли зростанню популярності руху. Одним з відомих лідерів «Кмари» став Г. Канделакі.

Екс-президент Грузії Е.Шеварнадзе оцінював тбіліські події листопада 2003 р. і свою вимушену відставку як «зраду Заходу». Він публічно заявив про зраду західних лідерів, звинуватив посла США в Грузії Р. Майзла в тому, що він був одним з ініціаторів і організаторів революції. Шеварнадзе нагадав, що він вірно йшов прозахідним курсом, а також про свої заслуги перед Заходом щодо запровадження «нового політичного мислення» та в справі об’єднання Німеччини в період перебування його на посаді міністра закордонних справ СРСР.

Внутрішні чинники ревоюції. У країні був високий рівень невдоволення народних мас, зумовлений загальним погіршенням їхнього матеріального становища. Адже спроби міністра економіки В.Папуа та польського фахівця Л.Бальцеровича оздоровити господарство Грузії закінчилось фіаско. На 2003 р. 75% економіки республіки знаходилось в тіні, в середньому кожний підприємець витрачав на хабарі 200 дол. У серпні 2003 р. МВФ припинив реалізацію програми економічної допомоги Грузії через великий рівень корупції, безпорадність управлінців, масове безробіття. Все це відбувалося на фоні збагачення клану Е.Шеварнадзе

Спроби Е.Шеварнадзе запровадити надзвичайне становище не вдалися, адже поліція не чинила опору опозиції, яка 22 листопада прорвалась до Державної канцелярії, парламенту. Заробітна плата прокурорів, поліцейських, військовослужбовців, прикордонників не перевищувала 50 дол. на місяць. Більшість співробітників державних структур, зокрема й МВС займалися кримінальною діяльністю, рекетом. У 2000 р. 80% бензину та солярки, що використовувались у Грузії надходила контрабандним шляхом.

Хоча приватний сектор Грузії у 2000 р. становив не менше 60%, але відсутність високої правової культури, корупція як невід’ємна частина повсякденного життя робили його діяльність неефективною. Через корумпованість судової системи республіки вирішити будь-які проблеми порушення закону через суди було не можливо. Судам не довіряла більшість громадян держави і в 2005 р.

4 січня 2004 р. в Грузії відбулися позачергові президентські вибори. Закономірно переміг лідер опозиції М. Саакашвілі, який у 2003 р. очолював міський орган влади Тбілісі. За Саакашвілі безкоштовно надавалось необхідне обладнання початковим школам, регулярно виплачувалась грошова допомога на новонароджених, поліпшилось функціонування «швидкої допомоги» (на які це все гроші за економічної кризи в країні).

Наприкінці лютого 2004 р. М.Саакшвілі здійснив перший офіційний візит до США в якості президента. Під час розмови з ним Дж. Буш зазначив, що Грузія стала яскравим прикладом для народів усього світу, що прагнуть встановлення демократії і приходу до влади чесного уряду. Це був момент, коли народ заговорив – констатував американський лідер[i]. (Самуйлов С.М. Этапы политика США в отношении СНГ // США. Канада. Экономика..Политика. Культура. – 2005. –;№3. – С.80).

Додаток 1

 

Витяги з програм кандидатів

В. Коновалюк: фактичноне пропонував конкретних механізмів для покращення ефективності діяльності влади, посилення її відповідальності та механізмів боротьби з корупцією.

В. Рабінович: заборонити обіймати державні посади всім, хто на тому чи іншому державному посту перебував упродовж останніх 15 років!

П. Порошенко: схвалити закон про парламентську опозицію. Структура власності ЗМІ – прозора, а конкурентне середовище в цій сфері – посилене. Створення суспільного телебачення; антикорупційна люстрація судових, правоохоронних, податкових і митних органів; публічний контроль за призначенням і діяльністю суддів і створення системи їхнього автономного функціонування, незалежного від законодавчої та виконавчої гілок влади. Формування професійного корпусу державних службовців, їх соціальний захист та посилення відповідальності.

П. Симоненко: конституційна реформа забезпече: відновлення незалежних органів народного контролю над роботою держапарату, запровадження механізму відкликання міністрів і депутатів усіх рівнів, розширення контрольних функцій парламенту; ліквідацію посади Президента, обласних, міських і районних державних адміністрацій, передача їх функцій виконавчим комітетам відповідних рад, обраних всенародно; обрання депутатів рад за пропорційною системою з відкритими списками не дасть можливості «грошовим мішкам» купувати мандати; ліквідацію депутатської недоторканності і привілеїв депутатів, інших високопосадовців; прийняття нового закону про референдум; винесення усіх доленосних для народу питань на Всеукраїнський референдум; реформа виборчого законодавства (обрання народних депутатів за пропорційною системою, а членів Ради регіонів - по одномандатних округах); широке застосування інструментів прямої демократії (референдуми, народна ініціатива, імпічмент, відкликання депутатів).

Ю. Тимошенко: щорічне декларування чиновниками своїх доходів і видатків; закріпити створення незалежних експертних громадських рад при органах влади із правом голосу та функціями здійснення громадського контролю; розширити межі застосування Закону «Про доступ до публічної інформації» та відповідальність за його невиконання; надати широкі повноваження, зокрема, право на провокацію хабара незалежному Національному антикорупційному бюро; надати громадянам право вести приховану аудіо-відеореєстрацію під час спілкування з корумпованими чиновниками та звертатися напряму в оновлені суди для притягнення корупціонерів до кримінальної відповідальності; перевірити відповідність витрат і вартості майна чиновників та членів їхніх сімей задекларованим доходам; запровадити податок на розкіш як для фізичних, так і для юридичних осіб, на яких чиновники-корупціонери записують своє майно, уникаючи оподаткування; притягти до відповідальності суддів, прокурорів, працівників міліції, всіх посадовців, причетних до політичних переслідувань, порушень прав людини, неправосудних рішень, невиконання рішень Європейського суду з прав людини та до корупції.

А. Гриценко: відокремити бізнес від влади, змусити чиновників дотримуватися Закону і жити на зарплату. На посади призначати не за партійними квотами, а виключно за моральними і професійними ознаками.

М. Маломуж: розмежування влади та бізнесу, оптимізація бюрократичного апарату, прозора система електронного урядування, нова модель державного управління.

Ю. Бойко: максимальну прозорість у взаємодії між бізнесом та державою, жорстким покаранням злодіїв, які посягають на економічні свободи українців та відмовою громадян толерантно ставитись до спроб хабарництва. Україна має піти шляхом країн Південно-Східної Азії щодо спрощення та автоматизації державних послуг.

О. Клименко: забезпечення публічності і прозорості діяльності органів державної влади; гарантування рівних можливостей (стати державним службовцем, користуватись послугами органів державної влади або, навпаки, постачати свої товари чи послуги органам державної влади, отримувати інформацію щодо діяльності органів державної влади, можливостей контролювати владу тощо); обов’язкового декларування видатків державними службовцями та членами їх сімей паралельно з адекватною винагородою роботи державного службовця; проведення виборів до парламенту за відкритими партійними списками, обмеження депутатської та суддівської недоторканості, гарантування незалежності судової гілки влади; створення умов для обрання осіб належних професійних якостей на посади суддів; формування громадянського суспільства, відповідального за державу і за себе; посилення контролю за владою з боку громади, протидії корупції, забезпечення верховенства права як основи демократії.

З. Шкіряк: цілковитий політичний аудит чиновників, депутатів всіх рівнів та держслужбовців. Люстрація, недопущення корупціонерів та винних у політичних репресіях, злочинах проти держави та зазіханнях на територіальну цілісність України до можливості працювати в органах влади. Реальне відокремлення бізнесу від політики. Відновлення правосуддя шляхом змін законодавства про судоустрій та люстрації суддів, причетних до неправосудних рішень, притягнення до кримінальної відповідальності працівників правоохоронних органів, силовиків, суддів, чиновників, причетних до здійснення політичних репресій в Україні, організації провокацій проти мирних демонстрантів. Докорінних реформ правоохоронних органів, включаючи скорочення їхньої чисельності та обмеження функцій відповідно до європейських стандартів із одночасним підняттям професійного рівня їх працівників та відповідного грошового утримання.

Р. Кузьмін: ухвалити ефективний Закон про боротьбу з корупцією. Забезпечити невідворотність покарання за корупційні дії. Забезпечити народний контроль влади, проведення відкритих конкурсів при призначенні на посади та можливість відкликання чиновників з посад народом. Ухвалити Державну програму формування кадрового резерву для призначення на керівні посади в органах державної влади.

О. Тягнибок: встановити обов'язкову перевірку держслужбовців та кандидатів на виборні посади з допомогою «детектора брехні» на причетність до корупційних дій, співпраці з іноземними спецслужбами та наявність подвійного громадянства».

М. Добкін: внести до Конституції закон про вибори губернаторів і суддів прямим відкритим голосуванням, а також за рішенням територіальної громади, й механізм відкликання всіх виборних осіб: депутатів, губернаторів і суддів.

О. Богомолець: розробити і втілити засоби впливу громадянського суспільства на владу, створити інструменти для контролю за діями влади і чиновників. Ініціювати прийняття Закону України про Майдан, як інструмент громадянського впливу на владу.

О. Ляшко: створити громадські трибунали присяжних з числа журналістів, експертів і громадських організацій, які повсюдно контролюватимуть владу.

С. Тигіпко: створити ефективну систему професійного і громадського контролю за діяльністю правоохоронних органів.

В. Саранов: Створення професійного антикорупційного комітету, якому будуть надані повноваження контролювати діяльність співробітників державних органів по всій Україні для повного усунення корупції у всіх гілках влади. Комітет буде підпорядковано безпосередньо Президенту України. Надання можливості громадянам здійснювати вплив при призначенні співробітників державних органів, а також можливості ініціювати їх зняття з посади; щорічна атестація співробітників державних органів з використанням детектора брехні; посилення відповідальності за отримання, дачу та схиляння до дачі хабарів; реформування дозвільної системи за для спрощення и уникнення необхідності отримання різних дозволів, ліцензій та інших дозвільних документів; запровадження «електронного уряду»; оптимізація кількості та штатної структури державних органів усіх рівнів, підвищення рівня оплати праці держслужбовцям до середньоєвропейського рівня; зняття депутатської недоторканності; забезпечення голосування депутатів Верховної Ради та депутатів інших рад за ідентифікацією відбитків пальців, що унеможливить здійснення голосування без наявної присутності депутата та як наслідок унеможливить фальсифікацій голосування.

В. Цушко: народний контроль обранців усіх рівнів: запровадити «єдиний день виборів» для обранців усіх рівнів та суддів; введення системи контролю «Вотум довіри» над керівниками виконкомів та депутатами усіх рівнів, сенаторами та суддями: виборчі комісії (щороку частково ротовані) усіх рівнів зберігатимуть свої повноваження на всю каденцію всіх обранців; щороку в останню неділю березня має проводитись голосування щодо обранців кожного рівня. Обранець, що набере 50%+1 голос від кількості осіб, якi прийшли на голосування, продовжуватиме виконувати свої функції; в округах та населених пунктах, де голова виконкому або депутат не набрав необхідної кількості голосів, призначатимуться нові вибори (на останню неділю травня); керівники виконкомів усіх рівнів, після позитивного «Вотуму довіри» зможуть працювати надалі. Але у разі порушень ними законодавства, місцева рада (2/3 голосів) або Президент матимуть змогу ініціювати відставку керівника. Кандидат у судді має бути не судимим громадянином України з вищою юридичною освітою та 5-річним стажем роботи у сфері юриспруденції. Суддів слід обирати у районах та містах і частину з них делегувати до обласних верховних судів, із ротацією через рік.

Д. Ярош: Наведення порядку, захист прав громадян: оновлення особового складу силових органів; Забезпечення справжньої незалежності суддів. Широке запровадження інституту суду присяжних, позбавлення прокуратури права вести досудове слідство, Створення муніципальної міліції та виборність шерифів; надання права громадянам носіння вогнепальної зброї.

Люстрація та атестація чиновників, зменшення втричі та упрозорення роботи державного апарату; запровадження електронного урядування і демократичних процедур. Подолання корупції:спрощення процесу регулювання, мінімізація адміністративних процедур як основа боротьби з корупцією. Ухвалення закону про лобіювання, офіційна оплата прискорених процедур.

Збільшення покарання за корупційні дії з довічним позбавленням права займати державні посади.


 







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 338. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия