Студопедия — В умовах комуністичного експерименту. Політичні зміни відсунули на другий план господарські питання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

В умовах комуністичного експерименту. Політичні зміни відсунули на другий план господарські питання






Політичні зміни відсунули на другий план господарські питання. У 1955 р. завершилося виконання шестирічного плану. Досягнуті показники не афішувалися партійним керівництвом, оскільки не відповідали пропагованим успіхам. Тільки у виробництві промислової продукції було перевиконано планові завдання (план 158,3 % приросту, виконання - 171,7%), а в усіх інших галузях економіки план не було виконано. Особливо незадовільною була ситуація в сільському господарстві, де замість очікуваного приросту на 50 % було отримано тільки 13 %. Примусова колективізація не дала бажаних результатів: кооперативам і держгоспам належало лише 9,2 % земельних угідь. Заробітна плата зросла на 4-13% замість запланованих 40%, а споживання на одного мешканця - на 30-44 % замість 50-60 %. Успіхи у промисловості були результатом швидкої розбудови військово-промислового комплексу. Але вони були досягнуті переважно за рахунок залучення нової робочої сили при низькій організації виробництва й продуктивності праці. Розбудована бюрократична система державного управління охопила багатьох нових людей, які не мали потрібної кваліфікації. У 1956 р. 36 % директорів підприємств мали лише середню освіту і тільки 16 % - закінчили вищі навчальні заклади. Напруження на ринку споживчих товарів стали нормою повсякденного життя. Додатковим "подразненням" для поляків став "дар" СРСР польському народові - побудований в центрі Варшави у 1955 р. Палац Культури і Науки, який своїм архітектурним стилем не вписувався в панораму європейського міста. У 1955-1956 pp. в керівних колах проходили дискусії з приводу причин незадовільного стану економіки. Бони розглядалися на загальному тлі критики господарської політики попереднього періоду, але не зачіпали принципових засад централізованого державного управління та планування.

Переломове значення для наступного розвитку Польщі та країн соціалістичного блоку мав XX з'їзд КПРС, який відбувся наприкінці лютого 1956 р. у Москві. На закритому засіданні з'їзду в ніч з 24 на 25 лютого без присутності делегацій зарубіжних компартій з доповіддю про "культ особи Сталіна" виступив М. Хрущов. Він висвітлив лише невелику частку злочинних проявів системи деспотичної влади, створеної Сталіним в СРСР і поширеної на інші залежні країни та міждержавні стосунки. Доповідь справила гнітюче враження на комуністів; вона привідкрила лише вершини айсберга злодіянь системи. Всупереч намірам керівництва СРСР зберегти в таємниці текст доповіді, її зміст невдовзі потрапив до лідерів компартій зарубіжних країн, викликавши там розгубленість і критичні настрої.

Суспільна криза. Після завершення з'їзду в Москві раптово помер керівник польської делегації Б. Бєрут. На тлі критики попередніх методів діяльності в ПОРП розпочалася боротьба за посаду першої особи в партії і державі. 20 березня 1956 р. відбувся пленум ЦК ПОРП, в якому взяв участь радянський керівник М. Хрущов. Під час дискусії на пленумі виявилися розбіжності серед польської правлячої верхівки. Група нових людей ЦК (Є. Моравський, В. Матвій, Л. Касман), підтримувані Я. Берманом, Р. Замб-ровським і С. Сташевським, виступила за лібералізацію устрою, демократизацію стосунків у партії та державі, повернення до політичного життя В. Гомулки, який трактувася як борець зі сталінізмом та його жертва. Ця група отримала назву пулавян (від вулиці Пулавської у Варшаві, де мешкали її представники); серед її членів було чимало комуністів-євреїв. їй протистояли прихильники декоративних змін при збереженні недоторканості системи; вони пропонували перекласти відповідальність за попередні дії на покійного Б. Бєрута і групу єврейських керівників ПОРП, щоб усунути їх від влади. Це консервативне угруповання отримало назву натолінців (від назви підваршавського Натоліна, де були розташовані вілли партійних і державних керівників), було представлене 3. Новаком, Ф. Мазуром, Ф. Юзьвяком. Компромісні позиції зайняла на

Історія Польщі

пленумі група "центристів" - Е. Охаб, Ю. Циранкевич, Є. Альбрехт. Радянський керівник М. Хрущов підтримав кандидатуру 3. Новака на посаду першого секретаря ЦК ПОРП, але більшість обрала центриста Едварда Охаба, який був старим членом КПП і не викликав заперечень Москви.

Після пленуму було прискорено усунення з посад скомпрометованих працівників безпеки, у квітні оголошено амністію політв'язнів, скасовано смертні вироки "за злочини проти ПНР". До початку червня з в'язниць і таборів вийшло 28 тис. осіб. У ЗМІ з'явилися відверті виступи із засудженням системи влади та управління, колективізації, "культурної революції", копіювання зразків СРСР і нехтування національними традиціями, залежності країни від східного сусіда. Пожвавились інтелектуальні кола, які виявляли ґрунтовні розходження між теорією марксизму і соціалістичною практикою в СРСР і Польщі. Ідеологами й трибуною "ревізії"" офіційної партійної доктрини став філософ Лєшек Колаковський і тижневик "По просту", на сторінках якого з'являлися найбільш гострі дискусійні публікації з критикою сталінського режиму й пропозиціями "соціалістичної демократії" (редактор Е. Лясота). Навесні 1956 р. спостерігалась активізація робітничого середовища, незадоволеного методами керівництва промисловістю і низькими заробітками. На початку літа уряд підніс зарплату окремим категоріям робітників, полегшив процедуру надання кредитів індивідуальним селянам.

У ПОРП точилася боротьба між "пулавянами" і "натолінцями" за керівні посади в партії та державі. "Натолінці" мали підтримку в партійному апараті й армії, з боку радянських радників і Москви, звинувачували "пулавян" у зміцненні сталінської системи в Польщі. їхнім козирем була реабілітація КПП, проведена під час роботи XX з'їзду КПРС представниками компартій Європи, і ліквідація в квітні 1956 р. Комін-формбюро, що послабило контроль Москви за комуністичним рухом. "Пулавяни" розраховували на підтримку партійних низів і "пробуджене" суспільство, прагнучи, однак, зберегти "лібералізацію" в рамках комуністичної системи.

Познанські події. Навесні 1956 р. напружена обстановка склалася на великих машинобудівних підприємствах ім. Сталіна в Познані (колишніх закладах Цегєль-ського), де робітники вимагали зниження норм виробітку, підвищення платні, зменшення податків. Переговори з дирекцією і представниками міністерства не дали результату. 28 червня 1956 р. розпочався страйк робітників "Цегєльського", до яких приєдналися роздратовані робітники інших промислових підприємств Познані. Вони утворили 100-тисячну демонстрацію, яка вирушила до будинку воєводського комітету ПОРП і міської ради. Люди йшли під гаслами "хліба і свободи", з національними прапорами та співом патріотичних пісень. Однак партійні та міські керівники були неготові до такого розвитку подій і відмовились вийти до людей. Роздратування натовпу досягло апогею й вилилось у стихійне захоплення будинків комітету партії і ради, громадських установ, міліції, безпеки. Демонстрація стихійно переросла у повстання, коли невеликі загони силових структур відкрили вогонь по страйкарях. Частина демонстрантів здобула зброю і захопила в'язницю, випустивши політв'язнів. Почали будуватися барикади. До міста введено військові частини з танками. Солдатів переконували, що заворушення спровоковані "агентами імперіалізму" в інтересах Німеччини. У місто ввійшли війська чотирьох дивізій при 400 танках. До вечора 28 червня повстання було жорстоко придушене. Загинуло 75 осіб, поранено понад 600, заарештовано близько 700.

Події "чорного четверга" у Познані потребували тлумачення перед польською та світовою громадськістю, оскільки інформація про них швидко поширилася по країні і світу. У той час у Познані проходив традиційний Міжнародний ярмарок, на який прибуло багато зарубіжних гостей і кореспондентів. Партійно-державні власті поширили версію про "змову імперіалізму", приурочену до ярмарку, організували збори та

В умовах комуністичного експерименту

мітинги із "засудженням провокаторів". Швидко було проведене слідство, яке, однак, не виявило ознак організованої діяльності повсталих.

Наприкінці липня відбувся черговий пленум ЦК ПОРП, на якому оцінка познанських подій була скоригована: крім "провокацій імперіалізму" було визнано справедливість робітничого протесту в зв'язку з незадовільним соціальним становищем. "Натолінці" пропонували обмежити свободу слова і посилити контроль за ЗМІ, зменшити кількість євреїв у керівництві ПОРП, відновити в партії В. Гомулку. "Пулавяни" зосереджувалися на критиці господарської політики Г. Мінца, заперечували проти повернення В. Гомулки у керівні структури. У підсумку Е. Охаб зберіг у своїх руках владу і продовжив курс поміркованої лібералізації на основі зміцнення "зв'язку ПОРП з масами".

Повернення В.Гомулки. Улітку 1956 р. напруга в суспільстві продовжувала зростати. З'явились антидержавні й антипартійні написи на будинках і в приміщеннях. У серпні були проведені урочистості з нагоди 12-ї річниці Варшавського повстання, змінилося ставлення до солдат колишньої АК. 26 серпня в традиційних костельних урочистостях в Ясній Гурі взяло участь близько 1 млн. осіб, які демонстрували вірність вірі й патріотизм. У середині серпня в Сопоті відкрився І фестиваль джазової музики, на який прибуло багато молоді, що не бажала жити у "закритому суспільстві". Водночас у вищих партійних сферах тривали дискусії та пошуки особи, здатної зберегти владу партії. Погляди більшості зверталися на В. Гомулку. 19 жовтня 1956 р. розпочав роботу черговий (VIII) пленум ЦК ПОРП, на якому передбачалось змінити керівництво- партії. Напередодні пленуму тривали таємні переговори "центристів" і "пулавян" з В. Гомулкою, які налякали "натолінців". Останні звернулися за допомогою до радянського керівництва. Вранці 18 жовтня велика делегація з Москви, очолювана М. Хрущовим, у супроводі вищого військового керівництва несподівано прилетіла до Варшави. Водночас радянським війська у Польщі було наказано розпочати рух у напрямку Варшави. Відбулися гострі переговори М. Хрущова з польськими комуністами, які запевнили радянського керівника в прагненні зміцнити соціалізм у Польщі та єдність країн соціалістичного табору шляхом зміни керівництва ПОРП. Е. Охабу і В. Ґомулці вдалося розвіяти побоювання М. Хрущова щодо виходу Польщі з-під контролю Москви, і він погодився з кадровими змінами. Пленум ЦК ПОРП продовжив роботу й обрав В. Гомулку першим секретарем ПОРП. У своїй доповіді на пленумі новий керівник піддав нищівній критиці сталінську систему, виправдав протест робітників Познані, пообіцяв змінити методи управління. Він підкреслив необхідність демократизації устрою на засадах соціалізму й тісного союзу з СРСР, що повинен ґрунтуватись на основі суверенітету та рівноправності. Доповідь В. Гомулки, яка в прямому ефірі транслювалася по радіо, знайшла розуміння у багатьох поляків, які скерували до ЦК ПОРП численні резолюції підтримки. Люди мали надію на те, що новий керівник партії змінить ситуацію на краще. 24 жовтня В. Гомулка виступив з промовою перед 500-тисячним віче у Варшаві, яке схвально сприйняло його слова про "право кожної нації на суверенне правління у власній державі" і обіцянки покінчити зі сталінізмом у Польщі. На пленумі ЦК дійшло до боротьби за місця у вищому керівництві партії та держави. До складу політбюро й секретаріату ЦК ПОРП увійшли представники групи В. Гомулки і "центристи"; "натолінці" були відсунуті від впливів на найвищому рівні. Події 1956 р. мали важливе значення в розвитку Польщі. Вони виявили згубність спроб запровадження радянської моделі тоталітарного устрою в Польщі, що спиралася на структури залежності від КПРС і СРСР. Разом з тим, тривала пропаганда і система виховання залишила помітний слід на свідомості багатьох поляків, які зберігали віру в можливість "виправлення соціалізму". З цим було пов'язане майже ейфорійне сприйняття постаті В. Гомулки на чолі партії та держави. Це дало змогу ПОРП втримати владу в Польщі.

Історія Польщі

Невдачі лібералізації (1956 - 1970 pp.)

Ознаки лібералізації. Наслідки "жовтневого перелому" 1956 р. дуже швидко стали помітними. Насамперед зникли зовнішні ознаки залежності від Москви. У листопаді 1956 р. маршал К. Рокоссовський і більшість радянських генералів та радників були відкликані до Москви, їхні місця посіли поляки. Міністром оборони став М. Спихаль-ський. Відбулося кілька судових процесів над керівниками колишнього МБП (А. Фейґіним, Р. Ромковським. Ю. Ружанським та ін.), але головні винуватці сталінських репресій - Я. Берман, С Радкевич - були виключені з ПОРП і тихо відправлені на пенсію. Скорочено особовий склад силових структур. Спеціальні комісії розпочали реабілітацію осіб, засуджених за політичними звинуваченнями в першій половині 50-х років. З керівних посад у партії та державі відійшли скомпрометовані особи (голова Верховного Суду В. Барціковський та ін.). 26 жовтня 1956 р. був звільнений з-під арешту в монастирі кардинал С. Вишинський, відновлено видання католицьких часописів. У грудні почала роботу спільна комісія уряду та єпископату, яка повернула вивчення релігії в школі, а опальних єпископів і священиків - до своїх приходів (парафій).

Разом з тим, у листопаді 1956 р. радянські війська розпочали інтервенцію в Угорщину й придушення там національно-демократичного повстання. У Польщі угорські події викликали рух солідарності: збиралися кошти і допомога для повсталих. ЦК ПОРП виступив із заявою про припинення кривавої розправи у Будапешті. Угорські події були пересторогою для лібералів у Польщі, вони окреслювали межу, яку не дозволялося переступати залежним країнам. З другого боку, обстановка створювала для В. Гомулки добру нагоду дистансуватися від Москви. 16 листопада 1956 р. польська партійно-урядова делегація на чолі з В. Гомулкою прибула на переговори до Москви. 18 листопада було підписано спільну заяву ЦК КПРС, ЦК ПОРП і урядів СРСР та ПНР про взаємні стосунки, які повинні ґрунтуватися на засадах дружби, союзу, рівноправності, територіальної недоторканості, суверенітету та невтручання у внутрішні справи. Були врегульовані фінансові взаємини двох країн, СРСР анулював борги Польщі й надав їй кредит для закупівлі 1,4 млн. тонн зерна. 17 грудня між урядами Польщі та СРСР було підписано Договір про правовий статус радянських військ, що тимчасово перебували на території Польщі у зв'язку з відсутністю "достатніх гарантій проти відродження германського мілітаризму". Передбачалося, що радянські війська не будуть втручатися у внутрішні справи країни і підпорядковуватимуться законам Польщі. Незабаром (25 березня 1957 р.) була підписана Угода про репатріацію осіб польської національності, які ще залишалися на території СРСР. До 1959 р. до Польщі виїхало близько 230 тис. поляків.

Нове керівництво ПОРП залишило під своїм контролем усі ділянки суспільно-державного життя, надалі проголошувало своєю метою будівництво основ соціалізму. Разом з тим, зазнали змін методи діяльності керівництва партії, яке відмовлялося від

 

Рис. 70. Члени поттбюро ЦК ПОРП? жовтня 1956 р. Зліва направо: Е. Охаб, В. Гомулка, Ю. Циранкевич. А.Завад-ський.

В умовах комуністичного експерименту

репресивних засобів придушення опозиції, прагнуло ширше використовувати досвід фахівців у проведенні господарської політики, скасувало крайні форми ідеологічної цензури, дозволило більшу свободу наукової та мистецької творчості. Загальні переміни торкнулися також союзних партій. На чолі ЗСЛ став економіст Стефан fnap, який піддав критиці попередню пасивну політику людовців і закликав до збільшення їх впливу на розвиток країни. 9 січня 1957 р. ПОРП і ЗСЛ оголосили спільний документ Директиви нової політики в сільському господарстві. У ньому йшлося про відмову від швидкої колективізації, підтримку державою приватних селянських господарств, сприяння розвитку простих форм кооперації, підвищення закупівельних цін тощо. Після публікації "Директив" почали розпадатися сільськогосподарські кооперативи (залишилося лише 15 %, або 1,5 тис. господарств). У 1957 р. індивідуальним селянам належало 85,4 % земельних угідь, кооперативам - 1,2 %, держгоспам - 13,4 %.

Зміни сталися також у СД. Його керівництво очолив професор Станіслав Кульчин-ський; він намагався посилити вплив партії в середовищі інтелігенції та ремісників, не відмовляючися від визнання керівної ролі ПОРП. Процеси диференціації торкнулися молодіжного середовища: з єдиного ЗМП виокремилися некомуністичні молодіжні організації - Союз молодих демократів, Академічний демократичний союз, Союз робітничої молоді та ін. Відновили діяльність численні творчі спілки, пом'якшилася цензура. Активізувалися католицькі організації. У жовтні-листопаді 1956 р. Об'єднання "Пакс", очолюване Б. Пясецьким, розкололося: з нього вийшла група діячів (Я. Франков-ський, А. Міцевський), які заснували часопис Знак і почали створювати Клуби католицької інтелігенції (КІК). На підприємствах набирали впливу робітничі ради, патронувані профспілками. Головою Центральної ради профспілок, за рекомендацією В. Гомулки, було обрано /. Льоіу-Совінського. У листопаді 1956 р. сейм ухвалив закон, який надавав робітничим радам право контролю діяльності адміністрації. Ради обиралися трудовими колективами на безпосередніх виборах.

Відбулися зміни в урядових структурах. На чолі уряду залишався Ю. Циранкевич, але його заступниками стали людовець С Ігнар і партійний ліберал В. Бєньковський. У листопаді 1956 р. було ліквідовано Державну комісію економічного планування, замість неї створено Комісію планування при Раді міністрів, повноваження якої були обмежені. Незабаром уряд утворив Економічну раду при РМ, яка складалася з незалежних фахівців, її головою було призначено відомого економіста Оскара Лянґє, а до складу включені знані теоретики і практики М. Калєцький, Ч. Бобровський, Е. Ліпінський. Пошуки шляхів інтенсифікації господарства однак обмежувалися доктринальними положеннями "соціалістичної економіки".

У жовтні 1956 р. сейм ухвалив рішення про проведення чергових виборів у січні 1957 р. Ознакою перемін повинен був стати новий виборчий порядок, який дозволяв включати до списків більшу кількість кандидатів у депутати, ніж було місць. Готуючися до виборів, ПОРП наприкінці листопада перетворила Національний фронт у Фронт єдності нації (ФЄН), що складався з тих самих учасників - ПОРП, ЗСЛ, СД, профспілок, католицьких організацій тощо. З метою зміцнення позитивних змін після "жовтня 1956 р." було вирішено підтримати політику нового керівництва ПОРП і виступати на виборах єдиним списком ФЄН. На прохання Ю. Циранкевича, розроблену політичну тактику ПОРП на виборах підтримав також кардинал С. Вишинський. Органи масової інформації, навіть Радіо "Вільна Європа", переконували поляків у необхідності підтримати новий курс ПОРП. Вибори відбулися 20 січня 1957 р. У них взяли участь 94 % виборців, які повинні були обрати 458 послів сейму з 723 кандидатів. Список ФЄН отримав 98 % голосів, що означало повну перемогу В. Гомулки і тактики ПОРП. У новому сеймі засідали 237 послів ПОРП, 115 - ЗСЛ, 41 - СД і 64 безпартійних.







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 369. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия