Студопедия — Магические слова.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Магические слова.






1. Важливою базовою категорією, що відображає сутність, зміст міжнародних економічних відносин, є міжнародний поділ праці. Передумовою ММП виступає суспільний поділ праці, а саме: відокремлення окремих видів трудової діяльності. Суспільний поділ праці буває таких функціональних видів: загальний, частковий та одиничний. Він існує в різних формах, як в межах країни, так і між країнами. До форм розподілу праці в межах країни відносяться: міжзаводська, міжфабрична, внутрігалузева, міжгалузева, міжродова та міжрегіональна.

У свою чергу міжнародний поділ праці можна визначити як вищий ступінь розвитку суспільного територіального поділу праці між країнами, який спирається на стійку, економічно вигідну спеціа­лізацію виробництва окремих країн на тих чи інших видах продукції і веде до взаємного обміну результатами виробництва між ними в певних кількісних і якісних співвідношеннях.

2. Поглиблення та розвиток МПП обумовлено цілим рядом чинників. Основними серед них є: природно-географічні умови, технічний прогрес, соціально-економічні умови. Раніше у формуванні та розвитку МПП головну роль відігравали природно-географічні умови клімат, природні ресурси, розміри території, чисельність населення, економіко-географічне розташування. Довгий час різниця в розподілі природних багатств була основною причиною МПП. Розвиток технічного прогресу призвів до зменшення значення природно-географічних умов, надавши можливість використати пере­ваги науково-технічних досяг нень, розвитку науки й техніки.

3. Паралельно з НТП у МПП значну роль почали відігравати соціально-економічні умови., а саме: досягнутий рівень економічного і науково-технічного розвитку, механізм організації національного виробництва, механізм організації зовнішньоекономічних відносин. Досягнення науки й техніки дають змогу істотно змінювати властивості та характеристики товарів, з якими країна виходить на світовий ринок, бере участь у МПП. Внаслідок чого, формується новий міжнародний поділ праці, що супроводжується серйозними змінами в спеціалізації окремих країн та регіонів. І хоча цей новий міжнародний поділ праці розвивається в межах існуючого світового господарства і нагадує в багатьох випадках його старі форми, він одночасно має ряд специфічних, притаманних лише йому рис та особливостей. Однією з таких особливостей є поява у «третьому світі» нових індустріальних країн. Іншою є те, що транснаціональні корпорації стали свого роду каталізатором формування нового міжнародного поділу праці.

4. Міжнародний поділ праці нерозривно пов'язаний з міжна­родною спеціалізацією виробництва, яка є формою його прояву та його елементами.

МСВ розвивається в двох напрямах - виробничому й територіаль­ному. Виробничий напрям передбачає міжгалузеву та внутрішньога­лузеву спеціалізацію, а також спеціалізацію окремих підприємств, компаній та об'єднань. У територіальному напрямку виділяють спеціа­лізацію окремих країн, груп країн і регіонів на виробництві певних видів продукції та їх частин для світового ринку.

5. Основними формами прояву МСВ є предметна, подетальна (повузлова) та технологічна (постадійна) спеціалізації. Перша з них передбачає спеціалізацію підприємств різних країн на виробництві та експорті повністю закінченого та готового до споживання виробу. Подетальна спеціалізація базується на кооперації виробників різних країн у випуску вузлів та деталей, а технологічна - на здійсненні окремих стадій технологічних процесів виробництва товарів у межах єдиного технологічного процесу.

6. Міжнародна спеціалізація країн на виробництві визначеного роду продукції здійснюється різними шляхами. Одним із них можуть служити торгові контракти. Іншим напрямом розвитку міжнародної спеціалізації країн є взаємні угоди про спеціалізацію виробництва в різних галузях промисловості та сільського господарства.

7. Розглядаючи категорію міжнародне кооперування, у першу чергу необхідно зупинитися на такому понятті як кооперація вироб­ництва. Вони не є ототожненими. Кооперація це спільне вироб­ництво багатьох людей, що працюють в одному підприємстві, у тому числі в корпорації, що припускає єдність організаційної й економічної структури, у рамках якої це виробництво здійснюється, і знаходиться у власності одного або декількох осіб.

На противагу кооперації кооперування являє собою виробничі зв’язки між різними підприємствами, що беруть участь у виготовленні визначеного продукту, але при цьому залишаються господарсько самостійними.

Міжнародне кооперування відрізняється не тільки від коо­перації, а й від звичайної торгівлі. У ході міжнародної торгівлі товарами, послугами, науково-технічними знаннями здійснюється лише зміна форм вартості, і кожний партнер самостійно виконує визначені виробничі функції. При кооперуванні ж відношення партнерів переносяться власне на процес виробництва. Для кооперування характерним є більш інтенсивне співробітництво, ніж для торгівлі. Характерною рисою міжнародного кооперування ви­робництва є й те, що в окремих випадках воно носить комплексний характер, тобто охоплює не тільки виробництво, а й науково-дослідну роботу, і збутову діяльність, що безпосередньо обслуговують виробництво.

8. Міжнародна спеціалізація та міжнародне кооперування виробництва можуть проводитися в життя самими різноманітнішими методами. Найстарішим засобом здійснення кооперованих зв’язків у промисловості, а також у будівництві є формування між підприємствами угод про проведення кожним із них спеціалізації в договірному порядку. Другий досить широко поширений метод міжнародного виробничого кооперування передбачає взаємну часткову спеціалізацію на основі використання індивідуальних ресурсів партнерів і постачання виробів один одному для створення власного кінцевого продукту. У практиці МЕВ застосовується також метод міжнародного виробничого кооперування на основі реалізації партнерами спільної програми створення кожним із них власного кінцевого продукту. Важливим, порівняно новим методом розвитку міжнародного кооперування виробництва, є співробітництво під­приємств різних країн по спільному спорудженню господарських об’єктів.

9. Активна участь країн у сучасному МІНІ є одним з важливих факторів їхнього економічного зростання. Ось чому кожна з країн ставить за мету посісти гідне місце в МПП. Для України це завдання, поряд з його важливістю, обумовлене цілим рядом труднощів об'єктивною та суб’єктивного характеру. Економіка СРСР, до складу якого нещодавно входила Україна,протягом тривалого часу запи­шалась осторонь загальносвітового процесу інтернаціоналізації господарського життя.

10. Завдання, що постали сьогодні перед державою, полягають у тому, щоб на основі Акта про проголошення незалежності України, законів держави про економічну самостійність та про зовнішньоеко­номічну діяльність створити принципово нову, соціально орієнтовану ринкову економічну систему, яка давала б змогу більш глибокої інтеграції національної економіки у світову, збільшення випуску конкурентоспроможних товарів і технологій, активної участі України в міжнародному поділі праці.

Контрольні питання

1. Чим обумовлена необхідність вивчення категорії “міжнародний поділ праці’7

2. Які фактори визначають місце країни в міжнародному поділі праці?

3. Які види суспільного поділу праці Ви знаєте?

4. Назвіть форми розподілу праці в межах країни.

5. Які відмінності ММП від поділу праці в межах країни?

6. Які природні чинники обумовлюють місце країни в МПП?

7. Які чинники виробництва обумовлюють місце країни в МПП?

8. Які зміни вносить НТР у міжнародний поділ праці?

9. Яку роль відіграє НТР у становленні нової моделі МПП?

10. Що являє собою міжнародна спеціалізація виробництва?

11. Назвіть основні напрями розвитку МСВ.

12. Які основні форми прояву МСВ Ви знаєте?

13. Назвіть основні показники рівня спеціалізації країни.

14. Які шляхи розвитку МСВ Ви знаєте?

15. У чому полягає відмінність понять “кооперація” та “кооперування”?

16. Чим відрізняється міжнародне кооперування від міжнародної торгівлі?

17. Назвіть основні причини, які обумовлюють необхідність розвитку міжнародного кооперування в сучасних умовах.

18. Які є об’єктивні труднощі щодо інтеграції України в МПП?

19. Як характеризується економічна ситуація в Україні щодо інтеграції України в МПП?

20. Які є об’єктивні передумови інтегрування економіки України у світове господарство?


1. _______________

Курс

спеціальність 8.02030201 «Історія». 2014-2015 навч. рік

код, назва спеціальності

№ з/ п     Найменування дисциплін І установча сесія дистанційна форма навчання з 20.10.14 ІІ екзаменаційна сесія з 12.01 по 31.01.15 20 днів   Термін виконання контрольних, курсових робіт   Термін складання заліків   Термін складання іспитів   ДЕК та захист дипломних або магістерських робіт
лекції прак./ лабор лекції прак./лабор.
                   
  Вища освіта і Болонський процес       залік   Січень    
  Охорона праці в галузі. Цивільний захист       залік   Січень    
  Педагогіка і психологія ВШ       залік   Січень    
  Методол. та орг. наук. досл.       залік   Січень    
  Методика викл. історії у ВШ       іспит     Січень  
  Історіографія       іспит     Січень  
  Джерелознавство       іспит     Січень  
  Інтелектуальна власність       залік   Січень    
  Історія філософії       залік   Січень    
  Іноземна мова       залік   Січень    
  Дисц. вільного вибору: спецкурс №1       іспит     Січень  
  Дисц. вільного вибору: спецкурс №2       іспит     Січень  
  Асистентська практика (4 тижні) 2 конс.     захист 01.12.14 по 28.12.14р.   Січень  
  Державна атестація: комплексний держ. екзамен               Червень
  Магістерська робота         з 01.03.15 по 30.06.15 р.     Червень

Примітка: 1. Студенти, які ознайомилися з графіком навчального процесу 2014-2015 р., повинні оповістити про це деканат. (email - [email protected]), телефон (302-92-08).

2. Термін перескладання іспитів та заліків – місяць після їхньої здачі. 3. Наприкінці першого півріччя залікові книжки здаються до деканату..

 

В.о. декана історичного факультету К.В. Черкашин

 

Магические слова.







Дата добавления: 2015-08-31; просмотров: 493. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия