Студопедия — Завдання №2.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання №2.






В серпні 2011 році прокурор Л-го району в інтересах держави звернувся до суду і просив визнати спадщину, яка відкрилась після смерті Яшко С. В., відумерлою. Рішенням Л-го районного суду від 13 жовтня 2011 року заява прокурора залишена без задоволення. З матеріалів справи слідує, що Яшко С. В. була членом колективного сільськогосподарського підприємства і була включена до списку осіб, що додавався до Державного акта на право колективної власності на землю. 16 грудня 1996 року на ім’я був виписаний сертифікат на право на земельну частку (пай) в розмірі 2,74 в умовних кадастрових гектарах у землі, що перебуває у власності означеного підприємства. Даний сертифікат вона не отримала, оскільки на той час померла, про що Л-ю сільською радою Л-го району складено актовий запис про смерть від 15 травня 1996 року. Із довідки сільської ради № 1-15 від 25 травня 2011 року вбачається, що після смерті Яшко С. В. спадкоємці для оформлення спадщини не звертались, а згідно повідомлення Л-ої районної державної нотаріальної контори від 15 вересня 2011 року спадкова справа після її смерті не відкривалась.

Відмовляючи в задоволенні заяви, суд виходив з того, що рішення про право на земельну частку (пай) і на право власності на земельну ділянку прийняті після смерті Яшко О. Л., відповідно вона не отримала їх і не зареєструвала Державний акт згідно вимог законодавства, тому відсутні підстави для визнання земельної частки (паю) відумерлою спадщиною.

Прокурор Л-го району бажає подати апеляційну скаргу, оскільки вважає таке рішення вважає незаконним.

Визначіться з питанням про законність рішення. Чи з’ясовані судом першої інстанції всі обставини справи, що мають значення? Коли виникає право власності на земельну частку (пай)?

 

Література

1. Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2003. - № 40. – Ст. 356 (з наступними змінами і доповненнями).

2. Цивільний процесуальний кодекс України // Відомості Верховної Ради (ВВР). — 2004. — № № 40—41, 42. — Ст. 492 (з наступними змінами і доповненнями).

3. Пленум Верховного Суду України, Постанова, від 30.05.2008, № 7 «Про судову практику у справах про спадкування»

4. Пленум Верховного Суду України, Постанова, від 16.04.2004, № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ

5. Указ Президента України „Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям” від 08 серпня 1995 року № 720/95

6. Болокан І. В. Особливості розгляду судом справ про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність // Вісник Запорізького юридичного інституту. - 2009. - № 2. - С. 104-110.

7. Болокан І. В. Правове регулювання особливостей розгляду судами справ про визнання спадщини відумерлою // Вісник Запорізького юридичного інституту. - 2010. - № 2. - С. 130-135.

Тема № 4: Розгляд судом справ про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку. Розгляд судом справ про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

 

Практичне заняття:Розгляд судом справ про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку. Розгляд судом справ про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

Навчальна мета заняття: закріплення теоретичних знань, отриманих під час лекційного курсу.

Час проведення: 4 години.

Час, що відводиться на самостійну роботу:5 годин

Навчальні питання:

1. Підсудність справ про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку. Особи, які можуть бути заявниками у справах про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.

2. Зміст заяви у справах про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку. Розгляд справ про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.

3. Рішення суду у справах про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.

4. Підсудність справ про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу. Особи, які можуть бути заявниками у справах про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

5. Зміст заяви у справах про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу. Розгляд справ про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

6. Рішення суду у справах про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

Методичні вказівки до самостійного опрацювання теми:

Справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку та справи примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу э справами про надання медичноъ допомоги в судовому порядку. Соціально-небезпечний характер цих захворювань є визначальним при визначенні заявника, порядку розгляду, вирішення таких справ, а також зумовлює особливості виконання рішень. Студенту слід знати, що для лікування інших захворювань, що носять соціально-небезпечний характер, в примусовому орядку єдиної процедури судового розгляду не існує.

Студенту при вивченні питання щодо осіб, які мають право звертатися до суду із заявами про надання особі медичної допомоги в примусовому порядку, слід визначити також роль ОВС при порушенні провадження у таких справах. Звернути увагу на те, що близькі родичі психічно хворої особи не можуть самостійно звертатися до суду з заявою про примусове лікування.

Підсудність у справах про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу є альтернативною. Підсудність у справах про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку визначається залежно від суб’єкта звернення.

Слід визначитися з предметом доказування у цих справах, оскільки коло необхідних доказув формується на підставі предмета доказування. Для цього слід звернутися до Закону України «Про психіатричну допомогу» і встановити підстави для надання особі психіатричної допомоги. Звернути увагу на те, що у справах про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку встановленню підлягають як медичний, так і юридичний критерії. Джерелом формування предмету доказування у справах про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу є Закон України «Про боротьбу з туберкульозом».

Рішення суду у справах про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку є підставою для надання медичної допомоги в примусовому порядку. В рішенні має бути зазначено строк надання такої допомоги. Слід визначитися з питанням щодо виписки особи, яка була госпіталізована до психіатричного закладу у примусовому порядку.

В рішенні у справах про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу також має бути зазначено строк, на який особа госпіталізується до медичного закладу. Однак, якщо у справах про надання особі психіатричної допомоги в ЦПК України не міститься обмежувального строку, то у про примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу, такий строк встановлений – до 3-х місяців. У випадках, передбачених законом цей строк може бути подовжений. Студентам слід з’ясувати окремі питання щоо виписки особи з протитуберкульозного закладу, а саме: в якому порядку здійснюєть виписка, хто може бути заявником, коли може бути лінійоване питання про виписку, що слід встановити для позитивного вирішення питання про виписку.

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 555. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия