Студопедия — Завдання №3.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання №3.






Головний лікар Х-кої обласної психіатричної лікарні звернувся в суд із заявою про госпіталізацію Рикової С. М. у психіатричний стаціонар без її усвідомленої згоди. При цьому вказував, що підставою для прийняття рішення про необхідність госпіталізації були відомості про поведінку Рикової С. М., які надійшли від райпсихіатра, дільничого міліціонера і колективної заяви сусідів. На підставі цих відомостей Рикова С. М. була оглянута черговим лікарем ХОПЛ, який підтвердив висновок про необхідність госпіталізації. Комісія лікарів-психіатрів встановила, що Рикова С. М. страждає на параноїчну шизофренію і у зв’язку з відсутністю критики до свого стану та стадії загострення хвороби вона потребує госпіталізації та лікування в умовах психіатричного стаціонару, чим підтвердила обґрунтованість рішення про госпіталізацію та лікування Рикової С. М. у психіатричному стаціонарі без її згоди. Враховуючи викладене, головний лікар ХОПЛ просив суд задовольнити заяву.

Які обставини підлягають встановленню судом в такій справі?

 

Література

1. Цивільний кодекс України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2003. - № 40. – Ст. 356 (з наступними змінами і доповненнями).

2. Цивільний процесуальний кодекс України // Відомості Верховної Ради (ВВР). — 2004. — № № 40—41, 42. — Ст. 492 (з наступними змінами і доповненнями).

3. Сімейний кодекс України // Відомості Верховної Ради (ВВР). — 2002. — № № 21—22, 42. — Ст. 135 (з наступними змінами і доповненнями).

4. Закон України «Про психіатричну допомогу» // Відомості Верховної Ради (ВВР). — 2000. - № 19. – Ст. 143.

5. Пленум Верховного Суду України, Постанова, від 03.06.2005, № 7 «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування»

6. Окреме провадження в цивільному процесі України. Навчальний посібник. Под редакцією доктора юрид. наук, проф., засл. юриста України Мінченка Р.М. - К.: КНТ, 2011- 224 с.

7. Комаров В. В. Окреме провадження: монографія / В. В. Комаров, Г. О. Світлична, І. В. Удальцова; за ред. В. В. Комарова. – Х.: Право, 2011. – 312 с.

8. Осіпова О.О. Деякі процесуальні аспекти звернення із заявою про обов'язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу. [Електронний ресурс]. - Режим доступу: www.nbuv.gov.ua/portal/.../03_07_01.pdf

9. Погребняк О.С. Правове визначення кола осіб, які можуть бути заявниками у справах про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку / О. С. Погребняк // Форум права. - 2011. -№ 1. - С. 789-797.

10. Кройтор В. А. Судовий захист законних інтересів фізичних осіб при примусовому наданні медичної допомоги: монографія / В. А. Кройтор, О. С. Погребняк. – Х.: НікаНова, 2012. – 278 с.

Тема № 5: Розгляд судом справ про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника та векселі. Розгляд судом справ про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю щодо юридичних та фізичних осіб.

 

Практичне заняття:Розгляд судом справ про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника та векселі. Розгляд судом справ про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю щодо юридичних та фізичних осіб.

Навчальна мета заняття: закріплення теоретичних знань, отриманих під час лекційного курсу.

Час проведення: 4 години.

Час, що відводиться на самостійну роботу:6 годин

Навчальні питання:

1. Підсудність справ про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника та векселі. Особи, які можуть бути заявниками справ про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника та векселі.

2. Зміст заяви про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника та векселі.

3. Розгляд справ про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника та векселі. Рішення суду у справах про відновлення прав на втрачені цінні папери на пред'явника та векселі.

4. Підсудність справ про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю щодо юридичних та фізичних осіб. Особи, які можуть бути заявниками у справах про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю щодо юридичних та фізичних осіб.

5. Зміст заяви про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю щодо юридичних та фізичних осіб.

6. Розгляд справ про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю щодо юридичних та фізичних осіб. Рішення суду у справах про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю щодо юридичних та фізичних осіб.

Методичні вказівки до самостійного опрацювання теми:

Підставою для звернення із заявою про відновлення прав на втрачені цінні напери на пред'явника та векселі у порядку окремого провадження може стати втрата цих документів, а також втрата ознак платіжності цінних паперів або векселів внаслідок неналежного їх зберігання або з інших причин. Підсудність у таких справах залежить від виду цінного паперу, щодо відновлення прав на вексель є альтернативною. Заява подається до суду за місцезнаходженням емітента цінного папера на пред'явника або за місцем платежу за векселем. Стадія підготовки справи до судового розгляду має свої собливості, що полягають у здійсненні процесуальних дій спрямованих на повідомлення держателя цінного паперу про відкриття цивільної справи.

Студенту слід знати зміст рішення за результатами розгляду справи про відновлення прав на втрачені цінні напери на пред'явника та векселі. Рішення про визнання втраченого цінного папера на пред'явника або векселя недійсним є підставою для видачі заявникові цінного папера на пред'явника замість визнаного недійсним або проведення визначених ним операцій; для здійснення платежу за векселем або для видачі заявникові векселя замість визнаного недійсним та для відновлення зобов'язаними за векселем особами передавальних написів.

Банківська таємниця відповідно до ст. 30 Закону України «Про інформацію» відноситься до інформації з обмеженим доступом і є конфіденційною інформацією. На сьогодні правовий режим банківської таємниці в Україні визначається Цивільним кодексом України, а також Законом України «Про банки і банківську діяльність» У цьому Законі дано визначення поняття "банківська таємниця", встановлено механізм збереження та порядок її розкриття.

Справи про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб розглядаються в порядку окремого провадження суддею одноособово без проведення попереднього судового засідання.

Студенту слід звернути увагу на те, що такі справи незалежно від суб'єктного складу підлягають розгляду за правилами цивільного судочинства. В той же час у порядку цивільного судочинства не підлягають розгляду заяви, пов'язані з оперативно-розшуковою діяльністю чи розслідуванням кримінальних справ. Такі питання вирішуються за кримінально-процесуальним законодавством, зокрема, у порядку, передбаченому статтями 14-1, 66, 97, 177, 178 КПК України.

Студентам слід звернути увагу на підсудність таких справ, зокрема на те, що заява про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи у випадках, встановлених законом, подається до суду за місцезнаходженням банку, що обслуговує таку юридичну або фізичну особу. Судова практика виробила правило, за яким заяви про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, подаються до суду також і за місцезнаходженням філії банку, якщо вона обслуговує юридичну чи фізичну особу, стосовно якої вимагається розкриття такої інформації. Однак слід враховувати, що філія не є юридичною особою, а відтоді особою, яка бере участь у цій справі, може бути лише банк.

Студенту також слід дослідити питання щодо особливостей розгляду справи, особливості суб'єктного складу учасників процесу, а також питання щодо предмету доказування, джерел його формування, змісту рішення, межі розкриття інформації, яка містить банківську таємницю та специфіку виконання рішення суду в цих спрвах.

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 393. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия