Студопедия — Тема 3: Ґрунтово-ерозійне та грунтоеколого-агрохімічне знімання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема 3: Ґрунтово-ерозійне та грунтоеколого-агрохімічне знімання






3 огляду на інтенсивне розорювання земель, вирубування лісів, помилки в агротехнологічному процесі при використанні земельних ресурсів схилів виникає ґрунтова ерозія, яка приносить велику шкоду сільськогосподар­ському виробництву та довкіллю загалом.

З твердим і рідким стоком щорічно втрачається велика кількість пожив­них речовин і гумусу, руйнується структура ґрунту, погіршується якість земель, знижується врожайність сільськогосподарських культур. Тому дуже актуальною проблемою є охорона ґрунтів і ґрунтового покриву від усіх видів ерозії. Ерозію легше попередити, ніж потім з нею боротися.

Бережливе ставлення до ґрунтів, виконання агротехнічних заходів і від­повідний землеустрій — це основні складові успішного попередження та ліквідації ерозійних процесів. Для вирішення цих завдань необхідно мати чітке уявлення про причини, що сприяють розвитку ерозійних процесів, і масштаби їхнього прояву. Це завдання може бути вирішене на основі де­тальних досліджень властивостей еродованих земель, процесів, які тут від­буваються, і знання особливостей їхнього картографування. В програму ґрунтово-ерозійних досліджень входить картографування еродованих земель і комплекс стаціонарних досліджень на ключах. У цьому розділі ми розгля­немо питання картографування еродованих земель.

У разі проведення ґрунтово-ерозійних досліджень особливе значення мають морфометричні показники рельєфу. Оскільки ступінь еродованості ґрунтів насамперед пов'язаний зі ступенем вираженості форм рельєфу, то для виявлення топографічних закономірностей у заляганні ґрунтів різного ступеня змитості необхідно складати спеціальні морфометричні карти: кар­ти крутизни схилів, глибини й густоти ерозійного розчленування території, пластики рельєфу. Для складання таких карт необхідно мати якісну топо­графічну карту місцевості великого масштабу. Важливе значення мають також аерофотознімки.

Ще до виїзду в поле за даними картографічної основи визначають густо­ту розчленування, відповідно до якої рельєф території ділять на густороз-членований, середньорозчленований і слаборозчленований. У першому ви­падку на 1 км2 території припадає приблизно 1 км ерозійних форм, у друго­му — від 0,5 до 1, в третьому — менше 0,5 км.

За зовнішнім виглядом ерозійний рельєф ділиться на яружний, балко­вий, долинний і рельєф змішаного походження — яружно-балковий, балко­во-долинний, долинно-яружно-балковий тощо.

Однак розвиток ерозійних процесів є не лише функцією рельєфу. Сту­пінь прояву ерозії значною мірою залежить від характеру кліматичних умов, складу ґрунтоутворюючих порід і їхньої піддатливості до розмивання, ха­рактеру ґрунтів і їхньої протиерозійної стійкості, характеру рослинності, діяльності людини тощо. Тому при ґрунтово-ерозійних зніманнях необхідно виконувати комплексні дослідження.

Спеціальні ґрунтово-ерозійні дослідження проводяться в тих господар­ствах, де значна площа земель еродована. Об'єкти для ґрунтово-ерозійного знімання вибирають після аналізу великомасштабних ґрунтових карт. Прак­тично такі знімання є звичайними великомасштабними ґрунтовими зніман­нями з деякою специфікою, пов'язаною з більш детальним аналізом форм рельєфу та попереднім складанням спеціальних карт ухилів і карт пласти­ки рельєфу. Масштаб дослідження 1:5000-1:10 000.

Ґрунтова карта великого масштабу з максимально докладним виділен­ням контурів ґрунтів різного ступеня змитості й намитості (дефльованості) є основою для розроблення заходів із захисту ґрунтів від тих чи інших видів ерозії та відновлення родючості ґрунтів.

У методичному плані проведення ґрунтово-ерозійних досліджень має свою специфіку. До початку картографування складають карту пластики рельєфу, на яку потім накладають карту ухилів. Тим самим попередньо встановлюють гіпотетичні межі ґрунтових контурів з різним ступенем еро­дованості. Червоною тушшю пунктирною лінією на випуклих формах рельєфу намічають межі між контурами, що мають різну крутизну: до 1°, 1-2°, 2-3°, 3-5°, 5-6°, 6-8°, 8-10°, 10-15° і далі. Посередині контуру проставляють величину ухилу в градусах. Відповідно всі ввігнутості будуть характеризуватись ерозійно-денудаційними мікрокатенами, де переважатимуть намиті грунти.

Теоретично межі контурів ґрунтів, які відрізняються за ступенем еродо-ваності, мають збігатися з межами контурів, які мають різні ухили. Проте насправді така відповідність не завжди має місце, тому що ступінь еродова-ності залежить не лише від крутизни схилу, але й від його довжини та експозиції, розвитку форм мікрорельєфу, інших факторів (властивостей ґрун­ту, рослинності, характеру обробітку, погодних умов тощо). Але в першому наближенні, особливо на коротких схилах, корелятивна залежність між крутизною схилу і ступенем еродованості простежується досить часто. Межі ґрунтових виділів коригують після аналізу аерофотознімків. На аерофотоз-німках, які отримані під час аерофотознімання території в найбільш сприят­ливі терміни (весною до появи сходів), межі ґрунтів з різним ступенем еродованості виділяються дуже чітко, особливо добре помітні межі між зми­тими й намитими ґрунтами.

На довгих схилах, навіть на ухилах в 5-6°, трапляються змито-намиті ґрунти з великою строкатістю за ступенем еродованості, що пов'язано з розвитком різних форм мікро- й мезорельєфу. В таких умовах дуже важли­во мати аерофотознімки для встановлення меж ґрунтових комбінацій з різ­ним відсотковим вмістом еродованих ґрунтів різного ступеня змитості.

У разі закладення розрізів на території найбільш доцільним є метод зак­ладення профілів (катен), перпендикулярних до осі основної долини, і до­даткових катен на схилах другого порядку: від тальвегу однієї балки до тальвегу іншої. При строкатості ґрунтів за ступенем змитості та наявності аерофотознімків необхідно закладати кущі прикопок на плямах різного від­тінку для встановлення складу ґрунтових комбінацій і відсоткового співід-ношення між компонентами комбінації. Відстань між катенами визначаєть­ся на місці залежно від густоти ерозійного розчленування, глибини базису ерозії, крутизни й довжини схилів. Норма ґрунтових виробіток у разі ґрун­тово-ерозійного картографування має бути дещо вищою, ніж при звичайних ґрунтових зніманнях.

З метою підвищення достовірності виділених меж ґрунтових контурів кількість основних розрізів і піврозрізів необхідно збільшити на 20%, а прикопок — на 25-30%. Потреба більшого насичення території ґрунтовими виробітками диктується великою строкатістю ґрунтового покриву за ступе­нем змитості, плямистістю ланів, наявністю форм не лише площинної, але й лінійної ерозії (Т.І.Євдокимова, 1987). Якщо використовуються якісні аеро­фотознімки, кількість ґрунтових виробіток може бути знижена.

За ступенем змитості ґрунти ділять на слабо-, середньо- і сильнозмиті (інколи виділяють дуже сильнозмиті); за ступенем намитості — на слабо-намиті (товщина нанесених відкладів до 20 см), середньонамиті (товщина нанесених відкладів 20-50 см) і сильнонамиті (товщина нанесених відкла­дів понад 50 см).

Ступінь дефльованості також визначають за трьома градаціями: слабо-, середньо- і сильнодефльовані ґрунти.

Для визначення ступеня змитості дуже важливе значення має наявність „еталона" незмитих ґрунтів, пошук якого може стати значною проблемою, особливо там, де площа ріллі досягає 80%, а еродованість 40 і більше від­сотків від усієї площі. Для ділянок з ухилом 3-5° еталоном може бути нормальний ґрунт вододілів з повним набором генетичних горизонтів. Од­нак для схилів з ухилом більше 5° найбільш вдалим для порівнювання буде еталон-розріз, закладений на такому ж схилі під лісом або на ділянці під перелогом, а ще краще — на цілині. Під час ґрунтово-ерозійного знімання необхідно провести спеціальні дослідження з виявлення еталонів для різ­них елементів рельєфу, закріпити такі ділянки на місцевості і визначити їхній статус як „ґрунти-еталони", які підлягають спеціальній охороні й ма­ють бути занесені до „Червоної книги" ґрунтів. Інвентаризація подібних еталонів, створення банку даних надають можливість вивчати вплив на ґрунти не лише ерозійних, а й інших процесів, наприклад, різного виду меліорацій, методом „ключів-аналогів".

Технічні вимоги до розмірів ґрунтових контурів і до проведення меж між ними такі ж самі, як і при звичайних ґрунтових зніманнях. Найменший розмір контуру, який підлягає виділенню, становить 0,25-0,50 га.

Ґрунтово-картографічні роботи слід доповнювати стаціонарними дослі­дженнями, основною метою яких є вивчення розмірів і якісного складу твердого та рідкого стоків. У зв'язку з тим, що сила й інтенсивність ерозії передаються через величину сумарного винесення мінеральних елементів і гумусу, то необхідна організація цілорічних спостережень за поверхневим стоком. Для розрахунку балансу речовин у ландшафті дуже важливо отри­мати відомості про внутріґрунтовий стік. Подібні дослідження потребують спеціальних гідрологічних постів або хоча б стокових площадок.

У польовому картографуванні основним методом визначення ступеня еродованості ґрунтів є метод зіставлення профілю змитих ґрунтів і „еталон­ного" ґрунту. Найбільшою проблемою є встановлення ступеня змитості на орних землях. Картографування дуже затруднене наявністю добре вираже­них форм нано- і мікрорельєфу як природного, так і створеного обробітком та оранкою вздовж схилу. На таких схилових ділянках простежується вели­ка неоднорідність ґрунтового покриву за ступенем змитості-намитості, що потребує виділення ґрунтових комбінацій (варіацій). Для встановлення в ґрунтовій комбінації співвідношення ґрунтів різного ступеня еродованості

потрібно закладати „мікроключі" (1:500) з подвійною або потрійною повтор­ністю, а також використовувати аерофотознімки. Заходи з охорони ґрунтів ґрунтової комбінації від ерозії в таких випадках розробляються для най­більш змитих ґрунтів комбінації.

Наявні на сьогоднішній день класифікації за ступенем еродованості („Ме­тодика крупномасштабного дослідження ґрунтів колгоспів і радгоспів Укра­їнської РСР", 1958; „Классификация и диагностика почв СССР", 1977) по­будовані на профільному методі. В них пропонуються різні діагностичні показники для орних і цілинних ґрунтів, які об'єднуються за типом генетич­ного профілю в певні зональні групи (Т.І.Євдокимова, 1987):







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 616. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия