Студопедия — Компресорна установка
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Компресорна установка






 

Схема компресорної установки зображена на рис. 1.1. Вона складається з компресора 1, поршні якого приводяться в рух електродвигуном постійного струму (на схемі не вказаний), повітряного фільтру 2, мастиловологовідділювача 3, повітрозбірника (ресивера чи зрівнювального бака) 4 і зворотного клапана 5.

 

2. Основні дані компресора

· Марка компресора ВУ-3/8, що означає – повітряний (рос. – воздушный), кутовий (У-образне розміщення циліндрів), продуктивність розрахункова м3/хв, надлишковий (манометричний) тиск нагнітання 8 кгс/см2; частота обертання вала компресора n=960 об/хв, потужність на валу компресора кВт.

· Тип компресора – поршневий двоциліндровий, двоступінчатий (з послідовно підключеними циліндрами), звичайної (одинарної) дії, тобто стиск газу відбувається з одного боку поршня.

· Основні геометричні дані: діаметр циліндра низького тиску (ЦНТ) D1=220 мм, циліндра високого тиску (ЦВТ) D2=120 мм, хід поршня в обох циліндрах S=100мм.

 

3. Стислий опис компресорної установки

 

На рис. 1.1 показаний схематичний вертикальний розріз компресора по циліндрах (ЦНТ і ЦВТ), розташованих під кутом 90°. В кожному циліндрі є поршні 6 і 7, які шатунами 8 і 9 з’єднані з колінчастим валом. Двигун обертає колінчастий вал і приводить поршні в зворотно-поступальний рух різного напрямку в кожному циліндрі. Для зменшення тертя поршнів по стінках в циліндр подається мастило. Таким чином, коли в ЦНТ закінчився процес стиснення повітря, відбувається нагнітання його в ЦВТ (на схемі зображений момент роботи, коли нагнітання повітря в ЦНТ закінчене). Подальше стиснення повітря відбувається в ЦВТ, а в цей час в ЦНТ відбувається всмоктування повітря з атмосфери.

На кришках циліндрів є всмоктуючий і нагнітальний клапани, які забезпечують цикл роботи кожного циліндра.

При вході в ЦВТ встановлюється повітряний фільтр 2 для очищення повітря від зважених в повітрі твердих частинок. При стиснені газу підвищується його температура відповідно до залежності . Для надійної роботи компресора циліндри охолоджуються водою, що проходить крізь спеціальні сорочки 10, а повітря з ЦНТ проходить крізь холодильник ребристого типу 12, в якому по зовнішньому циліндру проходить стиснене повітря, а по внутрішньому – вода.

З холодильника повітря поступає в проміжний мастиловологовідділювач 11 і далі в ЦВТ. З компресора стиснене повітря поступає в основний мастиловологоовідділювач 3, де відбувається його основне очищення від конденсату, нагару і мастила, і далі в повітрозбірник 4, в якому тиск газу вирівнюється, і поступає споживачу.

Для безпеки роботи зворотній клапан 5 обов’язково встановлюється за компресором і автоматично перекриває повернення повітря в компресор. Також для безпеки роботи на проміжному холодильнику і повітрозбірнику встановлюються запобіжні клапани 14 і 15, що підтримують певний тиск в циліндрах і повітрозбірнику.

 

4. Основні експлуатаційні особливості компресора та його пуск

 

Компресор вибухонебезпечний, так як температура спалаху мастила, що знаходиться у циліндрах, складає 220... 240°С (такої температури можна досягти при адіабатному стиснені повітря при e=6), а гримуча суміш, утворена від нагару, може спалахнути і раніше. Тому гранична ступінь підвищення тиску повітря, що утворюється в одній ступені, обмежена температурою спалаху мастил і не повинна перевищувати і перед пуском компресора необхідно ввімкнути систему охолодження компресора і мастильний насос (якщо він встановлений окремо), а також необхідно вести контроль температури повітря на виході, яка не повинна перевищувати 160°С.

Через зворотно-поступальний рух поршнів подача газу нерівномірна, тому тиск в напірній магістралі коливається, що можна спостерігати по ударам зворотного клапана.

 

Наявність мастила та вологи в газі, що подається, вимагає встановлення спеціального мастиловологовідділювача на напірній магістралі.

Попадання мастила і нагару з компресора в напірну магістраль і повітрозбірник також може призвести до вибуху цих елементів установки.

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 674. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Примеры задач для самостоятельного решения. 1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P   1.Спрос и предложение на обеды в студенческой столовой описываются уравнениями: QD = 2400 – 100P; QS = 1000 + 250P...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия