Студопедия — Цель работы. 1. Загальні відомості та класифікація компресорів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Цель работы. 1. Загальні відомості та класифікація компресорів.

План.

1. Загальні відомості та класифікація компресорів.

2. Будова і принцип дії компресорів.

3. Типи вентиляторів і їх характеристики.

 

(1) Компресори – це машини для стискання і переміщення газів та пари.

Класифікація.

За призначенням компресори поділяються на:

1. повітряні;

2. газові;

3. парові.

За принципом дії та будовою:

1. поршневі, 2. ротаційні, 3. відцентрові, 4. осьові, 5. гвинтоподібні, 6. мембранні, 7. струменеві.  

Залежно від напрямку руху потоку компресори бувають:

1. відцентровими

2. осьовими.

Повітряні компресори широко використовуються в сільському господарстві (переробній промисловості), для приводу пневмомеханізмів, вібраторів, для вимушеного подавання палива, при виконанні будівельних робіт, в холодильних установках і т.ін.

Газові компресори застосовують при перекачуванні природного газу, стисканні кисню та інших газів.

У поршневому компресорі засмоктуване повітря стискується в циліндрі поршнем і по досягненні заданого тиску виштовхується в резервуар або мережу високого тиску. У поршневих машинахтиск підвищується, тому що зменшується об'єм газу в замкнутому просторі (наприклад, у циліндрі). Стиснутий в об'ємі газ чи повітря подається в ємкість або газопровід періодично (пульсаціями), що є характерною ознакою цих машин.

У ротаційному компресорі так само, як і в поршневому, застосовується об'ємний квазістатичний стиск газу.

У відцентрових і осьових компресорах, в компресорах ежекційної дії стиск газу має динамічний характер і здійснюється у два етапи. На першому етапі газу надається деяка швидкість, а на другому — кінетична енергія потоку перетво­рюється в енергію тиску.

У струменевих компресорах газ, що стискається змішується з іншим газом, що надходить із великою швидкістю, і в дифузорі стискається вже суміш.

У відцентрових компресорах потік рухається від центра до периферії колеса, що крутиться, тобто радіально, а в осъових — паралельно осі обертання робочого колеса.

Кількість газу, стискуваного в компресорі від низького до високого тиску за одиницю часу, називається продуктивністю компресора; Продуктивність компресора вимірюють в одиницях об'єму газу за го­дину або за хвилину. Об'єм газу звичайно виражають у нормальних; кубометрах, тобто приводять до нормальних умов (760 мм рт. ст. і 0°С).

 

(2) Будова і принцип дії поршневого компресора.

Поршневий компресор складається з циліндра 4 і пор­шня 3. На кришці циліндра встановлено всмоктуючий 2 і нагнітальний 1 клапани, які відкриваються автоматично під дією різниці тисків у циліндрі і всмоктуючому або нагнітальному трубопроводі. Поршню надається зворотно-поступальний рух через крйвошипно-шатунний механізм від зовнішнього джерела роботи (електро­мотор, двигун внутрішнього згоряння та ін.). Робочий процес компре­сора здійснюється за два ходи поршня. При рухові поршня зліва направо тиск газу в циліндрі зменшується, клапан 2 відкривається, і циліндр під тиском газу у всмоктуючому трубопроводі наповнюється газом при сталому тиску (Р1 = const). Наповнення циліндра відбувається при pyсi поршня від крайнього лівого до крайнього пра­ного положень. При зворотному русі поршня всмоктуючий клапан 2 закривається. По досягненні в циліндрі тиску газу Р2, дещо перевершуючого тиск у резервуарі, куди подається газ, відкривається клапан 1 і при подальшому рухові поршня справа наліво відбувається виш­товхування стиснутого газу з циліндра при Р2 = const. Дійшовши до лівого крайнього положення, поршень знову починає рухатися зліва направо, і процес повторюється.

Поршневий компресор розраховується і будується так, щоб при роботі між поршнем і кришкою залишався певний простір. Це необхідно для того, щоб попередити удари поршня об кришку циліндра. Об’єм цього простору називається мертвим, або шкідливим Vм.

Теоретичну діаграму поршневого компресора з урахуванням шкідливого (мертвого) простору наведено на малюнку, де:

Vм – мертвий об’єм циліндра,

Vр – робочий об’єм циліндра;

Vрозш. – об’єм розширення повітря перед всмоктуванням;

Vвс – об’єм всмоктування;

Vн – об’єм нагнітання.

Відношення мертвого об’єму Vм до робочого об’єму Vр циліндра називається коефіцієнтом мертвого простору α:

Vм

α = –––

Vр

 

В сучасних компресорах α=0,03-0,08. При переміщенні поршня від верхньої мертвої точки (ВМТ) до нижньої мертвої точки (НМТ) газ “шкідливого простору” розширюється (процес 3-4). Всмоктувальний клапан відкривається тільки при зниженні тиску цього газу в циліндрі до тиску всмоктування Р1. У цьому випадку об’єм газу, що всмоктується Vвс, менший за робочий об’єм циліндра Vр. Це означає, що “шкідливий простір” зменшує кількість газу, який всмоктується, а отже і знижує продуктивність компресора.

Відношення об’ємів Vвс/Vр називається об’ємним або волюметричним коефіцієнтом компресора, або об’ємним ККД.

Vвс

λv = –––––

Vр

 

В сучасних компресорах λv складає 0,75-0,9 і характеризує ступінь використання робочого об’єму циліндра.

Із збільшенням відносної величини “мертвого простору” об’єм всмоктування а значить і продуктивність компресора зменшується. Продуктивність компресора зменшується також при збільшенні ступеня підвищення тиску:

Р2

ε = ––––,

Р1

 

Ротаційний (пластинчастий) компресор складається з вхідного патрубка 1, корпуса 2, ротора 3, пластин 4 і вихідного патрубка 5. Ротор 3 встановлюється ексцентричне відносно корпуса 2. У тілі ротора є пази, в які вільно встановлено пластини 4. При обертанні ротора пластини під дією відцентрової сили висуваються з пазів і ковзають по внутрішній стінці корпуса 2. Газ із резервуару низького тиску по вхідному патрубку надходить у компресор. Порція газу, що потрапила між пластинами, по ходу обертання ротори поступово зменшується в об'ємі, внаслідок чого тиск його підвищується. Стиснутий газ надходить у вихідний патрубок 5. Як видно, принцип дії ротаційного компресора аналогічний принципу дії поршневого: і в тому, і в другому разі стискування газу відбувається за рахунок зменшення об'єму, в якому замкнуто газ.

Одноступінчастий відцентровий компресор складається з вхідного патрубка 1, робочого колеса 2 з робочими лопатками, дифузора 3, вихідних патрубків 4 і корпуса 5. Газ надходить через вхідний патрубок у канали, утворені лопатками робочого колеса.

При обертанні робочого колеса газ захоплюється цими лопатками і набуває високої швидкості – обертання диска надає газу більшої кінетичної енергії. Далі газ надходить у дифузор, лопатки якого встановлені у нерухомому корпусі компресора. У дифузорі швидкість газу зменшується, і за рахунок гальмування його кінетична енергія перетворюється на потенціальну енергію тиску. Після того газ відводиться через вихідний патрубок.

 

(3) Типи вентиляторів і їх характеристика

Вентиляторами називають пристрої, які використовують для нагнітання і всмоктування повітря та газів при загальному напорі менше 0,015 МПа.

Розрізняють вентилятори:

– загального призначення;

– тягодутьові установки станційної енергетики (вентилятори дутьові, димососи);

– млинові;

– шахтні тощо.

Дуттьові вентилятори призначені для подавання повітря в топки парових котлів.

Димососи – для відсмоктування димових газів з котельних агрегатів.

Вентилятори гарячого дуття – для подавання повітря з температурою 200÷400оС.

Млинові – для пневматичного транспортування вугільного пилу в системі пилоприготування.

За принципом дії та конструктивними особливостями вентилятори бувають відцентровими та осьовими.

Відцентрові вентилятори призначені для переміщення повітря і неагресивних газів з температурою до 80оС. Найбільшого поширення в агропромисловому виробництві та переробній промисловості набули відцентрові (радіальні) вентилятори В–Ц–4–70, В–Ц4–75, В–Ц14–76, де: В – вентилятор; Ц – відцентровий; 4,14 – коефіцієнт повного тиску в режимі максимального к.к.д.; 70, 75, 76 – швидкохідність, рад/с.

Коефіцієнт швидкохідності вентилятора – це частота обертання його, при якій в режимі максимального к.к.д. він подає 1 м3/с газу, створюючи умовний тиск 0,3 кПа.

Характеристики вентиляторів встановлюють безпосередньо під час випробувань на постійній швидкості обертання і будують для повітря при стандартних умовах, коли Рст = 0,1 МПа, tст = 20оС, відносна вологість повітря φ = 50 %, густина ρ = 1,2 кг/м2.

Цель работы.

Изучение работы центробежного вентилятора на различных режимах и исследование его аэродинамических характеристик.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Практичне заняття №1. | 

Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 1192. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия