Студопедия — Загальна характеристика програми
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальна характеристика програми






 

Програма «Парус-Предприятие 7.11» є комплексною програмою автоматизації бухгалтерського обліку підприємств малого і середнього бізнесу. Після встановлення програми немає необхідності проводити будь-які серйозні налагодження, однак користувач має право налагодити програму відповідно до умов функціонування підприємства та організації обліку: переналагодити План рахунків, номенклатуру запасів, створити бланки, зразки заповнення документів, правила їх обробки в обліку тощо.

Програма складається з функціонально відокремлених модулів: «Администратор», «Бухгалтерия», «Реализация и склад», кожен з яких містить один або декілька додатків, тобто програм, що працюють в ОС МS Windows.

Модуль «Администратор» призначений для використання головним бухгалтером або програмістом. Даний модуль дозволяє виконувати ряд функцій:

– управління базами даних (створення баз даних, їх оновлення та перетворення, створення резервних копій, відновлення цілісності, встановлення загальнопрограмних параметрів тощо);

– контроль за діями користувачів (реєстрація користувачів програми, розподіл прав доступу користувачів до розділів інформації та функцій програми);

– виход з нештатних ситуацій, пов’язаних як зі збоями в роботі обладнання, так і з помилками персоналу.

Модуль «Реализация и склад» є самостійним програмним компонентом. Цей модуль може використовуватись і без програми бухгалтерського обліку, однак повною мірою його переваги реалізуються при роботі разом із бухгалтерським модулем на одній базі даних. Саме в цьому випадку вся необхідна інформація з модуля «Реализация й склад» одразу надходить в бухгалтерський модуль, обробляється там і повертається у вигляді готових документів. Характерна особливість модуля полягає у використанні механізму особових рахунків контрагентів, що передбачає відкриття для кожного контрагента (покупця, постачальника) особового рахунку (одного або декількох), на якому ведеться облік фінансових (вхідні і вихідні платіжні доручення, касові ордери) і товарних (відпуск, повернення, поставка товарів та послуг) взаєморозрахунків із контрагентами. Це дає можливість індивідуального підходу до кожного клієнта, миттєвого отримання інформації про взаєморозрахунки з ним, проведення взаємозаліків, зручної обробки оплати одним платіжним дорученням по декількох операціях.

Модуль «Бухгалтерия» призначений для ведення обліку господарських операцій, роботи з первинними документами та для складання бухгалтерської звітності. Водночас в програмі «Парус-Предприятие 7.11» даний модуль є об’єднуючою ланкою для всіх інших функціональних модулів, що дозволяє програмі працювати злагоджено та органічно. Він дозволяє вести бухгалтерський облік, використовуючи кілька планів рахунків паралельно, вести кількісний та валютний облік, а також використовувати різні розрізи аналітики при веденні аналітичного обліку.

Кожний модуль може працювати як самостійний додаток, але в повній мірі переваги модулів реалізуються при використанні їх у якості програмного комплексу із загальною базою даних.

Робоче місце в програмі – конкретний модуль програми, встановлений на конкретному комп’ютері.

В робочому вікні програми верхній рядок відведений під заголовок програми із зазначенням модуля програми та місця знаходження інформаційної бази підприємства.

Головне меню програми (другий рядок екрану) містить перелік пунктів меню. Кожний пункт головного меню є назвою групи режимів або функцій програми. В наступному рядку зазначаються піктограми відповідних пунктів меню, призначених для швидкого виконання певних дій в програмі, – панель інструментів. В нижньому рядку програми (рядку стану) зазначається час виконання операцій та документ, з яким працює користувач.

При роботі з обліковими регістрами або словниками на екрані з’являється вікно, що містить три складові: 1) дерево каталогів; 2) «материнську» таблицю; 3) «дочірню» таблицю.

Головне вікно розділу може містити всі або лише частину із зображених на рисунку елементів. Як мінімум, воно містить таблицю зі списком записів. В головних вікнах деяких розділів є друга («дочірня») таблиця, де виводиться список записів, пов’язаних із поточним рядком першої («материнської») таблиці. Можуть бути і розділи з кількома «дочірніми» таблицями (вони розміщуються на закладках, нижче «Материнської» таблиці). Записи в головній (або єдиній) таблиці можуть бути об’єднані в каталоги, які, в свою чергу, також можуть бути об’єднані в інші каталоги. У цьому випадку головне вікно розділу містить дерево каталогів. Дерево каталогів є не у всіх розділах. Користувач має право змінювати зовнішній вигляд головного вікна розділу, співвідношення розмірів його окремих елементів, розмір і порядок розміщення стовпчиків в таблицях. В програмі використовуються два типи вікон: «список» та «форма редагування».

Вікна типу «список» використовуються в тих випадках, коли, працюючи з одним розділом програми, необхідно отримати або відобразити дані з іншого розділу. Вікна цього типу завжди мають одну або декілька таблиць і в деяких випадках – дерево каталогів.

Вікна типу «форма редагування» використовуються для відображення, введення і зміни значень різних параметрів, зокрема:

– для додання, копіювання та виправлення запису таблиці головного вікна, розділу або типу вікна «список»;

– для завдання умов відбору;

– при встановленні параметрів виконання різних функцій, операцій тощо.

В загальному випадку форми можуть включати в себе таблиці, поля, кнопки, коментарі та елементи оформлення.

Якщо декілька комп’ютерів працюють з однією базою даних, то будь-яка зміна інформації в ній буде відображена одразу на всіх комп’ютерах. В той же час, в програмі є ряд характеристик, що стосуються лише того додатку і лише того комп’ютера, на якому йде робота. Це, передусім, різноманітні налагодження відображення даних. Вони стосуються лише інтерфейсу програми; їх можна назвати налагодженнями робочого місця.

Вся інформація зберігається в різних об’єктах, зареєстрованих в програмі. Об’єктом можуть виступати документи, господарські операції, особові рахунки, товари тощо. Для того, щоб почати працювати з тією чи іншою таблицею бази даних програми, достатньо ввійти до розділу програми, призначеної для виконання відповідних функціональних задач.

Розділи програми можна поділити на три види:

– облікові регістри;

– функціональні розділи;

– словники.

В облікових регістрах зберігається та обробляється інформація про об’єкти, в якості яких можуть виступати документи, господарські операції, особові рахунки, товари тощо.

Функціональні розділи забезпечують виконання операцій з обробки інформації одночасно з кількох облікових регістрів. Це, наприклад, отримання різноманітних звітів, перенесення залишків по рахунках тощо.

Словник – особливий вид розділів, будь-яке сховище інформації, що не є обліковим регістром, в якому зберігаються дані не за конкретними документами, господарськими операціями, товарами, залишками або оборотами, а деякі допоміжні відомості.

В першу чергу при роботі з програмою необхідно налагодити всі словники («План счетов», «Шаблоны документов», «Контрагенты», «Наименование и курсы валют», «Номенклатор», «Образцы», «Константы»).

 

План рахунків. Аналітичний облік

 

План рахунків призначений для організації збереження і використання рахунків, по яких ведеться облік в програмі. Для роботи з Планом рахунків необхідно виконати команди:

«Словари» – «План счетов».

Графа «Счет» призначена для запису шифру рахунку з використанням цифр і літер. Графа «Наименование» – відповідно для назви рахунку. «Типовая форма аналитического учета» визначає типову форму обробки аналітичних даних. «Тип счета» визначає належність рахунку до балансу.

Організація ведення аналітичного обліку в програмі відбувається при зазначені для рахунку при його введенні в План рахунків типової форми аналітичного обліку, що задає типову схему обробки аналітичних даних за проводками по цьому рахунку, зокрема, в яких відомостях потрібно відображати дані по цьому рахунку.

При виборі однієї з типових форм аналітичного обліку «Подотчетные лица», «Поставщики», «Покупатели», «Дебиторы / кредиторы» стає доступною закладка «Параметры», в якій визначається принцип формування рядків відомості «Расчеты с дебиторами / кредиторами» для даного рахунку.

Встановлені параметри програми в полях «тип», «номер» і «дата» є основою для групування відомості «Расчеты с дебиторами / кредиторами» в окремі рядки господарські операції з однаковими виправдовуючими документами по одному контрагенту. Уточните предложение

Група параметрів програми «Аналитические признаки» призначена для того, щоб формувати окремі рядки по господарських операціях з однаковими аналітичними рахунками.

При встановленні параметру «Отметка» відомість групуватиме господарські операції з врахуванням особливості позначки. Кожен синтетичний рахунок має свій власний набір аналітичних рахунків, кількість яких необмежена. Програма підтримує одночасне ведення аналітичних рахунків за п’ятьма різними ознаками. Так, наприклад, запаси можна класифікувати за такими ознаками, як місця зберігання, напрямки використання, тощо.

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 842. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия