Студопедия — Музика, пісні, танець
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Музика, пісні, танець






1. Акапела – хорове виконання без інструментального супроводу.

2. Аркан – Гуцульський чоловічий ритуальний танець.

3. Арфа – щипковий музичний інструмент, що має форму трикутної рами з натягнутими струнами.

4. Балада – народнопісенний (популярний в українській усній народній поетичній творчості) та літературний жанр ліро-епічної поезії фантастичного або історико-героїчного, соціально-побутового з елементами фантастичного характеру з напруженим гостродраматичним сюжетом. Народнопісенний чи літературний твір цього жанру. Музичний твір для голосу або інструменту, що виконується в повільному або помірному темпі.

5. Бандура – український народний багатострунний щипковий музичний інструмент, що належить до типу лютні, з декою овальної форми. З ХV ст. побутував поруч з кобзою.

6. Барабан – ударний музичний інструмент, що має форму широкого порожнього циліндра, обидва отвори якого затягнені шкірою.

7. Бард – співець-поет у стародавніх кельтів, на українському ґрунті – кобзар. Узагалі автор віршованих творів, що оспівує героїв та їхні подвиги поет, співець. Поет і музикант, аматор-виконавець власних авторських пісень.

8. Баритон – чоловічий голос, за висотою середній між басом і тенором, підбасок. Співак з таким голосом. 3. Мідний духовий музичний інструмент, який звучить на октаву нижче труби.

9. Бас – найнижчий за звучанням чоловічий голос. Співак з таким голосом. Струнний або духовий інструмент з низьким ладом. Найнижча партія в багатоголосому музичному творі. Баси – найнижчі лади музичного інструмента.

10. Басоля – український народний смичковий музичний інструмент, схожий на віолончель.

11. Билина – давньоруська народна епічна пісня героїко-патріотичного характеру.

12. Голосіння – старовинні українські народні пісні (на похованнях). Це імпровізаційні поетичні твори, пов’язані переважно зі смертю, похованням та поминками небіжчика.

13. Гопак – один з найвідоміших українських танців, походить від бойового мистецтва українців.

14. Дримба – щипковий музичний інструмент, поширений переважно в Західній Україні.

15. Дудка (дуда) – народний духовий музичний інструмент у вигляді порожнистої трубки з отворами.

16. Дует – музичний твір для двох співців чи інструментів, також – ансамбль із двох виконавців.

17. Дума – великий пісенно-розповідний (ліро-епічний) твір переважно героїчного змісту про боротьбу українського народу проти поневолювачів, про суспільно-політичне й побутове життя; ведеться співом-декламацією у супроводі бандури, ліри, кобзи.

18. Інтерлюдія (інтермедія, інтермецо) – невеликий музичний твір, що виконується між частинами великого музичного твору.

19. Камерна музика – музика, призначена для виконання невеликою кількістю музикантів-солістів.

20. Кантата – великий урочистий музичний твір.

21. Капела – хор співаків, а також змішаний ансамбль співаків та музикантів.

22. Кант – урочистий спів, пісня духовного або світського змісту.

23. Кларнет – духовий музичний інструмент у формі циліндричної трубки з клапанами.

24. Кобза – старовинний український струнно-щипковий музичний інструмент, подібний до лютні, побутував також у багатьох народів Європи й Азії.

25. Кобзар – український народний співець, що супроводить свій спів грою на кобзі, дуже шанована людина в Україні.

26. Концерт – прилюдне виконання музичних, естрадних творів за певною програмою.

27. Корифей – у старогрецькій – заспівувач; нині – провідний, видатний діяч мистецтва, науки тощо.

28. Литаври – ударний музичний інструмент козаків у формі півкулі з натягнутою на ній шкурою і дерев’яними паличками для ударів по шкурі. використовувались для скликання на раду, вибори, початок і закінчення козацького заходу тощо.

29. Ліра – старовинний струнно-клавішно-смичковий інструмент. Звук утворювався тертям колеса об струни, а висота звука регулювалася клавішами. Поширений в Україні з XV ст., хоча у Європі існував близько тисячі років.

30. Мажор – музичний лад бадьорого, радісного звучання.

31. Мелодія – художньо усвідомлена послідовність упорядкованих звуків на тональних, інтервальних і ритмічних засадах, які творять формальну цілість.

32. Мінор – музичний лад із забарвленням суму, журби.

33. Музика – мистецтво організації звуків: мелодія, ритм, гармонія тощо, може поєднуватися зі словом, драматичною дією, танцем тощо.

34. Ноктюрн – музичний твір наспівного, ліричного, мрійливого характеру.

35. Нота – умовне графічне позначення музичних звуків певної висоти і тривалості.

36. Октава – звуки однорідні за звучанням, але відмінні за висотою, восьмий тон діатонічної гами, звуковий інтервал з восьми тонів.

37. Опус – музичний термін, яким позначають порядковий номер композиторського твору.

38. Піаніно – великий ударно-клавішний музичний інструмент з вертикально натягнутими струнами та горизонтальною клавіатурою, різновид фортепіано.

39. Пісні епічні – об’єднують: думи, історичні пісні, пісні-хроніки та балади, хоч жанри це різні, але їх ріднить і тема: історія народу, героїчні й трагічні її сторінки, неспинна боротьба за кращу долю тощо, і висока емоційність та глибина почуття любові до рідного краю.

40. Пісні календарно-обрядові – колядки і щедрівки, веснянки, русальські пісні, жниварські пісні. ці пісні поєднує буяння народної фантазії, любов до рідної природи, радість від її пробудження і радість буття, глибока ліричність і піднесеність.

41. Пісні родинно-обрядові – це весільні пісні та голосіння. У весільному обряді були пісні, що викликали сум за минулим та тривогу за майбутнє, але більшість носила піднесений і радісний характер, адже народжувалась нова сім’я. В голосіннях на похороні відображалось уявлення, що померлий існуватиме в іншому, невідомому краю.

42. Пісні родинно-побутові – пісні про кохання, про родинне життя, колискові пісні, жартівливі пісні. у цих піснях – усі перипетії стосунків у сім’ї – кохання, щаслива й нещаслива доля, любов до батьків і ніжність до дітей, радість і смуток та непідробний український гумор.

43. Пісні соціально-побутові – це пісні козацькі, чумацькі, кріпацькі, рекрутські та солдатські, бурлацькі, а також наймитські та заробітчанські. ці пісні неоднорідні за основними жанровими ознаками, але всі вони відбивають настрої людей, є своєрідним резонатором, що чутливо реагує на реалії суспільного життя.

44. Пісні – найпоширеніша форма української народної та професійної вокальної творчості, яка органічно поєднує поетичний текст і мелодію.

45. Попурі – збірна музична п’єса, в якій поєднано популярні мелодії.

46. Прелюдія – вступна частина музичного твору, інколи – невеликий самостійний музичний твір.

47. Приспів – слова пісні, що повторюються після кожного куплета.

48. Рапсодія – створений на основі народних мелодій інструментальний музичний твір.

49. Рева – музичний інструмент з кори ліщини, з якої скручували конусну трубочку, тонкий кінець якої розплющували і трохи надрізали.

50. Речитатив – форма виконання вокального музичного твору: наспівне декламування.

51. Ринда – особливий дзвін, що звучить на півдні на суднах парусного флоту, взагалі – судновий дзвін для подавання певних сигналів.

52. Романс – невеликий словесно-музичний твір, звичайно ліричного змісту для голосу з музичним супроводом.

53. Свиріль – народний духовий музичний інструмент, що складається із скріплених між собою дерев’яних, очеретяних та інших дудочок.

54. Секстет – музичний твір для шістьох інструментів або співаків, у кожного з яких – своя партія, також – ансамбль із шести виконавців.

55. Симфонія – великий музичний твір для оркестру.

56. Скрипаль – музикант, який гра на скрипці – чотириструнному музичному інструменті, найвищому за регістром.

57. Соліст – співак, музикант, танцюрист, який виконує сольну партію – соло.

58. Сопілка – один з найдавніших українських музичних духових інструментів, рід флейти. Її різновидами є гуцульська теленка, денцівка, зубівка, флояра.

59. Спів – мистецтво виконання голосом музичних творів.

60. Співак – людина, яка володіє мистецтвом співу.

61. Струна – гнучка, пружна туго натягнена нитка (металева, жильна) в музичних інструментах, що при коливанні дає звук.

62. Сурма – старовинний духовий музичний інструмент видовженої форми; сучасний духовий сигнальний інструмент, горн і також – мідний духовий музичний інструмент високого регістру з зігнутим у кільце корпусом.

63. Такт – кожна з рівних за тривалістю частин, на які поділяється музичний твір, ритм руху, дії, кожен із повторюваних рухів.

64. Танець – сценічний, поставлений балетмейстером у професійному або самодіяльному колективі.

65. Тембр – якість звуку, за якою розрізняють тони однакової висоти.

66. Тенор – високий чоловічій голос; співак з таким голосом.

67. Тон – звук, що утворюється коливанням повітря, музичний звук; характер звучання голосу людини, манера висловлюватись тощо, також – звук працюючого серця.

68. Трембіта – гуцульський музичний інструмент у формі довгої (до 3 метрів) конічної труби без отворів, діаметр якої постійно збільшується (від 25 до 60 см), утворюючи розтруб (голосницю). Використовувався у багатьох народних ритуалах.

69. Тромбон – мідний духовий музичний інструмент: складна циліндрична двічі зігнута трубка з широкою горловиною, характеризується різким звуком.

70. Фагот – дерев’яний духовий музичний інструмент низького тембру.

71. Фанфара – духовний музичний інструмент – видовжена труба для сигналів та виконання урочистих музичних фраз.

72. Філармонія – установа, що займається організацією концертів, музичною пропагандою взагалі.

73. Флейта – духовий музичний інструмент високого регістру, являє собою дерев’яну трубку з циліндричним або конічним каналом.

74. Форте – сильно гучне звучання голосу або музичного інструмента.

75. Хор – співочий колектив, що виконує вокальні твори; звучання пісні, що виконується хоровим колективом; злагоджене дружне звучання багатьох голосів; багатоголосий вокальний твір.

76. Хорал – церковний багатоголосий хоровий спів; хвалебна духовна пісня.

77. Хореографія – мистецтво композиції танців та балету; записування танцювальних рухів спеціальними знаками.

78. Хоровод – старовинний слов’янський масовий народний танець, учасники якого рухаються по колу з піснями і певними рухами, танок.

79. Цимбали – старовинний музичний струнний інструмент, звук видобувається з допомогою ударів паличками по струнах.

80. Чотириголосся – спів, що звучить на чотири голоси.








Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 598. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия