Студопедия — Церковно-християнська термінологія
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Церковно-християнська термінологія






1. Акафіст – при богослужінні хвальна відправа з читанням і співами, яку можна слухати лише стоячи.

2. Анафема – відлучення від церкви, прокляття.

3. Апокриф – стародавній релігійно-легендарний твір, зміст якого не цілком відповідав офіційному віровченню і який не визнавався священним церквою.

4. Апокрифи (від грец. «таємничий», «прихований») – твори християнського фольклору і літератури, які не визнавалися церквою канонічними і заборонялися нею. Тематично поділяються на старозавітні, новозавітні та есхатологічні. Існували у рукописному вигляді. Заборонені й переслідувані ортодоксальною церквою через невідповідність основам і рисам християнського віровчення.

5. Апостол (від. грец. «посол, посланець») – у ранньому християнстві – бродячі проповідники християнства. Згідно з євангельськими переказами кожний із 12 учнів Христа, який проповідував його вчення. Окремі учні й послідовники названих учнів Христа. Вищий духовний сан у деяких новітніх релігійних конфесіях.

6. Аскетизм – спосіб життя, якому властиві добровільна відмова від життєвих благ та задоволень, крайнє обмеження життєвих потреб. Релігійне подвижництво, що полягає у зреченні радощів життя, відлюдництві для досягнення моральної і духовної досконалості.

7. Баптизм – один з різновидів протестантизму, прихильники якого обстоюють хрещення в дорослому віці, відкидають традиційну обрядовість богослужінь католицької й православної церков. В Україні набув значного поширення з останніх десятиліть ХІХ ст.

8. Берестейська унія 1596 р. – об’єднання православної церкви на території Речі Посполитої з католицькою. Православна церква України і Білорусії визнавала своїм главою римського папу, але зберігала богослужіння слов’янською мово і православну обрядовість.

9. Біблія (Святе Письмо) – канонічна збірка творів, які вважаються священними в юдаїзмі (Старий Заповіт) та християнстві (Новий Заповіт).

10. Благовіщення – християнське свято, яке відзначають православні 7 квітня. Свято пов’язане з культом Богородиці, яка в цей день нібито одержала радісну звістку, що у неї буде син Ісус.

11. Бог (Господь, Всевишній, Вседержитель), за уявленнями віруючих – надприродна всемогутня істота, головний об’єкт віри.

12. Богослов’я – сукупність учень про Бога і релігію.

13. Божники (божниця), кіот – спеціальна паличка для ікон на Лівобережжі.

14. Дяк – служитель православної церкви, що допомагає священику під час богослужіння.

15. Євангеліє – головна частина Нового завіту, який є складовою частиною Біблії. Євангеліє – основа християнської релігії, містить основні положення християнського віровчення та розповіді про земне життя Ісуса Христа.

16. Єзуїти – члени католицького чернечого ордену «Товариство Ісуса». Заснував у 1534 р. І. Лойола з метою боротьби проти реформації. Єзуїтські школи діяли у Львові, Луцьку, Києві (1690 р.).

17. Єпархія – церковно-адміністративний округ.

18. Єпископ – вищий духовний сан у християнській церкві, очолює єпархію, архієрей.

19. Єретик – людина, що відступилась від догм панівної релігії.

20. Ієрарх – глава православної церкви.

21. Ієрархія – послідовність розміщення церковних посад, звань – від нижчих до вищих; також – назва верхівки православної і католицької церкви.

22. Ікона – живописне, мозаїчне або рельєфне зображення Бога або святого.

23. Іконостас – у православній церкві – стіна з іконами, яка відокремлює вівтар від центральної частини.

24. Канон – правило, догмат у питаннях віри, усталена норма, тверде правило; пісня на честь святого або релігійного свята.

25. Каплиця – будиночок для молитов і відправ, без вівтаря але з іконостасом, прямокутної форми з двосхилим або чотирисхилим дахом і входом з причілкової сторони.

26. Катехізис – церковно-навчальний посібник, що у формі запитань і відповідей викладає основні догмати православної, католицької чи протестантської церкви.

27. Католицизм – один з головних напрямків у християнстві. Сформувався внаслідок поділу християнської церкви на східну та західну (1054). У ХІІІ-ХVІІ ст. активно проникав до України, використовувався польськими феодалами для поневолення українського народу. Нині має центр у Ватикані на чолі з Римським папою. В Україні існують римо-католицькі громади і греко-католицькі (уніатські), об’єднані в українську греко-католицьку церкву (УГКЦ).

28. Костьол (костел) – римсько-католицький храм.

29. Куна – спеціальна залізна скоба, вмурована у притворі церкви, у яку вкладали руку жінки, яка порушила звичаєві правила пристойності.

30. Купіль – посудина для освяченої води, в якій проводять обряд хрещення.

31. Лавра – великий православний чоловічий монастир.

32. Ладан – ароматична смола для куріння в релігійних обрядах.

33. Ладанка – маленький мішечок з ладаном чи іншим зіллям, який у старовину українці носили на грудях як оберіг.

34. Легенди апокрифічні – короткі оповідання, в яких пародійно трактуються Біблійні та Євангельські теми.

35. Літія – різновид короткого богослужіння.

36. Літургія – обідня, вид богослужіння, що супроводжується співом та інструментальною музикою у православній церкві (у католицькій церкві – меса).

37. Меса – католицька обідня (літургія); багатоголосий циклічний хоровий твір на текст літургії (із супроводом органа чи оркестру).

38. Митра – головний убір вищого духівництва православної церкви, розшитий позолотою.

39. Митрополит – другий після патріарха сан у православній церкві, вище звання православних і католицьких епіскопів.

40. Митрополія – церковно-адміністративна одиниця, підпорядкована митрополиту – другій після патріарха людині в православній церкві.

41. Мінея – книга з текстами церковних служб на кожний день місяця.

42. Молитва (моління) – слова, текст, з якими звертається віруючий до Бога.

43. Монах – спершу пустельник, згодом чернець, член чернечого братства; українські ченці зробили величезний внесок в українське літописання, розвиток мови, книгодрукування, народної медицини тощо.

44. Парафія – адміністративна церковна одиниця, що об’єднує віруючих, які обслуговуються одним храмом.

45. Паремія – уривок із Старого Завіту повчального або пророчого змісту, що читається під час церковної відправи.

46. Патристика – християнська філософія, викладена у творах «отців церкви» (Тертуліана, Августина та ін.).

47. Патріарх – у православній церкві – найвища духовна особа.

48. Піст – на переконання віруючих – це акт спокути, який полягає у тимчасовому обмеженні в задоволенні різних життєвих потреб. Розрізняють: Великий піст, Петрівський піст, Успенський або Спасівський піст, Різдвяний піст.

49. Православ’я – один з трьох головних відгалужень християнства. Сформувався після поділу християнства (1054) на греко-православну і римо-католицьку церкви. Не має єдиного світового релігійного центру.

50. Приход – адміністративно-церковна одиниця, парафія.

51. Причет – служителі культу при окремій православній церкві.

52. Прочани – богомольці, паломники, які йдуть на прощу.

53. Проща – богомілля, паломництво, відпущення гріхів; прохання благословення у батьків дітьми перед весіллям на Гуцульщині.

54. Псалми – релігійні пісні, молитви, що входять у книгу Псалмів – одну з Біблійних книг Старого Завіту – Псалтир.

55. Рай (едем), за Біблією – країна вічного щастя.

56. Реліквія – останки святого чи пов’язані з ним предмети, які є предметами культу, поклоніння; щось цінне, унікальне, шановане, пам’ятне.

57. Різдво – християнське свято народження Христа, відзначається православними 25 грудня (7 січня за новим стилем).

58. Святилище – первісно-язичницьке капище, пізніше – храм.

59. Святитель – урочиста назва вищої особи духовної ієрархії; також – той, хто провів життя в служінні Богу й після смерті визнаний святим.

60. Святки – святкова пора від Різдва до Водохреща.

61. Святці – церковна книга, в якій подано списки святих та церковних свят у календарному порядку.

62. Священне Писання – Біблія – книги, які вважаються написаними Духом Божим через освячених від Бога людей, яких називали пророками і апостолами. Книги, які були написані до Різдва Христового, об’єднані у Старий завіт, після Різдва Христового – у Новий завіт (VIII ст. до н.е. – II ст. н.е.). Святе письмо перекладено слов’янською мовою в IX ст. У 1581 р. І. Федоров видав повне видання Святого Письма церковнослов’янською мовою («Острозька Біблія»). Сучасною українською мовою Святе Письмо переклали П. Куліш, І. Нечуй-Левицький, фізик І. Пулюй на рубежі XIX і XX ст.

63. Скит – у православних монастирях – невелике житло ченців-самітників, розташоване віддалік від основних монастирських будівель.

64. Схима – найвищий чернечий ступінь у православ’ї, вимагає від схимника суворішого аскетизму, ніж від звичайного ченця.

65. Теологія – богословське вчення.

66. Требник – богослужбова книга, що містить молитви для треб – хрестин, вінчання, панахиди тощо.

67. Тропар – молитовний вірш для співу на честь свята бо святого (у православ’ї).

68. Українська автокефальна православна церква – проголошена в 1920 р. Перший єпископ УАПЦ – Василь Липківський. Під тиском влади була саморозпущена в 1930 р. Відновлена в 1991 р.

69. Українська греко-католицька церква – християнська церква, утворилася після Берестейської унії 1596 р. Визнавала верховенство Папи римського при збереженні східного обряду і мови. Унію скасовано на Лівобережжі в середині XVII ст., в Правобережній Україні – в 1939 р., в Західній Україні – в 1946 р. Відроджується з 1991 р.

70. Уніат – прихильник і послідовник унії – об’єднання православної і католицької церков.

71. Храм – щорічне громадське і релігійне свято, день вшанування святого на честь якого названо місцеву церкву або день її освячення.

72. Хрест – спершу – орнаментальний мотив і символічний знак, відомий у більшості культур, після страти Ісуса Христа став символом християнської віри і предметом релігійного культу.

73. Хрещення – релігійний обряд над новонародженим на знак прилучення його до церкви.

74. Християнство – найбільша монотеїстична релігія, суть якої – віра в Ісуса Христа, який здійснив справу спасіння людини і світу; християнство має близько 2 млрд. прихильників – 30% населення світу.

75. Церква – релігійна організація, головний осередок відправлень, громадського спілкування та святкового дозвілля.

76. Часослов (Часословець) – богослужбова книга з текстами релігійних пісень та мотивом для щоденних церковних відправ.

77. Чернець – член релігійної громади, який прийняв постриг і дав обітницю вести аскетичне життя; монах.

78. Чудотворець (чудотвор, чудодій) – той, хто творить чудеса, чарівник; також – дивак; також – той, хто захоплює своїм мистецтвом, працею.








Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 524. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия