Студопедия — Розділ ІІ. Адміністративне судочинство.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розділ ІІ. Адміністративне судочинство.






Тема 2.1. Теоретичні питання адміністративного судочинства. Система адміністративних судів України. (лекція - 2 години)

Поняття адміністративного процесу та адміністративного судочинства. Поняття адміністративної юстиції. Розвиток адміністративної юстиції як інституту адміністративного права. Принципи адміністративного судочинства: принцип верховенства права; законності; рівності усіх учасників процесу перед законом і судом; змагальності, диспозитивності та офіційного з’ясування всіх обставин у справі; гласності і відкритості адміністративного процесу; забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішень адміністративного суду; обов’язковості судових рішень.

Становлення адміністративних судів в Україні. Система адміністративних судів в Україні. Організація діяльності адміністративних судів. Вищий адміністративний суд України. Структура ВАСУ. Повноваження ВАСУ. Апеляційні адміністративні суди. Структура апеляційного адміністративного суду. Місцеві адміністративні суди: окружні адміністративні суди, місцеві загальні суди як адміністративні суди.

Тема 2.2. Адміністративна юрисдикція і підсудність адміністративних справ (лекція - 2 години)

Поняття адміністративної юрисдикції. Підсудність: поняття та значення. Публічно-правовий спір, як предмет адміністративного судочинства. Характеристика категорій адміністративних спорів, віднесених до адміністративної юрисдикції. Адміністративний договір. Співвідношення адміністративної юрисдикції з іншими судовими юрисдикціями.

Поняття та види підсудності адміністративних справ. Територіальна, предметна, інстанційна підсудність та їх різновиди. Правила визначення підсудності. Наслідки недодержання правил підсудності.

Тема 2.3. Суб’єкти адміністративного судочинства. (лекція - 2 години)

Поняття, види та процесуальні права і обов’язки суб’єктів адміністративного судочинства. Склад адміністративного суду, його не змінність. Підстави для відводу судді. Наслідки відводу судді.

Сторони в адміністративному судочинстві, їх адміністративно-процесуальний статус. Треті особи в адміністративному судочинстві, їх права та обов’язки. Представники сторін та третіх осіб в адміністративному судочинстві, їх адміністративно-процесуальний статус.

Інші учасники адміністративного судочинства: секретар судового засідання, судовий розпорядник,свідок, експерт, спеціаліст, перекладач. Підстави для відводу секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача.

 

Тема 2.4.Строки та судові витрати в адміністративному судочинстві (лекція - 4 години)

Поняття та види строків в адміністративному судочинстві. Строки як юридичні факти. Види строків. Обчислення та перебіг строків. Строк при реалізації права на звернення до адміністративного суду. Поняття та загальна характеристика процесуальних строків. Строки при реалізації права на апеляційне або касаційне оскарження. Строки при провадженні у Верховному суді України, за нововиявленими обставинами. Строки при виконанні судових рішень.

Види судових витрат. Судовий збір. Судові витрати. Сплата і повернення судового збору. Розподіл судових витрат. Визначення розміру судових витрат. Рішення щодо судових витрат.

Тема 2.5. Судові виклики і повідомлення. Фіксування адміністративного судового процесу. (лекція - 2 години)

Зміст та види повісток. Вручення повістки. Виняткові засоби судових викликів і повідомлень. Фіксування судового засідання технічними засобами. Журналу судового засідання. Протокол про вчинення окремої процесуальної дії або під час виконання судового доручення.

Тема 2.6. Процес доказування в адміністративному судовому процесі. Докази в адміністративному судочинстві (лекція - 4 години)

Теорія доказування в адміністративному судочинстві. Предмет доказування. Етапи процесу доказування: збір, оцінка, перевірка доказів. Допустимість, достовірність, достатність та відносність доказів. Право та обов’язок доказування. Підстави для звільнення від доказування. Суб’єкти доказування в адміністративному судовому процесі. Забезпечення доказів, способи їх забезпечення.

Поняття та класифікація доказів (джерел) в адміністративному судочинстві. Пояснення сторін, третіх осіб та їхніх представників. Показання свідка. Письмові докази. Речові докази. Висновок експерта. Комісійна та комплексна експертизи. Додаткова і повторна експертизи.

 

Тема 2.7. Провадження в адміністративному суді першої інстанції (лекція - 4 години)

Право на звернення до адміністративного суду. Поняття, форма та зміст адміністративного позову. Відкриття провадження в адміністративній справі. Підготовче провадження: підготовка справи до судового розгляду та попереднє судове засідання. Порядок забезпечення адміністративного позову. Судові рішення за наслідками підготовчого провадження.

Судовий розгляд справи. Судові рішення, їх різновиди та вимоги до них. Відмова від адміністративного позову, визнання адміністративного позову, примирення сторін. Об’єднання та роз’єднання адміністративних справ.

Тема 2.8. Заходи процесуального примусу, що застосовуються в адміністративному судовому процесі. Акти адміністративного судочинства (лекція - 4 години)

Поняття та види заходів процесуального примусу в адміністративному процесі. Підстави та порядок застосування заходів процесуального примусу. Загальна характеристика окремих заходів процесуального примусу в адміністративному процесі. Попередження. Видалення із зали судового засідання. Тимчасове вилучення доказів для дослідження судом. Привід.

Поняття та види судових рішень.Вимоги, що висуваються до судових рішень.Порядок ухвалення судових рішень. Постанови адміністративного суду. Ухвали адміністративного суду. Додаткове судове рішення. Окремі ухвали суду. Роз’яснення судового рішення.

Тема 2.9. Особливості провадження в окремих категоріях адміністративних справ (лекція - 2 години)

Особливості провадження у справах щодо оскарження нормативно-правових актів. Особливості провадження адміністративних справ, пов’язаних із застосуванням виборчого законодавства України. Особливості провадження у справах щодо скасування реєстрації кандидата на пост Президента України. Особливості провадження у справах про дострокове припинення повноважень народного депутата України в разі невиконання ним вимог щодо несумісності.

Особливості провадження у справах щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації, які порушують законодавство про вибори та референдум. Особливості провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності державної виконавчої служби.

Особливості провадження у справах за адміністративними позовами суб’єктів владних повноважень про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання. Особливості провадження у справах за адміністративними позовами про усунення обмежень у реалізації права на мирні зібрання.

Тема 2.10. Апеляційне провадження (лекція - 2 години)

Поняття апеляційного провадження та об’єкт перегляду. Право на апеляційне оскарження. Процесуальний порядок апеляційного оскарження. Заява про апеляційне оскарження та вимоги до неї. Повноваження суду першої інстанції при одержанні апеляційної карги. Попередній розгляд апеляційної карги. Правила та порядок розгляду апеляційної скарги по суті. Повноваження апеляційного суду. Рішення апеляційного суду: постанови, ухвали.

Тема 2.11.Касаційне провадження (лекція - 2 години)

Суть і значення касаційного провадження в адміністративному суді. Право на звернення до касаційного суду. Порядок перегляду рішень в касаційному провадженні. Компетенція суду касаційної інстанції. Судові рішення суду касаційної інстанції.

Поняття та значення повторної касації. Зміст та підстави перегляду справи Верховним судом України. Порядок звернення із скаргою про перегляд справ в порядку повторної касації. Розгляд скарги в порядку повторної касації. Рішення суду за результатами перегляду справи у Верховному суді України.Повноваження Верховного Суду України за наслідками провадження в порядку повторної касації.

Тема 2.12. Провадження за нововиявленими обставинами. (лекція - 2 години)

Підстави перегляду справи за нововиявленими обставинами. Порядок звернення із скаргою про перегляд за нововиявленими обставинами. Розгляд скарги про перегляд за нововиявленими обставинами по суті. Рішення суду за результатами перегляду справи за нововиявленими обставинами.

Тема 2.13. Процесуальні питання щодо виконання рішень в адміністративних справах (лекція - 2 години)

Поняття і значення виконання судових рішень в адміністративних справах. Набрання судовим рішенням законної сили та наслідки цього. Виконавчі документи, вимоги до них. Порядок виконання судових рішень в адміністративних справах. Примирення сторін в процесі виконання. Відстрочення і розстрочення виконання. Заміна сторони виконавчого провадження. Поворот виконання судових рішень. Судовий контроль за виконанням рішень в адміністративних справах.

Тема 2.14. Зарубіжний досвід адміністративної юстиції (лекція - 2 години)

Основні сучасні моделі адміністративної юстиції в зарубіжних країнах. Становлення адміністративної юстиції у Польщі, Естонії. Адміністративна юстиція у Франції та Німеччині. Система адміністративних судів Франції, підвідомчість та підсудність адміністративних справ. Система адміністративних судів Німеччини, підвідомчість та підсудність адміністративних справ. Особливості адміністративної юстиції у Великобританії. Система адміністративних судів Великобританії, підвідомчість та підсудність адміністративних справ.


Плани семінарських занять для студентів

Семінарське заняття № 1 (2 години)







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 922. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Понятие о синдроме нарушения бронхиальной проходимости и его клинические проявления Синдром нарушения бронхиальной проходимости (бронхообструктивный синдром) – это патологическое состояние...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия