Студопедия — Завдання. 15. Громадянин РФ купив у Севастополі приватизовану квартиру
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання. 15. Громадянин РФ купив у Севастополі приватизовану квартиру






 

15. Громадянин РФ купив у Севастополі приватизовану квартиру. У договорі купівлі-продажу зазначалося, що вартість квартири становить 50 тис. грн, що відповідало балансовій вартості, встановленій у технічній документації на дане житло. Фактично покупець передав власнику 100 тис. доларів. У подальшому суд визнав договір купівлі-продажу недійсним у зв’язку з тим, що продавець на момент купівлі-продажу квартири був недієздатним. Покупець заявив вимогу про повернення фактично сплаченої продавцю суми.

Проаналізуйте обставини справи. Правом якої країни слід керуватися при вирішенні даного спору? Складіть проект судового рішення у справі.

 

16. До господарського суду звернулося ТОВ “Камаз-транс-сервіс” із позовом до приватного підприємця П. про стягнення 20 453 грн за невиконання зобов’язань за договором перевезення вантажів у міжнародному сполученні. У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити, посилаючись на те, що згідно з договором позивачем було прийнято від відповідача замовлення на перевезення лакофарбових виробів, клею, меблів і світильників. На виконання цього замовлення позивач у повному обсязі виконав міжнародне перевезення вантажів автотранспортним засобом за маршрутом Італія (Senago – Cles – Ghirano – Udine) – Україна (Київ), що підтверджується товарно-транспортною накладною (CMR). За виконання цього перевезення відповідач брав на себе зобов’язання сплатити протягом 7 днів з моменту отримання документів 20 453 грн.

Відповідач у відзиві на позов та його представник у судовому засіданні позов не визнали, мотивуючи тим, що, як на час здійснення перевезення, так і на день розгляду спору, позивач не надав відповідачу доказів виконання перевезення згідно з умовами договору і доставки вантажу саме вантажоотримувачу відповідно до вимог чинного законодавства. Розрахунок не проведено через те, що товар, доставлений відповідачем, виявився пошкодженим.

З наданої відповідачем та дослідженої в судовому засіданні товарно-транспортної накладної вбачається, що у графі, де робиться відмітка про факт отримання вантажу, значиться, що доставлений вантаж отримано, але підпис відсутній. Відсутня і печатка, яка скріплює підпис названої особи. З чого виникає сумнів щодо отримання вантажу належним власником.

Яким нормативним актом регулюються спірні відносини? Складіть проект рішення суду.

17. Українське АТ “Азов” уклало контракт з грецькою компанією “Галактик” про постачання обладнання на риболовні судна, що належали українському АТ, з оплатою після отримання товару. За домовленістю сторін спори підлягають розгляду в господарських судах України.

У належний термін грецька компанія поставила обладнання, але українське підприємство не оплатило товар попри неодноразові нагадування постачальника. Компанія “Галактик” звернулася до господарського суду з позовом про відшкодування боргу, при цьому розрахунок суми здійснювався за законодавством Греції. Представник АТ “Азов” у судовому засіданні позов визнав, але вважав, що розрахунок суми боргу має здійснюватися відповідно до законодавства місця розгляду спору, тобто України.

Назвіть нормативні акти, які слід використовувати при розгляді даного спору. Право якої держави буде застосоване та чому?

 

18. Українське торговельне підприємство “Космос” уклало зовнішньоекономічний контракт з італійською компанією “Гермес” – постачальником кахельної плитки. Сторони уклали письмову угоду на умовах постачання СІФ (морське перевезення) в редакції ІНКОТЕРМС 2000. Обов’язок по оплаті фрахту до пункту призначення та страхуванню угоди лежав на постачальнику – італійській компанії “Гермес”.

У ході подальших переговорів представники “Гермесу” запропонували знизити ціну контракту, а представники “Космосу” у телефонній розмові погодились на цю пропозицію. У результаті італійська компанія вирішила, що може зафрахтувати судно на умовах ФОБ та не страхувати угоду.

Під час перевезення судно потрапило в шторм, і товар був зіпсований (близько 80% плитки розбилося та понадколювалося). Українська компанія винною у неналежному виконанні зобов’язання вважала італійську сторону, яка в односторонньому порядку змінила умови постачання з СІФ на ФОБ.

Якими нормативними актами слід керуватися при вирішенні даного спору? Чи відбулася зміна базисних умов поставки з СІФ на ФОБ? Чому? Складіть проект рішення суду.

 

19. У квітні 2003 р. до господарського суду звернулася українська торговельна компанія з позовом до корпорації “JMM”, зареєстрованої у Великій Британії, яка в односторонньому порядку змінила асортимент продукції, що поставлялася за договором міжнародної купівлі-продажу товарів. В обґрунтування свого позову українська компанія посилалася на норми внутрішнього законодавства, відповідач обґрунтував свої заперечення положеннями Віденської конвенції про договори міжнародної купівлі-продажу товарів від 11 квітня 1980 р.

Визначте належне до застосування право.

20. Згідно з договором купівлі-продажу ОАО “АрселорМіттал Кривий Ріг” зобов’язане поставити алжирській компанії з виробництва будівельних матеріалів 100 т арматурного металевого прокату на умовах СІФ у місто Тізі Узу. Покупець зобов’язався оплатити товар відразу після його відвантаження Придніпровській залізниці з м. Кривий Ріг.

Товар був своєчасно відправлений, перевантажений на судно “Герої Шипки” в Одеському порту. Через деякий час продавець отримав повідомлення про те, що вантаж отримано у кількості 95 т (не вистачає одного мотка арматури вагою 5 т). У своїй відповіді продавець зауважив, що вантаж вагою 100 т був переданий залізниці, про що свідчать транспортні документи, і з цього моменту право власності перейшло до покупця.

Письмово проаналізуйте ситуацію, що склалася. Як слід вирішити цей спір?

21. ТОВ “Лубнифарм” (Полтавська обл.) здійснювало перевезення вантажу літаком компанії “British Airways Cargo” до Борисполя. В авіаційній накладній була зазначена вага отриманого для перевезення вантажу 250,5 кг. При видачі вантажу в аеропорті “Бориспіль” вантаж важив 245,5 кг, тобто була виявлена нестача у 5 кг. Як було з’ясовано із складеного акта, втрата частини вантажу відбулася внаслідок пошкодження упакування.

Якими міжнародними актами регулюються зазначені відносини? Визначте судову установу, компетентну розглядати спір. Як слід вирішити справу?

22. Між експедитором-перевізником Свиридовим О. (м. Кре-
менчук) та УВК “Nemiroff” було укладено договір, згідно з яким Свиридов О. зобов’язався доправити вантаж на дочірнє під-
приємство замовника “Nemiroff Polska” (Варшава). На виконання договору перевізник Свиридов прийняв вантаж за міжнародною транспортною накладною CMR. У дорозі вантаж був викрадений з автомобіля неустановленими особами.

УВК “Nemiroff” звернулася до господарського суду Полтавської області з позовом про відшкодування збитків у розмірі 80 тис. грн.

Господарський суд прийняв справу до провадження і вирішив її на підставі норм українського законодавства. Посилання відповідача на Конвенцію про договір міжнародного дорожнього перевезення вантажів (КДПВ) від 19.05.1956 р. (набрала чинності для України 17.05.2007 р.) судом відхилено, оскільки обидві сторони договору є українськими суб’єктами господарювання і сам договір не містить посилань на згадану Конвенцію.

Проаналізуйте ситуацію, що склалася. Чи згодні Ви з позицією суду? Обґрунтуйте свою думку.

23. Громадянин Італії під час відпочинку на Закарпатті в результаті укусу енцефалітного кліща захворів на енцефаліт та став інвалідом. Договір, укладений постраждалим з українською туристичною фірмою ТОВ “Інтурист-Закарпаття”, містив положення про забезпечення безпечного відпочинку. Громадянин Італії також стверджував, що співробітники фірми не попередили його про наявність енцефалітних кліщів у закарпатських лісах та про пов’язану з цим небезпеку.

Чи може громадянин Італії вимагати відшкодування шкоди, завданої здоров’ю, від української турфірми? Визначте належне до застосування право та судову установу, компетентну розглядати даний спір.

24. Громадяни Молдови працювали на будівництві в Києві, через недотримання правил охорони праці один з молдовських будівельників завдав шкоди іншому.

Визначте належне до застосування право. Суд якої держави компетентний розглядати цю справу?

 

Список нормативних актів

та літератури

 

Мережко А.А. Транснациональное торговое право (lex mercatoria). – К.: Таксон, 2002. – 464 с.

Покрещук О.О. Правове регулювання міжнародної торгівлі у контексті норм і правил ГАТТ/СОТ. – К.: Зовнішня торгівля, 2003. – 511 с.

Юлдашев О.Х. Міжнародне приватне право: теоретичні та прикладні аспекти. – К.: МАУП, 2004. – 576 с.

Степанюк А.А. Міжнародне приватне право: Підручник. – Х.: Кроссроуд, 2008. – 610 с.

Задорожна С.М. Автономія сторін в міжнародному приватному праві: Дис... канд. юрид. наук: 12.00.03. – Чернівці, 2006.

 

Матеріали судової практики [3] [‡]

 

1. Рішення Корольовського районного суду м. Житомира від 08.07.2008 р. у справі № 2 – 2053/08 р. за позовом офшорної компанії з обмеженою відповідальністю Sun Energy Limited (Велика Британія) до приватного нотаріуса (Україна) про визнання договору недійсним (реєстраційний № 4747384).

2. Рішення господарського суду Сумської області від 14.02.2008 р. у справі № 15/41-08 за позовом фірми “Drew-Holz Barlinek” (Польща) до відповідача приватного підприємця (м. Лебедин, Сумська область, Україна) про розірвання договору та стягнення 13 394 грн 62 к. (реєстраційний № 1458842).

3. Рішення господарського суду м. Києва від 13.02.2008 р. у справі № 47/40 за позовом ТзОВ “Рівендейл” (США) до приватного підприємства “Єврокоіл” (Україна) про розірвання контракту та за зустрічним позовом приватного підприємства “Єврокоіл” до ТзОВ “Рівендейл” про стягнення 4 108 948,57 грн (реєстраційний № 1486670).

4. Рішення господарського суду Одеської області від 24.03.2008 р. у справі № 17/18-08-696 за позовом ДП “Державний проектно-вишукувальний та науково-дослідний інститут морського транспорту “Чорноморндіпроект” до відповідача АТ “Компанія Бокситів Кіндії” (Compagnie Des Bauxites De Kindia “C.B.K” S.A, Республіка Гвінея) про стягнення заборгованості
81 415,85 доларів США (реєстраційний № 1518617).

5. Рішення господарського суду Львівської області 03.04.2008 р. у справі № 21/48 за позовом ЗАТ “Львівсистеменерго”, м. Львів до відповідача: компанія “Nisper Internation Trading Sa”, Російська Федерація про стягнення 250 тис. доларів США (1 262 500 грн) (реєстраційний № 1542336).

6. Рішення господарського суду Рівненської області від 29.05.2008 р. у справі № 17/46 за позовом фірми SIA “Iecavnieks” (м.Рига, Латвія) до відповідача приватного підприємства “Мавіотос” (Україна) про стягнення в сумі 45 700 доларів США (реєстраційний № 1701759).

7. Рішення господарського суду м. Києва від 10.06.2008 р. у справі № 20/199 за позовом ВАТ “Київмедпрепарат” до ТзОВ “Лахи сам” (Узбекистан) про стягнення 84 285,78 доларів США (425 643,19 грн) (реєстраційний № 1732071).

8. Рішення господарського суду м. Києва від 04.06.2008 р. у справі № 32/33 за позовом ВАТ “Нефтяная компания “РОСНЕФТЬ” до ТзОВ “Віта-ХХІ”, Фонду державного майна України, ЗАТ “КАФА”, ТзОВ “ВІТЕЛ” про визнання права власності на акції, витребування майна та внесення змін до установчих документів (реєстраційний № 1742869).

9. Рішення господарського суду Запорізької області від 25.06.2009 р. у справі № 10/155/09 за позовом ЗАТ “Промислове підприємство “Азовкабель” (м. Бердянськ, Запорізької обл.) до відповідача ЗАТ “Проммонтаженерго” (м. Бєлгород, Російська Федерація) про стягнення суми 25 960 321,96 рублів РФ (реєстраційний № 4019189).

10. Рішення господарського суду Харківської області від 25.05.2009 р. у справі № 45/89-09 за позовом ТОВ НВП “Харків-
енергоремонт” (м. Харків) до Ради з розвитку енергетики Бангладеш, управління закупівель (м. Дакка) (Ваngladesh Роwег DеvеIорmеnt Воагd, Воагd оf Рurсhase) про стягнення 361 22,50 доларів США (реєстраційний № 7582137).

 

Тема 8. Трудові відносини в міжнародному

приватному праві

(для самостійного вивчення)

 

1. Колізійне регулювання міжнародних трудових відносин.

2. Міжнародно-правове регулювання праці. Роль конвенцій Міжнародної організації праці (МОП).

3. Працевлаштування іноземців в Україні. Принцип національного режиму в галузі трудових відносин.

4. Трудові права українських громадян за кордоном.

5. Правове регулювання праці співробітників міжнародних та міжурядових організацій.

 

Список нормативних актів

та літератури

 

Статут Міжнародної Організації Праці [Електронний ресурс]/ Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/ main.cgi?nreg=993_154.

Довжук О.В. Правове регулювання міжнародних приватних трудових відносин на сучасному етапі (матеріально-правовий аспект): Дис... канд. юрид. наук: 12.00.03. – К., 2006.

 

Тема 9. Шлюбно-сімейні відносини в міжнародному

приватному праві

 

Питання для обговорення

 

1. Колізійне регулювання укладання та розірвання шлюбу в МПП.

2. Майнові відносини подружжя в МПП.

3. Міжнародне усиновлення та його наслідки.

4. Аліментні зобов’язання в МПП. Порядок стягнення аліментів з батьків, що виїжджають за кордон на постійне місце проживання.

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 1569. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия