Студопедия — ЗАТВЕРДЖЕНО. Навчально-методичний
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЗАТВЕРДЖЕНО. Навчально-методичний






 

Навчально-методичний

посібник

з навчальної дисципліни

“міжнародне право”

 

 

Харків

Навчально-методичний посібник для самостійної роботи та семінарських занять з навчальної дисципліни “Міжнародне право” (відповідно до вимог ЕСТS) / Уклад.:М.В. Буроменський, О.В. Тарасов, Ю.В. Щокін та ін. Х.:Нац. юрид. акад. України, 2008. – 47 с.

 

 

У к л а д а ч і: М.В. Буроменський,

О.В. Тарасов,

Ю.В. Щокін,

О.В. Сенаторова,

В.М. Стешенко

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою

академії (протокол № 6 від 29.09.2008 р.)

 

 

© Національна юридична академія України, 2008

 

ЗМІСТ

 

1. Вступ………………………………………………………  
2. Загальний розрахунок годин лекцій, семінарських занять, самостійної роботи………………………………  
3. Програма навчальної дисципліни “Міжнародне право”…..  
4. Завдання до семінарських занять та самостійної роботи……………………………………………………..  
5. Словник основних термінів……………………………..  
6. Поточний (модульний) та підсумковий контроль знань студентів………………………………………………….  
7. Індивідуальна робота студентів…………………………  
8. Контрольні питання з навчальної дисципліни “Міжнародне право”……………………………………..  
9. Критерії оцінки успішності студентів…………………..  
10. Список літератури………………………………………..  

 

ВСТУП

 

Навчальна дисципліна „Міжнародне право” є нормативною дисципліною для підготовки фахівців за спеціальністю „Правознавство”. Міжнародне право – це особлива правова система, основне призначення якої – забезпечення міжнародного миру та безпеки, встановлення правових відносин між народами та сталий розвиток міжнародного співтовариства у політичній, економічній, духовно-культурній та інших сферах діяльності. При вивченні цієї дисципліни студенти отримають знання з історії, теорії та практики міжнародно-правового регулювання відносин між державами та іншими суб єктами міжнародного права, а також з імплементації міжнародно-правових зобов язань України у національний правопорядок.

У межах навчального курсу вивчаються: поняття й особливості міжнародного публічного права; історія становлення та розвиток міжнародного права; суб єкти міжнародного права; джерела міжнародного права; взаємодія міжнародного та національного права; право міжнародних договорів; право зовнішніх зносин; право міжнародних організацій; міжнародне право прав людини та інші галузі міжнародного права.

У результаті вивчення навчальної дисципліни „Міжнародне право” студенти повинні:

знати поняття “міжнародне право” як поняття правової системи, науки, навчальної дисципліни; основні етапи становлення та розвитку міжнародного права; коло суб єктів міжнародного права; систему джерел міжнародного права; механізми імплементації норм міжнародного права у національні правопорядки держав; порядок укладання, функціонування, припинення та зупинення дії міжнародних договорів; підстави, види та форми міжнародно-правової відповідальності держав та індивідів; міжнародно-правовий режим морського, повітряного, космічного просторів; міжнародно-правові підстави зміни державної території; порядок здійснення дипломатичних та консульських зносин; специфіку правового статусу міжнародних організацій; особливості міжнародно-правового захисту прав людини; основи міжнародного права в період збройних конфліктів;

вміти проводити поглиблений науковий аналіз, зокрема порівняльно-правовий, міжнародного права та національного права України, навчально-методичної та наукової літератури з міжнародного права; визначати особливості та спільні закономірності розвитку загального та регіонального міжнародного права; формулювати ключові поняття та терміни міжнародного права.

 

 

2. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

 

№ теми Тема Всього годин У тому числі
лекції семінари самостійна робота
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І. Загальна частина міжнародного права – 30 год
  Поняття й особливості міжнародного публічного права     -  
  Становлення та розвиток міжнародного права     -  
  Суб’єкти міжнародного права        
  Джерела та норми в міжнародному праві        
  Взаємодія міжнародного і національного права     -  
  Відповідальність у міжнародному праві     -  
  Мирні засоби вирішення міжнародних спорів     -  
ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ. Особлива частина міжнародного права – 46 год
  Право міжнародних договорів     -  
  Загальні питання міжнародно-правового регулювання територіальних просторів     -  
  Міжнародно-правовий режим морського простору     -  
  Міжнародно-правовий режим повітряного і космічного простору   - -  
  Право зовнішніх зносин        
               

 

Продовження

 

  Міжнародні організації. ООН        
  Право Європейського Союзу   - -  
  Міжнародне право прав людини     -  
  Міжнародно-правове регулювання питань юрисдикції     -  
  Міжнародне право в період збройних конфліктів        
  Забезпечення міжнародної безпеки міжнародно-правовими засобами     -  
  Міжнародно-правове регулювання міжнародних економічних відносин   - -  
  Індивідуальна робота        
  Разом        

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

вченою радою Національної юридичної

академії України ім. Ярослава Мудрого

(протокол № 3 від 22.10.2004 р.)

 

 

3. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“МІЖНАРОДНЕ ПРАВО”

Розділ І. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Поняття й особливості міжнародного публічного права

 

Виникнення міжнародного права. Сутність міжнародного права. Визначення міжнародного права. Функції міжнародного права. Характеристика міжнародного права. Особливості сучасного міжнародного права. Система міжнародного права. Державні інтереси, політика і міжнародне право. Право і справедливість. Міжнародне право і процес глобалізації.

 

Становлення та розвиток міжнародного права

Періодизація розвитку міжнародного права. Розвиток міжнародного права від найдавніших часів до Вестфальського конгресу 1648 р. Міжнародне право між Вестфальським конгресом і епохою Великої Французької революції (рубіж XVIII-XIX ст.). Розвиток міжнародного права від епохи Великої Французької революції до створення Версальської системи. Міжнародне право від створення Версальської системи до наших днів (сучасна епоха).

 

Суб’єкти міжнародного права

Поняття суб єкта міжнародного права. Класифікація суб єктів міжнародного права. Національно-визвольні рухи (нації, народи, що виборюють незалежність) як суб єкти міжнародного права. Право націй (народів) на самовизначення. Держава як суб єкт міжнародного права. Державний суверенітет: історія розвитку та сучасність. Міжнародна правосуб єктність суб єктів федерації, адміністративно-територіальних одиниць. Державоподібні утворення (Ватикан, вільні міста та ін.). Міжнародна правосуб єктність міжнародних міжурядових організацій. Питання про визнання міжнародної правосуб єктності міжнародних неурядових організацій та транснаціональних корпорацій (ТНК). Людина у міжнародному праві.

Джерела та норми в міжнародному праві

 

Поняття і види джерел в міжнародному праві. Міжнародні угоди. Міжнародно-правовий звичай. Загальні принципи права, що визнаються цивілізованими націями. Рішення міжнародних і національних судів. Доктрина. “М яке” міжнародне право. Питання про юридичну силу резолюцій міжнародних міжурядових організацій. Односторонні акти держав. Поняття та класифікація норм міжнародного права. Ієрархія норм міжнародного права.

Взаємодія міжнародного і національного права

Питання про співвідношення міжнародного і національного права. Теорії взаємодіїміжнародного і внутрішньодержавного права.Вплив міжнародного права на національне право. Вплив національного права на міжнародне право. Питання про виключну внутрішню компетенцію держави. Українське законодавство про співвідношення міжнародного і українського права.

 

Відповідальність у міжнародному праві

 

Поняття, цілі, принципи та джерела міжнародно-правової відповідальності. Суб єкти міжнародно-правової відповідальності. Юридичні та фактичні підстави міжнародно-правової відповідальності. Концепція об єктивної відповідальності в міжнародному праві. Ознаки міжнародного правопорушення. Класифікація міжнародних правопорушень. Відмежування правопорушень від схожих (суміжних) діянь. Обставини звільнення від міжнародно-правової відповідальності. Форми відшкодування шкоди, заподіяної міжнародно-протиправним діянням. Міжнародно-правова відповідальність за правомірну діяльність (абсолютна або об єктивна відповідальність, відповідальність за ризик).

 

Мирні засоби вирішення міжнародних спорів

 

Історія виникнення і характеристика змісту зобов язання мирного вирішення міжнародних спорів. Поняття міжнародного спору. Класифікація міжнародних спорів. Поняття та види мирних засобів вирішення міжнародних спорів.Дипломатичні способи врегулювання спорів. Правові засоби вирішення спорів (Міжнародний суд ООН, Постійна палата третейського суду, Міжнародний трибунал з морського права, Трибунал з позовів між Іраном та США). Вирішення спорів у межах регіональних міжнародних організацій. Вирішення міжнародних спорів між державами та юридичними і фізичними особами.

Розділ ІІ. ОСОБЛИВА ЧАСТИНА

Право міжнародних договорів

 

Поняття та джерела права міжнародних договорів. Поняття і класифікація міжнародних договорів. Стадії укладення міжнародного договору. Реєстрація та опублікування договорів. Тлумачення міжнародних договорів. Припинення міжнародних договорів і зупинення їх дії.

Загальні питання міжнародно-правового

регулювання територіальних просторів

Поняття і види території в міжнародному публічному праві.Державна територія. Державні кордони (встановлення, делімітація, демаркація). Правові підстави зміни державної території. Заборона застосування сили або погрози силою щодо території держави. Принципи територіальної цілісності і недоторканності й непорушності державних кордонів. Протиправні зміни державної території. Оренда території. Державна територія з міжнародно-правовим режимом. Міжнародно-правовий режим рік і озер. Режим судноплавства по Дунаю.

 

Міжнародно-правовий режим морського простору

Виникнення та розвиток міжнародного морського права. Поняття міжнародного морського права. Міжнародно-правовий статус та режим морських просторів. Внутрішні морські води. Територіальне море. Прилегла зона. Правовий режим виключної економічної зони. Континентальний шельф. Поняття відкритого моря і його свободи. Прапор судна. Морське дно. Морські протоки. Міжнародні канали. Питання про міжнародно-правовий режим Антарктики.

Міжнародно-правовий режим повітряного

і космічного простору

Поняття, принципи та джерела міжнародного повітряного права. Правовий режим повітряного простору України. Польоти в міжнародному повітряному просторі. Комерційна діяльність у міжнародних повітряних сполученнях. Міжнародна організація цивільної авіації (МОЦА=ІКАО). Виникнення та розвиток міжнародно-правового регулювання космічного простору. Космічний простір і небесні тіла. Космічні об єкти. Космонавти.

Право зовнішніх зносин

Зовнішні зносини в сучасному світі. Органи зовнішніх зносин держави. Дипломатичні представництва, їх функції та порядок утворення. Правова природа дипломатичних привілеїв та імунітетів. Привілеї та імунітети дипломатичних представництв. Особисті дипломатичні привілеї та імунітети. Консульські представництва, їх функції та порядок утворення. Привілеї та імунітети консульських представництв. Особисті консульські привілеї та імунітети. Спеціальні місії. Привілеї й імунітети спеціальних місій та їх персоналу.Зовнішні зносини за участю міжнародних міжурядових організацій. Привілеї й імунітети органів зовнішніх зносин міжнародних організацій та їх персоналу.

Міжнародні організації. ООН

Поняття та ознаки міжнародної міжурядової організації. Міжнародна правосуб єктність міжнародних міжурядових організацій. Класифікація міжнародних міжурядових організацій. Організація Об єднаних Націй: цілі, принципи, структура. Організація з безпеки і співробітництва в Європі: установчі документи, цілі, головні органи.Організація Північноатлантичного договору: цілі, принципи, структура. Рада Європи: цілі, принципи, структура. Співдружність Незалежних Держав: установчі документи, особливості міжнародно-правового статусу, головні органи.

Право Європейського Союзу

 

Правова природа Європейського Союзу. Організаційна структура Європейського Союзу. Правовий статус держав-членів у Європейському Союзі. Громадянство ЄС. Джерела права Європейського Союзу. Особливості права Європейського співтовариства. Перша опора ЄС: економічне і соціальне співробітництво в рамках Європейських співтовариств. Друга опора ЄС: спільні закордонна політика і політика безпеки. Третя опора ЄС: співпраця в галузі поліцейського і судового співробітництва у сфері кримінального правосуддя.

 

Міжнародне право прав людини

Виникнення і розвиток міжнародно-правового співробітництва в галузі прав людини.Природність і невід ємність прав людини та основних свобод і можливість їх обмеження. Універсальні і спеціальні права людини в міжнародному праві, їх поняття, призначення, зміст. Міжнародно-правовий захист осіб, що належать до певних груп населення. Універсальні організаційно-правові засоби міжнародного захисту прав людини (конвенційні, в рамках міжнародних міжурядових організацій). Європейський суд з прав людини: юрисдикція, судоустрій, процедура звернення.

Міжнародно-правове регулювання питань

юрисдикції

Розвиток міжнародного регулювання питань юрисдикції. Міжнародно-правове регулювання загальних питань конфлікту юрисдикцій у різних територіальних просторах. Міжнародне співробітництво в боротьбі зі злочинністю. Міжнародне кримінальне право. Міжнародна кримінальна відповідальність. Поняття та види міжнародних злочинів. Міжнародні кримінальні судові органи (Міжнародний кримінальний суд, Міжнародні кримінальні трибунали щодо колишньої Югославії та Руанди): застосовне право, юрисдикція, судоустрій, процедура провадження. Міжнародне співробітництво у боротьбі з транснаціональними злочинами. Уніфікація кримінального законодавства держав. Міжнародне співробітництво в галузі кримінального процесу. Екстрадиція.

 

Міжнародне право в період збройних конфліктів

 

Поняття, предмет, джерела та принципи міжнародного права збройних конфліктів. Сфера застосування права збройних конфліктів. Учасники збройних конфліктів. Обмеження засобів і методів ведення війни. Міжнародно-правовий захист жертв війни, цивільних об єктів і культурних цінностей. Міжнародний рух Червоного Хреста. Захист емблем Червоного Хреста, Червоного Півмісяця і Червоного Кристалу. Міжнародно-правове регулювання ведення збройних конфліктів не міжнародного характеру.

 

Забезпечення міжнародної безпеки міжнародно-правовими засобами

 

Проблема міжнародної військової безпеки та визначення міжнародно-правових принципів її забезпечення. Міжнародно-правові нормативні засоби забезпечення міжнародної безпеки. Організаційно-правові засоби забезпечення міжнародної безпеки (системи міжнародної безпеки).Матеріальні засоби забезпечення міжнародної безпеки.Заходи зміцнення довіри і міжнародний контроль обмежень озброєнь і роззброєння.

 

Міжнародно-правове регулювання міжнародних економічних відносин

 

Поняття міжнародного економічного права. Джерела міжнародного економічного права. Принципи міжнародного економічного права. Правові режими, що надаються державами для регулювання зовнішньоекономічних відносин. Система міжнародних економічних організацій. Світова організація торгівлі (СОТ). Міжнародне економічне співробітництво в рамках СНД. Економічний союз СНД. Економічний суд СНД.

4. ЗАВДАННЯ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Тема 1. Поняття й особливості міжнародного

публічного права

(для самостійного вивчення)

 

План

 

1. Поняття та сутність міжнародного права.

2. Особливості міжнародного права, які відрізняють його від національного права.

3. Роль міжнародного права в провадженні зовнішньої політики держави.

 

Рекомендована література

 

Буроменський М.В. Зовнішньополітична доктрина України: чи відповідають плани сподіванням // Права людини в Україні. – Вип. 2. – К. – 1993. – С. 11 – 14.

Гаврилов В.В. Роль и значение современного международного права в регулировании международных отношений // Международ. публич. и част. право. – 2002. – № 3. – С. 3 – 8.

Мережко А. Международное право, государство и анархия в XXI веке // Укр. часопис міжнар. права. – 2003. – № 2. – С. 5 – 14.

Ржевська В. Воля для Іраку: міжнародна-правова ретроспектива // Там же. – 2003. – № 3. – С. 5 – 17.

 

 

Тема 2. Становлення та розвиток міжнародного

Права

 

(для самостійного вивчення)

 

План

 

1. Розвиток науки міжнародного права у Харківському університеті до 1917 р.

2. Харківська школа міжнародного права за радянських часів.

3. Сучасний етап розвитку Харківської школи міжнародного права.

 

Рекомендована література

 

Антологія української юридичної думки. В 10-ти т. Т.8: Міжнародне право / В.Н. Денисов, К.О. Савчук. – К.: Вид. Дім Юрид. книга, 2004. – С. 36 – 108, 187 – 264, 383 – 440, 509 – 567.

Каченовский Д.И. Курс международного права (Харьков, 1863) // Золотой фонд рос. науки международ. права. Т.1. – М.: Международ. отношения, 2007. – С. 39 – 166.

Семенов В.С., Ульянова Н.Н. Первый русский курс международного права // Сов. ежегодник международ. права, 1960. – М.: Наука, 1961. – С. 243 – 256.

Тарасов О.В. О рукописи курса “Право народов” (середина ХІХ в.) // Пробл. законності. – 2001. – Вип. 48. – С. 169 – 175.

 

 

Тема 3. Суб’єкти міжнародного права

 

План

 

1. Поняття суб єкта міжнародного права. Класифікації суб єктів міжнародного права.

2. Національно-визвольні рухи (нації, народи, що виборюють незалежність) як суб єкти міжнародного права. Право націй на самовизначення.

3. Держава як суб єкт міжнародного права. Державний суверенітет: історія розвитку та сучасність.

4. Поняття міжнародно-правового визнання та його юридичне значення. Основні теорії визнання. Види і форми міжнародного визнання. Практика застосування інституту визнання в сучасних міжнародних відносинах.

5. Міжнародна правосуб єктність суб єктів федерації, адміністративно-територіальних одиниць.

6. Міжнародні міжурядові організації як суб єкти між-народного права.

7. Питання про визнання міжнародної правосуб єкт-ності фізичних осіб, транснаціональних корпорацій (ТНК), міжнародних неурядових організацій.

8. Правонаступництво держав у міжнародному праві.

 

Рекомендована література

 

Тарасов О.В. Персоноцентризм как метод юридической науки // Суспільство і політичні інститути в умовах трансформації та реформ: ХХI Харківські політологічні читання: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. – Х.: НЮАУ, 2008. – С. 234-236.

Тарасов О.В. Международная правосубъектность индивида в трудах древнегреческих мыслителей // Пробл. законності. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2003. – Вип. 64. – С. 199 – 206.

Тарасов О.В. Проблема субъекта международного права в работах ученых-юристов Харьковской школы ХІХ – начала ХХ вв. // Там же. – 2001. – Вип. 46. – С. 222 – 226.

 

 

Тема 4. Джерела та норми в міжнародному праві

 

План

 

1. Поняття джерела міжнародного права. Основні й допоміжні джерела.

2. Міжнародні договори:

а) поняття, класифікація і структура міжнарод-

них договорів;

б) стадії укладення міжнародних договорів;

в) застереження до міжнародних договорів;

г) тлумачення міжнародних договорів.

3. Міжнародні звичаї: поняття, застосування, тенденції розвитку.

4. Застосування норм міжнародних договорів і звичаїв у внутрішньому правопорядку України.

5. Загальні принципи права.

6. Судові прецеденти. Роль доктрини у міжнародному праві.

7. Резолюції міжнародних міжурядових організацій і міжнародних конференцій. Поняття “м якого” міжнародного права.

 

Рекомендована література

 

Гнатовський М. Нове народження звичаєвого міжна-родного гуманітарного права // Укр. часопис міжнар. права. – 2006. – № 2. – С. 17 – 22.

Щокін Ю.В. Формування міжнародно-правових звичаїв: розмежування понять „практика” і opinio juris // Вісн. Акад. прав. наук України. – 2005. – № 4 (43). – С. 135 – 144.

Щокін Ю.В. Суб єктивний елемент міжнародно-право-вого звичаю як теоретичне узагальнення міжнародного практичного досвіду // Там же. – 2006. – № 4 (47). – С. 188 – 197.

Щокін Ю.В. Роль міжнародно-правових звичаїв у формуванні імперативних норм міжнародного права // Там же. – 2007. – № 1 (48). – С. 242 – 251.

Щокін Ю.В. Місце звичаїв загального міжнародного права у правопорядку України // Там же. – 2007. – № 3 (50). – С. 158 – 167.

 

 

Тема 5. Взаємодія міжнародного і національного

Права

 

(для самостійного вивчення)

 

План

 

1. Теорії взаємодії міжнародного і національного права.

2. Взаємовплив міжнародного і національного права.

3. Законодавство України і міжнародне право.

 

Рекомендована література

 

Взаємодія міжнародного права з внутрішнім правом України / За ред. В.Н. Денисова. – К.: Юстініан, 2006. – 672 с.

Тарасов О.В. Міжнародно-правові наслідки застосування ч. 1 ст. 151 Конституції України // Пробл. законності. – Х.: Нац. юрид. акад. України,1998. – Вип.34. – С. 35 – 40.

Щокін Ю.В. Місце звичаїв загального міжнародного права у правопорядку України // Вісн. Акад. прав. наук України. – 2007. – № 3 (50). – С. 158 – 167.

 

 

Тема 6. Відповідальність у міжнародному праві

План

 

1. Поняття, цілі, принципи та джерела міжнародно-правової відповідальності.

2. Класифікація міжнародних правопорушень.

3. Форми відшкодування шкоди, заподіяної міжнародно-протиправним діянням.

 

Рекомендована література

 

Василенко В.А. Ответственность государства за международные правонарушения. – К.: Вища шк., 1976. – 267 с.

Лукашук И.И. Право международной ответственности. – М.: Волтерс Клувер, 2004. – 432 с.

 

 

Тема 7. Мирні засоби вирішення міжнародних

спорів

 

План

 

1. Поняття та види мирних засобів вирішення міжнародних спорів.

2. Правові засоби вирішення спорів (Міжнародний суд ООН, Постійна палата третейського суду, Міжнародний трибунал з морського права, Трибунал з позовів між Іраном та США).

3. Вирішення міжнародних спорів між державами та юридичними і фізичними особами.

 

Рекомендована література

 

Марусин И.С. Физические лица в международных судах. – СПб.: Издат. Дом С.-Петерб. гос. ун-та, 2007. – 296 с.

Энтин М.Л. Международные судебные учреждения: Роль международных арбитражных и судебных органов в разрешении межгосударственных споров. – М.: Междунар. отношения, 1984. – 176 с.

Дмитрієв А. Мирні засоби розв’язання міжнародних спорів в історії міжнародного права // Підприємництво, госп-во і право. – 2002. – № 11. – С. 123 – 125.

 

 

Тема 8. Право міжнародних договорів

 

План

 

1. Поняття і класифікація міжнародних договорів.

2. Стадії укладення міжнародного договору.

3. Реєстрація та опублікування договорів.

4. Тлумачення міжнародних договорів.

 

Рекомендована література

 

Лукашук И.И. Современное право международных договоров. В 2-х т. – М.: Волтерс Клувер, 2004 – 2006.

Мельник А.Я. Правонаступництво України щодо міжнародних договорів СРСР. – К.: Юрид. думка, 2005. – 424 с.

Перевезенцев О.Ю. Міжнародно-правове регулювання інституту правонаступництва держав щодо міжнародних договорів. – К.: Знання, 2007. – 262 с.

Тема 9. Загальні питання міжнародно-правового

регулювання територіальних просторів

(для самостійного вивчення)

 

План

 

1. Об єкт оренди і орендна плата за угодами між Україною і Російською Федерацією 1997 р.

2. Статус Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

3. Строк оренди і підстави припинення оренди за угодами між Україною і Російською Федерацією 1997 р.

 

Рекомендована література

 

Заява голови Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 р./ Міжнародне право в документах // За заг. ред. М.В. Буроменського. – 2-е вид., виправл. і доповн. – Х.: Мачулін, 2006. – С. 78 – 79.

Угода між Україною та Російською Федерацією про статус та умови перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (від 28 травня 1997 р.)

Угода між Урядом України і Урядом Російської Федерації про взаємні розрахунки, пов язані з поділом Чорноморського флоту та перебуванням Чорноморського флоту Російської Федерації на території України (від 28 травня 1997 р.)

Буроменський М.В. Зовнішньополітична доктрина України: чи відповідають плани сподіванням // Права людини в Україні. – Вип. 2. – К. – 1993. – С. 11– 14.

Стешенко В.М. Оренда території в міжнародному публічному праві //Пробл. законності. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2000. – Вип. 41. – С. 208 – 212.

Стешенко В.М. Оренда території України за угодами між Україною і Росією 1997 року //Там же. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2001. – Вип. 46. – С. 226 – 231.

Стешенко В.М. Особливості оренди території України за угодами між Україною і Росією 1997 року. // Укр. державність: пробл. історії, права, економіки, мовознавства, філософії, політології та культури: Зб. наук. праць: В 2-х т. Т.1. – Миколаїв – Одеса: Тетра, 2001. – С. 302 – 306.

Тема 10. Міжнародно-правовий режим







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 509. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия