Студопедия — На службу в органи місцевого самоврядування та проходженням служби
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

На службу в органи місцевого самоврядування та проходженням служби






Перелік обмежень, пов'язаних із прийняттям на муніципальну службу, визначається виключно на законодавчому рівні. Уст. 12 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядуван­ня» закріплено, що на службу в органи місцевого самоврядування не можуть бути прийняті особи:

143 визнані судом недієздатними;

144 які мають судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом поряд­ку. Ця вимога стосується лише осіб, що вчинили умисні злочи­ни, а вчинення злочину з необережності не виключає можливості вступу на публічну службу, хоча й напевно враховується під час проведення конкурсів;

145 які відповідно до закону позбавлені права займати посади в органах державної влади та їх апараті або в органах місцевого са­моврядування протягом установленого терміну;

146 які в разі прийняття на службу в органи місцевого самовряду­вання будуть безпосередньо підпорядковані або підлеглі особам, що є близькими родичами чи свояками.

Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» встановлюються обмеження, пов'язані з проходженням муніци­пальної служби. Зокрема, це обмеження щодо:

використання службового становища. Посадовим особам місцевого самоврядування забороняється використовувати свої службові повноваження та пов'язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди або у зв'язку з прийняттям обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб, у тому числі неправомірно: 1) сприяти фізичним або юридичним особам у здійсненні ними господарської діяльності, одержанні субсидій, субвенцій, дотацій, кредитів, пільг, укладанні контрактів (у тому числі на закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти); 2) сприяти призначенню на посаду особи; 3) втручатися в діяль­ність органів державної влади, органів місцевого самоврядування або посадових осіб; 4) надавати перевагу фізичним або юридич­ ним особам у зв'язку з підготовкою проектів, виданням норматив­но-правових актів та прийняттям рішень, затвердженням (погод­женням) висновків (ст. 6);

- сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. Поса­довим особам місцевого самоврядування забороняється: 1) займа­тися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту), якщо інше не передбачено Конституцією або законами України; 2) входити до складу органу управління чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку (крім випадків, коли особи здійснюють функції з управління акціями (частками, паями), що належать державі чи територіальній громаді, та пред­ставляють інтереси держави чи територіальної громади в раді то­вариства (спостережній раді), ревізійній комісії господарського товариства), якщо інше не передбачено Конституцією або закона­ми України (ст. 7).

— одержання дарунків (пожертв). Посадовим особам міс­цевого самоврядування забороняється безпосередньо або через інших осіб одержувати дарунки (пожертви) від юридичних або фізичних осіб: 1) за рішення, дії чи бездіяльність в інтересах дару- вальника, що приймаються, вчиняються як безпосередньо такою особою, так і за її сприяння іншими посадовими особами та ор­ганами; 2) якщо особа, яка дарує (здійснює) дарунок (пожертву), перебуває в підпорядкуванні такої особи. Посадові особи місце­вого самоврядування можуть приймати дарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, та пожертви, крім вищевказаних випадків, якщо вартість таких дарунків (пожертв) не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встанов­леної на день прийняття дарунка (пожертви), одноразово, а сукуп­на вартість таких дарунків (пожертв), отриманих з одного джерела протягом року, однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня поточного року.

Обмеження щодо вартості дарунків (пожертв) не поширюється на дарунки (пожертви), які: 1) даруються (здійснюються) близь­кими особами; 2) одержуються як загальнодоступні знижки на товари, послуги, загальнодоступні виграші, призи, премії, бонуси.

Дарунки, одержані посадовими особами місцевого самоврядуван­ня, як подарунки територіальній громаді або комунальним уста­новам чи організаціям, є відповідно комунальною власністю і пе­редаються органу, установі чи організації в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (ст. 8).

- роботи близьких осіб. Посадові особи місцевого самовряду­вання не можуть мати в безпосередньому підпорядкуванні близь­ких їм осіб або бути безпосередньо підпорядкованими у зв'язку з виконанням повноважень близьким їм особам. Ці обмеження не поширюються на: 1) народних засідателів і присяжних; 2) близь­ких осіб, які безпосередньо підпорядковані один одному в зв'язку з перебуванням кожного з них на виборній посаді; 3)осіб, які працюють у сільській місцевості, гірських населених пунктах; 4) осіб, які працюють у галузі освіти, науки, культури, охорони здоров'я, фізичної культури та спорту; 5) інших осіб, визначених законом. У разі виникнення обставин, що порушують встановлені обмеження щодо роботи близьких осіб, відповідні особи, близь­кі їм особи вживають заходів щодо усунення таких обставин у п'ятнадцятиденний строк. Якщо в зазначений строк ці обставини добровільно не усунуто, відповідні особи або близькі їм особи в місячний строк із моменту виникнення обставин підлягають пере­веденню в установленому порядку на іншу посаду, що виключає безпосереднє підпорядкування. У разі неможливості такого пере­ведення особа, яка перебуває в підпорядкуванні, підлягає звіль­ненню із займаної посади. Посадовим особам місцевого самовря­дування забороняється брати участь у роботі колегіальних органів під час розгляду питань щодо призначення на посаду близьких їм осіб та в будь-який інший спосіб впливати на прийняття такого рішення (ст. 9).

Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» встановлюються обмеження, не лише пов'язані з проходженням муніципальної служби, а й обмеження щодо осіб, які звільни­лися з посад або припинили діяльність, пов'язану з виконанням функцій місцевого самоврядування. Зокрема, посадовим особам місцевого самоврядування протягом року з дня звільнення (при­пинення діяльності) забороняється: 1) укладати трудові догово­ри (контракти) або вчиняти правочини у сфері підприємницькоїдіяльності з підприємствами, установами чи організаціями неза­лежно від форми власності, якщо ці особи протягом року до дня припинення виконання функцій місцевого самоврядування здій­снювали повноваження з контролю, нагляду або підготовки чи прийняття відповідних рішень щодо діяльності цих підприємств, установ чи організацій; 2) розголошувати або використовувати в інший спосіб у своїх інтересах інформацію, яка стала їм відома у зв'язку з виконанням службових повноважень, крім випадків, установлених законом; 3) представляти інтереси будь-якої особи у справах (у тому числі в тих, що розглядаються в судах), в яких іншою стороною є орган (органи), в якому (яких) вони працювали (ст. 10).

Посадові особи місцевого самоврядування не можуть бути ор­ганізаторами і безпосередніми учасниками страйків та інших дій, що перешкоджають виконанню органами державної влади, орга­нами влади Автономної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування передбачених законом повноважень. Важливим також для розвитку муніципальної служби є питання політичної нейтральності посадових осіб місцевого самоврядування. Це пи­тання є одним із найбільш дискусійних. Закон України «Про служ­бу в органах місцевого самоврядування» не закріплює принципу політичної нейтральності (позапартійності) служби в органах міс­цевого самоврядування. Разом із тим, в інших країнах цей принцип часто закріплюється як один із основних. Так, принцип позапартій­ності муніципальної служби закріплено в ст. 4 Федерального зако­ну Російської Федерації від 2 березня 2007 р. № 25-ФЗ «Про муні­ципальну службу в Російській Федерації». Останнім часом у США збільшується кількість штатів, у яких установлюються обмеження на політичну діяльність службовців місцевих органів. Майже в по­ловині штатів обмежується така діяльність, при цьому відбуваєть­ся перехід від застосування обмежень до органів влади, виходячи з кількості населення чи інших чинників, до широкомасштабних обмежень, що охоплюють усіх службовців без огляду на розміри території чи інші характеристики. Більш жорсткі обмеження вста­новлені в Канаді, де, як правило, вибори проводяться на непар­тійній основі, тобто не допускаються будь-які партійні платформи або заклики. Члени муніципальних рад обираються завдяки своїм

особистим якостям і популярності як «незалежні» строком на один рік. У деяких провінціях, окремих муніципалітетах установлюєть­ся дворічний строк повноважень.

На наш погляд, у Законі України «Про службу в органах міс­цевого самоврядування» необхідно закріпити обмеження на полі­тичну діяльність для посадових осіб місцевого самоврядування, крім сільського, селищного, міського голови та його заступників, секретаря ради, голови районної, обласної, районної в місті ради та їх заступників.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 685. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Различие эмпиризма и рационализма Родоначальником эмпиризма стал английский философ Ф. Бэкон. Основной тезис эмпиризма гласит: в разуме нет ничего такого...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия