Студопедия — Поняття, ознаки, види муніципально- правової відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття, ознаки, види муніципально- правової відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування






Місцеве самоврядування, як складова громадянського суспіль­ства, покликане забезпечувати високі соціальні стандарти життя громадян, сприяти реалізації ними прав, свобод і законних інтере­сів. У той же час чітко виражений інституційний характер, наяв­ність специфічного апарату, який здійснює муніципальну владу, власна матеріально-фінансова база, відсутність ієрархії в системі органів місцевого самоврядування, наділення їх правотворчими функціями дозволяє органам і посадовим особам місцевого са­моврядування зловживати своєю владою, суттєво обмежувати і порушувати права і законні інтереси територіальних громад1. У зв'язку із цим особливої актуальності набуває проблема правового регулювання відповідальності органів і посадових осіб місцевого самоврядування.

У загальному розумінні відповідальність — це суспільні від­носини, які забезпечують інтереси і свободу взаємопов'язаних сторін, гарантовані суспільством і державою, і формуються на основі послідовної взаємодії трьох складників: а) усвідомлення обов'язку; б) оцінка поведінки; в) застосування санкцій2. Юридич-

177Богачова JI. JI. Відповідальність органів та посадових осіб місцевого само­врядування за порушення прав людини / JI. JI. Богачова // Проблеми удоскона­лення правового регулювання місцевого самоврядування в Україн і: матеріали Міжнар. наук.-прак. конф. (м. Харків, 25 травня 2004 р.) / за ред. проф. Ю. П. Би- тяка. - Харків: Інститут державного будівництва та місцевого самоврядування ЛПрН України, 2004. - С. 208.

178Муніципальне право України [Текст]: підручник / В. Ф. Погорілко [та ін.]; ред. В. Ф. Погорілко, О. Ф. Фрицький. -К.: Юрінком Інтер, 2006. - С. 522.

на відповідальність визначається як правовий зв'язок між сторо­нами, при якому одна з них (суб'єкт відповідальності) зобов'язана відповідати очікуваній моделі поведінки, друга сторона (інстанція відповідальності) оцінює цю відповідність і в разі негативної оцін­ки певним чином реагує на порушення1. Провідним елементом у відповідальності виступає оцінка рішення, дії органу з погляду визнаних та діючих ідеалів, принципів, норм і користі для суспіль­ного розвитку. Результат відповідної оцінки може бути як позитив­ним, коли дії оцінюються позитивно та заохочуються, ставляться за приклад, поширюються, популяризуються, так і негативним, що призводить до несприятливих наслідків (санкцій) для винного в подібних діях. Відповідальність тому не можна зводити лише до санкцій у вигляді стягнень та покарань. Вона - ширша та соціаль­но більш значуща2.

У теорії права розрізняють юридичну відповідальність перспек­тивну та ретроспективну, або її позитивний і негативний аспекти. Перспективна (позитивна) відповідальність - це сумлінне, від­повідальне виконання суб'єктом усіх правових приписів. Ретрос­пективна (негативна) відповідальність — це обов'язок правопо­рушника зазнати з боку держави певних обмежень як негативний наслідок (санкції"), закріплений у законі, за скоєне ним правопору­шення3. Позитивний аспект відповідальності - це розуміння важ­ливості своїх дій для суспільства, прагнення і бажання виконати їх якомога краще, ефективніше, швидше, належне здійснення своєї соціальної ролі. У правовій сфері це пов'язується із соціально-пра­вовою активністю, проявом ініціативи під час реалізації правових приписів.

Для органів і посадових осіб місцевого самоврядування позитив­ний аспект юридичної відповідальності виникає з обов'язку зазна­чених суб'єктів здійснювати повноваження у встановлених Конс-

[1] Краснов М. А. Публично-правовая ответственность представительных ор­ганов за нарушение закона / М. А. Краснов // Государство и право. - 1993. - № 4. - С. 46.

[1] Атаманчук Г. В. Теория государственного управлення [Текст]: курс лек­ций / Г. В. Атаманчук. - М.: Юрид. лит., 1997. - С. 302.

[1] Теорія держави і права [Текст]: навч. посіб. / [за заг. ред. С. Л. Лисенкова, В. В. Копєйчикова]. - К.: Юрінком Інтер, 2002. - С. 244.

титуцією межах і відповідно до законів України. «Позитивність» (перспективність) юридичної відповідальності означає, що вона існує до здійснення протиправного вчинку. У цьому аспекті вона трактується, зокрема, як самостійна й ініціативна діяльність у ме­жах правових норм, що передбачають досягнення позитивної мети; відповідальність за успіх у роботі; психічне ставлення суб'єкта права до покладених на нього обов'язків; почутгя відповідальності. Але ці визначення, на думку окремих науковців, більшою мірою належать до категорії моралі, релігії, деякою мірою політики, але не права. Таке розуміння позитивної відповідальності збігається з поняттям «правомірна поведінка (діяльність)», унаслідок чого від­бувається проста заміна понять, а не збагачення юридичної науки новою категорією1. Серед аргументів, які доводять відсутність по­зитивної юридичної відповідальності найбільш вагомими є: а) не­можливість її формалізувати (юридична відповідальність завжди має зовнішній прояв); б) неможливість установлення моменту її на­стання; в) вона виникає та існує вже до здійснення правопорушен­ня (дій або бездіяльності ще нема, а відповідальність уже існує).

Юридична відповідальність є реакцією на правопорушення, тому за своєю природою вона є завжди ретроспективною. Позитив­ну (перспективну) відповідальність можна розглядати як соціаль­ну, моральну, політичну, релігійну, але не юридичну. Тому слід погодитися з позицією А. Матіоса, який уважає, що перспектив­на відповідальність виступає суб'єктивним вираженням відпові­дальності, оскільки служить внутрішнім регулятором поводження учасників суспільних відносин. Ретроспективна відповідальність, навпаки, становить собою об'єктивне вираження юридичної від­повідальності як прояв реакції держави на скоєне тим чи іншим суб'єктом протиправне діяння2. Наприклад, перспективною (пози-

[1] Ткаченко Ю. В. Щодо «позитивного» аспекту конституційної відповідаль­ності органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб / Ю. В.Ткаченко // Проблеми удосконалення правового регулювання місцевого самоврядування в Україні: матеріали Міжнар. наук.-прак. конф. (м. Харків, 25 травня 2004 р.) / за ред. проф. Ю. П. Битяка. - Харків: Інститут державного будівництва та місцево­го самоврядування АПрН України, 2004. - С. 193.

[1] Матіос А. Зміст та сутність адміністративної відповідальност / А. Матіос // Право України. - 2006. - № 2. - С. 10.

тивною) може бути визначена відповідальність у Присязі посадо­вих осіб місцевого самоврядування: «Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити гро­маді та народові України <...>».

Негативна відповідальність пов'яїана не з власною свідомістю особистості, а із зовнішнім впливом на неї з боку суспільства, де­ржави, інших осіб. Її сутність - покладання на індивідів обов'язку зазнати утисків за скоєне правопорушення'. Негативний аспект юридичної відповідальності органів і посадових осіб місцевого самоврядування пов'язаний із настанням для них несприятливих правових наслідків у разі порушення ними нормативних приписів, неналежного виконання своїх завдань. Метою забезпечення такого роду відповідальності є забезпечення права населення на місцеве самоврядування, формування легітимних структур, спроможних ефективно, в межах закону здійснювати свої функції. Окремі на­уковці вважають, що позитивна й негативна відповідальність не­розривно пов'язані, внаслідок чого творча направленість позитив­ної відповідальності поєднується з необхідним набором санкцій відповідальності ретроспективної-2.

Намагаючись уникнути вищеназваних недоліків, у науковій літературі пропонується розглядати юридичну відповідальність у широкому та вузькому розумінні. В аспекті досліджуваної про­блематики відповідальність у широкому розумінні О. А. Уваров визначає як відношення органів місцевого самоврядування до на­селення муніципального утворення, до всього суспільства чи де­ржави із точки зору виконання цими органами покладених на них завдань і вимог. У вузькому розумінні відповідальність - це ре­акція держави на скоєне органом місцевого самоврядування пра­вопорушення, яка супроводжується для останнього негативними наслідками3. Однак такий підхід не знімає наявні суперечності,

[1] Муниципальное право России [Текст]: учеб. для вузов / И. В. Выдрин, А. Н. Кокотов. - М.: Изд. группа НОРМА-ИНФРА-М, 2000. - С. 34.

[1] Князев С. Д. Конституционная ответственность в муниципальном праве: вопросы теории и практики / С. Д. Князев // Журнал российского права. - 2005.

179 № 6. - С. 81-82.

[1] Уваров А. А. Местное самоуправление в России [Текст] / А. А. Уваров.

• 2-е изд., перераб. - М.: Норма, 2006. - С. 293.

l відповідальність у широкому розумінні практично нічим не відрізняється від перспективної (позитивної) відповідальності, а у вузькому розумінні - від ретроспективної (негативної). Також залишаються поза увагою питання відповідальності у сфері міс­цевого самоврядування, зокрема, перед територіальною громадою її органів і посадових осіб, перед жителями вулиць, мікрорайонів, будинків - органів самоорганізації населення. Тому юридична від­повідальність і контроль у сфері місцевого самоврядування потре­бує фундаментального дослідження та подальшого удосконалення правового регулювання.

Підходи щодо визначення муніципально-правової відповідаль­ності в науковій літературі умовно поділяються на дві групи. Одні автори вважають, що немає підстав для виділення особливого виду муніципально-правової відповідальності, а санкції норм муніци­пального права передбачають конституційно-правову відповідаль­ність'. При цьому зазначається, що на сучасному етапі становлення галузі конституційного права все ж таки доречно при визначенні відповідальності суб'єктів місцевого самоврядування вживати тер­мін «констигуційно-правова відповідальність», тому що місцеве са­моврядування є одним з інститутів конституційного права України2. Питання про її поняття та зміст залишаються до цього часу дискусій­ними'. Провідні фахівці зазначають, що конституційно-правова відповідальність має специфічний характер і проявляється як від-

180 Кравченко В. В. Муніципальне право України [Текст]: навч. посіб. / В. В. Кравченко, М. В. Пітцик. -К.: Атіка, 2003. - С. 334.

181 Місцеве самоврядування в Україні в умовах становлення правової держави [Текст]: монографія / за ред. Ю. М. Тодики і В. А. Шумілкіна. - X.: TOB «Одіс- сей», 2004.-С. 383.

182 Наливайко О. Конституційно-правова відповідальність: ознаки, підстави, суб'єкти / О. Наливайко // Право України. - 2001. - № 2. - С. 92-96; Шон Д. Т. Конституционная ответственность / Д. Т. Шон // Государство и право. - 1995. - № 7. - С. 35—43; Погорілко В. Ф. Юридична відповідальність за порушення конституційного законодавства України / В. Ф. Погорілко, В. JI. Федоренко // Часопис Київського університету права. - 2001. - № 1. - С. 32.; Сивицкий В. А. Актуальные проблемы конституционно-правовой ответственности: обзор на­учной конференции / В. А. Сивицкий // Государство и право. - 2002. - № 2. -С. 117-118.

повідальність влади в цілому перед громадянами, відповідальність конкретних органів і посадових осіб, відповідальність фізичних і юридичних осіб1. В. М. Шаповал уважає, що конституційно-право­ва відповідальність - це окремий вид юридичної відповідальності, підставою настання якої є вчинення суб'єктом конституційного права правопорушення, визначеного нормами відповідної галузі. Відповідальними є всі суб'єкти конституційного права, за винятком держави загалом, що засвідчує її суверенітет2.

Інші стверджують, що є всі підстави для виокремлення само­стійного виду відповідальності - муніципально-правової. О. В. Ба­танов, зокрема, визначає: муніципально-правова відповідальність, як самостійний вид соціальної та юридичної відповідальності, пе­редбачений нормами муніципального законодавства, являє собою зв'язок між суб'єктами муніципально-правових відносин, коли одна сторона (суб'єкт відповідальності), володіючи комплексом прав у сфері місцевого самоврядування, зобов'язується, зважаючи на свій статус, будувати поведінку згідно з очікуваною моделлю, а друга (інстанція відповідальності) безпосередньо або через пред­ставників контролює, оцінює таку поведінку та (або) її результати, а в разі негативної оцінки або наявності вини мають право (може або зобов'язана) певним чином відреагувати3.

Як уявляється, конституційно-правова відповідальність - це особливий вид юридичної відповідальності, передбачений норма­ми конституційного права, яка має складний політико-правовий характер, установлюється за конституційний делікт (правопору­шення) і знаходить відбиття в негативних наслідках для суб'єкта конституційних правовідносин4. Суб'єкти місцевого самовряду-

[1] Муніципальне право України [Текст]: підручник / В. Ф. Погорілко [та ін.]; ред. В. Ф. Погорілко, О. Ф. Фрицький. -К.: Юрінком Інтер, 2006. -С. 515.

[1] Шаповал В. М. Сучасний конституціоналізм [Текст]: монографія / В. М. Шаповал. -К.: Юрінком Інтер, 2005. -С. 86.

[1] Муніципальне право України [Текст]: підручник / В. Ф. Погорілко [та ін.]; ред. В. Ф. Погорілко, О. Ф. Фрицький. -К.: Юрінком Інтер, 2006. -С. 525.

[1] Любченко П. М. Конституційно-правова відповідальність суб'єктів вибор­чого процесу: теорія і практика / П. М. Любченко //Відповідальність за порушен­ня виборчого законодавства та шляхи вдосконалення суміжного законодавства: матеріали наук.-практ. конф. -К.: ПЦ «Фоліант», 2005. -С. 106.

вання є учасниками різноманітних відносин, які регулюються не лише конституційним правом, а тому помилково звужувати їх від­повідальність лише до конституційно-правової.

Юридична відповідальності органів місцевого самоврядуван­ня має певну специфіку, що дозволяє виділити її в окремий вид - муніципально-правову відповідальність. Норми Конституції й законів України, які в сукупності визначають режим відповідаль­ності органів місцевого самоврядування, формують конституцій­но-правову основу муніципально-правової відповідальності. Вве­дення такої категорії зумовлено необхідністю систематизації форм і ступеня відповідальності, які застосовуються у сфері організації та функціонування місцевого самоврядування.

Юридичній відповідальності, як одній із найважливіших різно­видів соціальної відповідальності, притаманна низка характерних ознак, серед основних такі: а) юридична відповідальність невід­дільна від правопорушення, є його наслідком; б) вона пов'язана з реалізацією санкцій, установлених у нормах права.

Муніципально-правовій відповідальності, як самостійному виду юридичної відповідальності, притаманні риси й ознаки, влас­тиві юридичній відповідальності в цілому, а також специфічні оз­наки, основними серед яких є:

а) комплексний характер інституту відповідальності в місцево­му самоврядуванні;

б) множинність напрямів і видів впливу суб'єктів відповідаль­ності у сфері муніципально-правових відносин на об'єкти місцево­го самоврядування;

в) програмне уявлення про бажані результати діяльності цих суб'єктів, а також про потенційні негативні наслідки їхньої неза­довільної поведінки;

г) причиновий зв'язок між реальною діяльністю суб'єктів муні­ципально-правових відносин та її наслідками;

ґ) інстанція відповідальності (територіальна громада є суб'єктом і об'єктом управління, тому як інстанція відповідальності виступа­ють самі мешканці);

д) наявність законодавчо оформлених механізмів контролю за місцевим самоврядуванням з боку держави, а також реальна спроможність територіальної громади до самоконтролю та само-

оцінки результатів власної діяльності (дієздатність і деліктоздат- ність територіальної громади);

е) розбіжність первинного уявлення суб'єкта муніципальних правовідносин про бажані результати власної діяльності при ви­рішенні проблем життєзабезпечення муніципального організму з реальними результатами муніципальної діяльності, яке має вияву наслідках негативного характеру;

є) близькість (але не збіг) складу муніципальних правопору­шень з іншими галузевими видами відповідальності1.

У ст. 146 Конституції України закріплено те, що питання від­повідальності органів місцевого самоврядування визначаються законом. Принципи юридичної відповідальності органів і посадо­вих осіб місцевого самоврядування тамеханізм їх реалізації у най- загальнішому вигляді закріплені в Законах України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про службу в органах місцевого самоврядування». Інші питання (а) про суб'єктний склад відносин (хто відповідає га перед ким), (б) фактичні й юридичні підстави (за що й чому), (в) форму і вид відповідальності (як і в якому поряд­ку), (г) мету (для досягнення яких цілей) відповідальності суб'єктів місцевого самоврядування врегульовані ще не належному рівні.

З метою поліпшення правового регулювання юридичної від­повідальності у сфері місцевого самоврядування науковці пропо­нують розробити та прийняти спеціальні закони типу «Про конс­титуційно-правову відповідальність», або «Про відповідальність в системі місцевого самоврядування», або «Про муніципально-пра­вову відповідальність», у яких чітко визначити суб'єкти відпові­дальності, юридичні підстави, види та санкції12. Не заперечуючи необхідність формування цілісного механізму відповідальності у сфері місцевого самоврядування, вважаємо, що прийняттю таких законів повинні передувати фундаментальні наукові дослідження із цієї тематики. Суспільні відносини, які планується врегулю­вати, є досить різноплановими, специфічними також є підстави, суб'єкти і санкції цього виду юридичної відповідальності.

[1] Муніципальне право України [Текст]: підручник / В. Ф. Погорілко [та ін.]; ред. В. Ф. Погорілко, О. Ф. Фрицький. - К.: Юрінком Інтер, 2006. - С. 525.

[1] Муніципальне право України [Текст]: підручник / В. Ф. Погорілко [та ін.]; ред. В. Ф. Погорілко, О. Ф. Фрицький. - К.: Юрінком Інтер, 2006. - С. 527







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 5174. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия