Студопедия — Підбір друкарських технологій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Підбір друкарських технологій






Друкована продукція в більшості випадків представляє на ринку особа організації, тому виглядати вона повинна яскраво і барвисто і найголовніше якісно. У поліграфії виділяють декілька найбільш поширених способів друку – офсетний, цифровий, тамподрук, шовкографія і флексография і багато інших видів друку. Кожен з них має свої особливості. Для того щоб отримати якісний друк нам необхідно розібратися для чого призначений кожен з видів друку. [18, с. 143]

Офсетний друк.

Офсетний друк являє собою виконання зображення в кілька етапів. Спочатку фарба наноситься на друкарський фал, який являє собою циліндр, покритий світлочутливим шаром. Форма вибірково висвітлюється, після чого засвічені частини стають ліофобность, тобто притягують воду. З «темними» частинами друкованого валика ситуація зворотна: фарба прилипає, формуючи кінцеве зображення. Після цього друкарський валик контактує з офсетним циліндром, який наносить зображення на папір. Використання додаткового валика продовжує термін служби світлочутливого покриття та сприяє більш рівному нанесенню фарби. Після контакту валики промиваються чистою водою. Багатобарвний офсетний друк являє собою послідовне проходження папери під валиками, які покриваються різної фарбою. В основному при друку використовується не стандартне комп'ютерне змішання трьох кольорів, та поліграфічна композиція з 4 різними тонами (CMYK).

Подібна технологія дозволяє отримувати високоякісне зображення. Достатньо один раз налаштувати апарат, щоб отримувати безліч копій без зупинки обладнання. Офсетний друк може застосовуватися для продукції різного розміру: флаєри, календарі, буклети, візитівки. В останньому випадку не варто застосовувати подібну технологію для кількості в кілька сот примірників. Перед кожним макетом необхідно якийсь час для переналаштування апарату, а швидкість його роботи дуже висока, тому друкувати навіть 300 візиток абсолютно нерентабельна. [6, с. 219]

Офсетний друк хороша для великого обсягу, який дозволить перекрити витрати на УФ-фарбу і настройку апарату - більше п'ятисот примірників візиток і, наприклад, сотні календарів. Робимо висновок, що використання методу офсетного друку вигідно при друкуванні великих накладів.

Трафаретний друк.

Спосіб трафаретного або шелкографичного друку підходить практично для будь-якої поліграфічної продукції, починаючи візитками, закінчуючи білбордами в 20 квадратних метрів. Друк виконується на кераміці, металі, склі, пластику, тканини і, звичайно, папері та картоні низькою ступеня білизни. Друк, як видно з назви, забезпечується всім відомим трафаретом, тільки масштаб і технологія виготовлення дещо інша. [6, с. 210]

Шелкографичний друк дозволяє наносити більш товстий шар фарби, ніж в офсетного друку, за рахунок чого можна отримувати яскраві і насичені зображення на матеріалах з сильними вбираючими властивостями. Є можливість створення рельєфного зображення, яке відчувається тактильно, без застосування додаткової обробки.

Цифровий друк.

Найбільш популярний і швидкий метод друку невеликих обсягів. Тут не потрібна попередня підготовка, а кінцеве зображення виявляється вельми і вельми насиченим за рахунок використання CMYK. Правда, фарби використовуються самі звичайні і отримати унікальний ефект не вийде. Кілька ускладнена друк на фактурної папері, оскільки іноді залишаються пропуски.

Це відмінний спосіб економічного друку невеликих обсягів. Макет можна змінювати по ходу справи, що дає можливість персоніфікації кожного екземпляра. Отримати барвистий макет можна вже через годину, після його повного висихання. Ось тільки при детальному розгляді стає зрозуміло, що якість печатки не найкраще, зате швидко, просто і з можливістю подальшої обробки. Даний вид друку може підійти при друку пробних варіантів у разі розробки додаткової поліграфічної частини, а саме плакатів до змагань, буклетів, вітальних листівок для корпоративних і інших організаційних заходів. [20, с. 51]

Глибокий друк.

Глибокий друк являє собою свого роду різновид тиснення. Друкована форма, на яку нанесена фарба, має покреслену поверхню. Елементи, які залишаються зафарбованими, втоплені, відносно площини циліндра. Сама форма може виконуватися різними технологіями з використанням травлення, механічної гравіювання або надання форми за допомогою тонкого лазерного променя з високою щільністю квантів. Використовується така печатка в основному для виробництва різних упаковок (складніша технологія - для виготовлення банкнот). Фарба необхідного кольору подається на гравірований циліндр. Цілком очевидно, що рідина затікає і в поглиблення, що неприпустимо, оскільки при обертанні і зіткненні з матеріалом, фарба просто витікатиме і у великих кількостях потрапляти на виступи. Тому зайву рідину видаляють за допомогою ракеля. Як видно, основні витрати йдуть на виготовлення самої друкованої форми, яка, втім, служить дуже довго, оскільки виготовляється з ударостійкого пластику або високолегованої сталі.

Данний друк дуже дорогий і застосовується не так часто.

Основний напрямок це виробничій друк упаковок. Витрати на створення друкованої форми компенсуються величезним обсягом продукції, яка може випускати без зміни штампа. Виконувати щось менш об'ємне допомогою глибокого друку - марна трата коштів. Цей вид друку може бути використаний при створенні упаковки, яка знадобитися при оформленні корпоративних заходів і змагань. [23 с. 47]

 

 

Флексографія.

Флексографія є одним із різновидів ротаційного друку. Фарба подається на друковані форми, дуже часто виконані з еластичних матеріалів. Іноді такий метод дещо помилково вважають синонімом високого друку. Різниця полягає безпосередньо в формах. Останні при високого друку виготовляються у вигляді наборів друкованих елементів, які виплавлені з гартового сплаву. Флексографія призначена для друку на гнучких матеріалах: упаковках, пакетах. Це властивість дозволяє виконувати друк на гофрованому картоні, який недоступний багатьом іншим методам. Позитивною рисою є безпосереднє використання фарб, які зовсім не пахнуть, оскільки виконані на водній основі.

Дана технологія призначена для матеріалів зі складною поверхнею, а також виробів, які дозволяється вигинати. Вартість виробництва форм трохи нижче, ніж у глибокого друку, але все одно залишається на досить високому рівні. Тому метод використовується тільки для великих обсягів, які потрібні постійно. Ми також можемо використовувати цей вид друку в створенні пакувальної продукції нашого рекламно графічного комплексу.

Ризографія.

Різографія – це метод друку, в основі якого лежать можливості сучасних цифрових технологій. Ці можливості дуже широкі: уявлення, обробка та передача даних високої якості. При цьому, ризографія не поступається в економічності, продуктивності і надійності традиційної трафаретного друку.

Виробництвом обладнання для швидкої і дешевої друку, тобто цифрових дуплікатов або різографів, займаються дві компанії в світі – Duplo і Riso. До речі, саме від назви останньої компанії і стався термін "ризография". [11 с. 45]

Переваги ризографии перед іншими методами друку полягає в тому, що технологія ризографии повністю безпечна для навколишнього середовища і людини. Процес друку виключає виділення шкідливих речовин в атмосферу, а використовувані витратні матеріали абсолютно нешкідливі для здоров'я людини. Тиражування (копіювання, розмноження) з використанням різографа має такі переваги: якщо порівняти собівартість копій, зроблених на різографі і копіювальному апараті, то можна відзначити: у першого - вона знижується пропорційно розмірам тиражу, тоді як у другого - не змінюється. Різограф може друкувати на папері будь-якої якості і товщини, будь то картон або тонка газетний папір. Різограф здатний друкувати від 60 до 130 копій на хвилину. Якщо оригінал-макет готовий, то лише чере декілька секунд перший відбиток можна вже тримати в руках. До того ж, різограф може друкувати величезні тиражі і працювати досить тривалий час без перерви. Зважаючи на використання цифрових методів передачі даних, копії, зроблені на різографі, можуть мати дозвіл до 600 точок на дюйм. Кольорові різографи здатні здійснювати багатоколірний друк, отримуючи до 36 кольорів. Примітно, що при тиражуванні, зміна кольору займає мінімум часу: необхідно всього лише змінити один друкований циліндр (барабан) на інший (при цьому проводиться додатковий прогін паперу).

Ризографія, один з найсучасніших методів, який поряд з цифровою печаткою, відноситься до оперативної поліграфії. Даний вид друку добре підходить для друку ділової документації, поліграфії.

Трафаретний друк

Трафаретний друк використовується протягом ось вже багатьох століть, і, хоча технології стали більш досконалими, сам процес не зазнав істотних змін. Суть його полягає в тому, що чорнило продавлюються через трафарет, покритий тканиною або дротяною сіткою.

Чорнила потрапляють тільки на відкриті області трафарету і на поверхню друку, розташовану нижче друкованої сітки. Трафаретний друк дуже універсальна, і часто є єдиним способом друку для певних видів продукції. Витрати на обладнання для трафаретного друку нижче, ніж для інших видів, але нижче і продуктивність. Ручна трафаретний друк може здійснюватися лише за наявності таких елементів: міцна рама, трафаретний тканина, трафарети, гумові валики і чорнило. Існує і автоматичне друкарське обладнання, яке значно прискорює процес. Тим не менше, воно сильно програє по швидкості друкарських машин, що використовується при інших технологіях друку.

Трафаретний друк може бути виконана майже на будь-якому типі матеріалу, включаючи папір, скло, тканина, пластмасу, дерево і метал. Настільки ж різні і продукти, що оформляються за допомогою даного методу: вивіски, постери, друковані плити, гуртки, одяг, пляшки для безалкогольних напоїв та інше. Трафаретний друк дуже корисна в тих випадках, коли друковане зображення необхідно обернути навколо об'єкта або коли зображення повинно бути надруковано на об'єкті неправильної форми. Тканини для трафаретного друку відбираються за кількома властивостями. Один тип тканини може підходити для одних виробів і не підходити для інших. Трафаретний друк може допомогти в оформленні сувенірної продукції: кухлів з логотипом організації, футболок, кепок, спортивних костюмів, рюкзаків та іншої необхідної продукції з символікою організації.

Рельєфна печатка

Рельєфний друк (опукла друк або термографія) являє собою технологічний процес, в ході якого на вологу фарбу запечатаного вироби наноситься полімерний термопорошок, потім виріб нагрівається, розтоплюючи порошок до стану єдиної маси, яка, застигаючи, виступає над запечатаній поверхнею. Цей процес інакше називається «штучна гравірування», хоча гравірувальне штампування не застосовується у рельєфної печатки. Рельєфна друк займає менше часу, ніж гравірування і є дешевшою операцією.

За допомогою рельєфної печатки можна прикрасити багато звичайні друковані вироби. Використання цього методу є виграшним при виготовленні таких друкованих виробів, як фірмові бланки, вітальні і запрошувальні листівки, візитні картки, рекламні вироби, бланки сповіщень і запрошень, конверти та обкладинки. Рельєфна друк дає потрібний результат у тому випадку, якщо порошкова смола наносяться на друковану поверхню, поки на ній не висохла фарба. При виконанні цієї умови порошок приклеюватися до запечатаним областям. Порошок, який потрапив на незадруковані ділянки, і зайвий порошок з запечатаній поверхні збирається за допомогою всмоктувального пристрою до початку процесу нагрівання.

Тепло генерується за допомогою електронагрівальних елементів, які знаходяться всередині термошафи або Термотоннель. Посипана порошком поверхню направляється в термотунель, там порошок тане на розігрітій поверхні і сплавляється з вологою фарбою. Щоб дана операція була виконана технологічно вірно, друкована поверхня повинна бути розігріта до температури плавлення порошку. Коли процес нагрівання завершено, запечатаний лист остуджують і розтанув порошок застигає, утворюючи опукле термографічне зображення.

Настільні машини для рельєфної печатки були вперше сконструйовані в 1970-х роках, це спростило багатьом друкарень виготовлення друкованої продукції методом опуклою друку і дозволило включити цю послугу в асортимент пропонованих клієнтам друкованих робіт. У деяких настільних моделей операції з виготовлення продукції методом опуклою друку виробляються здебільшого не автоматично. У цьому випадку полімерний порошок наноситься на запечатаний лист вручну, а зайвий порошок попросту струшується з паперу. Потім лист поміщається в термографічний апарат, який, по суті, являє собою термічний тунель. Після чого оброблений лист витягується звідти, а наступний лист поміщається в апарат. Ця операція може бути дуже витратною і економічно невигідною, якщо мова йде про тираж понад 100 примірників, за винятком друкованих робіт, які припускають розміщення декількох екземплярів вироби на одному аркуші, як, наприклад, у випадку візитних карток.

Більш габаритні підлогові моделі апаратів для рельєфної печатки повністю автоматизовані, а їх робота синхронізована з роботою друкарського обладнання, щоб уникнути операцій, виконуваних вручну.

 

Іноді потрібно, щоб друкарська машина була оснащена сповільнює пристроєм, щоб правильно синхронізувати її роботу з роботою апарату для рельєфної печатки. Необхідна швидкість роботи обладнання залежить від ескізу вироба, використовуваного матеріалу, типу друкарського обладнання і типу апарату для рельєфної печатки.

Якість фарби і якість друку зображення безпосередньо впливають на рівень якості готового виробу після термографічної обробки. Фарба повинна бути липкою (в'язкої) при надходженні вироби в термографічний апарат. Саме в'язкість фарби забезпечує прилипання полімерного порошку на друковану поверхню до початку процесу його плавлення. Якщо фарба недостатньо в'язка, вакуумне пристрій, який здуває зайвий порошок з незапечатаних ділянок, може також здути порошок з запечатаних ділянок, що призведе до неякісного результату рельєфної печатки. Оператору друкарської машини доведеться наносити більшу кількість фарби або меншу кількість води, ніж зазвичай, щоб добитися необхідного рівня пропечатки й в'язкості фарби, необхідних для рельєфної печатки. Але навіть у цьому випадку потрібно стежити за тим, щоб занадто велика кількість нанесеної фарби не призвело до її пропечативания на зворотному боці аркуша.

Рельєфна печатка дає найкращий результат, коли наноситься максимально допустиму кількість фарби на найменший ділянку зображення. Фарби з малим вмістом або без суша добавок також добре підходять для рельєфної печатки, оскільки такі фарби довше не висихають і виступають в якості в'яжучого речовини полімерного порошку.

Високий друк.

Високий друк отримала свою назву завдяки тому, що друк зображення здійснюється з друкарської форми, друкують елементи якої підняті над поверхнею пробільних елементів. Це - прямий метод друку, в якому чорнило друкарської форми наносяться безпосередньо на матеріал. Високий друк - один з найперших процесів друку, який широко застосовувався до середини 20-го сторіччя. Але потім були винайдені досконаліші принципи друку, і висока друк відійшла на другий план. Флексографія, яка є однією з удосконалених різновидів високого друку, займає в цьому ряду, в даний час, домінуюче положення.

При високого друку використовуються густі чорнило, до того ж, вона добре підходить для рельєфної печатки. Система циліндрів наносить чорнило тільки на підняті елементи друкованої форми, не зачіпаючи пробільні елементи. Тому друковані форми високого друку не вимагають ніякого зволоження, щоб уникнути попадання чорнил на пробільні елементи. Це робить процес простим і дозволяє домогтися стабільної якості друку у всьому тиражі. Тим не менш, така печатка не може відповідати якості більш складних процесів друку. [6, с.54]

Проте, високий друк активно і успішно використовується для проведення після друкарських процесів. Застаріле обладнання, що використовується при високого друку, застосовується для процедур, таких як тиснення, висічка, нумерація, перфорування, і тиснення фольгою. Такі операції використовуються для створення рельєфних візитних карток, адміністративних документів, штампованих етикеток і папок, пронумерованих квитків та членських карт, перфорованих контейнерів для пошти, і тиснутих фольгою фірмових бланків та запрошень.

Високий друк підходить для більшості видів рекламно графічного комплексу: ділової документації, поліграфії і т.д.

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 899. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия