Студопедия — Основні принципи визначення центральної оклюзії та фіксація моделей в оклюдатор.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні принципи визначення центральної оклюзії та фіксація моделей в оклюдатор.






Під час визначення центральної оклюзії при частковому протезуванні треба зафіксувати:
1) висоту прикусу (відстань між альвеолярними відростками при зімкнутих зубах);
2) правильне співвідношення щелеп без передніх і бічних зрушень.
При цьому може бути чотири випадки, що відрізняються один від одного за ступенем складності.
1. Є не менше трьох пар антагоністів, розташованих в області фронтальних зубів і жувальних зубів правої і лівої сторони. Моделі верхньої та нижньої щелепи можна з'єднати в центральній оклюзії без оклюзійних валиків, оскільки висота прикусу і співвідношення щелеп визначаються змиканням антагоністів.
Моделі очищають від надлишків гіпсу, відзначають на них кордони протезного поля, розташування кламмеров, межі ізоляції для Торус (якщо вона потрібна), складають докупи в центральній оклюзії і склеюють за допомогою воскових смужок.
2. На одній або на обох сторонах однієї щелепи відсутні антагоністи. Тут можна зафіксувати центральну оклюзію тільки за допомогою воскового оклюзійного валика, який і готують для тієї щелепи, на якій не вистачає зубів.

Моделі зачищають від надлишків гіпсу, перевіряють, щоб восковий базис і валик відповідали перерахованим вище вимогам, відзначають кордони протезного поля, розташування кламерів. Потім вводять базис в порожнину рота і поступово доводять оклюзійний валик до щільного змикання з антагоністами, не підігріваючи його, а зрізаючи надлишки воску. Коли це досягнуто, з жувальної поверхні валика знімають рівномірний шар (товщиною близько 2 мм) і замінюють його стрічкою розм'якшеного воску. Базис знову вводять в порожнину рота і пропонують хворому зімкнути зуби. За отриманими на оклюзійному валику відбитками зубів-антагоністів орієнтуються при складанні моделей.

3. Антагоністи на двох сторонах обох щелеп відсутні, але все ж є хоча б одна пара антагонуючих зубів. При цьому потрібні два воскових базиси з оклюзійними валиками для верхньої і для нижньої щелепи.
Після звичайної перевірки моделей, базисів і валиків і визначення кордонів протезного поля, на тій щелепи, де залишилося більше зубів, валик зрізують до їх рівня і роблять на його жувальної поверхні кілька виразних нарізок глибиною в 1-2 мм. Ці нарізки ніби замінюють рельєф жувальної поверхні відсутніх зубів.
Інший валик доводять в порожнині рота до щільного змикання з усіма антагоністами і першим валиком, а потім знімають з його оклюзійної поверхні невеликий шар і фіксують обидва валики за допомогою смужки розм'якшеного воску, як було щойно описано. Там, де немає антагоністів, на воскових валиках повинні залишитися відбитки нарізок, зроблених раніше на іншому валику. За відбитками зубів і нарізок моделі складають разом і склеюють.

4. На одній або на обох щелепах є зуби, але немає жодної пари антагоністів («немає свого прикусу»). Цей випадок значно відрізняється від трьох попередніх і вимагає більше знань і досвіду. Способи визначення висоти прикусу і правильного співвідношення щелеп при відсутності антагоністів описані в главі про протезування беззубих щелеп.
Якщо відсутні фронтальні зуби, і на оклюзійних валиках відзначають лінії, за якими можна орієнтуватися при підборі і постановці штучних зубів; лінію косметичного центру, відповідає середній лінії обличчя, яка буде проходити між верхніми і нижніми центральними різцями; лінії іклів, які межують з крилами носа і проходять через вершину кута на ріжучому краї іклів (ці лінії визначають ширину фронтальних зубів); лінію посмішки, що виявляються на рівні краю губ під час посмішки або сміху і вказує на довжину зубів.
Коли при визначенні центральної оклюзії користуються оклюзійними валиками, слід бути уважним, домагаючись рівномірного, одночасного і щільного змикання як на валиках, так і на природних зубах, і в той же час не застосовуючи надмірних зусиль.

Якщо змикання на валиках недостатньо щільне, між штучними анатагоннстамі вийде щілина.
Підвищений тиск при визначенні центральної оклюзії призводить до того, що змикання антагоністів досягається за рахунок надмірного вилову податливої слизової оболонки або за рахунок порушення точності прилягання до неї воскового базису. У першому випадку це виявляється при складанні моделей в центральній оклюзії-змикання природних антагоністів отримати не вдасться (так як гіпсові моделі непіддатливою). У другому випадку утворюється просвіт між моделлю і базисом. Такий просвіт буває особливо помітним на моделі верхньої щелепи в області заднього краю пластинки, що покриває піднебіння. Базис виглядає як би розчавленим, а валики зміщуються з альвеолярного гребеня у вестибулярному напрямку.
У тому і в іншому випадку треба виправити помилку, інакше не буде правильного змикання штучних зубів і їх доведеться переставляти знову.

Виходь зі сказаного, моделі з оклюзнійними валиками після визначення центральної оклюзії повинні відповідати наступним вимогам:
1. Моделі і особливо жувальні поверхні зубів повинні бути очищені від надлишків гіпсу.
2. На моделях повинні бути відзначені кордони протезів, межі Торус (якщо треба зробити для нього ізоляцію), а також розташування кламмеров.
3. Природні антагоністи повинні бути зімкнутими (якщо прикус не був навмисно піднятий).
4. Воскові базиси повинні щільно прилягати до моделей.
5. Відбитки жувальних поверхонь зубів або нарізок на оклюзійних валиках не повинні бути дуже глибокими.
6. При відсутності фронтальних зубів на валиках повинні бути відзначені орієнтовні лінії (косметичного центру, іклів і посмішки).
Моделі з окклюзноннимі валиками склеюють разом (як і без них) і загіпсовують в оклюдаторі.

 

Виготовлення будь-якого протеза складається з виконання певних клінічних та лабораторних етапів. Клінічні етапи виконуються лікарем і включають первинний огляд хворого, аналіз клінічного обстеження, встановлення діагнозу, вибір конструкції протеза та клінічні етапи його виготовлення.
Лабораторні етапи виконуються в лабораторії зубним техніком і включають різні технологічні етапи виготовлення, в залежності від виду виготовленого протеза.

 

Клінічні етапи виготовлення часткових знімних протезів.
(пластинчастих і дугових)

Перше відвідування: зняття відбитків.
Методика отримання анатомічного відбитка альгінатними матеріалами з зубного ряду верхньої та нижньої щелеп (часткові пластинчасті протези).
Методика отримання анатомічного двошарового відтиску силіконовим матеріалом для виготовлення дугового протеза.
Друге відвідування: визначення центральної оклюзії.
Методика визначення центральної оклюзії при малих дефектах зубних рядів за допомогою силіконового матеріалу.
Методика визначення центральної оклюзії при великих дефектах зубних рядів при наявності однієї пари антагоністів з виготовленням воскових шаблонів з прікуснимі валиками.
Методика визначення центральної оклюзії і висоти прикусу при великих дефектах зубних рядів.

Третє відвідування: припасування каркасів дугових протезів.
Методика припасовки каркасів дугових протезів на верхній щелепі.
1. Перевірка каркаса на моделі.
2. Припасування в порожнині рота.
3. Перевірка відстані дуги протеза від слизової оболонки.
4. У разі невідповідності норм проводимо корекцію за допомогою фрез і копіювального паперу.
Методика припасовки каркасів дугових протезів на нижній щелепі
1. Перевірка межальвеолярной висоти.
2. Перевірка відстані дуги протеза від слизової оболонки.
3. Перевірка розмірів дуги
4. У разі невідповідності норм проводимо корекцію за допомогою фрез і копіювального паперу

Четверте відвідування: перевірка постановки штучних зубів на восковому базисі.
Методика проведення:
1. Перевірка постановки штучних зубів в оклюзії.
2. Перевірити відповідність кордонів воскових базисів.
3. Перевірити правильність визначення центральної оклюзії.
4. Перевірка межальвеолярной висоти.
П'яте відвідування: накладенні часткового та дугового протезів.
Методика проведення:
1. Припасовка протезу на протезне ложе.
2. Визначити відповідність кордонів базису.
3. Перевірити змикання зубних рядів в центральній оклюзії і визначити множинні оклюзійні контакти.
4. Перевірити висоту прикусу.
5. При необхідності зробити корекцію.
6. Розповісти правила гігієни і користування протезом.
Шосте відвідування: корекція часткового знімного протеза на верхній щелепі в перші три доби користування.
Завдання - виявити і запобігти причину складного введення і виведення часткового пластиночного протеза з порожнини рота.

 







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 5141. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия