Студопедия — Література.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Література.






 

1. Гносеологізм Нового Часу і проблема виходу за його межі.

XVII ст. — епоха великих географічних відкриттів і буржуазних революцій звела на престол нову цари­цю — Науку. З часів Ньютона віра в її всемогутність починає набувати рис нової магії. Еталоном епохи стала найбільш строга і досконала наука — математи­ка: було заявлено, що наука досягає досконалості ли­ше тоді, коли їй вдається скористатися математикою. Не випадково і свої філософські системи мислителі намагаються будувати на зразок геометрії.

Який же узагальнений портрет тієї епохи? XVII ст. супроводжувалося підйомом почуття особистості, зро­станням ініціативи і поглибленням індивідуалізму. Уже в епоху Відродження Джованні Піко делла Мірандолла заявив, що Бог дозволив людині безмежно виявляти свою ініціативу, відпливати в далекі манд­рівки і стати тим, ким вона хоче бути. Людина Нового Часу підхопила побажання епохи Відродження, але все ж таки опинилася на роздоріжжі: як розв'язати протиріччя, яке полягає в тому, що, з одного боку, людина вільна і рівна з Богом, а з іншого — вона ли­ше маленька ланка у величному механізмі природи, що невблаганний і не чує людей.

До цього протиріччя додавалася ще одна стара проблема — як знайти своє місце в умовах ломки старих відносин і формування нових, незвичних? Як жити "нелюдському" світі глибоких соціальних протиріч? Що прокладає дорогу до істини? Які перспективи пізнавального тиску людини: чи піддається світ цілком і остаточно нашим пізнавальним зусиллям?

Так стверджується гносеологізм культ пізнання й абсолютизації науки. Цесвітоглядна настанова, відповідно до якої теоретичне пізнання є вищим проявом людської духовності і сенсом життя людини.

Деїзм вказує на ті зміни, що відбулися у став­ленні людини до Бога. Він, наче сейсмограф, влов­лює ознаки майбутнього духовного "землетрусу" — атеїстичного вибуху. Поки що це лише відоме обмеження ідеї Бога, але в ньому вже чути підземне стугоніння фейєрбахівської і ніцшеанської "пере­оцінок цінностей".

Усе почалося з того, що філософи Нового Часу відчули певне ускладнення, прагнучи поєднати ідею Бога як всемогутнього Творця і Деміурга з уявленнями про внутрішні закономірності природи. Деїзм запро­понував варіант так би мовити "Бога і машини";: Бог дає світу перший поштовх, а потім усувається від справ, надаючи Всесвіту-машині розвиватися відпові­дно до природних законів.

Тут необхідно зазначити, що всі мислителі Нового Часу і навіть епохи Просвітництва були людьми віру­ючими. Наприклад, краса і гармонія фізичних формул ще раз переконали Ньютона в існуванні Творця. Але процеси секуляризації і "обезбожнення" (за висловом Мартина Гайдеггера) свідомості вже почалися: в основі їх лежав невтомний пошук природних і незалежних від Бога закономірностей природи.

Але якщо світ облаштований раціонально, значить, він схожий на відлагоджений механізм, в якому всі скла­дові елементи діють узгоджено і виконують свою функ­цію. Адже механіка, завдяки Ньютону, стала законо­давицею і засобом опису будь-яких процесів, як сто­совно суспільства, так і стосовно людини. Знаменита формула "людина — машина" — це крайнє вираження механіцизму Нового Часу.

Обмеженість того розуміння людини бачили вже сучасники: так, шведська королева Кристина, посмі­хаючись, говорила своєму філософському кумиру Декарту, що в його побудовах все дуже розумно, але їй "ніколи не доводилося бачити, щоб механічний го­динник народив маленький годинничок..."

 

2. Перші виклики гносеологізму: філософська есеїстика і філософське мистецтво Нового Часу:

а) Блез Паскаль: людина як “мислячий очерет”

Дух часу має деспотичну владу над роздумами лю­дей — живучи в епоху Нового Часу, важко було не потрапити під вплив самовпевненої чарівності культу Розуму і гносеологічного оптимізму, тим більше під­кріплених реальною стрімкою ходою відкриттів і до­сягнень.

І все ж кожний час має своїх незрозумілих і див­них пророків — дратівливо-дивних для своїх сучасни­ків і дивно-проникливих для наступних поколінь. Тих пророків, що, за словами Фрідріха Ніцше, простром­лені отруєною стрілою гіркого знання — "які бачать усе" — обмеженість загальноприйнятного світогляду і небезпеку там, де інші бачать опору і надію. Таким був Блез Паскаль (1623—1662 рр.), однаково відштовх­нутий і вченими, і Римською церквою.

Чудово, що в епоху Нового Часу і емпірики, і раціо­налісти, незважаючи на свої філософські розбіжності в сфері експериментальної науки і наукової теорії, вияв­лялися видатними винахідниками. Більш чудово, що Паскаль, який повстав проти культу розуму і науки ("Розум даремно кричить, він не може оцінити речі"; "О, як мені приємно бачити цей гордовитий розум при­ниженим і благаючим!"), був одним з найпрекрасніших вчених свого часу — творцем основ теорії можливо­стей і гідростатики, а також лічильної машини.

Філософія Паскаля досі залишається каменем спо­тикання для її тлумачів. Його "Думки" містять на­стільки глибоке і внутрішньо суперечливе послання людству, що воно й сьогодні залишається багато в чо­му загадковим для нас. Можливо, якби Паскалю вда­лося довести свою працю до кінця і замість безладних заміток, що збереглися і друкуються під назвою Думки", у нас була би задумана ним книга "Апологія християнства", але ми ніколи б не дізналися про всю напругу його парадоксальних прозрінь. Адже в за­кінченій книзі Паскаль спробував би висловлювати те, що прийнятне для людей, щоб звернути їхні по­мисли до Бога. Не випадково Арно, Ніколь та інші товариші Паскаля з Монастиря Пор-Рояль, які ре­дагували після його смерті книгу, багато чого з на­писаного Паскалем пропускали, змінювали й скоро­чували. Але історія зберегла для нас його таємні і нещадні істини, які він писав лише для себе, а ви­явилося — для майбутнього.

Творчість Паскаля дихає парадоксами. Його вва­жають найрелігійнішим з мислителів (тим більше, що він залишив світське життя), і водночас багато хто стверджує, що саме з Паскаля починається глибока криза християнської релігії.

Дійсно, розгубленість читача у розумінні текстів Паскаля не випадкова. Людина, яка замислила своєю "Апологією" навернути до віри атеїстів, пише таке: "Якби потрібно було б працювати тільки для того, в чому ми впевнені, то нічого не потрібно було б роби­ти для релігії, тому що вона не є впевненість". Невже Паскаль — прихований скептик, який зсередини роз­хитував мури віри? Можливо, Паскаль прагнув не стільки залучити людей до релігії, скільки відштовхну­ти їх від неї. Важко оцінити усю глибину паскалівського розуміння конфлікту віри і розуму. Навіть гені­альний Борхес у своєму есе (Див.: Борхес X. Л. Паскаль // Философская й социологическая мысль. — 1991. — № 3.) незаслужено дорікає Паскалю. Паскаль же побачив, що для віри однаково згубно і підкоритися розуму, і розвиватися всупереч йому. Людина — безпомічний і тендітний очерет, би­линка, охоплена нестерпною тривогою, "між двома безоднями", єдина сила її полягає в тому, що вона може мислити і "думкою обіймати Всесвіт", який "просторово поглинає її як точку".

Окрилена даром мислення, людина не може всто­яти перед спокусою застосувати предмет своєї гордості — розум — як ключ до всіх таємниць світобудови. Розум людини прагне проникнути в кожну з двох без­конечностей, між якими людина загублена — косміч­ну і мікроскопічну, — але жодну з них не в змозі осягнути до кінця. Ця обставина виявляється фаталь­ною: вона підриває впевненість людини в собі і зму­шує її вагатися між істиною і неправдою, добром і злом, активністю і спокоєм, майбутнім і теперішнім. Соціальне життя не рятує від цієї нестійкості, а лише збільшує її.

"Розум наказує нам категорично, як не наказує будь-який володар". Але Паскаль сам розум притягує на Божий суд — саме на Божий суд, а не на суд розу­му, як це робив Декарт. Ця сміливість Паскаля обу­рює одних і розбурхує інших. Лев Шестов вигукує: "Але ж як зрозуміти суд Бога над розумом? У чому він полягає і що може він дати людям? Розум дає нам упевненість, безсумнівність, міцність, твердість і ви­значені судження. Чи можна чекати, що ми, відмо­вившись і скинувши його з престолу, здобудемо більшу міцність, ще більшу безсумнівність? Звичай­но, якби було так, усі люди охоче пішли б за Паска­лем, він був би доступний, близький, зрозумілий... Людям потрібно "позитивне", заспокійливе. Чого мо­жуть чекати вони від Паскаля, який у запалі похму­рого натхнення проголосив: "Їсус буде в смертельній тузі до кінця світу: не можна спати в цей час" ("Таємниця Христа")".

Ніхто не повинен спати, — це означає, що ніхто не повинен шукати в цьому світі міцності і впевне­ності. "Ми палаємо бажанням знайти твердий ґрунт і непорушне підґрунтя, щоб на них спорудити вежу, яка здійметься у безконечність, але основа наша руйнується, і земля розверзнеться до самих надр своїх.

Перестанемо ж шукати впевненість і міцність", — таке кредо Паскаля.

Але "люди люблять спокій", за це вони люблять той розум і ту віру, які цей спокій дають, — тобто, здоровий глузд і освячене авторитетом. Паскаль же писав: "Я схвалюю тільки тих, хто зі стогоном шукає істину". Його істини не несуть полегшення і розради. Він говорить про одне — не можна зупинятися, не можна відпочивати, не можна спати. Апостол Петро, коли Христос благав його побути з ним і полегшити Його муки, не міг перебороти сон. Петро "спав у той час, коли Він благав — "душа моя сумує смертельно". Людина так довірилася розуму, що може спати, коли готується до хресної смерті Бог, який зійшов до лю­дей". Але муки Христа, за Паскалем, ще не скінчи­лися, вони продовжуються донині, вони продовжува­тимуться до кінця світу. Тому людині не можна зупи­нятися у своїх пошуках Бога, відпочивати, потрібно весь час іти вперед. Сам Бог визначив людині цей безкінечний шлях до Себе.

б) Філософське мистецтво Нового часу: трагічні філософи Гамлет і Дон Кіхот.

Отже, філософи-теоретики Нового Часу зробили своїм головним питанням питання про умови пізнан­ня. Проте для людини завжди вагомішим є інше, більш глибоке питання. Це питання про буття і про зміст буття. "Бути чи не бути?" — так із нещадною ясністю поставив його вустами Гамлета Уїльям Шекспір. І це питання охоплює собою смисл і буття, і пізнання.

Відхід від питання про сенс до питання про пі­знання означає страх дивитися в Обличчя Буттю. "Так боягузами нас робить вагання", — говорить Гамлет. У цих словах — виклик пізнавальному оптимізму Нового Часу. В них — небезпека відчужен­ня Слова і Вчинку, до якої західну людину призво­дить непомірна рефлексія, що стала хворобливою звичкою.

Захоплений раціональністю світ Нового Часу не помічає, що в ньому "щось не так". Що поступово формується ставлення до людини, яке руйнує люди­ну. Що на зміну людині-лицарю Середньовіччя і лю­дині-титану Відродження приходить людина-Гвинтик буржуазної епохи. Шекспір передчуває вузькість людини, яка проміняла почуття і віру на відчуття і розум.

Шекспір протиставляє розуму і його зовнішньому пізнанню любов, яка є для нього проявом найважливі­шого в людині.

Так само, як і шекспірівський Гамлет, проти світу безстрасності і буденності повстає Дон Кіхот Серван­теса. Це не тільки комічний, а й трагічний персонаж, глибокі почуття якого стають непотрібними і кумед­ними в епоху зародження вузькораціоналістичного ро­зуміння людини і її можливостей у світі.

Дон Кіхоту затісно у світі буденності. Але цей світ не випускає його за свої межі. Дон Кіхот повстає, але його протест — це повстання проти Часу. Новий Час насміхається над ним, розмахуючи безжалісними "руками" вітряків...

Шекспір і Сервантес — родоначальники роману в сучасному смислі слова, абсолютно відмінного і від лицарських середньовічних романів, і від анти­чної трагедії. Раніше бажання героїв коренилися в традиції їхнього світу і їхнього часу. Гамлет і Дон Кіхот поза традицією. А тому Дон Кіхот прагне по­вернути час назад, а Гамлет — сховатися від часу у Вічність...

3. Поглиблення гносеологізму: німецька класична філософія:

а) Німецька філософська класика і її епоха

Межі людини для філософії Нового Часу — це межі її раціо і досвіду. Водночас, у філосо­фії Нового Часу визріває відповідь гносеологізму — у філософській есеїстиці (Паскаль) і філософському ми­стецтві (Шекспір і Сервантес), що спонукають людину до моральної самозміни. Ця традиція згодом буде продовжена романтиками, Шеллінгом, Кьєркегором, а також мислителями слов'янського світу.

І все ж гносеологізм є домінуючим явищем філосо­фії Нового Часу. Наступна епоха розвитку європейської філософської думки — німецька класична філософія — успадкує його і доведе до логічного завершення.

Які ж загальні риси німецької класичної філософії можна виокремити?

1. Вона вирішує одну загальну проблему— проб­лему граничних пізнавальних можливостей людини, що в процесі вирішення стає проблемою тотожності мис­лення і буття.







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 442. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия