Студопедия — Хід уроку. І. Організаційний момент.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хід уроку. І. Організаційний момент.






І. Організаційний момент.

Почнемо урок з фрази, яку потім всі продовжать: «З минулого уроку мені найбільше запам’яталося…».

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Чи знаєте ви, що у скелеті людини 206-210 кісток. Бувають додаткові кістки або, навпаки, відсутні деякі з них. Іноді люди мають більше ребер чи зайвий, шостий палець. Великий італійський художник і архітектор Рафаєль Санті зобразив людину з шістьма пальцями на правій руці. А що цікавого знайшли ви про розвиток людини?

 

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Мова на уроці йтиме про те, що вам дуже знайоме в стосується кожного з нас. Я вас запитаю, а ви, не поспішаючи, подумайте і дайте правильну і стислу відповідь на такі питання:

1. Як правильно прожити день?

2. Чому люди прокидаються від сну саме о 6-7 годині ранку?

3. Чому проміжок часу від 12 до 14 години називають обідньою перервою і чому люди обідають тоді, чи не можна цю перерву перенести на якийсь інший час?

4. Чому діти готуються до сну саме о 21-й годині?

5.Чи легко було відповідати на ці запитання і чому?

Отже, тема уроку – «Організація життєвого ритму. Розпорядок дня підлітка».

На уроці ми повинні вияснити, яке значення мають слова “ритм життя”, “режим”, “розпорядок дня”, в чому полягає важливість їх дотримання як вдома, так і в школі.

 


ІV. Вивчення нового матеріалу.

Той, хто планує свій час, досягає успіхів у будь-якій справі, якою займається: в навчанні, роботі, спорті. Щоб добре вчитися, працювати, треба вибирати посильні та конкретні завдання.

Відомо, що розумова і фізична активність людини змінюється протягом доби та тижня. Найвища ефективність розумової праці припадає на 10-13 та 15-18 години.

Чи можете ви підтвердити це на власному досвіді?

Братися за серйозні справи рекомендується удень з 11 до 17 години. Вночі з 2 до 4 години людина припускається помилок навіть під час розв’язування простих математичних задач.

Досліджено, що у середині тижня працездатність більша, а на початку і в кінці – менша. Для відпочинку та відновлення сил маємо суботу і неділю.

Усе це враховується при складанні робочого розкладу, і розкладу уроків, і режиму дня.

Як ви думаєте, що означають слова “ритм”, “режим”, “розпорядок”?

“Ритм”, “режим”, “розпорядок” – слова-синоніми, які мають однакове значення (чергування чогось із чимось, в певній послідовності), але звучать по-різному.

Отже, режим – це раціональний розподіл в часі і правильна послідовність задоволення основних фізіологічних потреб організму дитини (в активному способі життя, сні та їжі), а також правильне чергування різних видів діяльності (праця, відпочинок).

Словникова робота: визначення слова “режим” записують у словничок або в зошит.

В зошитах запишіть ті види діяльності, які вам доводиться виконувати щодня, і скільки часу витрачаєте на їх виконання, починаючи з того моменту, коли ви прокинулися від сну (на роботу відводиться 5 хв.).

Перегляньте, який вид діяльності займає багато часу?

А чи можна тривалість виконання цієї роботи скоротити і як саме? (робота з підручником)

Підтвердженням вашого висновку є стаття підручника на ст. 53 під назвою “Як же знешкодити крадіїв часу?” Прочитайте і скажіть, які види діяльності, на ваш розсуд, є крадіями часу.

У рубриці “Обговоріть” перед вами стоїть завдання: вибрати із переліку занять ті, які ви вважаєте “крадіями часу”. Запишіть їх у зошит.

На ст. 54 підручника є малюнок № 33. Завдання: перегляньте уважно епізоди із життя цих дітей і скажіть, що вони могли б зробити корисного за цей втрачений час?

Ми говорили про те, що є причини, через які марнується час, і як ви проживаєте день. І прийшли до висновку, що багато з вас не дотримується виконання певного виду діяльності в один і той же час.

Зверніть увагу на таблицю під назвою “Розпорядок дитини”. Завдання: прочитайте поданий розпорядок дня і час виконання певного виду діяльності, порівняйте час виконання з тими видами діяльності, які вам доводиться виконувати щодня.

Якщо немає хоча б приблизної відповідності, то вкажіть, які причини стоять на заваді?

Чи можна їх подолати? Яким чином?

Чи можна із поданого переліку видів діяльності яким-небудь знехтувати? Чому?

Отже, який висновок треба зробити? (відповіді учнів)

Правильно, щоб бути здоровим, встигнути багато зробити, добре вчитися, достатню кількість часу бувати на свіжому повітрі, ми з вами повинні привчитися лягати спати в один і той же час, вставати і робити ранкову гімнастику, вмиватися, їсти, вчити уроки, працювати. А це значить – дотримуватись розпорядку дня.

Є ще одне серйозне питання: в чому полягає важливість дотримання режиму чи розпорядку дня?

Діти стають в коло і, передаючи один одному м’ячик, продовжують фразу: «Значення режиму полягає в тому, що він…»

(Значення режиму полягає перш за все у тому, що він сприяє нормальному функціонуванню внутрішніх органів. Правильний режим забезпечує врівноважений, активний стан здоров’я дитини, захищає нервову систему від перевтоми, створює сприятливі умови для фізичного і психічного розвитку дитини).

 

V. Узагальнення та систематизація знань.

1. Чому діти повинні лягати спати на пізніше 21-ї години і вставати о 7-й годині ранку? (Діти добре відпочинуть, встигатимуть виконувати всі вправи, будуть добре вчитися, а значить будуть здоровими)

2. Що треба робити, коли ви прокинулися? (Можна 1-2 хв. полежати, щоб звільнитись від сну, встати, відкрити кватирку і зробити ранкову зарядку)

3. Що треба зробити після ранкової гімнастики? (Прибрати ліжко, вмитись, вдягнутись, поснідати і йти до школи)

4. А яке перше правило учня? (Всю роботу слід виконувати своєчасно і ніколи не запізнюватись на перший урок)

5. Чи після закінчення уроків у школі ви вчасно повертаєтесь додому і чим ви повинні займатися? (Повертаючись зі школи, не затримуватись на вулиці. Потрібно вдома переодягтись в домашній одяг, почистити шкільну форму та взуття)

6. Які правила гігієни слід виконувати перед обідом? (Перед обідом треба вимити руки і обличчя з милом. Пообідавши, прибрати зі столу)

7. Як ви думаєте, яким повинно бути робоче місце вдома і в школі? (Навчальне приладдя має знаходитися під руками. На стіл треба покласти лише те, що буде потрібним в даний час. Світло повинно бути зліва, висота стола чи парти відповідати зростові)

8. Як правильно сидіти за столом чи партою? (При сидінні спину треба тримати рівно, книжка чи зошит повинні бути на відстані 30 см. від очей)

VІ. Підсумки уроку.

За кожну правильну відповідь ви отримували кружечок-жетон відповідного кольору. Порахуйте їх і виставимо бали: 1-3 червоних – блискуча відповідь (10-12 балів); 1-3 сині – правильна відповідь (7-9 балів); 1-3 зелені – неточна відповідь (4-6 балів).

 

VІІ. Домашнє завдання.

Підручник ст. 53-59, параграф 10, 11.

Крос-тест ст. 55.

Прочитати “Казку про втрачений час” Є. Шварца (див. додаток), написати для себе правильний розпорядок дня і виконувати його щоденно.

 

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 528. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.031 сек.) русская версия | украинская версия