Студопедия — Хід уроку. І. Організаційний момент.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хід уроку. І. Організаційний момент.






І. Організаційний момент.

Всі ми учні – молодці!

У нас м’язи – отакі!

Про здоров’я власне дбаєм:

“ОЗ” вивчати закликаєм!

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Пригадайте дорослих персонажів із казки “Буратіно”. Хто з них заслуговує на довіру, а хто прагне обманути маленького хлопчика? Чому? (тато Карло, Карабас Барабас, Аліса і Базіліо, Черепаха Тортіла)

Отже, небезпечними можуть бути люди, які порушують закони, займаються шахрайством та іншими видами нечесного заробітку, а також ті, хто вживає алкоголь і наркотики. Небезпеки також існують у місцях великого скупчення людей – на мітингах, стадіонах і вокзалах.

Перевіримо домашнє завдання.

Зачитайте до кожного із записаних правил “ не ” свої твердження, чому їх варто дотримуватись, та підготовлені повідомлення «Екстремальні ситуації з незнайомцями. До кого звертатися за допомогою».


ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Ви вже подорослішали. Вам хочеться побувати на конкурсах, футбольних матчах, виступах політиків, тобто у тих місцях, де багато людей, де існує натовп. У натовп можна потрапити на базарі і на святкуванні дня міста чи села, на виборах. Чим дорослішими ви стаєте, тим частіше буватимете на подібних заходах. Отже, потраплятимете в натовп. Сьогодні на уроці ви дізнаєтеся, як уникати можливих небезпек, опинившись у натовпі. Запишемо тему уроку у зошит.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Дуже небезпечним для здоров’я й життя людей є натовп. У ньому нікого не цікавить ні твоє здоров’я, ні твої бажання. У тисняві можна не тільки покалічитись, але й загинути.

Чи не найбільша небезпека в поведінці натовпу – паніка. Людина в панічному стані не може контролювати свої емоції. У такі моменти натовпом керує один закон: “Рятуйся, хто може!” Але врятуватися може тільки той, хто постарається зберегти спокій і тверезо оцінити ситуацію.

Коли потрапляєте туди, де багато людей, потрібно уникати місць, де утворюється натовп. У кіно, на концерт, виставу чи футбол бажано прийти раніше. Якщо на квитку не вказано місце, сядьте ближче до входу і подалі від центрального проходу. Після концерту, фільму краще зачекати, поки люди вийдуть. Не ходіть на мітинги і демонстрації протесту. Для дітей це особливо небезпечно.

Пригадаємо з вами визначення слів “натовп”, “паніка”, “евакуація”.

Паніка – розгубленість, втрата контролю за своєю поведінкою, нездатність правильно оцінити ситуацію та адекватно діяти.

Натовп – це скупчення людей.

Евакуація – організоване виведення людей із небезпечної зони.

Робота в групах: “Якщо ви зібрались в багатолюдне місце”.

Учні об’єднуються в три групи (одяг, взуття, речі). Завдання групам – підготувати презентації (у вигляді аналогів дорожніх знаків, пантоміми, сценки чи агітбригади).

Група 1 – “Рекомендації щодо одягу”.

Група 2 – “Рекомендації щодо взуття”.

Група 3 – “Рекомендації щодо речей”.

Отже, ми визначили, що гарний шарф, хустка, намисто чи ланцюжок на шиї можуть затягнутися, зачепившись за що-небудь. Вузькі штани, занадто довга сукня заважають вільно рухатися. Рюкзак або сумку з довгою ручкою в юрбі можуть затиснути, і вас звалять з ніг. Не беріть із собою громіздких речей.

Фізкультхвилинка “Білочки”

Лапки в боки, вушка вгору, (руки на поясі)

Скачуть білочки по бору. (стрибки)

Кожний ранок на галяві

Спритно роблять вільні вправи. (довільні вправи з вчителем)

Притомилися звірята

І пішли відпочивати. (зупинились, сідають на місця)

А тепер складемо правила поведінки в багатолюдних місцях:

Ø Потрібно остерігатися скляних вітрин та дверей.

Ø Не підходити близько до сцени, не залишатись в проходах.

Ø Після концерту не поспішати до виходу.

Ø Не можна тримати руки в кишенях. Зігніть руки, міцно притисніть їх до корпуса.

Ø Рухатись в натовпі треба у тому ж напрямку і з такою ж швидкістю, як усі.

Ø Якщо позаду хтось намагається протиснутися вперед, краще пропустіть його, бо під натиском можна впасти.

Ø Якщо натовп рухається в обмеженому просторі, намагайтеся триматися далі від стін, колон та інших перешкод у напрямку руху натовпу – вас можуть притиснути до них.

Запам’ятайте! Якщо ви впали, одразу ж намагайтеся згрупуватись і сильним поштовхом звестися на ноги. Якщо ж це не вдається, згорніться клубком, підтягніть ноги і захищайте руками голову.

 

V. Узагальнення та систематизація знань.

Поділіться на три групи. Кожна група отримує ситуаційне завдання і обговорює його. Потім учасники групи висловлюються за бажанням або по черзі. Відповіді кожної групи оцінюють учні з інших груп.

1. Після концерту на стадіоні тебе відтиснили від батьків, ти їх не бачиш. На виході виникла тиснява, люди запанікували. Твоя сумка впала під ноги. Що ти робитимеш?

2. Під час святкування Дня міста на майдані утворився натовп. Зібралось багато молоді, що чекала на концерт. Ви прийшли із друзями, але в натовпі відстали і залишилися самі. Люди поруч стоять дуже щільно, концерт ось-ось почнеться. Що ви будете робити?

3. Ви збираєтеся з батьками на футбольний матч. Що потрібно залишити вдома? Чому?

а) довгий в’язаний шарф;

б) джинси;

в) кросівки;

г) рюкзак;

д) широкий довгий плащ;

е) спортивну куртку;

є) туфлі на високих підборах;

ж) товстий ланцюжок на шию;

з) іграшкового ведмедика;

і) вузькі штани;

к) сумку на довгому ремінці.

VІ. Підсумки уроку.

Оцінювання учнів за допомогою фішок.

VІІ. Домашнє завдання.

§ 28 підручника.

Знайти в ЗМІ повідомлення про нещасні випадки, які сталися під час масових заходів (бажано у вашій місцевості).

 

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 1298. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия