Студопедия — Хід уроку. І. Організаційний момент.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Хід уроку. І. Організаційний момент.






І. Організаційний момент.

Пам’ятайте, любі друзі милі,

Як буде на душі, так буде і на тілі.

Тому з хорошими дружіть,

Веселими і добрими живіть.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

Ви на сьогодні повинні були вивчити гарні вірші про довкілля. Послухаємо бажаючих.

А тепер напишіть своє ім’я великими літерами у стовпчик. Навпроти кожної літери напишіть ту рису, що характеризує вас. Наприклад:

А – активна

Н – наполеглива

Я - яскрава

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні ви щасливі, усміхнені, вам все вдається, уроки цікаві, а навколо привітні люди. Іншого дня ви дратуєтесь через дрібниці, вчителі прискіпуються, ще й на перерві боляче штовхнули.

Це приклади днів везіння і невезіння, скажете ви.

Насправді, це вияви різного настрою.

Сьогодні на уроці ми дізнаємось про різні настрої людей та їх ознаки, як виражаються емоції та як вони змінюють настрій, як настрій впливає на ваше здоров’я.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Що ви відчули, коли виконували на початку уроку завдання про ім’я? Як змінився ваш настрій?

Настрій змінюється досить часто. І залежить це від обставин та емоцій, які ви переживаєте. Через настрій людина виражає своє ставлення до всього, що відбувається в житті.

Ви можете бути задоволеними чи незадоволеними тим, як складаються стосунки з батьками, однокласниками, друзями чи вчителями. Якщо батьки тебе люблять, однокласники розуміють, а вчителі поважають, - у тебе хороший настрій.

Залежить настрій і від того, як розвиваються події в твоєму житті – згідно з твоїми бажаннями чи всупереч їм. Ви виграєте на конкурсі, перемагаєте на олімпіаді, їдете у табір відпочинку, на день народження отримуєте довгоочікуваний велосипед. Це надовго забезпечує вам хороший настрій.

Уявіть, що вас випадково штовхнув хлопець, який пробігав повз вас. Ви можете сказати йому «Обережніше», потерти забите місце й забути про пригоду. А можете штовхнути його у відповідь, побитись, а потім доводити батькам і вчителям, що ви були праві. Поміркуйте і скажіть, як зміняться ваші стосунки з однокласниками, учителями, батьками у першому та у другому випадках.

З цього прикладу ви повинні зрозуміти, що настрій залежить не лише від подій у житті людини, а й від того, як вона оцінює їх. Якщо поміркувати, то не варто переживати через відірваний ґудзик, невідгадані числа в лотереї, автобус, який запізнився, тощо. Наступного разу пощастить більше.

Люди унікальні своїми вадами. Ми повинні усвідомлювати не лише свої сильні риси характеру, позитивну поведінку, хороший настрій, а й свої недоліки, щоб реально оцінювати власні можливості, працювати над тим, що можемо змінити на краще, і навчитися жити з тим, чого змінити не можна.

Проведемо гру: «Ти - особливий».

Я виходжу на середину класу і кажу: «Саша – ти особливий, бо допомагаєш друзям робити домашні завдання. Приєднуйся до мене!». Саша підходить, бере мене за руку і обирає когось і каже: «Марина – ти особлива, бо говориш англійською, приєднуйся до нас». І так триватиме доти, поки виберуть усіх. Ви можете говорити і про хороші риси особистості, і про не дуже хороші. Починаємо.

Скажіть, як у вас змінювався настрій, коли про вас говорили приємні речі, а як, коли неприємні? Які емоції ви відчували.

Коли відбувається якась подія, вона не залишає вас байдужою і викликає різні почуття. Почуття допомагають людям пізнавати світ і краще пристосовуватися до нього.

Коли почуття бувають швидкоплинними, їх ще називають емоціями.

Емоції – це миттєва реакція на якусь подію, людину, тварину, і вони не завжди збігаються з нашими почуттями до них. Наприклад, хлопчик чи дівчинка любить свою кішку – це почуття, але вона подряпала у кімнаті шпалери, і він чи вона сердяться на неї за це. Це емоція. Та вона швидко мине, а любов до чотириногого друга залишиться.

Почуття та емоції, як ви вже зрозуміли, бувають позитивними і негативними. Давайте об’єднаємося у дві групи: радість та печаль. Кожна група на окремому аркуші відповідно до своєї назви повинна написати як можна більше почуттів та емоцій.

 

+
задоволення страх
вдячність гнів
радість горе
цікавість образа

 

Як почуття, так і емоції і настрій, значною мірою залежить і від здоров’я людини. Насамперед від стану нервової системи. Тому варто порадитися з лікарем, якщо ви помітили, що в вас часто псується настрій.

Не варто чекати, що хороший настрій сам прийде до вас. Від вас самих залежить, яким він буде.

А для того, щоб у нас був гарний настрій, ми пограємо в гру «Комплімент». Об’єднуємося в групи по 5-6 чоловік (сонечко, райдуга, посмішка, квіточка, промінчик, дружба), кожний гравець розглядає учасників своєї групи і відзначає у їх зовнішності те, що йому найбільше подобається. Кожен записує на папері імена учасників групи та їхні риси, що він помітив. Останнім записує себе. Наприклад:

Данилка – високий на зріст, міцний;

Тетянка – прекрасне русяве волосся;

Геннадій – сильні руки, кучерявий;

Андрійко – приємна посмішка, охайний;

Артур – виразні блакитні очі, уважний;

Я – модна зачіска, тендітна…

У групі по черзі вислуховують компліменти на свою адресу, а потім говорять, що їм сподобалося у своїй зовнішності.

Скажіть, чи легко вам було робити компліменти іншим? Собі? Чи змінився настрій? Як?

Про настрій людини можна дізнатись, поговоривши з нею. Треба звертати увагу не лише на слова, а й на інтонацію, з якою вони вимовляються. Іноді буває, що інтонація змінює зміст фрази на протилежне.

Також про настрій людини можна дізнатися через міміку – виразні рухи м’язів обличчя людини відповідають її почуттям чи настрою.

Виконаємо вправу «Потренуйся» на стор.100 підручника та обговоримо її.

 

V. Узагальнення та систематизація знань.

Давайте відпрацюємо правильно висловлювати свої почуття. Об’єднаємося у три групи: Віра, Надія, Любов. Завдання: обговоріть та розіграйте задані ситуації:

1. Сашко взяв у Андрія книжку і не повертає, хоча той вже не раз йому нагадував. Як відреагувати Андрієві?

2. До Лесі перед контрольною сідає Оксана, щоб списати. Минулого разу Леся через це не встигала розв’язати останній приклад. Що їй сказати Оксані, як відреагувати?

3. Сергійка весь клас дразнить Вовком, бо раніше звали просто Сірим. Йому це не подобається, що йому робити, як сказати про це?


VІ. Підсумки уроку.

Створити коло, взятися за руки, стати на праву ногу, а ліву підняти. Підстрибуючи разом сказати тричі: «Ми – молодці!»

Виставити оцінки за допомогою отриманих фішок.

 

VІІ. Домашнє завдання.

§ 19 стор. 99-101 підручника, зошит стор. 41, завдання 2.

Намалювати малюнок – настрій.







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 479. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия