Студопедия — ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ






У вступі обгрунтовується актуальність обраної теми, формулюються мета і завдання, об'єкт та предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі „Огляд літератури за темою дослідження” аналізуються групи джерел, які становлять базу дисертаційного дослідження.

У підрозділі 1.1. „Емфітевзис у джерелах римського права ” подано огляд джерел римського права за темою дослідження: Інституцій Гая (Gai. 3,145), Дигест Юстиніана, зокрема третього титула шостої книги Дигест – „Si ager vectigalis, id est emphyteuticarius, petatur” („Якщо подається вимога про орендовану у громади ділянку, тобто емфітевтичну ділянку”), імператорських конституцій: Діоклетіана і Максиміана 293 р., Константина 315 р. та 319 р., Валентиніана і Валенса 365 р., Граціана, Валентиніана і Теодозія 386 р., Теодозія і Валентиніана 425 р., Зенона 480 р. У книзі IV Кодексу Юстиніана норми щодо емфітевзису містяться у титулі 66 „De iure emphyteutico” („Про емфітевтичне право”). Емфітевзису на церковних землях присвячено 7 та 120 новели імператора Юстиніана. На підставі дослідження римських джерел права визначено головні напрями дослідження.

У підрозділі 1.2. „Стан дослідження емфітевзису в українській юридичній літературі” подається огляд літератури за темою дослідження у працях відомих українських правознавців: В. Дронікова, Є. Орача, О. Підопригори, Б. Тищика, Є. Харитонова та інших.У результаті огляду української юридичної літератури щодо емфітевзису визначено питання, що залишились невирішеними.

У підрозділі 1.3. „Емфітевзис у зарубіжній юридичній літературі” розглядається стан дослідження емфітевзису в працях російських, польських, німецьких правознавців-романістів. У результаті огляду зарубіжної юридичної літератури за темою дослідження виділені питання, які потребують висвітлення у наступних розділах дисертації.

У підрозділі 1.4. „Довгострокове спадкове користування чужою землею як рецепція емфітевзису в джерелах права України та його дослідження в юридичній літературі” зроблено огляд джерел права України: „Руської Правди”, Литовських статутів 1529, 1566 та 1588 років, „Прав, за якими судиться малоросійський народ”, Зводу законів Російської імперії, Загального цивільного уложення Австрійської імперії, законодавства Російської СФРР, УРСР, СРСР та права сучасної України щодо довгострокового спадкового користування чужою землею. В українській та зарубіжній юридичній літературі дослідженню рецепції римського емфітевзису у праві України увага не приділялась. Проте окремі автори – відомі правознавці та історики - розкривають зміст правовідносин, що виникали з найму землі. Загалом, огляд зазначеної літератури дозволяє визначити напрями дослідження питання рецепції емфітевзису у праві України.

У другомурозділі „Генеза та зміст емфітевзису за римським правом” розглядається становлення та розвиток емфітевзису у Стародавньому Римі.

У підрозділі 2.1. „Емфітевзис у Стародавньому Єгипті та Стародавній Греції як прототип становлення емфітевзису у Стародавньому Римі” на основі аналізу джерел права Стародавнього Єгипту та Стародавньої Греції з’ясовано, що емфітевзис має дуже давнє походження і застосовувався у цих державах. Зміст „Rew Laws”, відомого грецького папірусу, містить низку указів, виданих у час панування Птоломея ІІ Філадельфа в Єгипті (259 р. до н.е.), зокрема „Закон про націоналізацію виробництва олії в Єгипті” та документ „Оренда приватної землі”, що містять ознаки, притаманні емфітевзису.

Римському емфітевзису передувала вічна оренда землі в Греції. Вже сама назва emphyteusis вказує на грецьке походження цього інституту (від грец. emphyteuein – засадити, обробити). Важливими документами, що свідчать про існування емфітевзису в Греції, є „Межування і здача в безстрокову оренду храмових земель” (IV ст. до н.е.), „Договір про осушення боліт” (IV ст. до н.е.), договори емфітевзису з Міласи і Олімос (V-IV ст. до н.е.). Із Стародавньої Греції емфітевзис набув свого поширення у Стародавньому Римі.

У підрозділі 2.2. „ Передумови запровадження емфітевзису у Стародавньому Римі” визначаються правові підстави розподілу і використання громадських земель (ager publicus) у Стародавньому Римі. Про важливість питання щодо використання громадських земель у Стародавньому Римі свідчить значна кількість законів, якими встановлювався порядок використання цих земель, зокрема: перший земельний закон Спурія Касія (486 р. до н.е.), закони Гая Ліцинія Столона та Луція Секстія Латерана (367 р. до н.е.), Тиберія Семпронія Гракха (133 р. до н.е.), Гая Семпронія Гракха (122 р. до н.е.), Спурія Торія (111 р. до н.е.), Лівія Друза (91 р. до н.е.), Гая Юлія Цезаря (59 р. до н.е.). Відтак одним із способів набуття землі в Римі на доволі вигідних умовах стала спадкова оренда громадських (общинних), храмових, а згодом і приватних земель.

У підрозділі 2.3. „Довгострокова спадкова оренда вектигальних (оброчних) земель та вічне право на чужу землю як ранні форми емфітевзису” розглядаються особливості ранніх форм емфітевзису – вектигального та вічного права. У республіканський період у Римі розвинулась і набула поширення особлива форма спадкової оренди – так званих agri vectigales – оброчних земель. Згідно з Інституціями Гая (Gai. 3,143) та Дигестами Юстиніана (D. 6,3,1), муніципальні землі віддавали у найм за сплату щорічної ренти – vectigal на термін до того часу, поки рента сплачувалась наймачем – вектигалістою або його спадкоємцями. Вектигаліста міг відчужувати, віддавати у заставу і передавати у спадок своє право. Якщо наймач не сплачував vectigal, то власник повертав собі землю через rei vindicatio (віндикаційний позов). Претори надавали вектигалісті як петиторний, так і посесорний захист. Визначені обов’язки вектигалісти.

Наступною за часом виникнення формою емфітевзису було вічне право на чужу землю – ius perpetuum, що застосовувалось у період ранньої імперії – принципату. Ius perpetuum – це вічна спадкова оренда державних (коронних – res privata) та приватних імператорських (patrimonium principis) земель за сталу щорічну плату – ренту (canon). Сторонами цих правовідносин були: власник земельної ділянки та перпетуарій(perpetuarius) – наймач. Відповідно до D. 39,4,11,1, перпетуарія можна було позбавити володіння земельною ділянкою лише на підставі розпорядження імператора. Згодом С. 11,71,5 встановлено, що не можна позбавити перпетуарія його права навіть розпорядженням імператора. Перпетуарій, на відміну від вектигалісти, був наділений додатковими повноваженнями: відпускати на волю рабів та збільшувати кількість рабів і худоби (С. 11,66,2).

У підрозділі 2.4. „Поняття та зміст емфітевзису за римським приватним правом” зазначається, що з ІІІ ст. н.е. землі у провінціях, які належали до коронного і приватного імператорського майна, надавали для обробітку у довгострокову спадкову оренду – emphyteusis (емфітевзис). У законодавстві Юстиніана правове регулювання відносин, що випливали із ius perpetuum, визначалось терміном ius emphyteuticum, а тексти, які стосувались ager vectigalis, були поширені на емфітевзис шляхом інтерполяції. Емфітевзис набувався шляхом укладення договору у письмовій формі на 100 і більше років. Із змісту С. 4,66,1 визначено, що договір був консенсуальним. Предметом договору емфітевзису була земля, як правило, необроблена, яка належала імператору, державі, храмам і приватним особам. Встановлено права й обов’язки емфітевти, з’ясовано їхній зміст.

Права емфітевти: право володіти земельною ділянкою закріплено у D. 2,8,15,1; право користуватись земельною ділянкою і одержувати плоди з моменту їх відокремлення від плодоносної речі, тобто від землі, передбачено у D. 22,1,25,1; право змінювати призначення предмету емфітевзису, проте джерела римського приватного права не визначають меж такої зміни, лише встановлюють санкції за погіршення землі (Nov. 120,8); право віддавати емфітевзис у заставу, про що є пряма вказівка у D. 13,7,16,2 та D. 20,1,31 і для цього згода власника не вимагалась; право встановлювати сервітути, що випливає із змісту D. 7,4,1, емфітевта мав лише на час дії договору емфітевзису, а також міг набувати сервітути на землю, якою володів, відповідно до D. 13,7,16,2 та D. 20,1,31; право відчужувати емфітевзис шляхом укладення договору купівлі-продажу, міни, дарування, передавати як придане випливає з С. 4,66,3. Проте це право обмежувалось – емфітевта був зобов’язаний попередити власника про відчуження свого права, який у разі оплатного відчуження мав право переважної купівлі емфітевзису упродовж двох місяців або на отримання laudemium – плати за визнання його власності, яка становила 2% купівельної ціни. З’ясовано, що емфітевзис міг бути предметом оплатного відчуження лише настільки, наскільки поліпшена земля. Відтак відчуженню підлягало лише емфітевтичне право, а не земля; право передавати емфітевзис спадкоємцям за заповітом відповідно до Gai. 3,145, D. 6,3; право на звільнення від сплати ренти за користування землею закріплено в С. 11,52,7 за емфітевтою, який отримав землю, що пустувала – у такому разі він звільнявся від сплати ренти за перші два роки господарювання; право на захист емфітевзису надавалось емфітевті, з одного боку, як володільцю, з іншого – як власнику, тобто він мав як посесорний, так і петиторний захист. Встановлено види інтердиктів і позовів, якими міг скористатися емфітевта та розкрито їхню сутність.

Обов’язки емфітевти: обов’язок сплачувати ренту і виконувати інші повинності встановлений у С. 4,66,2. Несплата емфітевтою ренти упродовж трьох років давала підстави власнику розірвати договір емфітевзису; обов’язок обробляти землю належить до змісту емфітевзису і є його характерною рисою; обов’язок не погіршувати стану земельної ділянки полягав у тому, що емфітевта не міг змінювати конфігурації земельної ділянки та був зобов’язаний поліпшувати якість землі; обов’язок попередити власника про відчуження емфітевзису закріплений у С. 4,66,3.

Наведено права власника, що відповідали обов’язкам емфітевти. На підставі дослідження прав і обов’язків сторін визначено поняття емфітевзису за римським приватним правом.

У підрозділі 2.5. „Способи набуття та припинення емфітевзису” досліджуються первинні та похідні способи набуття емфітевзису. До первинних способів набуття емфітевзису належать: укладення емфітевтичного договору – emphyteuticarius contractus (С. 4,66,2); на підставі легату (відпису), який вчинив спадкодавець на певну земельну ділянку; на підставі судової постанови у випадку, якщо суддя при поділі спільного майна встановлював його для одного із співвласників (D. 10,2,9,10). До похідних способів набуття емфітевзису належать: перехід емфітевзису до спадкоємців емфітевти (D. 6,3,1; І. 3,24,3); укладення договору між емфітевтою і набувачем цього права (І. 3,24,3); присудження емфітевзису суддею (adiudicatio) в процесі про поділ спільного емфітевзису, оскільки він не міг бути поділений на частини (D. 10,3,7); набуття емфітевзису за давністю володіння. Емфітевзис припинявся у разі: спливу терміну, на який був встановлений;позбавлення емфітевти його прав (вигнання емфітевти); відмови емфітевти від свого права (за згодою власника); у разі злиття емфітевтичного права з правом власності в одній особі; загибелі речіпредмета емфітевзису (І. 3,24,3; С. 4,66,1); шляхом вилучення його предмету (земельної ділянки) з обігу; набуття права власності на емфітевтичну ділянку третьою особою за давністю володіння за умови, що третя особа набула цю землю добросовісно (bona fide) і володіла нею як необтяженою емфітевтичним правом упродовж встановленого законом строку.

У підрозділі 2.6. „Особливості емфітевзису на церковних землях” аналізуються новели 7 „Про сакральні нерухомі речі, які не слід відчужувати чи продавати, чи давати кредиторам під спеціальну іпотеку, а віддавати під загальні іпотеки” та 120 „Про відчуження, емфітевзис, найм, іпотеки та інші різні контракти щодо сакральних речей в загальнодоступних місцях”, якими були законодавчо закріплені обмеження прав емфітевти: визначений строк емфітевзису – на час життя емфітевти та двох, а згодом трьох його почергових спадкоємців; заборона відчуження емфітевзису; заборона зменшення розміру ренти більш ніж на шосту частину від первісно встановленого; зменшений до двох років строк несплати ренти як підстави вигнання емфітевти; ускладнена процедура укладення письмового договору емфітевзису та визначення розміру ренти; визначення переліку осіб, яким заборонено набувати в емфітевзис нерухоме майно церковних установ.

У підрозділі 2.7. „Відмінність емфітевзису від користування землею на підставі зобов’язального договору оренди” відзначається, що емфітевта був наділений не властивими для орендаря повноваженнями, що випливали із сутності емфітевзису як речового права. Однак за зобов’язальним договором оренди, який укладався на короткий термін, речове право у орендаря не виникало, орендодавець забезпечував орендарю належні умови користування землею, усував будь-які перешкоди в користуванні нею, а орендна плата за землю була значно вищою від ренти.

У підрозділі 2.8. „Значення емфітевзису для Римської держави” зазначається, що застосування емфітевзису в господарстві Римської імперії мало велике значення для розвитку і зміцнення держави, а саме: економічне – сприяло зростанню сільськогосподарського виробництва, що зумовило швидке наповнення державної скарбниці; соціальне – виник новий численний прошарок підприємливих людей – емфітевтів; політичне – зумовило значний вплив емфітевтів на політичне життя в державі.

Третій розділ „Рецепція емфітевзису у праві України” присвячений аналізу права України щодо рецепції в ньому положень емфітевзису за римським правом.

У підрозділі 3.1. „Рецепція римського права в Україні і закріплення відносин користування чужою землею у праві Київської Русі” розглядаються загальні положення рецепції римського права та вплив римського права на регулювання відносин довгострокового користування чужою землею для сільськогосподарських потреб у збірнику права – „Руській Правді”. Проведено аналіз правового й економічного змісту ролейного закупництва, встановлено спільні риси з вектигальними правовідносинами у Стародавньому Римі, однак відзначено,що підстав для ототожнення ролейного закупництва з вектигальним правом немає.

У підрозділі 3.2. „Довгострокове спадкове користування чужою землею за литовсько-польським законодавством” аналізується зміст вотчинного та чиншового права за Литовськими статутами, які ґрунтувались на багатьох рецепованих ідеях, принципах та окремих положеннях римського приватного права. Довічне чиншове володіння, як і емфітевзис, було спадковим, відчужуваним користуванням чужою землею. Чиншовик сплачував власнику визначений розмір чиншу як винагороду за користування його землею, а також сплачував усі податки і виконував повинності, покладені на землю, аналогічно до емфітевти. Проте, на відміну від емфітевти, чиншовик не був зобов'язаний користуватись землею лише з метою обробітку землі, він навіть міг погіршувати земельний наділ, а також мав право відчужувати своє право без згоди власника і не був пов'язаний переважним правом власника на його купівлю.

У підрозділі 3.3. „Користування чужою землею у праві козацько-гетьманської держави” зазначається, що у першій половині XVIII ст. у Гетьманщині набули розвитку правовідносини, пов’язані з довгостроковим спадковим користуванням землею. Багато елементів емфітевзису містив договір строкового, успадковуваного найму нерухомого майна для сільськогосподарських потреб, а особливо договір довічного найму нерухомого майна за незмінну платню – чинш, який надавав наймачу, на відміну від емфітевти, право вільного, без згоди власника, використання земельного наділу.

У підрозділі 3.4. „Правове регулювання користування чужою землею на українських землях у складі Російської імперії у ХІХ – на початку ХХ століть” розглядаються джерела права, що діяли упродовж цього періоду у Східній та Центральній Україні, зокрема „Зібрання малоросійських прав” та „Звід законів цивільних”, що увійшов до Зводу законів Російської імперії, щодо наявності в них рецепованих положень емфітевзису за римським приватним правом. Елементи емфітевзису притаманні договору найму чи утримання нерухомого майна – довгостроковому, проте обмеженому в часі і такому, що успадковувався.

У підрозділі 3.5. „Рецепція емфітевзису у праві Австро-Угорської імперії, до складу якої входили західноукраїнські землі в ХІХ – на початку ХХ століть” аналізується Загальне цивільне уложення Австрійської імперії, дія якого поширювалась на західноукраїнські землі, щодо рецепції в ньому положень римського емфітевзису. Загальне цивільне уложення Австрійської імперії розмежовувало повне і неподільне право власності, належне верховному власнику, та неповне і розділене право власності, належне підпорядкованому власнику, що має право або лише на саму річ, або ж лише на вигоди речі. Таке розділене право власності існувало при спадковій оренді, спадковому оброчному утриманні і поземельному оброці. На підставі проведеного аналізу констатується, що австрійські правові норми щодо спадкової оренди, спадкового оброчного утримання та поземельного оброку містять рецеповані положення емфітевзису.

У підрозділі 3.6. „Користування чужою землею у праві України у період відродження Української державності (1917-1923 рр.) та перебування України у складі СРСР (1922-1991 рр.)” розглядаються нормативні акти, що регулювали у цей період відносини щодо користування землею. Нетривале правління Центральної Ради, гетьмана П. Скоропадського, Директорії та влади ЗУНР не дало можливості належно законодавчо оформити земельні відносини в Україні, тому не можна стверджувати про рецепування емфітевзису у праві України у період відродження Української державності. Аналіз законодавства УРСР засвідчує закріплення окремих ідей, засад і принципів римського приватного права в орендних правовідносинах до 1930 р. та відновлення їх з 1988 р., проте норми, які б містили рецеповані положення емфітевзису у законодавстві України цього періоду відсутні.

У підрозділі 3.7. „Рецепція норм римського приватного права щодо емфітевзису у праві України на сучасному етапі” розглянуто регулювання відносин довгострокового користуваннячужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб у чинному на даний час законодавстві України. На підставі аналізу норм проекту Цивільного кодексу в редакції від 25 серпня 1996 р. (глава 32) та Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 р. (глава 33) щодо права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзису) і враховуючи зміст емфітевзису за римським приватним правом, запропоновано зміни і доповнення до чинного законодавства.

 







Дата добавления: 2015-08-28; просмотров: 386. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия