Студопедия — Уравнение прямой на плоскости
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Уравнение прямой на плоскости






Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця

Об'єктом злочину є життя особи.

Перевищенням меж необхідної оборони (ч. З ст. 36 КК) визнається умисне заподіяння тому, хто посягає, тяжкої шкоди, яка явно не відповідає небезпечності посягання або обстановці захисту.

Пере­вищенням заходів, необхідних для затримання злочинця при умисному за­подіянні йому смерті (ч. 2 ст. 38 КК) визнається явна невідповідність вчиненого небезпечності посягання або обстановці затримання злочинця.

Суб'єкт

- осудна особа

- яка до­сягла 16-ти років.

 

5. За заподіяння якого виду тілесних ушкоджень з необережності настає кримінальна відповідальність?

За необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 128 кку)

 

6. Які злочини проти життя та здоров’я особи вчиняються спеціальним суб’єктом – медичним працівником?

ст. 131 – Ненавлежне виконання проф. обовязків,що спричинило зараження особи вірусом імунодефіциту юдини чи іншої невиліковноїї інфекційної хвороби.

ст. 132 – Розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявленн зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби.

ст. 139 – ненадання хворому допомоги медчним працівником

ст. 140 – неналежне виконання проф. обовязків медичним або фармацевтичним працівником.

 

7. Як розмежувати склади злочинів незаконне проведення аборту та умисне тяжке тілесне ушкодження у вигляді переривання вагітності?

Розмежовується за волевиявленням потерпілої жінки. Вона дає свою згоду на проведення аборту,але умисне тяжке тілесне ушкодження.що спричинило переривання вагітності здіснюється не з її волі. (Марін так і казав)

 

8. Як розмежувати склади злочинів порушення порядку трансплантації та умисне тяжке тілесне ушкодження у вигляді втрати органу?

Відмінність буде за способом, якщо вилучення органів вчинене насильницьким способом скояне кваліфікується як тяжке тілесне ушкодження, спосіб ненасильницький – порушення порядку трансплантації.

1) Розмежувати ці склади злочину можна перш за все за об”єктом злочину: основним об”єктом умисного ТТУ є здоров”я особи, основним об”єктом злоч. передб. ст.143 ККУ „Порушення встановленого законом порядку трансплантаціїорганів або тканин людини” є так само здоров”я, але поряд з тим обов”язковим додатковим об”єктом даного злочину, залежно конкретної від форми цього злочину, є порядок проведення трансплантації органів чи тканин людини або торгівлі органами або тканинами людини як складових порядку забезпечення здоров”я населення.

2) Об”єктивна сторона порушення порядку трансплантації характеризується притаманними лише їй ососбливостями: може проявлятися у таких формах:

- порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини

- вилученя у людини шляхом примушування або обману її органів або тканин

- незаконна торгівля органами або тканинами людини.

- часть у транснаціоальних організаціях, які займаються вилученям у людини шляхом примушування або обману її органів або тканин, незаконною торгівлею органами або тканинами людини.

Тоді як об”єктивна сторона УТТУ характеризується вчиненням суспільно-небезпечних дій які завдають шкоду здоров”ю людини.

3) Суб”єктивна сторона умисного заподіяння ТТУ характеризується умислом і до діяння і до наслідків – умисел може бути прямим або непрямим (ставлення до наслідків у вигляді смерті може бути необережним).

Мета умисного заподіяння ТТУ впливає на кваліфікацію цього діяння лише в одному випадку - коли нею є залякування потерпілого або інших осіб, мета є обов”язковою спеціальною ознакою порушення порядку трансплантації для однієї з форм цього злочину: вилученя у людини шляхом примушування або обману її органів або тканин з метою їх трансплантації.

4) Суб”єкт в обох випадках є загальним, проте для порушення порядку трансплантації він є як правило, медичним працівником.

9. Як розмежувати склади злочинів насильницьке донорство та умисне тяжке тілесне ушкодження?

Так, однією з ознак, що відрізняють “Насильницьке донорство” від “Умисного тяжкого тілесного ушкодження” є те, що втрата крові потерпілим не була небезпечною для життя в момент заподіяння. Втрата потерпілим крові в такому обсязі, що стала небезпечною для життя, повинна кваліфікуватись лише як “Умисне тяжке тілесне ушкодження” за ознакою небезпеки для життя в момент заподіяння за ч. 1 ст. 121 КК. Адже норми про склади злочинів “Насильницьке донорство” (ч. 1 ст. 144) та “Умисне тяжке тілесне ушкодження” (ч. 1 ст. 121 КК) співвідносяться як частина і ціле. (за Навроцьким)

+

Якщо у особи вилучено кров в такій кількості що це створює небезпеку для життя в момент заподіяння, скоєне кваліфікується як тяжке тілесне ушкодження. Якщо небезпека для життя не було, має місце насильницьке донорство.

Перш за все за ознаками об”єктивної сторони: умисне заподіяння тяжкого тіленого ушкодження може полягати у будь якому діянні небезпечному для життя в момент заподіння, або такому, що спричинило втрату будь – якого органу чи його функцій, психічну хворобу або інший розлад здоров”я, поєднаний із стійкою втратою працездатності не менш як на 1/3, або переривання вагітності чи непоправне знівечення обличчя, тоді як об”єктивна сторна насильницького донорства полягає лише у вилученні крові у людини.

В обох злочинах суб”єктивна сторона характеризується умислом. Проте під час заподіяння УТТУ умисел може бути як прямим так і непрямим, а при насильницькому донорстві – умисел завжди прямий.

Крім того, для розмежуваня цих злочинів важливе значення має характеристика мети у суб”єктивній стороні – мета умисного заподіяння ТТУ впливає на кваліфікацію цього діяння лише в одному випадку - коли нею є залякування потерпілого або інших осіб. Насильницьке донорство завжди характеризується спеціальною метою – мета використання людини як донора – це означає, що вилучену у потерпілого кров винний у подальшому хоче безпосередньо використати для певних цілей.

 

 

10. Наведіть приклади колізій (суперечностей) між стаття розділу ІІ Особливої частини КК України.???

Приклади: - між ст.. 115 «Умисне вбивство» і ст..119 «Вбивство через необережність»;

- між ст.. 127 «Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження» і ч.2 ст.. 122 «Умисне середньої тяжкості тілесні ушкодження, вчинені з метоб залякування потерпілого або його родичів чи примусу до певних дій», побої з метою залякування.

 

11. Тілесне ушкодження якого ступеня тяжкості визначається залежно від ступеня втрати працездатності?

Тяжке тілесне ушкодження – стійка 33,33%

Середньої тяжкості тілесне ушкодження – значна стійка 10%-33,33%

Легке тілесне ушкодження(з наслідками) – незначна до 9%(вкл)

• тяжкі (ст.121 КК україни) - …поєднаний із стійкою втратою працездатності не менш як на одну третину,….

• середньої тяжкості (ст.122КК України) - ….значну стійку втрату працездатності менш як на одну третину (від 10% до 33%.)

• легкі тілесні ушкодження із наслідками (ч.2 ст 125 КК України) - ….або незначну втрату працездатності (до 9% включно)…

12. Тілесне ушкодження якого ступеня тяжкості визначається залежно від тривалості розладу здоров’я?

Середньої тяжкості тілесне ушкодження – тривалий понад 21 день(22 і більше)

Легке тілесне ушкодження(з наслідками) – короткотривалий 7-21 день(понад 6)

Легке тілесне ушкодження(без наслідків) – до 6 днів(вкл)

• середньої тяжкості (ст. 122 КК України) - …таке що спричинило тривалий розлад здоров*я (Тривалим належить вважати розлад здоров'я строком понад 3 тижні (більш як 21 день))

• легке тілесне ушкодження що спричинило короткочасний розлад здоров'я чи незначну стійку втрату працездатності (тривалістю понад шість днів, але не більше як три тижні (21 день))

13. Який із злочинів проти життя та здоров’я особи вчиняється з метою залякування потерпілого (метою, що названа як обов’язкова ознака відповідного складу злочину)?

Умисте тяжке тіл ушк ч.2 ст.121; Умисне сер тяжкості тілесне ушкодженя ч.2 ст. 122; Побоі і мордування ч. 2 ст. 126; ч.2 ст. 127 - Катування.

 

14. Які положення Постанови ПВС України від 7 лютого 2003 року №2 не відповідають теорії кримінального права та Конституції України?

Посягання на життя державного діяча вчинене за наявності кваліфікуючої ознаки умисного вбивства на думку ВСУ слід кваліфікувати за сукупністю статті 112 ККУ та ч.2 ст.115 ККУ Цей підхід порушує принцип недопустимості подвійного інкримінування. Виходячи з правил подолання конкуренції скоєне слід кваліфікувати лише за статтею 112 ККУ

+

П.7 ост абзац

Дії особи, яка вчинила злочин, передбачений ст. 147 КК і умисно вбила заручника, мають кваліфікуватися за ч. 2 цієї статті за ознакою спричинення тяжких наслідків і за п. 3 ч. 2 ст. 115 КК.

 

15. Вкажіть склади злочину, в яких ставлення винного до наслідків у вигляді смерті характеризується необережною формою вини:

стаття 119 ККУ – вбивство через необережність;

частина 2 статті 121 ККУ – умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом що має характер особливого мучення або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого.

16. Вкажіть всі ознаки кваліфікованого виду умисного вбивства, виділені за об’єктивною стороною злочину:

 

1) умисне вбивство вчинене з особливою жорстокістю (характеризує спосіб вчинення злочину) п.4

2) умисне вбивство вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб (характеризує спосіб вчинення злочину) п.5

3) умисне вбивство поєднане із згвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом (характеризує спосіб вчинення злочину) п.10

4) умисне вбивство вчинене за попередньою змовою групою осіб п.12

 

17. Вкажіть всі ознаки кваліфікованого виду умисного вбивства, виділені за об'єктом злочину:

1) умисне вбивство двох або більше осіб

2) умисне вбивство малолітньої дитини або жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності

3) умисне вбивство заручника

4) умисне вбивство особи чи її близького родича у зв”язку з виконанням цією особою службового або громадського обов’язку

 

18. Вкажіть всі ознаки кваліфікованого виду умисного вбивства, виділені за суб’єктом злочину:

1) умисне вбивство вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство, за винятком вбивства передб. ст.ст. 116-118 ККУ - п. 13 (вроді тільки оце)

 

19. Вкажіть мету, з якою може вчинюватися «Катування».

частина 1 статті 127 ККУ катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю або фізичного чи морального страждання шляхом нанесення побоїв, мучення або інших насильницьких дій з метою примусити потерпілого чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати від нього або іншої особи відомості чи визнання, або з метою покарати його чи іншу особу за дії, скоєнні ним або іншою особою чи у скоєнні яких він або інша особа підозрюється а також з метою залякування чи дискримінації його або інших осіб.

 

20. Вкажіть обставини, при наявності яких умисне вбивство буде вважатися вчиненим з особливою жорстокістю:

Умисне вбивство визнається вчиненим з особливою жорстокістю (п. 4 ч. 2 ст. 115 КК (2341-14), якщо винний, позбавляючи потерпілого життя, усвідомлював, що завдає йому особливих фізичних (шляхом заподіяння великої кількості тілесних ушкоджень, тортур, мордування, мучення, в тому числі з використанням вогню, струму, кислоти, лугу, радіоактивних речовин, отрути, яка завдає нестерпного болю, тощо), психічних чи моральних (шляхом зганьблення честі, приниження гідності, заподіяння тяжких душевних переживань, глумління тощо) страждань, а також якщо воно було поєднане із глумлінням над трупом або вчинювалося в присутності близьких потерпілому осіб і винний усвідомлював, що такими діями завдає останнім особливих психічних чи моральних страждань.Не можна кваліфікувати умисне вбивство за п. 4 ч. 2 ст. 115 КК (2341-14) на тій підставі, що винна особа в подальшому з метою приховання цього злочину знищила або розчленувала труп. (таке пише в працях, я перевірила,того скопіювала зі старих відпоідей)

21. Вкажіть обставини, при наявності яких умисне вбивство буде вважатися вчиненим способом, небезпечним для життя багатьох осіб.

Як учинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п. 5 ч. 2 ст. 115 КК (2341-14), умисне вбивство кваліфікується за умови, що винний, здійснюючи умисел на позбавлення життя певної особи, усвідомлював, що застосовує такий спосіб убивства, який є небезпечним для життя не тільки цієї особи, а й інших людей. При цьому небезпека для життя інших людей має бути реальною.

У разі, коли винний, позбавляючи життя особу, помилково вважав, що робить це таким способом, який є небезпечним для життя потерпілого та інших людей, в той час як той фактично небезпечним не був, вчинене належить кваліфікувати як замах на вчинення злочину, передбаченого п. 5 ч. 2 ст. 115 КК. Якщо при умисному вбивстві, вчиненому небезпечним для життя багатьох осіб способом, позбавлено життя й іншу особу (інших осіб), злочин кваліфікується за пунктами 1 і 5 ч. 2 ст. 115 КК (2341-14), а якщо заподіяно шкоду її (їх) здоров'ю, - за п. 5 ч. 2 ст. 115 КК та відповідними статтями цього Кодексу, що передбачають відповідальність за умисне заподіяння тілесних ушкоджень. ЦЕ З ПОСТАНОВИ ПЛЕНУМУ ВС ПРО ЗЛОЧ.ПРОТИ ЖИТТЯ І ЗДОРОВЯ ОСОБИ

22. Вкажіть умови, при наявності яких діяння повинно кваліфікуватися як умисне позбавлення життя двох або більше осіб (п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України)

Умисне позбавлення життя двох або більше осіб кваліфікується за п. 1 ч. 2 ст. 115 КК (2341-14) за умови, що їх убивство охоплювалось єдиним умислом винного. Для такої кваліфікації не має значення, яким мотивом керувався винний і чи був він однаковим при позбавленні життя кожного з потерпілих. Якщо ці мотиви передбачені як кваліфікуючі ознаки, дії винного додатково кваліфікуються і за відповідними пунктами ч. 2 ст. 115 КК.

Наявність розриву в часі при реалізації єдиного умислу на вбивство двох або більше осіб значення для кваліфікації злочину за п. 1 ч. 2 ст. 115 КК не має.

ОТЖЕ, УМОВИ:

1.ДІЇ ВИННОГО охоплювалися єдиним умислом

2.були вчинені, як правило, одночасно.Наявність розриву в часі при реалізації єдиного умислу на вбивство двох або більше осіб значення для кваліфікації злочину за п. 1 ч. 2 ст. 115 КК не має.

 

23..Вкажіть форму та вид вини у складі «Насильницького донорства»

СТ. 144 кк: суб єктивна сторона характеризується виною у формі умислу, вид - прямий умисел

+ обов язкова мета(використання особи як донора)

 

24. Вкажіть чи передбачена кримінальна відповідальність за наступні тілесні ушкодження:

25. необережне середньої тяжкості тілесне ушкодження –Так

26. умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне при перевищенні меж необхідної оборони –Так

27. Вкажіть, до яких злочинів за конструкцією об’єктивної сторони належить основний склад злочину “Зараження венеричною хворобою ”.

матеріальний склад (ЗЛ. вважається закінченим з моменту, коли потерпілий фактично захворів на венеричну хворобу)

 

28. Вкажіть, до яких злочинів за конструкцією об’єктивної сторони належить “Залишення в небезпеці”. Аргументуйте свою позицію.

формальний, оскільки наслідок НЕ є ознакою основного складу злочину. Зл. вважається закінченим з моменту ухилення від надання допомоги особі, що перебуває у небезпечному для життя стані, незалежно від настання фактичних наслідків. такі сусп-небезпечні наслідки є ознакою кваліфікованого складу)

 

29. Вкажіть, до яких злочинів за конструкцією об’єктивної сторони належить основний склад злочину “Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби”. Аргументуйте свою позицію.

ч.1 статті 130 ККУ – формальний склад, зл. визнається закінч. з мом. вчинення дій, які створюють реальну небезпеку зараження іншої особи ВІЛ чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, що є небезпечною для життя людини. А вже ч.2 статті 130 ККУ – матеріальний, бо є наслідок у вигляді зараження.

 

30. Вкажіть, до яких злочинів за конструкцією об’єктивної сторони належить основний склад злочину “Незаконна лікувальна діяльність”. Аргументуйте свою позицію.

матеріальний бо є наслідок у вигляді тяжких тілесних ушкоджень (Зл. вважається закінченим з моменту настання тяжких наслідків для хворого)

 

31. Вкажіть, хто, відповідно до диспозиції ст.. 135 КК України («Залишення в небезпеці») може бути визнаний потерпілим від вказаного злочину»

потерпілим від цього злочину є особа, що характеризується сукупністю таких ознак:

А) особа яка перебуває у небезпечному для життя стані,

Б) ця особа позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малоліцтво, старість, хворобу чи інший безпорадний стан.

 

32. З якого моменту умисне вбивство вважається закінченим?

З моменту настання суспільно небезпечного наслідку у вигляді незворотної смерті потерпілого

(Інструкція МОЗ: смерть мозку- це повне та незворотнє припинення всіх його функцій).

 

33. За заподіяння якої шкоди при перевищенні заходів, необхідних для затримання злочинця передбачена кримінальна відповідальність?

Тільки за умисне спричинення смерті або тяжких тілесних ушкоджень

 

34. За заподіяння якої шкоди при перевищенні меж необхідної оборони встановлено відповідальність у КК України?

Тільки за умисне спричинення смерті або тяжких тілесних ушкоджень

35. За зараження якими захворюваннями встановлена відповідальність в розділі ІІ Особливої частини КК України?

венерична хвороба, ВІЛ, невиліковна інфекційна хвороба, що є небезпечна для життя людини.

 

36. За конструкцією об’єктивної сторони “Зараження венеричною хворобою ” належить до ________ складів злочинів.

Матеріальний

 

37. За необережне заподіяння яких тілесних ушкоджень передбачена кримінальна відповідальність?

Ст.128 «Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження»

38. За які тілесні ушкодження (якого ступеня тяжкості), вчинені у стані сильного душевного хвилювання, передбачена кримінальна відповідальність у КК України

Умисне тяжке тілесне ушкодження

Ст.123

 

39. Кваліфікуючою ознакою якого із злочинів проти здоров’я особи названо в КК смерть потерпілого?

Умисне тяжке тілесне ушкодження – ст. 121 КК

40. Назвіть склади злочинів, у яких життя виступає додатковим обов’язковим безпосереднім об’єктом злочину і винний ставиться до наслідку у вигляду смерті умисно

Стаття 112. Посягання на державного чи громадського діяча

Стаття 348. Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця

Стаття 379. Посягання на життя судді, народного засідателя чи присяжного у зв'язку з їх діяльністю, пов'язаною із здійсненням правосуддя

Стаття 146. Незаконне позбавлення волі або викрадення людини

 

41. Назвіть 2 склади злочинів, у яких життя виступає додатковим обов’язковим безпосереднім об’єктом злочину і винний ставиться до наслідку у вигляді смерті необережно

Стаття 240. Порушення правил охорони або використання надр

Стаття 242. Порушення правил охорони вод

! Тут я не впевнена,тому перевірте хтось,будь ласка

42. Назвіть види вбивства, виділені за ступенем суспільної небезпеки.

(умисного?)

1.просте вбивство, тобто вчинене без обтяжуючих чи пом'якшуючих обставин (ч. 1 ст. 115);

 

2. вчинене за обтяжуючих обставин, так зване кваліфіковане вбивство (ч. 2 ст. 115)

3.вчинене за пом'якшуючих обставин, так зване привілейоване вбивство

43. Назвіть види тілесних ушкоджень, виділені за ступенем суспільної небезпеки

Тяжке, середньої тяжкості та

легке.

Легке може бути таким що:

Спричиняє короткочасний розлад здоров'я чи незначну

стійку втрату працездатності;

Не спричиняє зазначених наслідків

 

44. Назвіть злочини проти життя та здоров’я, за які кримінальна відповідальність може наставати з 14-річного віку

Дивись наступні 2

 

45. Назвіть злочини проти здоров’я, за які кримінальна відповідальність може наставати з 14-річного віку

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

Стаття 122. Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження

 

46. Назвіть злочини проти життя, за які кримінальна відповідальність може наставати з 14-річного віку

Проти життя:

Стаття 115. Умисне вбивство

Стаття 116. Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання

Стаття 117. Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини

 

47. Назвіть кваліфікуючі ознаки тяжкого тілесного ушкодження

Кваліфікуючими ознаками злочину (ч. 2 ст. 121 КК) є вчинення його:

1) способом, що має характер особливого мучення (має місце тоді, коли його заподіяння супроводжувалось особливим фізичним чи моральним стражданням або особливим (нестерпним) болем для потерпілого);

2) групою осіб;

3) з метою залякування потерпілого або інших осіб (має місце тоді, коли такі ушкодження заподіюються для викликання у вказаних осіб почуття страху перед винним чи іншими особами);

4) з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості;

5) на замовлення;

6) спричинення ним смерті потерпілого (має місце тоді, коли в результаті описаного у ч. 1 ст. 121 КК діяння настає смерть потерпілого).

 

48. Назвіть негативні ознаки «Умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень»

Не тягне наслідків, передбачених у статті 121 (характерних для умисного тяжкого тілесного)

(характерних для умисного тяжкого тілесного)

Не є небезпечним для життя.

 

49. Назвіть негативні ознаки тілесного ушкодження середньої тяжкості

Або я не розумію,або то те саме.

 

50. Назвіть позитивні ознаки «Умисних середньої тяжкості тілесних ушкоджень»

1) тривалий розлад здоров'я;

2) стійка втрата працездатності менш ніж на третину.

Тривалим належить вважати розлад здоров'я строком

понад 3 тижні (більш як 21 день).

Під стійкою втратою працездатності менш як на одну

третину належить розуміти втрату загальної працездатності

від 10% до 33%.

 

51.Назвіть ознаки загального поняття вбивства.

Загальне поняття вбивства може бути визначене як умисне або необережне заподіяння смерті іншій людині (позбавлення її життя)

- Винність (умисне або необережне заподіяння смерті іншій особі) Вбивство — це винне, тобто умисне або необережне, позбавлення життя. За цією ознакою вбивство відрізняється від невинного заподіяння смерті внаслідок казусу (випадку);

- Протиправність (правомірна або неправомірна) За цією ознакою вбивство відмежовується від випадків правомірного позбавлення життя іншої людини, наприклад, у стані необхідної оборони, при затриманні злочинця, у зв'язку з виконанням вироку суду про смертну кару, в ході бойових дій при захисті батьківщини;

- наслідок у вигляді смерті При цьому необхідно встановити причинний зв'язок між діянням винного і настанням смерті потерпілого

- спрямування проти життя іншої людини

- застосування насильства — фізичного або психічного впливу на чужий організм для позбавлення життя. Така ознака дає змогу відрізнити вбивство від деяких суміжних злочинів, наслідком яких також виступає заподіяння смерті іншій особі: доведення до самогубства, залишення в небезпеці.

 

52. Назвіть ознаки об’єктивної сторони «Доведення до самогубства»

1) ст.120 «Доведення до самогубства»:

Обєктивна сторона: діяння у формі

- а) жорстокого поводження з потерпілим

- б) шантажу

- в) примусу до протиправних дій

- г) систематичног оприниження людської гідності потерпілого

 

 

53. Назвіть ознаки об’єктивної сторони «Порушення прав пацієнта»?

ОС: 1)діяння – незаконне проведення клінічних випробувань і лікарських засобів (або без письмової згоди пацієнта чи його законного представника або стосовно неповнолітнього чи недієздатного); 2) Наслідок – смерть чи інший тяжкий наслідок; 3) Причинний зв'язок.

 

54. Назвіть ознаки суб’єкта „Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби”

Суб’єкт: осудна особа, якій виповнилося 16 років, що хворіє на невиліковну інфекційну хворобу (у т.ч. ВІЛ-інфікований) і знає про це.

 

55. Назвіть ознаки суб’єкта „Незаконного проведення аборту”

Суб’єкт: ч.1 ст.134 ККУ – спеціальний (особа яка не має спеціальної медичної освіти) ч.2, ст..134 ККу загальний (фізична осудна особа 16 років )

56. Назвіть ознаки суб’єкта основного складу„Незаконного проведення аборту”:

Суб’єкт: ч.1 ст.134 Спеціальний суб’єкт особа яка не має спеціальної медичної освіти

57. Назвіть ознаки суб’єкта складу злочину „Залишення в небезпеці”

Суб’єкт: спеціальний:

А) асоба, яка зобов’язана була піклуватися про потерпілого і мала можливість надати йому допомогу або

Б) особа поставила потерпілого в небезпечний для потерпілого стан

58. Назвіть ознаки суб’єктивної сторони „Умисного вбивства матір’ю своєї новонародженої дитини”

СС: вина у формі умислу

59. Назвіть ознаки суб’єктивної сторони „Умисного вбивства, вчиненого в стані сильного душевного хвилювання”

СС: 1. вина – непрямий умисел

2. емоційний стан (сильне душевне хвилювання, яке раптово виникло внаслідок противправного насильства, систематичного знущання або тяжкої образи з боку потерпілого).

60. Назвіть ознаки тілесного ушкодження:

1. протиправність

2. винність

3. спрямованість проти організму іншої людини

4. зовнішній вплив на чужий організм

61. Назвіть ознаки тяжкого тілесного ушкодження

1. небезпека для життя в момент заподіяння

2. таке, що спричинило втрату органу або втрату його функцій

3. психічна хвороба

4. інший розлад здоров’я, поєднаний зі стійкою втратою працездатності не менш як на 1/3

5. переривання вагітності

6. непоправне знівечення обличчя

62. Назвіть привілейовані склади умисного тяжкого тілесного ушкодження (з пом’якшуючими ознаками).

Умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне у стані сильного душевного хвилювання. (ст. 123) Умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця(ст. 124)

63. Назвіть розмежувальні ознаки між умисним тяжким тілесним ушкодженням, що спричинило смерть (ч. 2 ст. 121 КК) та умисним вбивством (ч. 1 ст. 115)

1) Знаряддя

2) Спосіб

3) Характер ушкодження

4) Локалізація ушкодження

5) Причини припинення злочинних дій

6) Стосунки між винним і потерпілим

64. Назвіть склади злочинів, у яких життя виступає додатковим обов’язковим безпосереднім об’єктом злочину

Посягання на життя державного чи громадського діяча. Геноцид.

65. Назвіть склади злочинів, у яких здоров’я особи виступає основним безпосереднім об’єктом.

умисне тяжке тілесне ушкодження, умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження. Умисне легке тілесне ушкодження.

66. Назвіть суб’єкта складу злочину «Залишення в небезпеці»

Суб’єкт: спеціальний:

А) особа, яка зобов’язана була піклуватися про потерпілого і мала можливість надати йому допомогу або

Б) особа поставила потерпілого в небезпечний для потерпілого стан

67. Назвіть суб’єктивні ознаки «Умисного вбивства матір’ю своєї новонародженої дитини».

Суб’єкт: спеціальний – мати новонародженої дитини, фізична осудна особа, яка досягла 14 років..

Суб’єктивна сторона; вина у формі умислу (прямий або непрямий). (Емоційний стан обумовлений пологами – у зв’язку з чим вона вважається обмежено осудною)

Психічне ставлення особи при вчиненні цього злочину характеризують такі особливості:

1) його вчинення обумовлене емоційною напругою, викликаною вагітністю і пологами та психічними процесами, що їх супроводжували (зокрема, сімейним конфліктом, подружньою зрадою, матеріальними та іншими соціально-побутовими негараздами);

2) тимчасовий психічний розлад послаблює здатність матері усвідомлювати свої дії та керувати ними, у зв’язку з чим вона є обмежено осудною.

 

68. Назвіть суб’єктивні ознаки «Умисного тяжкого тілесного ушкодження, заподіяного в стані сильного душевного хвилювання».

Суб’єкт – загальний – фізична осудна особа, яка досягла 16 років і перебувала під час вчинення злочину у стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло внаслідок протизаконного насильства чи тяжкої образи з боку потерпілого.

Суб’єктивна сторона: вина – прямий або непрямий умисел. (Емоційний стан – стан сильного емоційного хвилювання який раптово виник через протизаконне насильство або тяжку образу з боку потерпілого.)

Психічне ставлення особи при вчиненні цього злочину характеризують 2 особливості: 1) умисел завжди є таким, що виник раптово, і афектованим;

2) емоційний стан винної особи характеризується сильним душевним хвилюванням, що певною мірою знижує її здатність усвідомлювати свої дії або керувати ними.

69. Назвіть суспільно-небезпечне діяння у складі злочину «Залишення в небезпеці»

З об'єктивної сторони злочин полягає у суспільне небезпечній бездіяльності, що виражається у залишенні без допомоги вказаної особи.Залишення без допомоги передбачає невжиття особою заходів, необхідних для відвернення небезпеки для життя потерпілого.

 

70. Охарактеризуйте будь-яку обрану Вами кваліфікуючу ознаку умисного вбивства, виділену за об’єктивною стороною складу злочину.

Умисне вбивство визнається вчиненим з особливою жорстокістю (п. 4 ч. 2 ст. 115 КК (2341-14), якщо винний, позбавляючи потерпілого життя, усвідомлював, що завдає йому особливих фізичних (шляхом заподіяння великої кількості тілесних ушкоджень, тортур, мордування, мучення, в тому числі з використанням вогню, струму, кислоти, лугу, радіоактивних речовин, отрути, яка завдає нестерпного болю, тощо), психічних чи моральних (шляхом зганьблення честі, приниження гідності, заподіяння тяжких душевних переживань, глумління тощо) страждань, а також якщо воно було поєднане із глумлінням над трупом або вчинювалося в присутності близьких потерпілому осіб і винний усвідомлював, що такими діями завдає останнім особливих психічних чи моральних страждань Не можна кваліфікувати умисне вбивство за п. 4 ч. 2 ст. 115 КК (2341-14) на тій підставі, що винна особа в подальшому з метою приховання цього злочину знищила або розчленувала труп.Умисне вбивство, вчинене у стані сильного душевного хвилювання (ст. 116 КК (2341-14), або матір'ю своєї новонародженої дитини (ст. 117 КК), або при перевищенні меж необхідної оборони чи в разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця (ст. 118 КК), кваліфікується тільки за цими статтями КК, навіть якщо воно й мало ознаки особливої жорстокості.

 

71. Охарактеризуйте втрату працездатності при заподіянні середньої тяжкості тілесного ушкодження.

Під стійкою (постійною) втратою загальної працездатності належить розуміти таку необоротну втрату функції, котра повністю не відновлюється.

Під стійкою втратою працездатності менш як на одну третину належить розуміти втрату загальної працездатності від 10% до 33%.

 

72 .Охарактеризуйте втрату працездатності при заподіянні середньої тяжкості тілесного ушкодження.підозрюю шо там має бути – легкого тілесного ушкодження.

Під незначною стійкою втратою працездатності належить розуміти втрату загальної працездатності до 10%.

 

73. Охарактеризуйте об’єктивну сторону «Насильницького донорства» (ст. 144 КК України

1) Діяння – вилучення крові

2) Спосіб: насильство, обман

 

74. Охарактеризуйте суб’єктивну сторону основного складу умисного вбивства (в т. ч. вкажіть форму та вид вини)

форма – умисел

Вид вини – прямий або не прямий

 

75. Розкрийте зміст кваліфікуючої ознаки умисного вбивства – «вчинене на замовлення»

Умисне вбивство, вчинене на замовлення, - це умисне позбавлення життя потерпілого,

здійснене особою (виконавцем) за дорученням іншої особи (замовника). Таке доручення може мати форму наказу, розпорядження, а також угоди, відповідно до якої виконавець зобов'язується

позбавити потерпілого життя, а замовник - вчинити в інтересах виконавця певні дії матеріального чи нематеріального характеру або ж не вчинювати їх.

До дій матеріального характеру, зокрема, належать сплата виконавцеві винагороди за вчинення вбивства, передача чи збереження прав на майно, звільнення від майнових зобов'язань тощо. Під діями нематеріального характеру розуміються будь-які дії, вчинення чи невчинення яких безпосередньо не пов'язане з матеріальними інтересами виконавця вбивства.

 

76. Розкрийте зміст такої ознаки тяжкого тілесного ушкодження як “непоправне знівечення обличчя”.

Під обличчям розуміють передню частину голови, верхню частину шиї. Обличчя виражає її індивідуальність, за допомогою міміки виражає її індивідуальність, внутрішні переживання, емоції.

Знівечення – це приведення обличчя в страхітливий або відразливий для оточуючих стан(естетичне а не медичне поняття)

Невирпавне ушкодження обличчя – для зменшення вираженості патологічних змін необхідне оперативне втручання.

 

77. Розкрийте зміст такої ознаки тяжкого тілесного ушкодження як “переривання вагітності”.

Ушкодження, що призвело до переривання вагітності, незалежно від її строку, належить до тяжких за умов, що між цим ушкодженням і перериванням вагітності є прямий причинний зв'язок.

 

78. Розкрийте зміст такої ознаки тяжкого тілесного ушкодження як “розлад здоров’я, поєднаний із стійкою втратою працездатності

Під розладом здоров'я належить розуміти безпосередньо пов'язаний з ушкодженням послідовно розвинутий хворобливий процес.

Під стійкою (постійною) втратою загальної працездатності належить розуміти таку необоротну втрату функції, котра повністю не відновлюється.

Більш я на 1/3 – більше ніж 33.3%

 

79. Ставлення винного до діяння у складі злочину «Незаконне розголошення лікарської таємниці» є

Прямий або непрямий умисел до діяння але необережність до наслідків

 

80.Ставлення до наслідку у вигляді смерті у складі злочину, передбаченому ч. 3 ст. 135 КК («Залишення в небезпеці») є (вказати форму вини).

Необережність

 

81.Суб’єктом «Незаконного розголошення лікарської таємниці» є

Спеціальний - особа якій ця інформація стала відома у зв’язку з виконанням професійного чи с







Дата добавления: 2015-08-17; просмотров: 1353. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Опухоли яичников в детском и подростковом возрасте Опухоли яичников занимают первое место в структуре опухолей половой системы у девочек и встречаются в возрасте 10 – 16 лет и в период полового созревания...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.016 сек.) русская версия | украинская версия