Студопедия — Завдання. 11. Хоменко О. Г. звернувся до суду з позовом, посилаючись на те, що 3 місяці тому в суді розглядалася справа за позовом Загладька Р
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання. 11. Хоменко О. Г. звернувся до суду з позовом, посилаючись на те, що 3 місяці тому в суді розглядалася справа за позовом Загладька Р






 

11. Хоменко О. Г. звернувся до суду з позовом, посилаючись на те, що 3 місяці тому в суді розглядалася справа за позовом Загладька Р. М. до нього про захист честі та гідності і відшкодування моральної шкоди. Рішення в цій справі було ухвалено на його користь, оскільки вказані вимоги виявилися безпідставними. Зазначав, що при розгляді справи йому надавалася оплатна допомога адвоката, а тому просив стягнути з відповідача на його користь збитки, пов’язані понесенням витрат на правову допомогу, в сумі 2000 грн.

Чи підлягає зазначена вимога розгляду в суді? Як має вчинити суддя, отримавши таку позовну заяву?

12. Крилов С.Т. звернувся до суду з позовом, відповідачем у якому було вказано Бабушкінський районний суд
м. Дніпропетровська і Державне казначейство України, про відшкодування моральної шкоди. Свої позовні вимоги обґрунтовував тим, що на розгляді у зазначеному суді вже більше як півроку знаходиться інша справа за його позовом, що є грубим порушенням вимог ст. 157 ЦПК і ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Просив ухвалити рішення, яким на підставі статей 1167, 1172 ЦК стягнути на його користь із коштів держбюджету моральну шкоду в розмірі 20000 грн. Рішенням Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська в задоволенні позовних вимог відмовлено. Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області рішення суду першої інстанції скасовано, провадження у справі закрито.

Дайте аналіз рішенням судів першої і апеляційної інстанції. Якими процесуальними мотивами міг керуватися суд апеляційної інстанції, скасовуючи рішення місцевого суду і закриваючи провадження у справі?

 

13. Директор товариства з обмеженою відповідальністю Савченко Р. М. звернувся до адвоката з приводу таких питань: 1) стосовно водія його службового автомобіля інспектором ДАІ винесено постанову та притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху; 2) щодо нього самого районним судом винесено постанову про притягнення до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 163-1 КпАП, за порушення порядку ведення податкового обліку; 3) податковим повідомленням-рішенням, складеним місцевою Державною податковою інспекцією на підставі Податкового кодексу України, товариству нараховані штрафні санкції у розмірі 1200 грн за порушення порядку ведення касових операцій; 4) рішенням зборів учасників товариства його було звільнено з посади директора, хоча він як учасник цього товариства, якому належить 1/10 частки у статутному фонді, не був повідомлений про час та місце проведення зборів; 5) управлінням Пенсійного фонду України йому відмовлено у призначенні пенсії за віком у зв’язку з тим, що він продовжує працювати й отримувати заробітну плату.

Савченко запитує, яким чином можна оскаржити зазначені рішення.

Дайте Савченку вичерпні відповіді щодо кожної ситуації.

14. Борисенко В. Р. звернувся до суду з позовом до ТОВ “МЕТРО Кеш енд Кері Україна” про відшкодування шкоди,
завданої продажем товару неналежної якості. Вказував, що він придбав посудомийну машину “Bosch” з гарантією 2 роки, однак під час її експлуатації виявлено неполадки і, незважаючи на ремонт, вони виникають знову. Ухвалою Ленінського районного суду м. Полтави було відкрито провадження у справі. У
відзиві на позовну заяву відповідач посилався на те, що згідно
з внутрішніми правилами клієнтами центрів оптової торгівлі “МЕТРО” можуть бути лише юридичні особи або фізичні
особи, які є суб’єктами підприємницької діяльності. Позивач
є суб’єктом підприємницької діяльності, на підтвердження
чого відповідачем було надано копію його свідоцтва про державну реєстрацію як фізичної особи-підприємця. Крім того,
покупцем посудомийної машини згідно з фіскальним чеком
і виданою податковою накладною зазначено позивача саме
як суб’єкта під-приємницької діяльності. Вважаючи, що ви-
моги позивача підлягають розгляду в порядку господарсько-
го судочинства, відповідач просив закрити провадження у
справі.

Як має діяти суддя в даному випадку? За якими критеріями розмежовується юрисдикція загальних і господарських судів.

15. Фізична особа – підприємець Смирнов В. Л. звернувся до суду з позовною заявою до Лисичанського міського відділу УМВС України в Луганській області про стягнення матеріальної шкоди. Зазначив, що внаслідок ДТП за участю його водія, який здійснював перевезення пасажирів, і водія відповідача, який керував службовим автомобілем, з вини останнього належному йому автобусу були спричинені пошкодження. Ухвалою Лисичанського міського суду Смирнову відмовлено у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 2 ст. 122 ЦПК.

Чи правильні дії суду? До юрисдикції якого суду, на вашу думку, слід віднести зазначену справу і за якими ознаками?

 

16. Бабич В.В. звернувся з позовом до Державного комітету лісового господарства України про поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу. Посилався на те, що наказом голови зазначеного комітету його незаконно звільнено з посади директора Брустурянського державного лісомисливського господарства. Ухвалою Печерського районного суду м. Києва відкрито провадження у справі і призначено судове засідання. Однак у судовому засіданні суд закрив провадження у справі з посиланням на те, що зазначена справа підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства. Своє рішення суд мотивував тим, що в судовому засіданні було встановлено, що згідно із ст. 241 КпАП позивач наділений повноваженнями від імені органів лісового господарства розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення, а це свідчить про те, що він є особою, яка перебуває на публічній службі.

Чи всі трудові спори розглядаються в порядку цивільного судочинства? Що таке публічна служба? Діяльність яких осіб і на яких посадах відноситься до публічної служби? Дайте оцінку діям судді в наведеному випадку. В порядку якого виду судочинства будуть розглядатися вимоги про поновлення на роботі за позовом: а) лікаря районної лікарні; б) головного лікаря районної лікарні; в) вчителя; г) директора школи; д) викладача ВУЗу; є) ректора ВУЗу; і) юрисконсульта міської ради; л) секретаря суду.

 

17. Юрченко К.Л. звернувся в суд з позовом до Заха-
рова О. В., Управління громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Головного управління МВС України в м. Києві про зобов’язання вчинити певні дії, а саме: зняти Захарова О. В. з реєстрації за місцем проживання на підставі судового рішення, яким припинено його право власності на жиле приміщення. Ухвалою Оболонського районного суду м. Києва відмовлено у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 2 ст. 122 ЦПК з посиланням на те, що ця справа підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Чи правильно вчинив суд? Які спори належать до юрисдикції адміністративних судів?

 

18. Мірошниченко А.І. звернулася до суду з позовом до Дарницької районної державної адміністрації в м. Києві. У позовній заяві просила визнати незаконною відмову в постановці її на квартирний облік та зобов’язати відповідача взяти її на квартирний облік. Суддя Дарницького районного суду м. Києва відкрив провадження у справі і призначив судове засідання, однак у судовому засіданні дійшов висновку, що справа підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства, і закрив провадження у справі.

Дайте оцінку діям судді. Які справи розглядаються в порядку адміністративного судочинства?

19. Управління МВС України в Івано-Франківській області звернулося до суду з позовом до Науменка К.Л. про відшкодування завданої матеріальної шкоди. Посилалося на те, що відповідач, перебуваючи на посаді начальника Тисменицького районного відділу міліції, внаслідок перевищення швидкості і втрати керування пошкодив закріплений за ним службовий автомобіль “Шкода Октавія”, чим завдав позивачу як власнику цього автомобіля матеріальних збитків на суму 34 тис. грн. Рішенням Долинського районного суду позов було задоволено. Ухвалою Апеляційного суду Івано-Франківської області рішення суду першої інстанції було скасоване, провадження у справі закрите на тій підставі, що зазначені вимоги підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Проаналізуйте процесуальні рішення судів першої та апеляційної інстанції? Які спори не розглядаються в порядку цивільного судочинства?

20. Клименко А.М. та Клименко Р.Д. звернулися до суду з позовом до Запорізької міської ради, в якому просили визнати незаконною відмову органу приватизації у приватизації квартири та зобов’язати відповідача передати займану ними квартиру їм у власність. Рішенням Жовтневого районного суду м. Запоріжжя у задоволенні позову було відмовлено. Скасовуючи рішення суду першої інстанції із закриттям провадження у справі, апеляційний суд виходив із того, що спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки позивачі як фізичні особи оскаржують дії суб’єкта владних повноважень, а такий спір законом віднесено до компетенції адміністративних судів.

Дайте оцінку процесуальним рішенням судів першої і апеляційної інстанцій. За якими критеріями розмежовується юрисдикція загальних і адміністративних судів?

21. Халимова З.І. звернулася до суду з позовом до управління Пенсійного фонду України у м. Нова Каховка Херсонської області про стягнення збитків. Свої вимоги обґрунтовувала наявністю рішення адміністративного суду про визнання дій відповідача протиправними щодо проведення перерахунку її пенсії із застосуванням показника середньої заробітної плати за 2009 р., а також тим, що неправильне застосування цього показника відповідачем спричинило заниження розміру її пенсії за період з квітня 2009 р. на суму 464 грн щомісяця, у зв’язку з чим просила стягнути на її користь недоплачену частину пенсії у розмірі 2598 грн. Ухвалою Новокаховського міського суду Херсонської області відмовлено у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 2 ст. 122 ЦПК з посиланням на те, що дана справа відноситься до юрисдикції адміністративних судів.

Дайте оцінку діям судді. В порядку якого виду судочинства розглядаються вимоги про відшкодування шкоди, заподіяної протиправними рішеннями, діями чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень? Чи змінилося б ваше рішення, якби позивачкою вимоги про відшкодування шкоди було об’єднано з вимогами про визнання дій відповідача незаконними?

22. Івченко В.М. звернулася до суду з позовом до прокуратури Харківської області. Вказувала, що зверталася до прокурора з вимогою порушити кримінальну справу стосовно судді за службовий злочин, однак відповідач, не вирішивши питання про порушення кримінальної справи, надав лише письмову відповідь. Позивачка просила суд визнати незаконними дії відповідача щодо перевірки вказаної заяви і зобов’язати його прий-няти рішення в порядку ст. 97 КПК. Ухвалою Червонозаводського районного суду м. Харкова відмовлено у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 2 ст. 122 ЦПК з посиланням на те, що зазначені вимоги розглядаються в порядку адміністративного судочинства. Позивачці роз’яснено право звернутися з позовом до Харківського окружного адміністративного суду. Ухвалою Апеляційного суду Харківської області ухвалу суду першої інстанції змінено з наступних підстав: хоча суд і дійшов правильного висновку щодо відмови у відкритті провадження у справі, однак не тому, що зазначена справа є справою адміністративної юрисдикції, а тому, що рішення і дії прокурора можуть бути оскаржені лише до вищестоящого прокурора або до суду за правилами, передбаченими Кримінально-процесуаль-ним кодексом.

Проаналізуйте процесуальні рішення судів першої та апеляційної інстанцій?

 

Тема 5. Підсудність цивільних справ

Питання для обговорення

1. Поняття та види підсудності (територіальної юрисдикції).

2. Наслідки порушення правил підсудності.

3. Передача справи з одного суду до іншого.







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 869. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

ОСНОВНЫЕ ТИПЫ МОЗГА ПОЗВОНОЧНЫХ Ихтиопсидный тип мозга характерен для низших позвоночных - рыб и амфибий...

Принципы, критерии и методы оценки и аттестации персонала   Аттестация персонала является одной их важнейших функций управления персоналом...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия