Студопедия — октября 2014 г. в 16-00 часов музей «Вятская кунсткамера» приглашает на открытие выставки «Братец-кролик».
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

октября 2014 г. в 16-00 часов музей «Вятская кунсткамера» приглашает на открытие выставки «Братец-кролик».

Часом дизайнерам інтер'єрів доводиться поєднувати на перший погляд зовсім несумісні речі. Результат при цьому буває найнесподіваніший.

По-справжньому еклектика стає стилем в інтер'єрі, якщо він спроектований як поєднання декількох стилістичних типів, об'єднаних кольором, текстурою, що належать різним стилям мотивами, але при цьому загальним продуманим рішенням.

Незвичайно світла їдальня завдяки великому вікну, білим стінам, світлого підлозі під дуб і білих меблів. Традиційний темний дерев'яний стіл добре контрастує з білими сучасними стільцями. Засушена орхідея як головний акцент в інтер'єрі.

Як правило, при створенні інтер'єру в стилі еклектика найчастіше змішуються близькі між собою історичні стилі, які гармонійно поєднуються в інтер'єрі, не суперечачи друг другу. Але деколи при змішанні елементи різних стилів навмисно протиставляються, зберігаючи при цьому загальний комфорт і затишок будинку.

Компромісний варіант - поєднати досягнення сучасності з класичним дизайном, різних їх по різних приміщеннях. Так спальні, кабінет, ванну кімнату можна декорувати в класичному стилі, а кухню, їдальню, вітальню, де збираються всі - в сучасному.

Cпальня в стилі кантрі + еклектика. Стьобана ковдра в техніці квілт, ліжко з натурального дерева, в комбінації з витонченою люстрою і радіоприймачем на вікні.

Використовуйте по максимуму розмаїтість матеріалів і фактур, еклектичні ідеї декору, щоб створити гарний і сильний ефект. Для обробки стін можна використовувати декоративну штукатурку, а на частині стіни на кухні або в прихожей залишити відкриту цегляну кладку, як елемент декору. Щоб візуально виділити зони загальних приміщення, підлоги можна покрити різноманітними за кольором і фактурою матеріалами: підлога вітальні покрити паркетом, підлога на кухні і в передпокої викласти керамічною або мармуровою плиткою, а якщо дозволяє бюджет, то і гранітом у ванній.

Стелі теж можуть підіграти різному стилю приміщень. Нехай загальний простір потопає в "світлі", відбивається від світлих стін і білосніжного стелі, обробленого гіпсокартоном, або популярних сьогодні натяжних стель.
У спальні й кабінеті стелю і стіни можна пофарбувати в один колір, витримавши стиль англійської класики.

Їдальня. Еклектичне поєднання обідніх стільців і що стоїть окремо меблів створює неформальну і розслаблюючу атмосферу для прийому їжі.

Уважно поставтеся до вибору меблів, саме в ній виражаються стильові уподобання господарів будинку. Для вітальні підійде м'які меблі сучасних італійських дизайнерів, в приватних кімнатах можна поставити столики, комоди, кушетки, виконані в класичному стилі, в спальні буде доречний килим. Новизну інтер'єру може надати і старі меблі, що залишилася від "минулої" життя. Коли така річ, проникаючи в заплановану обстановку, стає даністю, вона здатна внести в неї щось особливо нове. А цікаве поєднання нового і старого - розкрити яскраву індивідуальність господарів.

Колірна палітра інтер'єру також може нести ідею еклектичного дизайну. У вітальні на тлі пастельних тонів вишукано виглядає поєднання червоного, чорного і зеленого. Для спальні і кабінету підійде інша колірна гамма: темно-коричневий, темно-зелений, жовті кольори. Сміливіше використовуйте і колірні акценти: золотий і рожевий в гобеленах додадуть інтер'єру нове звучання.

Вітальня в стилі еклектика. Вибрати меблі і аксесуари, які відображають Вашу власну індивідуальність і відчуття стилю, і Ви створите кімнату, якої зможете насолоджуватися щодня.

Завершить дизайнерську ідею вміло підібране штучне освітлення: світильники у вітальні та на кухні, в інтер'єрі спальні і кабінету - люстра і настільні лампи, підкресливши дух класицизму вбудованим світлом. Приділіть особливу увагу деталям, починаючи з картин і закінчуючи посудом, композиціями з квітів, привезеними з подорожей по різних країнах сувенірами, які можна органічно вписати в інтер'єр.

Вибирайте меблі та аксесуари, близькі Вам за духом, і тоді Вам вдасться створити інтер'єр, в якому уживаються різні стилі і який буде радувати Вас кожного дня.

До еклектичного стилю схильні, як правило, індивідуалісти, що люблять збирати і виставляти напоказ речі неабиякі і зроблені лише в єдиному екземплярі. Еклектика - це особливий стиль, вільно користується всім кращим, що пропонують різні джерела, вміло комбінує різностильові речі та ідеї і створює з цього змішання щось своєрідне.

Тканини і предмети меблів, придбані в антикварних магазинах, на розвалах і випадкових розпродажі в різних куточках світу з різних нагод, можуть бути виставлені разом у самому неймовірному поєднанні і створювати барвисте театральне видовище, що нагадує східний базар.

Колористичний малюнок цього інтер'єру задає яскравий східний килим. Збори екстравагантної меблів і предметів мистецтва добре уживається з горою строкатих подушок, перегукуються за кольором з рожевими і жовтими візерунками килима.

Зібрані під час подорожей по різних країнах екзотичні тканини перетворилися в багатий набір незвичайних подушок, які так добре виглядають на цьому забавному диванчику. Зробіть із сучасних тканин і прикрас такого роду екстравагантну подушку; вона буде особливо добре виглядати в оточенні антикварних предметів. Це і є справжня сумішей.

Еклектика
Еклектика, також еклектизм (грец. εκλεκτός, «обраний, добірний», від грец. Εκλέγω, «вибирати, відбирати, обирати») - змішення, з'єднання різнорідних стилів, ідей, поглядів і т. п., засноване на їх штучному з'єднанні. Термін введений у вживання в II столітті родоначальником філософської школи еклектизму Потамоном. Надалі термін еклектика отримав більш широке використання. (Еклектика - XIX століття. 1830-90-х рр..) Стиль протиставив строгості і одноманітності Класицизму, свободу вибору стилів, поєднавши ці напрямки в стилі Еклектика.
Філософія романтизму, відмова від стереотипів і догм послужило основою для створення стилю інтер'єру та архітектури який ми знаємо як Еклектика. Модним стало все, що було комфортним і красивим в інтер'єрах минулих стилів. Стиль звинувачували у несмаку і надмірної перевантаженості декором. Однак стиль мав свої відмінні риси: пластичні форми, велика кількість текстиля, м'якість і зручність меблів, безліч декоративних елементів.
Змішання кількох стилів (наприклад, рококо, ренесансу, ампіру) іноді і в одному виробі надавало неповторність у стилі Еклектика. Еклектика в інтер'єрі кімнати - це поєднання двох-трьох різних стилів, об'єднаних кольором, текстурою, архітектурним рішенням.

Меблі в стилі Еклектика представляла собою динамічні форми (примхливо зігнуті і закручені елементи), була прикрашена різьбленням по дереву (зігнуті і закручені орнаменти) Спинки стільців і крісел мали химерні форми, а підлокітники завершувалися спіральними завитками. Відмінні риси: пластичні форми, велика кількість текстиля, м'якість і зручність меблів, безліч декоративних елементів, якими могли бути штучки з різних кінців світу, що нагадують про культури Сходу, середземноморських країн і т.д. Всі меблі створювала відчуття декоративності.
Пам'ятайте гоголівську наречену, яка, плануючи ідеальний образ нареченого, намагалася поєднати в ньому губи Никанор Івановича з носом Івана Кузьмича і розбещеністю Балтазар Балтазарича? Так от і століття XX увійшов в історію мистецтв, як століття змішання стилів, століття еклектики.
Як зародився цей стиль? На початку століття авангардисти в спробах створити щось нове увесь час "натикалися" на те, що вже колись кимось було створено в дрейвнейшіх культурах Китаю або Індії, шумерських манускриптах або скульптурах Месопотамії. Але якщо піти по шляху деякого запозичення і поєднання вже існуючого, можна створити щось нове і цікаве. Так само з'являлося "нове мистецтво" в архітектурі, дизайні. Так, наприклад, мінімалізм інтерпретував у європейському варіанті японський дзен-буддизм, який стверджував, що стриманість - вищий прояв краси.
А модний сучасний арт-дизайн взагалі змішує західне і східне, старе і нове: арт-деко з хай-теком і етно. Інтер'єри початку третього тисячоліття по стилістичному складі багатокомпонентних і нагадують вінегрет.
Найчастіше змішуються близькі між собою історичні стилі, наприклад, класицизм і ампір, бароко і модерн, виходять композиції, де речі гармонійно поєднуються в інтер'єрі, не суперечачи один одному.
Але іноді змішання стилів носить характер ризикованого експерименту, де елементи різних стилів навмисно протиставляються, як би стикаються між собою. І раптом, змішане в надзвичайних пропорціях, що належить до різних епох і течій в мистецтві, стає єдиним цілим, частини якого несподівано увійшли у дивну гармонію, створивши щось зовсім неповторне, яскраво індивідуальне. Весь образ такого будинку побудований на протиріччях, але головною його рисою стає зручність і комфорт. У цей образ вдало вписуються "історичні включення" у сучасну стилістику. При цьому сучасність спирається на естетику минулого. Так у будинку співіснують приклади найрізноманітнішого живопису, від полотен стародавніх майстрів до подарунків друзів і навіть власних "творів живопису", створених руками хазяїв або їхніх дітей. А підкреслено сучасні м'які меблі сусідять зі старим комодом, пережили кілька історичних епох і навіть кілька спроб реставрації і перетворення.
Комод може переїжджати, змінювати колір і молодіти, підлаштовуючись під мінливі пристрасті господарів, поки не знайде своє законне місце у вітальні, відтіняючи своєю солідністю сучасну аудіосистему з полицями для дисків.
Варто відзначити, що в обстановці, де змішані стилістично різні предмети, дуже важливо акцентувати увагу на деталях, тому що саме деталі і об'єднують такі різні за характером предмети.
Наприклад, якщо ви хочете основним елементом декору спальні зробити розписані вручну тканини, привезені з далекої подорожі і так полюбилися вам, то доведеться ретельно продумати колірне рішення кімнати, щоб виділити цей елемент декору. Тут і стає доречний прийом, коли частина стін в інтер'єрі залишається білими, а частина - пофарбовані в насичені кольори, що підкреслюють красу розміщених на їхньому тлі декоративних елементів. Цей прийом колірного змішання, створюючи свого роду колірний коктейль, додає простору додаткову глибину.
Будинок - це живий організм. Він розвивається в часі разом зі своїми мешканцями й, як наше життя, він складається з протиріч. А в образі будинку ми вгадуємо індивідуальність його господарів: багато предметів і деталі, що стали декоративними акцентами окремих приміщень будинку, були в різні періоди придбані господарями, і вже прожили разом з ними якусь частину життя, поступово стаючи улюбленими. Господарям важко розстатися з такими речами, як і забути важливу частину свого минулого. Тому, купуючи квартиру, або просто міняючи інтер'єр, багато хто прагне "вписати" у нього предмети, на перший погляд зовсім не підходящі за стилем. Але для досвідченого дизайнера немає нерозв'язних задач: невеликі продумані зміни - і от уже улюблені речі зайняли своє особливе місце, причому виявляється, що створена таким чином еклектика дуже гармонічна.
Ще один тип оригінального інтер'єра в стилі еклектики можна побачити в будинках людей багато і захоплено подорожуючих і привозять додому з поїздок сувеніри. У таких інтер'єрах, завдяки вдалим імпровізаціям і смаку господарів, речі з різних країн та епох прекрасно уживаються як зі стародавньою, так і з сучасними меблями. І ми бачимо в будинку чарівне змішання стилів, коли різнобарвні пластикові стільці і сучасний світильник сусідять зі стародавнім індійським свічником і антикварним столиком з ажурного чавунного лиття. У такому будинку, привезені в багажі з подорожей "трофеї": кам'яні плошки з Делі, іспанські стільці з кав'ярні, куплені на ринку, грецькі килими, китайський посуд і дзеркало у важкій ліпного рамі - мирно уживаються один з одним. Крім того, ці різні, сувеніри створюють своєрідний декор-коктейль із меблями, купленої в антиквара або замовленої в сучасного модного дизайнера. А загальна ідея такого інтер'єра: декор у дусі фантазії і свободи, коли речі, що залучили господаря формою і ретельною обробкою матеріалу, компонуються між собою, незважаючи на стиль.
Стиль фьюжн як нове віяння сучасної еклектики
Стиль фьюжн міцно увійшов у наше життя - московські клуби пропонують нам вечірки з фьюжн-музикою, московські ресторани все частіше включають у меню кухню в стилі «фьюжн». Не обійшло нове віяння увагою і область дизайну.
Що ж таке «фьюжн» в інтер'єрі? Поєднання несумісного: віденського стільця, лампочки від Філіппа Старка, ванною в стилі хай-тек і ампірних дверей. Вся ця еклектика і називається «фьюжн». Стиль цей нині в моді, тому що в нашому світі поза просторів і правил набагато важче дотримувати єдність стилю в дизайні, ніж помістити на тонконогий французький столик африканську керамічну вазу, привезену з подорожі. І око радіє, і виправдання є: фьюжн.
Якщо ви зважилися впустити свіжий вітер фьюжн в свій рідний, але під обридлий інтер'єр, то ось декілька правил, які варто дотримати, щоб не скотитися від новомодного дизайнерського віяння в купецьку вульгарність, де є місця і семи слоникам, і пузатий самовар, і купленого по нагоди гамбсівський гарнітуру:
Правило № 1. Краще не змішувати. Основний постулат ф'южн: краще менше, ніж більше. Речі покликані підкреслювати і відтіняти один одного, а не захаращувати ваші квадратні метри.
Правило № 2. Пам'ятайте про добрий смак. Саме він повинен прийти до вас на допомогу, якщо раптом здасться, що горезвісний самовар прекрасно впишеться в інтер'єр вашої спальні в стилі Людовика XIV.
Правило № 3. Не метушіться. Уміння поєднувати речі порівнянно з медитацією. Встаньте в центр кімнати, закрийте очі і уявіть собі те, що хотіли б побачити, перш ніж діяти. Ф'южн, в першу чергу, фен-шуй, а не хаотичне броунівський рух предметів в просторі.
Правило № 4. Ф'южн любить сміливість. Дерзайте! Загальний дизайн квартири - суворий, прямо-перпендикулярний, металево-поблискуючий хай-тек? А в ньому... весь в позолоті і червоному оксамиті туалет, де замість ручки зливу - оленячий ріг, на стіні - гобелени і поличка з дорогим алкоголем. Виглядає дико, але елемент епатажу в даному випадку скоріше зіграє вам на руку - гості будуть приголомшені. Особливо якщо прикрити цю Скарлетт-о'харовскую розкіш скромною темної дверима.
Не варто, однак, забувати, що ф'южн зобов'язує інтер'єр бути легким і життєрадісним. Як не можна краще він підходить для облаштування не стільки квартир (у наших стандартних квадратних метрах особливо не розгуляєшся), скільки заміських будинків: велика кількість вільного простору, майже фізично відчутна «нестерпна легкість буття», чіткі кольори, що створюють різку, але не б'є по очах контрастність (обов'язковий білий) - ось відмінні риси стилю фьюжн.
Крім того, ф'южн цілком придатний для повсякденного життя. Він дозволяє вписати в традиційний народний інтер'єр кухні сучасну плиту або мікрохвильову піч, а поряд з картиною «Веласкеса» або «Рубенса» повісити величезний плазмовий телевізор.
Думка експерта: «Ф'южн грає не тільки з інтер'єром, але і з освітленням. Несподіване освітлення в спальні або кухні, дивної форми світильники, схожі на вулики або на гігантські кетяги виноградної лози, що зустрічаються по всій квартирі в самих різних місцях - це ще одна інновація від фьюжн.
Від освітлення в інтер'єрі залежить дуже багато що, і навіть якщо ви досить консервативні і не збираєтеся нічого змінювати у власному будинку, то вдало розташований джерело світла - незвичайна лампа або важка люстра-свічник в інтер'єрі з різноколірних пластмасових стільців ери мінімалізму відразу ж додадуть нове звучання всієї обстановці. Варіантів облаштування житла в стилі ф'южн - море, і ви дуже здивуєтеся, виявивши, що всі вони гніздяться виключно в закутках вашої фантазії».

Художнє напрямок - еклектика
Намагаючись розібратися в безмежному морі сучасних еклектичних настроїв, що виявилося зовсім непросто, вдалося виявити основні форми або підходи до стилізації. Їх можна умовно назвати: «цитата» - «репліка» - «колаж». Постараємося більш детально розглянути ці форми-напряму-підходи та проілюструвати їх прикладами з сучасного меблевого асортименту.
Практично вони залишаються основоположними для формування еклектичного стилю, як історичного, так і сучасного. У даній статті ми навіть не будемо міркувати, добре це чи погано, своєрідність чи це сучасного розвитку меблевого майстерності або ж занепад і криза меблевого мистецтва. Хоча необхідно відразу обмовитися, що це тенденція не тільки меблів, але і всієї архітектури, предметного дизайну і, безперечно, інтер'єру з усім комплексом його обладнання, куди крім меблів входять світильники, текстиль, декоративні предмети і т.п. Те, що це явище не поверхневе, не одномоментна мода або капризи споживачів меблевої продукції, є безперечним.
Отже, вже позаминулий XIX століття чітко формував еклектичний стиль на трьох основних підходах.
Перший підхід базувався на практично точному копіюванні справжніх історичних зразків меблів, на основі скрупульозного вивчення та обмірів найбільш видатних аналогів або характерних форм того чи іншого стилю. У такі предмети, як правило, вносилися невеликі зміни, пов'язані з модернізацією речі, з новими вимогами комфортності і технології, які не збігалися з історичними прототипами. Тим самим перший підхід можна назвати «цитатою», тобто в новій речі максимально точно намагаються «процитувати» історичний аналог, з невеликими коректуваннями форми і технології. Подібних прикладів безліч. Тип «цитування» дуже близько стикається з антикварним ринком і створенням так званих «новоділів» або виробів «в стилі...», технологія і якість яких на сьогоднішній день досить високі.
Це відтворення конкретних історичних предметів, музейних колекційних предметів, відібраних в якості аналогів для сучасного повтору, відповідає підходу «цитування». Таких прикладів дуже багато. До них вдаються італійські, іспанські, французькі, англійські, американські дизайнери та відомі меблеві фірми. Цей підхід характерний і для національних меблевих виробництв. Так, наприклад, у Китаї, Японії, Індії існують фірми, які роблять лише традиційні національні форми меблів. Вони практично вносять лише незначні коректування, або навіть обходяться без них, у традиційні матеріали та технології, прийняті в національному мистецтві цих країн, не змінюючи форми і характер декору предметів XVII-XVIII ст. Тут дуже тонка грань між традиційним виробництвом і еклектикою, проте, вона існує і навіть розширюється.
Інший підхід, найбільш поширений у цій сфері проектування, це відверта стилізація на основі формального вивчення стилю. Речам, сучасним по функції і технології, на основі сучасних матеріалів повідомляються декоративні риси, форми, орнаментація, художня обробка, характерна для конкретних історичних, етнічних, художніх стилів. Цей підхід можна умовно назвати «репліка», тобто якесь повторення, що відрізняється від оригіналу і пов'язане з ним в більшій частині асоціативно, а не конкретно і формально точно. Ще ближче до такого розуміння сучасної інтерпретації історичної форми поняття «рімейка», тобто «спогади», повтору, не точної копії, а, швидше, інтерпретаційної версії форми чи образу, що ще точніше. Рімейк зараз дуже і дуже популярний. Він зустрічається, якщо не сказати очолює, і в сучасній музиці, літературі, театрі, кіномистецтві, де не ховається, а навіть підкреслюється відомий аналог, з якого робиться, стилизуется «репліка» інтерпретація в новій формі. Як правило, вона більш спрощена, завжди значно коротше (для музики, літературного твору), більш сучасна за стилістикою, художньому мови та виконання. Сучасний рімейк органічний постмодернізму, який базується на принципах еклектики так само, як і пост-культура та сучасні арт-практики. Він спочатку побудований на інтерпретації не стільки точної форми, скільки на спробі створення якихось образних асоціацій, що внутрішньо схоже з позиціями еклектики, за що це стилістичний напрям так немилосердно піддається критиці. Конкретно в меблях «рімейк» - це типова стилізація сучасних предметів під стилі минулих епох, що представляє собою переважна більшість еклектичною продукції, більшою чи меншою мірою модернізуючий характерні історичні стильові форми.
Нарешті, третій підхід - «колаж» - являє собою «вільне» комбінування різностильних мотивів та елементів в одному предметі, представляючи його у вигляді збірної, коллажірованной композиції з елементів різних стилів в системі «колажу-монтажу». Як приклад можна навести альбом меблів еклектики кінця XIX століття «Part du Mobilier». У ньому чітко вибудувані ряди елементів того чи іншого стилю - пілястри, карнизи, профілі, малюнки фільонок і картушів, декоративні деталі і орнаменти, а потім представлені й самі предмети, «зібрані» - спроектовані з цих самостійних одиниць. Але зібрані вже на основі сучасних вимог, функцій і нової технології промислового виробництва. Цей прийом спочатку механістичного розкладання цілісної стильової форми на елементи, а потім створення нових композицій з цих елементів, але вже в новій функції, із застосуванням нової конструкції, масштабів і т.д., мабуть, найхарактерніший і негативний, як правило, тип еклектичного мислення. З'єднання в одному предметі елементів різних стилів, зміна конструкційної ясності, логіки, доцільності вироби, його зовнішня перевантаженість декоративними деталями і прикрасами - все це риси «колажу» або «монтажу», часом доведені до гротеску, іронії і абсурдності форми і декору.
З іншого боку, еклектика дуже щільно сусідить з кітчем і часом з'єднується з ним у нерозривний конгломерат, породжуючи саме крайнє поєднання «техніки і вульгарності» на потребу масовому споживачеві в бажанні «солодкої» життя.
При цьому, зберігаючи негативне ставлення до таких предметів, не можна відмовити деяким з них, створеним талановитими дизайнерами, в яскравості, виразності своїх форм, запам'ятовується вигляді і деколи навіть зовнішньої привабливості, яка будується на декорационном ефект і підкресленою театральності. Як не дивно, подібні речі - «монстри» займають досить міцне місце в сучасному авторському інтер'єрі. За своєю природою найкращі зразки «колажу» сусідять з авторським арт-дизайном, якого також багато на сучасному меблевому ринку і про який ми поговоримо окремо. Часом ці предмети дуже важко відрізнити один від одного, але їх корінна відмінність криється в тяжінні або до комбінування елементами з історичних, етнічних, соціальних, типологічних стилів, або ж до авторських фантазійним інтерпретацій.
Важливим тут бачиться соціальне замовлення на подібні зразки сучасних меблів, який криється в якомусь психологічному і «традиційному» погляді-установці на обладнання житла, громадських і представницьких апартаментів. Так, не секрет, що найбільш значущі державні будівлі та інтер'єри практично у всіх країнах обладнуються не сучасної меблями, а обов'язково стильової, еклектичною, «у стилі», як правило, улюбленого «класицизму Людовика XVI». Так, остання реконструкція інтер'єрів Великого Кремлівського палацу, яка проводилася під керівництвом відомого художника Іллі Глазунова, була виконана італійською фірмою «Коломбостіль» саме в цьому характері. Також оформлені і представницькі апартаменти найбільших резиденцій світу, знамениті багатозіркові готелі, в яких завжди присутній елемент «відставання» від сучасного стилю. Це робиться цілком свідомо і навіть володіє певною соціальною значущістю і «загальновизнаним» смаком. Стилістичне відставання і навмисне звернення до історичних стилів покликане в якійсь мірі забезпечувати умовну психологічну «стабільність» у вихорі мінливих з швидкістю блискавки авангардних стильових тенденцій і напрямків. Якийсь впізнаваний, відстояний в пам'яті художній образ більшою мірою, ніж конкретний стиль меблів, претендує на "довгу стійку» життя в інтер'єрі. Тим самим звернення до еклектики це завжди «робота» з образами, а не зі стилями. Важливі не конкретні риси стилю, а умовні асоціації, образи того чи іншого стилю, як знаки тривалості часу, певних установок і уявлень, які зв'язуються з усталеними у свідомості споживача зразками і образами. Отже, говорячи про еклектиці, ми говоримо про постмодернізм у його найхарактерніших і впізнаваних рисах.
У якійсь мірі сучасна еклектика являє собою одне з найбільших напрямків сучасного мистецтва - «консерватизм», який як противагу протистоїть авангарду, модернізму і постмодернізму, з'єднуючись з останнім і як би замикаючи коло.
Тим самим необхідно визнати за еклектикою закономірне для розвитку культури значення, співвіднесені із загальними тенденціями розвитку суспільства в цілому. В даний час еклектика значно розширює діапазон стилістичних напрямків у сучасному обладнанні інтер'єру і меблів, створюючи можливості для розкріпачення творчого мислення та збагачення різноманіттям образів середовища життя сучасної людини. Як і раніше основними критеріями і вимогами до цього стилістичному напрямку залишаються - високий професіоналізм, творча обдарованість дизайнерів і художників у створенні сучасних творів інтер'єру і меблів з високими художніми та естетичними якостями в тому традиційному класичному розумінні, яке ми називаємо мистецтвом. Еклектика (XIX століття, 1830-1890 роки) завжди існувала як неминуче слідство діалогу різних культур, проте основоположним принципом мистецтва стала саме в XIX столітті. Модним і актуальним стало все, що було комфортним і красивим в інтер'єрах минулих стилів.
Багато критиків мистецтва звинувачували еклектику в надмірній перевантаженості і поганому смаку, відсутності індивідуальності. І все ж у неї були свої власні відмінні риси: пластичні форми, велика кількість текстиля, м'якість і зручність меблів, безліч декоративних елементів, якими могли бути штучки з різних кінців світу, що нагадують про культури Сходу, середземноморських країн і т.д.

Висновок
При бажанні (або необхідності) можна знайти ідеальне сполучення різних стилів навіть у просторі однієї кімнати. Це може знадобитися, наприклад, якщо вам по душі сучасний стиль хай-тек, але в той же час ви не в змозі розлучитися з різьбленим бабусиним комодом з дуба. Головне - правильно організувати простір навколо комода, тобто зробити так, щоб він не виглядав стороннім предметом, а ще краще - вигідно підкреслював загальну ідею рішення кімнати. Крім того, змішання стилів стає необхідністю, якщо в квартирі проживає сім'я з декількох чоловік, що належать до різних поколінь. У кожного з них свої смаки, і при цьому кожен повинен мати в квартирі куточок, де б він відчував себе максимально затишно. Еклектика, це своєрідний стиль, який є симбіозом декількох напрямків.
Інтер'єри еклектики абсолютно унікальні і надзвичайно декоративні. Вони насичені кольором, деталі в них являють собою окремі твори мистецтва, але, тим не менш, органічно сусідять, доповнюючи й прикрашаючи один одного. А обстановка в цілому створює уявлення про вигляд хазяїна, його художньому чуття та своєрідному смаку.
Сучасні "синтезовані" інтер'єри відображають різноманіття нашого життя, наповненої самими різними темами, напрямками, стилями. А будинок стає живим, здобуваючи своєрідність і шарм. Але зважитися на такий експеримент здатні люди впевнені у собі, своєму смаку, люди сміливі та неординарні, якими і є господарі будинків і квартир, інтер'єр яких складений у стилі, званому "сучасна еклектика".

Відчуття приємного хвилювання виникає при перегляді фото денверського горища в еклектичному стилі від VintageRenewal. Здається, що в інтер’єрі присутня якась магія. Смугастий килим на підлозі, стьобаний диван, картина якогось сучасного художника, подушки з квітковим принтом. Еклектичний інтер’єр наповнений нотами вінтажності та сучасності одночасно. Пропонуємо секрети створення такого інтер’єру.

Почати потрібно з підлоги. У багатьох інтер’єрах в еклектичному стилі фігурують візерункові килимки. Саме акцент на підлозі робить інтер’єр більш приземленим. Часто такі килимки мають геометричний чи етнічний орнамент, як і модель PhoenixWoolDhurrie від West Elm. З південно-східним візерунком у сіро-рожевих тонах, цей килимок виглядає просто чудово і створює в кімнаті затишну атмосферу.

Якщо мова йде про геометричні орнаменти, то варто згадати і модель AquaRug від Crate & Barrel. Це цікаве оптичне поєднання світло-блакитного і м’якого білого відтінків. Світлі відтінки вовняного килимка дозволяють ідеально вписатися майже в будь-який інтер’єр, виконаний в стилі еклектизму. Незважаючи на свій яскравий дизайн, він гармонійно впишеться в інтер’єр і не буде сильно з нього виділятися.

Якщо подобається поєднання смуг і оригінального принта, тоді варто звернути увагу на грубий килим з бавовни від West Elm, виконаний у традиційному японському стилі. Різноманітність і різноплановість орнаменту дозволить йому вписатися в будь-який інтер’єр.

Що стосується використання меблів в інтер’єрі еклектичного дизайну, то тут ідеї просто безмежні. Але є один предмет меблів, який підійде до кожній кімнаті. Це плюшевий диван. М’який диван від West Elm виготовлений з синього оксамиту. Гудзики, якими він простебований, надають йому елегантність.

Меблі, обрамлені гудзиками, виглядають дуже привабливо. Вони створюють загальну атмосферу кімнати. Модель Elton Settee від West Elm завдяки своєму тонкому і елегантному дизайну виглядають просто чудово. Ніжні широкі лінії і велика кількість гудзиків по праву є витонченими родзинками дивана.

Модель Rochelle від Crate & Barrel виділяється цікавим жовтим кольором, який нагадує колір старовинних тканин. У дивані є щось таке, що знаходиться поза часовими межами. Оббивка дивана – м’який бавовняний вельвет.

Стьобаний диван Tillary від West Elm – один з кращих зразків предметів інтер’єру в еклектичному стилі. Цей модний диван без підлокітників вражає своїми вишуканими чіткими лініями і по праву вважається яскравим прикладом якісної меблів у стилі еклектизму.

Абстрактні картини сучасних художників стануть відмінним доповненням до яскравого килимка на підлозі і плюшевого дивану в стилі еклектизму. Картина від Crate & Barrel була створена художником Grey Keller. Репродукція надрукована в матових відтінках і оформлена в рамку з сосни.

Начерк від Z Gallerie – дуже вдале поєднання нейтральних і синіх тонів, які надають текстурі малюнка активність і вдихають життя.

Абстрактна робота Nine Months – Capri від Whitney Reynolds, виконана в приємних персикових тонах, просто вражає елегантністю і ніжністю. Непомітно-кинуті світло-сині і золоті відтінки додають картині розкоші і багатства. Виглядає цей абстрактний шедевр дуже елегантно і апетитно. Ефект створення шарів досягається за допомогою акрилової фарби і японського паперу.

Коли справа стосується живопису, то можна реалізовувати будь-які ідеї. Наприклад, кімнату можна прикрасити як однієї великою картиною, так і композицією з декількох картин поменше. Наприклад, композиція Color Study Wall від West Elm. Колірна гамма варіюється від оранжевого до синього і нейтрального сіро-блакитного. Вона яскравий приклад того, як можна внести в еклектичний інтер’єр сучасні абстрактні нотки.

 

Подушки с оригинальным мраморным принтом от West Elm

 

Прийшов час десерту … Мається на увазі ті декоративні дрібниці, які допоможуть зробити еклектичний інтер’єр цілісним і завершеним. Подушки з оригінальним мармуровим принтом від West Elm, виготовлені з натурального шовку, не можуть не вразити.Винтажная подушка от Dwell StudioВінтажна подушка від Dwell Studio є оновленням традиційного китайського стилю. Птахи, квіти і гілки дерев сміливо поєднуються в цікавому малюнку.Металлические чаши от CB2 Жовта мідь знову в моді! Безсумнівно, від неї віє вінтажом і старовиною, але сучасні дизайнерські ідеї можуть надати їй нове модне звучання. Металеві чаші від CB2 виготовлені з латуні з покриттям з нержавіючої сталі. А неординарні защіпи по краях додають їм сучасний модний вигляд. Лесные птички от West Elm Незабутній настільний декор з’єднує в собі вінтажний стиль і надихаючий цікавість вигляд. Чудесні лісові пташки від West Elm зроблені з натурального сизалю, маленькі віньєтки виділяються в інтер’єрі, особливо якщо їх замкнути під скляним ковпаком.

Щоб зробити своє перебування в квартирі максимально комфортним, сучасній людині так чи інакше доводиться приділяти увагу не тільки загальному стилю оформлення приміщення, але й різним дрібницям. Зробити це грамотно і продемонструвати свій хороший смак можна за допомогою оформлення інтер’єру в еклектичному стилі. Головною особливістю цього стилю є змішання різних дизайнерських прийомів і велика кількість предметів різного, походження, стилю та епохи.

Незважаючи на свою різнорідність, ці елементи повинні поєднуватися за кольором, текстурі, архітектурним рішенням. Найбільш розповсюджені складові еклектичного інтер’єру: замкнутих і закруглених форм, великої кількості текстильних тканин, етнічні мотиви, вінтажна меблі, предмети ручної роботи. Доречно використовувати все, що подобається. Головне, щоб речі були комфортними, красивими і функціональними. Це дозволяє добитися відчуття просторості приміщення, не вдаючись до традиційного і частково нудно що виглядають мінімалізму.

Еклектичний інтер’єр можна порівняти з вишуканою вечерею в дорогому французькому ресторані: де основною стравою, на якому грунтується комфортне проведення часу, виступають стильне оформлення стін і стелі, якісні предмети меблів, які створюють форму інтер’єру. На десерт припасена креативна ідея, яка реалізовується в невеликих деталях: шторах, лампах, різних аксесуарах, що приносять естетичну насолоду і відчуття затишку і тепла. Однак, перенасичення безглуздими деталями все ж варто уникати. Інтер’єр в еклектичному стилі повинен бути функціональним і одночасно виступати в ролі лаунж-зони, в якій приємно проводити час.

Важливим в оформленні приміщення є вибір кольорової гами. Чудовим рішенням для еклектичного інтер’єру стануть стіни кольору білого шоколаду або інший відтінок бежевого, вкраплення строкатих орнаментів, велика кількість оливкової текстилю, м’які меблі в тон, дерев’яні предмети інтер’єру. Подібне поєднання кольору і фактури дозволить створити неперевершене відчуття гармонії. Пастельні тони добре доповнюють темні елементи на стінах або в меблів.

Все наше життя складається з безлічі дрібниць, чому б тоді не перетворити кожну деталь інтер’єру в щось особливе? Фотографії улюблених людей і пам’ятних моментів, декоровані красивими рамками, картини, статуетки, шкатулки та інші сувеніри органічно впишуться в еклектичний інтер’єр і допоможуть наповнити кімнату вашими пристрастями, думками і захопленнями. Доповнити загальну картину допоможуть предмети, привезені з подорожей — китайський посуд грецькі вази і ін

Еклектичний стиль оптимальним чином поєднує зручність сучасних предметів інтер’єру з ностальгічним шармом минулого. Сьогодні, щоб познайомитися з правилами та прикладами оформлення еклектичного інтер’єру можна не тільки скористатися спеціалізованими журналами і Інтернетом, а й звернутися в професійну дизайнерську студію. Еклектичний стиль застосовується повсюдно: при оформленні квартир і інтер’єрів заміських котеджів, в ресторанах, клубах, бутіках, готелях і навіть офісних приміщеннях. Тому, щоб створюваний інтер’єр виглядав максимально стильно, краще довірити його проектування професіоналам.

З перекладу можна зробити висновок про суть понять як поєднанні і суміщенні різноманітності ідей, стилів, поглядів. Поява еклектики створення інтер’єрів стало можливим завдяки переосмисленню змінили один одного стилів на початку 19 століття. Крім цього, важливу роль тут зіграло прагнення зруйнувати жорсткі канони і рамки класицизму, після чого отримати свободу вираження форм і думок. Великий внесок у розвиток еклектики вніс зростання будівництва, акцентує на функціональності і волелюбної романтизмі.
Кільк




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Глава 5. Когда Маннон ушел, Конвей возвратился к своему пациенту | Города, утратившие этот статус.

Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 674. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия