Студопедия — Поставити гранатомет на запобіжник.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поставити гранатомет на запобіжник.






При цьому буртик запобіжника стане проти нижнього зуба спускового гачка і буде перешкоджати повороту спускового гачка назад.

Вставити підготовлену гранату в дульну частину ствола гранатомета так, щоб фіксатор гранати ввійшов у виріз на стволі; при цьому капсуль-запалювач буде розташований напроти отвору для бойка.

Робота частин і механізмів гранатомета під час пострілу. Для здійснення пострілу потрібно:

Поставити курок на бойовий звід, для чого великим пальцем правої руки натиснути на спицю курка і відвести його вниз. Курок тисне на великий виступ стержня, опускає його вниз і стискує бойову пружину. Зуб шептали, повзаючи по курку, застрибує за бойовий виступ курка і курок стає на бойовий звід (мал. 39).

Зняти гранатомет із запобіжника. Натиснути на запобіжник з правого боку і втопити його. У гранатомета РПГ-7Д з тросовим механізмом блокування у випадку неповного з’єднання труби з патрубком (патрубок не догвинчений) зуб застібки механізму блокування упирається в секторний виступ патрубка і застібка утримує повзунець, трос і важіль перевідника своїм скосом впираються в скіс запобіжника і не дозволяють зняти гранатомет із запобіжника. При повному загвинченні патрубка відносно труби застібка заходить за торець секторного виступу патрубка; повзунець, трос і важіль перевідника під дією пружини перевідника повертаються в переднє положення і перевідник виходить із зачеплення із запобіжником.

1 - зуб шептали; 2 - бойовий виступ курка; 3 - великий виступ стержня;

4 - спиця курка; 5 - бойова пружина; 6 - запобіжник

Малюнок 39 - Положення частин ударно-спускового механізму при постановці курка на бойовий звід.

Після цього можна зняти гранатомет із запобіжника. У гранатомета РПГ-7Д із стержневим механізмом блокування у випадку неповного з’єднання труби з патрубком виступ важеля механізму блокування упирається в секторний виступ патрубка і утримує стержень заслінкою в передньому положенні. Передня частина заслінки розташовується над шепталом і не дозволяє йому піднятися вгору, чим виключається можливість пострілу в цьому положенні. При повному з’єднанні труби з патрубком виступ важеля під дією пружини важеля заходить за торець секторного виступу патрубка, стержень із заслінкою пересувається назад і звільняє шептала. Здійснення пострілу в десантному положенні гранатомета виключається, оскільки курок ударно-спускового механізму розташовується у патрубкові і не може зробити удар по бойку.

Натиснути вказівним пальцем на спусковий гачок. При цьому спусковий гачок, обертаючись на своїй осі, верхнім зубом трохи підіймає шепталу і виводить й зуб із зачеплення з бойовим виступом курка. Курок під дією бойової пружини енергійно повертається вгору, б¢є по бойку. Бойок, просовуючись вгору, стискає свою пружину і розбиває капсуль-запалювач гранати.

Робота частин і механізмів пострілу до гранатомета

Після удару бойка по капсулю-запалювачу гранати вибухає капсульна суміш, спочатку порох, що знаходиться в радіальному і осьовому каналах дна реактивного двигуна, а потім пороховий заряд. Утворені при згоранні порохового заряду гази розривають картонну гільзу, проштовхують через сопло ствола пінопластовий пиж, запалюють трасер і викидають гранату із каналу ствола гранатомета. Крім того, порохові гази, проходячи через турбінку, придають гранаті обертання.

Після вильоту гранати із каналу ствола гранатомета під дією центробіжних сил і набігаючого потоку повітря розкриваються пера стабілізатора, які придають гранаті стійкості у польоті.б

 
 

а - вигляд у розрізі; б - спрощена схема електроланцюга після зведення підривника; 1 - повзунець; 2 - електродетонатор

Малюнок 40 - Положення частин донної частини підривника після його зведення

При пострілі у піросповільнювачі відбувається накол капсуля на жало і починається горіння сповільнювального складу. В кінці горіння сповільнювального складу запалюється пороховий заряд реактивного двигуна. Гази, що утворюються при горінні порохового заряду реактивного двигуна, виштовхують герметизатори і починається стікання порохових газів через соплові отвори. В результаті цього виникає реактивна сила, яка збільшує швидкість польоту гранати.

При пострілі починається і на відстані 2,5-18 м від дульного зрізу ствола закінчується зведення підривника, при якому повзунець переміщується в бойове положення і відбувається вмикання електродетонатора в електричний ланцюг (мал. 40): головна частина підривника з п’єзоєлементом – внутрішній ланцюг гранати – донна частина підривника з електродетонатором – зовнішній ланцюг гранати – головна частина підривника.

При зустрічі з ціллю (перепоною) п’єзоелемент стискається і виробляється електричний струм, під дією якого вибухає електродетонатор, що викликає розрив головної частини гранати.

При пострілі запалюється піротехнічний склад самознищувача. Після проходження 4-6 с, якщо граната не зустрінеться з перепоною або відмовить електрична частина підривника, піротехнічний склад вигорає і спрацьовує капсуль-детонатор самознищувача, що викликає розрив гранати.

Затримки при стрільбі і способи їх усунення

Гранатомет при належному догляді, правильному зберіганні і обережному користуванні є надійною і безвідмовною зброю. Але в результаті недбалого використання частин, а також при несправності гранат можуть бути затримки при стрільбі.

У випадку затримки при стрільбі повторно звести курок, перезарядити гранатомет і продовжувати стрільбу. Якщо перезаряджанням затримка не усувається, вияснити і усунути причину затримки, як вказано в таблиці.

Затримка Причини затримки Способи усунення
Осічка     Постріл не входить в канал ствола 1 Неповністю досланий постріл в канал ствола гранатомета 2 Несправності капсуля-запалювача 3 Зношений або зламаний бойок 4 Неенергійний удар бойка по капсулю-запалювачу внаслідок забруднення або застигання мастила УСМ і бойкового механізму Забруднений ствол (решта картонної гільзи, пороховий нагар) Неповністю довернутий патрубок відносно труби і застібка (виступ важеля) не зайшла за торець секторного виступу патрубка Дослати постріл до упора в виріз на дульній частині ствола гранатомета Замінити гранату   Замінити бойок на запасний Прочистити УСМ. Замінити мастило   Прочистити ствол   Довернути патрубок до заходження застібки; якщо патрубок туго.

 

Догляд за гранатометом і його зберігання

Загальні положення

- Гранатомет повинен утримуватися завжди в повній справності і бути готовим до стрільби. Це досягається своєчасним і умілим зберіганням гранатомета, бережним користуванням ним і своєчасним усуненням поломок і пошкоджень.

- Чищеннягранатомета, що знаходиться в підрозділі, проводиться:

після стрільби – негайно по закінченні стрільби тут же на стрільбищі (в полі); почиститься і змастити канал ствола і бойковий механізм, потім провести чищення гранатомета після повернення із стрільби і протягом наступних 3-4 днів щоденно;

після занять в полі без стрільби – по поверненні із занять;

в бойовій обстановці на довготривалих навчаннях – щоденно в періоди затишшя бою і під час перерв у заняттях;

Якщо гранатомет стоїть без застосування не менш одного разу на тиждень.

- Після чищення гранатомет змастити. Мастило наносити тільки на добре очищену і суху поверхню металу негайно після чищення зброї, щоб не допустити дії вологи на метал.

- Чищення і змащення гранатомета проводиться під безпосереднім керівництвом командира відділення. Командир відділення повинен визначати ступінь необхідного розбирання, чищення і змащення, перевірити справність шомпола і якість матеріалів для чищення і змащення, правильність проведеного змащення і збирання гранатомета.

Офіцери повинні періодично бути присутніми при чищенні гранатомета і перевіряти правильність його проведення

Чищення гранатомета розчином РЧС проводиться тільки після стрільби і під керівництвом офіцера або старшини підрозділу на стрільбищі або в казармі. Якщо після стрільби гранатомет був вичищеним рідким рушничним мастилом, то по поверненні в казарму провести повторне чищення гранатомета розчином РЧС.

В польових умовах чищення гранатомета проводити тільки рідким рушничним мастилом.

- При казарменому або табірному розташуванні чищення гранатомета проводити у спеціально відведених місцях на обладнаних для цього столах, а в бойовій або в похідній обстановці – на чистих підстілках, дошках, фанері і т.ін.

- Для чищення і змащення гранатомета застосовуються:

рідке рушничне мастило для чищення гранатомета і змащування його частин і механізмів при температурі повітря від +50 0 до –50 0 С;

рушничне мастило для змащування каналу ствола, частин і механізмів гранатомета після їх чищення; це мастило застосовується при температурі повітря вище +5 0 С;

розчин РЧС (розчин чищення стволів) для чищення каналу ствола та інших частин гранатомета, на які діяли порохові гази.

Примітка - Розчин РЧС готується в підрозділі в такому складі:

вода придатна для пиття – 1 л;

вуглекислий амоній – 200 гр;

двохровомокислий калій (хромпік)- 3-5 гр.

Розчин готується в тій кількості, яка необхідна для чищення зброї на протязі доби. Невеликі кількості розчину РЧС дозволяється зберігати не більше 7 діб у пляшках, закупорених пробкою, в темному місці і подалі від нагрівальних приладів. В мастильниці розчин РЧС наливати забороняється.

ганчір’я і папір КВ-22 для чищення і змащення гранатомета;

пакля (коротке льоноволокно), очищене від кострики, тільки для чищення каналу ствола.

Для зручності чищення пазів, вирізів і отворів можна застосовувати дерев’яні палички.

Чищення і змащення

- Чищення гранатомета проводити в такому порядку:

Підготувати матеріали для чищення і змащення.

Розібрати гранатомет. Ствол гранатомета РПГ - 7Д для чищення каналу ствола шомполом не розбирається.

Оглянути шомпол і підготувати його для чищення.

При підготовці шомпола для чищення необхідно, натискаючи на переднє стебло біля різьби і витягаючи заднє стебло за ручку (мал. 41) відтягнути переднє і заднє стебла до відмови.

Прочистити канал ствола. Положити ствол у вирізі стола для чищення зброї або на звичайний стіл, а за відсутності стола ствол вперти казенною частиною в підстилку.

Взяти два рівних шари паклі, перекрутити кожний із них посередині на один оберт, накласти перехрестям на торець протирки і протягнути кінці паклі вздовж протирки і лапок; пакля повинна рівним шаром покривати протирку і лапки шомпола. Шар паклі повинен бути таким, щоб шомпол входив у канал ствола з невеликим зусиллям руки. Налити на паклю трохи рідкого рушничного мастила і пальцями злегка пом’яти паклю.

1 - переднє стебло; 2 - заднє стебло

Малюнок 41 - Від’єднання переднього стебла від заднього стебла шомпола

Утримуючи ствол лівою рукою, правою рукою стиснути лапки (мал. 42) і ввести шомпол з дульної частини в канал ствола. Правою рукою взятися за ручку шомпола і плавно просунути його декілька разів до розширеної частини ствола. Вийняти шомпол, змінити паклю, просякнути її рідким рушничним мастилом, знову ввести шомпол в канал ствола і в тому ж порядку прочистити канал ствола декілька разів. Після цього ретельно обтерти шомпол і протерти канал ствола чистою сухою паклею, а потім чистим ганчір’ям. Оглянути ганчір’я, якщо на ньому будуть помітні сліди нагару (чорноти), іржі або забруднення, продовжити чищення каналу ствола, а потім знову протерти сухою паклею і ганчір’ям. Якщо ганчір’я після протирання вийшло із каналу ствола чистим, жовтого кольору від іржі, ретельно оглянути канал ствола на світло з дульної частини, повільно повертаючи ствол в руках.

Малюнок 42 - Введення шомпола у канал ствола гранатомета

В такому ж порядку вичистити розширену частину ствола і патрубка. При цьому для чищення розширеної частини ствола ввести шомпол з дульної частини, просунути його в розширену частину до упору лапок шомпола в сопло і, просовуючи і повертаючи шомпол по ходу годинникової стрілки, щоб не згвинтилося переднє стебло, усунути нагар з циліндричних частин і скатів розширеної частини ствола. Чищення патрубка і сопла проводити з казенного зрізу ствола.

Після цього ретельно оглянути канал ствола на світло з казенної частини, повільно повертаючи ствол в руках. На наступний день перевірити якість проведеного чищення і, якщо при протиранні каналу ствола чистим ганчір’ям на ньому буде виявлений нагар, провести повторне чищення в тому ж порядку.

У гранатомета РПГ-7Д по закінченні чищення каналу ствола розібрати ствол і почистити від нагару місця з’єднання труби і патрубка і обтюратор. При цьому забороняється чистити обтюратор гострими предметами і канал ствола з казенної частини шомпола при відокремленому патрубкові.По закінченні чищення каналу ствола протерти зовнішню поверхню ствола.

Вичистити бойковий механізм; гніздо бойкового механізму і отвір для виходу бойка чистити, використовуючи дерев’яні палички і ганчір’я.

Чищення бойкового механізму проводити ганчір’ям, змоченим рідким рушничним мастилом, з наступним протиранням частин сухим ганчір’ям.

Вичистити ударно-спусковий механізм. Для чищення гнізд, отворів, вирізів і т.ін. застосувати дерев’яні палички з намотаним на них ганчір’ям.

Решту металевих частин насухо протерти ганчір’ям або паклею. При сильному забрудненні частин прочистити їх рідким рушничним мастилом і насухо протерти.

Дерев’яні частини обтерти сухим ганчір’ям. Чищення гранатомета розчином РЧС проводити в такому порядку, як і рідким рушничним мастилом.







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 611. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия