Студопедия — Конечные терминоэлементы
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Конечные терминоэлементы






Галузь — група фірм, які виробляють однакові або однорідні про­дукти.

Глобальний приб – колиза жодного обсягу прод не може отримувати білтший прибуток

Гранична корисність — додаткова корисність, одержувана від спо­живання останньої одиниці блага, коли розмір інших споживаних благ залишається без змін.

Граничний виторг – це приріст ТР отрим продавцем у рез зниж ціни і збіль обсягу на 1 од

Граничний продукт — додатковий продукт, від збільш затрат змінних ф в-ва на 1 од..

Граничний споживчий надлишок – різниця між сумою гр..,яку спож може заплат за 1 дод.од.певного товару,і сумою,яку він за неї заплатить на ринку(Ми-Ц.р.)

Граничні витрати — приріст сукупних витрат, необхідних для виробництва додаткової одиниці продукції (або зменшення сукуп­них витрат, коли виробництво скорочується на одиницю продукції).

Громадські товари (блага, товари колективного споживання) — то­вари, використання яких однією особою не зменшує їх обсягу, до­ступного для використання іншими особами (маяки, національна оборона).

Державний борг — заборгованість уряду, обумовлена позиками для фінансування нагромадженої різниці між щорічними бюджетни­ми дефіцитами і надлишками.

Державний бюджет — баланс доходів і видатків держави за пев­ний проміжок часу (як правило, за рік)..

Довгострокова крива сукупної пропозиції — графічне відображен­ня залежності між обсягом національного виробництва та рівнем цін у довгостроковому періоді; має вигляд вертикальної лінії.

Довгостроковий період — у мікроекономіці — час, протягом якого фірми можуть вийти з галузі або увійти до неї, змінивши функціоную­чий капітал; у макроекономіці — час, протягом якого всі ціни, угоди щодо зарплати, податкові ставки можуть пристосуватися до нових умов..

Досить поширеним серед неспеціалістів є ототожнювання мікро­економіки з економікою підприємства.

Досконала конкуренція — ринкова структура з великою кількістю продавців і покупців; пропоновані товари — однорідні, жодна фірма не має вирішального впливу на ринкову ціну.

Досконало конкурентний ринок – ринок з найвищ рівнем конкуренції.

Доход — надходження зарплати, процента, дивідендів та інших грошових виплат, які одержує особа чи країна протягом певного часу (звичайно, року).

Другий закон ГОССЕНА –особа максимізує свою корисність,коли розподіляє готівку між різними тов. так,що отримує однакове задоваол від останньої гр. од витрач на кожен з тов..

Економ еф – тех. Еф спос в-ва за якого алтерн варт викор в-чих рес для певного обсягу буде мін

Економічний прибуток — різниця між повним виторгом фірми та явними і неявними витратами виробництва, враховуючи альтерна­тивну вартість.

Економічний прибуток – ТР – ТС

Екстенсивне виробництво – та част в-ого процесу при якому приріст обсягу випуску продукт відбув за рах приросту зм факторів ф-ва

Еластичність — поняття, яке застосовується в аналітичній еко­номії для позначення реакції однієї змінної на зміну інших (вели­чини попиту на зміну ціни тощо).

Еластичність попиту (пропозиції) за ці ною — процент зміни величини попиту на товар (його пропозиції), що припадає на 1% зміни його ціни; попит (пропозицію) називають еластичним (елас­тичною), якщо коефіцієнт еластичності більший за одиницю, та нееластичним (нееластичною) — якщо він менший за одиницю.

Етапи еволюційного розвитку:

1 етап (1845—1890). Закладаються основи мікроекономіки, фор­муються основні методологічні принципи дослідження

2 етап (1890—1933). На цьому етапі мікроекономіка виділяєть­ся в окрему галузь економічних досліджень на основі системати­зації і узагальнення ідей пізньої класики, австрійської та амери­канської шкіл. Після опублікування роботи А. Маршалла "Прин­ципи економіки" (в оригіналі "Ргіncipals of Есоnomics", 1890) на­ука дістала свою першу назву — Есоnomics "".

3 етап (1933 — до сьогодення). Мікроекономіка розвивається на власній основі і поповнюється такими відкриттями: ефект дохо­ду і заміщення (Є. Слуцький, Дж. Хікс, П. Самуельсон); теорія недо­сконалої конкуренції (Дж. Робінсон); теорія монополістичної кон­куренції (Е. Чемберлін); теорія ігор (Дж. Неш, О. Моргенлітерн, Дж. фон Нейман).

Ефект «третіх осіб» (ефект переливу) — ситуація в економіці, коли частина вигод або витрат, пов'язаних з виробництвом або спо­живанням продукту, впливає на тих, хто не є його виробником або споживачем.

Ефект доходу – та част ТЕ,сприт зміною реал куп спром

Ефект заміщення – та част ТЕ,яка сприт зміною відносн. Привабливості інших тов. за умо що реальний дохід залиш пості

Ефект масштабу — збільшення продуктивності або зменшення середніх витрат виробництва в результаті зростання в однаковій пропорції усіх факторів виробництва.

Загальна рівновага — стан економіки, за якого рівень цін на то­вари і послуги забезпечує рівновагу на всіх ринках, що не спонукає суб'єктів змінювати свою поведінку.

Загальний виторг – ума грошей які фірма отримує від продажу деякої к-сті прод

Загальний ефект від зміни ціни – зміна у вел попиту на певний товар,сприт зм його ціни

Загальний продукт – макс обсяг деякого прод який фірма може вигот за певн к-сті ресурсів.

Загальний спож надлишок – сумва сіг гран надлишків;різниця між аг кор. Та аг видатками..

Закон Енгеля – хар.зв. між обсягом попиту на певний товар і рівнем дох.спож.(Зі збільш дох:частка видатків на харч.зменш,на одяг і житло не змінюється,на освіту і лікування збільшується)

Закон спадної віддачі — твердить, що додатковий обсяг продукції від послідовного збільшення одного фактора виробництва зменшу­ється, коли інші фактори залишаються сталими.

Зовнішні витр – за які фірма не несе відповід і які припад на інших членів сусп..

Ізокванта –всі можливі найменш затратні комбінації двох факторів виробництва,що забезпечують фірмі виготовлення однакової к-сті певного продукту.

Ізокоста – лінія,що відображає різні комбінації факторів виробництва,загальні витрати на придбання яких для виробника є однаковими.

Інтенсивне виробництво-та част в-го проц. При якому приріст обсягу випуск прод є підвищенням технічного рівня в-ва.(1 і 2 чв)

Карта Ізоквант –набір кривих що показують які к-сті обох рес потрібно залуч для виготовлення певного прод.

Квазіпостійні – які не залежать від обсягу вва,при 0 не=0

Квота — один з важелів протекціонізму, за допомогою якого обме­жується імпорт певних товарів у дану країну, є межею обсягу імпорту.

Коефіцієнт еластичності випуску – показує як зміниться обсяг випу прод при зміні обсягу викор змінного фактора на 1 одиницю.воно є характеристикою тех. Результативн.вир проц..

Корисність — задоволення від споживання товару чи наданих

Коротко строк граничні –приріст аг витр у рез в-ва дод один прод

Короткострок аг витр – сук гр. вираж на придоб фірм пост і зм ф в-ва,що забезпеч їй в-во

Короткострок Змінні –част аг витр вел яких не змін зі змін 0(А,псот авитр на обладь,прац на пост окладі)

Короткострокова крива сукупної пропозиції — графічне зображен­ня функціональної залежності між обсягом національного вироб­ництва та загальним рівнем цін у короткостроковому періоді, коли зміни у сукупному попиті можуть впливати на обсяг виробництва; має вигляд висхідної лінії, що складається з горизонтального (кейнсіанського), проміжного (висхідного) і вертикального (класич­ного) відрізків.

Короткостроковий період — у мікроекономіці — період часу, не­достатній для збільшення виробничих потужностей фірм; у макроекономіці — період часу, протягом якого такі фактори, як податкові ставки, сподівання, ціни не можуть повністю пристосуватися до змін в економіці.

Крива ДОХІД-СПОЖ – лінія яка демонструє точки рівноваги спожив за умов що смаки і впод,рх:ру конят,а дохід – зрост….

Крива індиферентності – де монстр всі можл комб двох тов. хіу які приносять спож однакову сукупну корисність.

Крива Лаффера — графічне зображення функціональної залеж­ності між величиною податкової ставки і обсягом податкових над­ходжень до бюджету. З підвищенням податкової ставки доходи дер­жави спочатку зростають, але з досягненням нею певної межі (ЗО— 40%) — доходи починають падати.

Крива Філіпса — графік, який ілюструє обернену залежність між рівнем безробіття та темпом інфляції; може застосовуватися лише стосовно короткострокового періоду та інерційної інфляції.

Крива ЦІНА-СПОЖИВАННЯ – лінія,яка об’єднує точки оптим за умов що дохід спож є незм,рх- конст,ру – зм

Л. Вальрасе справив найбільший вплив на розвиток моделей рів­новаги, без яких неможливо уявити нинішню мікроекономіку, яку першим систематизовано виклав А. Маршалл (1842—1924 рр.). Пра­ця вченого «Принципи економікс» (1890 р.) стала першим підруч­ником з аналітичної економії, де застосовано стрункий аналітичний аналіз для дослідження попиту і пропозиції та ринкових цін.

Лінійна функція – МРТС є постійною величиною

Локальний мінімум –ФІРМА не максимізує прибуток.коли Мс наближу до МР

Максимізація кор.-сті – вибір допустимого спож.набору в рамках бюдж.обмежень.

Меркантилізм — перша економічна школа аналітичної економії (XV—XVII ст.), представники якої ототожнювали багатство нації з золотом і вважали, що економічна політика має сприяти залученню до країни більшої кількості грошей шляхом підтримання активного торгового балансу.

Метод 2 ек прибутку,коли відстань між ТР і ТС є макс

Метод 3 що гран ек приб = 0 – макс прибуток

Мито — податок на імпортні товари.

Мікроекономіка — економічний аналіз, що стосується окремих елементів економіки (фірм, ринків окремих товарів тощо).

Модель — спрощена система економіки або її окремих елементів, яка будується шляхом відкидання другорядних і врахування сталих взаємозв'язків в економіці. М. має вигляд математичного рівняння, таблиці, графіка.

Монополістична конкуренція — ринкова структура, що передбачає продаж дещо диференційованих продуктів великою кількістю малих виробників, а також легке входження на ринок.

Монополія (монопсонія) - ринкова структура з єдиним продавцем (покупцем) певного товару (послуги) або виробничого ресурсу.

Надзвичайно впливовим економістом сучасності є П. Семюелсон (народився у 1915 р.) — перший лауреат Нобелівської премії в га­лузі економіки, який у підручнику «Економіка» (початок 50-х років) узагальнив теорії, розроблені неокласичними школами, Кейнсом, Стокгольмською школою і власні ідеї. Підручник вийшов уже 15 виданням і залишається серед найпопулярніших у США та багатьох інших країнах.

Надлишок - перевищення кількості пропозиції товару над кількістю попиту на нього внаслідок того, що ціна на нього вища за рівноважну..

Недосконала конкуренція — ситуація на ринку, коли фірма (поку­пець), що продає (купує) товар, здатна (здатний) впливати на його ціну. Див. Монополістична конкуренція. Монополія. Олігополія.

Неекономічні блага — продукти, які існують у достатній кількості і не потребують розподілу серед споживачів за допомогою механізму цін. Ринкові ціни Н.б. дорівнюють нулю.

Незворотні витрати – які фірма не в змозі відшкод якщо вона припинить свою дсть вийде з даної галузі.Альтвитр=0

Неокласична функція –МРТС змінюється

Непрямі податки – под. на тов. і посл що вход. До ціни тов. або включені у тарифи на послуги

Нерозподілений прибуток — частина чистого доходу (прибутку) корпорації, яка не розподіляється як дивіденд між власниками ак­цій, а утримується для її розвитку.

Неявні витрати – платежі фір повзяані з викор у в-ві рес які є власністю фірми

Нормальний прибуток –для неявних витр;мін приб який потрібно зарою п-цю щоб залиш.

Нормальні товари — товари, величина попиту на які зростає при збільшенні доходу споживача.

Нормативна економіка — економічний аналіз, який передбачає подальший стан розвитку на основі вартісних і моральних оцінок (допустимий рівень інфляції, безробіття, бюджетного дефіциту то­що). Див. Позитивна економіка.

Павутиноподібна модел – мат.модель,яка показує,як в результаті коливанні ціни,формується рівновага.Характеризує процес встан.ціни у галузях з фіксованим циклом в-ва(різне становище в-ків).

Парадокс вартості — полягає у тому, що багато необхідних для життя продуктів мають низьку, а предмети розкоші — високу рин­кову вартість (відповідно вода і діаманти). Це пов'язано з тим, що ціна відображає не сукупну, а граничну корисність товару.

Парадокс прибутку – у конкурентних галузях фірми можуть отримувати ЕР тільки протягом деякого періоду часу,проте у довго строк періоді жодна фірма не зможи отрим більше,ніж Норм приб.ЕР у таких галузях у довго строк пер неминуче прямує до нуля.

ПДВ –продавець тов. і посл сплачує под. з тієї вартості,яку він додав до вартості тов. на кожній стад в-ва чи обміну товару

Перший закон ГОССЕНА –корисність,яку отримує спож від наступних одиниць певного блага зменшується,коли обсяг споживання в коротеострок періоді збільшується,за умови,що споживання ним усіх інших благ залишається сталим.

Податки — обов'язкові платежі у держбюджет у визначеному за­конодавством країни порядку. Див. Прогресивні податки.

Податкова база — сума, з якої стягуються податки.

Податкова система – сук под..,зборів,інших обов’язок платежів у бюджети і внесків у держ цільові фонди,які стягуються у встановленому порядку…

Позитивна економіка — економічний аналіз, який описує і пояс­нює економічні факти і процеси такими, якими вони є,з метою формулюв наукових узагальнень.

Постійні витрати — витрати виробництва, які не залежать від обсягу виробництва фірми (у короткостроковому періоді).

Прибуток — в аналітичній економії різниця між виторгом і пов­ними витратами на виробництво товару.

Приватні- альт витр які припад на тих хто здійснює цю д-сть

Пробелама у короткостроковому періоді – суть полягає у несприятл для фермерів коливаннях цін на їх продукцію і їх доходів.не дають ухвалювати рац рішення.ПРИЧИНИ:1.попит на сг прод.є нееласт,2.короткостр пропоз на сг прод залежить від природно-кл умов,3.попит на окремі види сг продукції

Проблема у довгостроковому періоді – суть полягає у несприятливій для фермерів тенденції до зниження їхньої частки у НД.ПРИЧНИНИ:1.попит на сг прод нееластчи,2.більш високі темпи пропозиції зі збільш. Д на сг. прод..3.відносно низька мобільність рес(земля)

Продуктивність — відношення обсягів випуску продукції до вит­рат ресурсів за певний період часу; зростає під впливом розвитку техніки і технології, підвищення кваліфікації та капіталоозброєностіпраці.

Прямі та непрямі податки — прямо оподатковуються безпосе­редньо індивіди або фірми (податок на прибуток, заробітну плату); опосередковано (непрямо) — товари і послуги (акцизний збір, по­даток на додану вартість).

Ринкова структура — конфігурація ринку, обумовлена ступенем конкуренції та ринкової сили.

Ринок — місце (простір, сфера), де взаємодіють продавці і по­купці, визначаючи ціни і кількість певних товарів або послуг..

Серед сучасних економістів особливо відомою фігурою виступає М. Фрідмен (народився у 1912 р.) — лауреат Нобелівської премії (1976 р.), лідер Чикагської школи. Він відродив у післявоєнні часи монетаризм, який з 70-х років набув широкого наукового визнання і зайняв чільне місце у політиці.

Середні постійні витр АФС – заг пост що прип на 1 од випуску прод

Стійкість – такий рівн.стан відхилення від якого супроводжується поверненням систем до стану рівноваги під дією конкурентних сил..Є затухаючий,рівномірний,вибуховий характери.1:d>1:b –стійка,затух..хар.

Субсидія — платежі, які виплачує уряд родинам чи індивідам.

Супсільні =зовн +приватні

Суспільні товари (товари громадського вжитку) — товари, вигоди від споживання яких одержує все суспільство (маяки, національна оборона).

Теорія трудової вартості,якої дотримувалися піонери аналітичної економії, відійшла у минуле у 70-ті роки XIX ст., коли чотири еко­номісти з різних країн незалежно один від одного (В. Джевонс (1835— 1882 рр.), Л. Вальрас (1834-1910 рр.), /. Госсен (1810-1858 рр.) та К. Менгер (1840—1921 рр.) висунули і розвинули ідею, шо саме гра­нична корисність товару визначає, скільки люди готові заплатити за нього, заклавши тим самим основи граничного аналізу (маржи-налізму) та суб'єктивно психологічного підходу до економічних досліджень. Практично одночасно Т. Веблен (1857—1929 рр.) у книзі «Теорія неробського класу» (1899 р.) заклав основи «інституціональної школи», яка намагається вивчати суспільні процеси, в тому числі економічні, за допомогою історичних і соціологічних методів.

Технологічн ефект- спос в-ва з якого потрібний обсяг прод виготовл з викор меншої к-сті принаймі одного ресурсу.

Технологія – спосіб сполуч ф.-в-ва при виготовл т.і п.,ек благ

Товари нижчої споживної цінності — товари, попит на які змен­шується із зростанням доходу споживача.

Товари тривалого користування — призначені для виробництва чи особистого використання товари, які, звичайно, експлуатуються більше 3-х років (виробниче устаткування, побутова

Торговельні бар'єри — протекціоністські заходи, за допомогою яких уряди прагнуть зменшити імпорт (мито, квота, обтяжливі ре­гулятивні процедури).

Трансакційні – повяз із сферою обігу та перед пр. власн()коуз»природа фірми(1937)»

Трансфертні (передавальні) платежі — платежі, які держава ви­плачує індивідам (допомога по безробіттю, малозабезпеченим тощо).

Умова максим прибутку другого порядку(дост) – коли МСбільший від нах МР,тобтоМС перет криву МР знизу

Умова максим прибутку першого пор(необхідна)-макс приб коли МР=МС

Ф. Гайєк (1899—1984 рр.) був одним з найпослідовніших захис­ників чистої ринкової економіки у XX ст. Центральна теза його праці «Шлях до рабства» (1944 р.) полягає у тому, що вільна систе­ма цін є обов'язковою умовою ефективного розвитку економіки.

Фіксальна монополія – прибуток держ від реалізації монополіз державою товарів.

Функція Леонтьєва – гр. коеф технолог заміщ визначити неможливо

Конечные терминоэлементы

Греческие терминоэлементы Значение
1)logia 2)logo 1)относящийся к науке; 2) относящийся к нарушению речи
scopia относящийся к инструментальному осмотру, наблюдению, иследованию
metria относящийся к измерению
graphia относящийся к процессу записывания, графической регистрации, к изображению чего-либо
gramma относящийся к записи, результат регистрации
therapia относящийся к лечению нехирургическими методами
iatria относящийся к лечению групп болезней определенного профиля
algia,algesia относящийся к болезненной чувствительности, боль
diagnostica исследование заболевания (в сочетании с ТЭ, указывающими на объект или методы исследования)
genesis возникновение и развитие объекта, явления или процесса
tonia напряжение, тонус
Обозначения деструктивных изменений тканей, функций органов, оперативные вмешательства:
ectasia растяжение, расширение
ectomia удаление
tomia рассечение, разрез
tomo слой (в рентгенографии)
stomia наложение искусственного отверстия (соустья между органами)
stoma искусственный наружный свищ
paedia исправление, восстановление нормальной функции
pexia прикрепление, фиксация какого-либо внутреннего органа
ptosis опущение
r(h)aphia наложение шва
sclero, sclerosis твердый, уплотненный; уплотнение
steno, stenosis узкий, тесный; сужение
Обозначения физиологических и патологических процессов и состояний:
aetio относящийся к причине болезни
crin, crinia относящийся к отделению, выделению, секреции
ischo задержка, препятствие
morpho вид, форма, строение
mnesia относящийся к памяти, к способности вспоминать
rhoea течение, истечение секрета или жидкости
phago,phagia 1)еда, процесс еды, глотание; 2)поедающий, поглощающий 3) относящийся к бактериофагу
philo,philia любовь; имеющий склонность, влечение
phobo,phobia боязнь, избегание, болезненное отвращение
phreno, phrenia относящийся к психическим свойствам человека
physio природа, природные свойства
phyto нечто растущее
tropho,trophia относящийся к питанию или зависящий от него; зависящий от кровоснабжения органов и тканей
plegia удар, паралич
psycho относящийся к душевным свойствам человека, к психике
Обозначение физических свойств, качеств отношений:
auto 1)сам, тот же самый, свой собственный; 2)автоматический
allo другой, иной, измененный
iso равный, соразмерный, одинаковый
aniso неравный, несоразмерный
arche, archi первый, первоначальный, относящийся к ранней стадии или форме
ortho 1)прямой, вертикально направленный; 2)правильный, соответствующий нормальному положению
poly много
neo новый, молодой; вновь созданный или возникший
tele отдаленный; окончание, завершение
thermo теплый; относящийся к температуре
brady медленный, замедленный
tachy быстрый, скорый, частый
chloro зеленый; содержащий хлор
cyano темно-синий, синюшный; относящийся к синильной кислоте
necro омертвение; относящийся к трупу
Обозначения функциональных и патологических процессов и состояний:
bio относящийся к жизни, жизненным процессам
dynamo сила, усиление (в отношении мышц и нервов)
spiro относящийся к дыханию, дыхательный
penia недостаток, уменьшение количества
ergo, ergia, urgia относящийся к работе, действию; деятельность, реактивность
pnoe дыхание
sthenia сила, функциональная активность
geno,genesis относящийся к рождению; происхождение, развитие; порождающий, вызывающий; возникающий генетически
gnosis,gnosia знание, наука; способность познавать
pneumo относящийся к воздуху или к газу, находящемуся в органе
aero относящийся к дыханию; воздух
gono,gonia относящийся к рождению, зарождению, полу, сперме
kin, kinesia относящийся к движению
rrhagia кровотечение из какого-либо органа
stasis неподвижность, застой, задержка

 

3) Основосложение сложение 2 и более основ. Сложные слова образуются либо чистым сложением, когда последняя часть представлена самостоятельным словом (hydro-thorax), либо сложением, сочетающимся с суффиксацией (cardio-graph-ia).







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 450. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия