Студопедия — ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 10 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 10 страница






Пропоную два варіанти. Перший -тех. роботи ви прово­дите вночі. Другий — до сплати за ваші послуги ви вносите перерахунок, де, залежно від кількості денних відключень, ціна знижується. Сподіваюся, шомене зрозуміли правильно.

Ваш споживач.»

Ось яку відповідь він отримав:

«Шановний абоненте!

Фахівці підприємства ЗАТ -Воля- Кабель» прагнуть роби- іп все необхідне для забезпечення безперебійної ретранс­ляції телеканалів. Але іноді бувають випадки припинення ретрансляції каналів телебачення з різних причин. Кожен випадок тимчасового припинення ретрансляції телеканалів фіксується в журналі аварійних ситуацій й оживаються захо­ди дія якнайшвидшого усунення наслідків аварії іа понов­лення роботи системи кабельною телебачення.

З питання перерахунку абонсплати з урахуванням аварій­ник ситуацій, коли тимчасово відсупіій телевізійний сигнал, повідомляємо: згідно з п. 5.1.2 Регламенту надання послуг кабельного телебачення підприємство робить перерахунок абонентської плати, якшо відсутність телесигналу у теле- інформаиійній мережі не усунуто протягом трьох і більше робочих днів. За короткочасні перерви в ретрансляції теле­каналів. пов'язані з проведенням планово-попереджуваль­них робіт, перерахунок абонсплати за послуги телемережі не здійснюється.

З повагою,служба з роботи зі звертаннями громадян». Я к говориться, без коментарів.

И-іадимирська А., Владимирський П. Реклама

Здасться, іцо компанія, яка пінує своїх клієнтів— навіть і ми дрібніших— має всі шанси на довгостроковий успіх, а не лише їм успіх у цю мить. У такий спосіб вона піклується про позитивне ставлення споживачів до того, шо стосується діяльності органі-! заиії, продуктів і послуг, які вона виробляє, продає або наді < організацією Саме наявність лояльності,іобтосприятливогостаїї- лення споживачів до даної компанії, і є основою для стабільної о обсягу продажів. Що, у свою чергу, є стратегічним показником успішності компанії.

Ступінь лояльності покупця добренду вимірюється, звичай­но, числом повторних покупок продукту. Лояльними можна на­звати тих споживачів, що досип, довго залишаються з компанії ю і роблять при цьому повторні покупки. Ба гато фах і пнів розгл вда­ють цей фактор (здійснення повторних покупок) як ключовий у розвитку компанії. Чим довше споживач спілкується з компа­нією, тим він для неї цінніший у фінансовому значенні.

Архгтекту ра бренда. Одночасно з бажаї іням що-небудь іюміня ти у бреїш-менеджера, як правило, з'являється думка про гак зва не розширення бренда (Ьгапсіехіепзіоп), тобто мається на ува и розвиток гами товарів, вироблених і запропонованих під тим са­мим брендом. Тема про право розширення бренда на життя зали­шається дискусійною й донині. Існує думка, що, випустивши іш ринок 2-3 бренди,спрямовані натісамі продуктовий, ціновий і споживчий сеі менти, компанія отримує контрольна.!цими сег ментами. Відбувається зворот не. Здійснюючи сумарне збільшен­ня частини ринку, компанія сама скорочує частину, що належип. основному (первинному) бренду в портфелі. Ілюзії про корис 11, надзвичайно великого портфеля брендів шкідливі.

концентрація сили бренда. Сила будь-якого бренда поляни у двох Його елементах:

в у н і кал ьн н х кон кхрентн н х с иожи вч и х пе рс вагах і в лоя л ьі н Н цільовій споживчій групі. Ці елементи складають найважливішу цінність, збереження якої є значущою части ною керування бреї і - дом. Концентрація сили бренда повинна йти у лвох напрямках по-перше, фокусування маркетингових програм на повідомленій цільовому споживачеві про конкурентні переваги бренда й фор­мування віри у ці переваги: по-друге, формування й утримання лояльної споживчої групи. Необхідно пам'ятати, що лояльніш споживач — найцінніший капітал бренда.

Частина //. Реклама в координатах менеджменту

Вивчення оренда. «Знання - сила», — говорить старий про- н і пднсгськнн штамп. Ефективне керуваннябренломга успіш­ні і омкурен гна боротьба можливі тільки наоснові ясного розу- який стан у оренда та яка його позиція стосовно конку- і 111 ін у кожний момент часу. З цього погляду маркетингові і- к іідження бренда с найважливішим компонентом процесу (»|кчш-менеджменту.

Керування б рент ом. Бренд. як і будь-який комплексний ме- > ІНІїм, вимагас контролюта керування. Маркетингові компо- нен і і керуваннябрендомочевидні. Цс й розробка ідсТбренда, і н цінування складових бренда, і дослідження ринку та бренда, і н і ін> наннн,організація та проведення рекламних кампаній. Про не 11 же багато чого було сказано ви і ие. Бренд-менелжмеїгг-це. н іасне, керування. Як говорять у багатіюх американських ком­паніях, «Ьгап<і шапаеегі&а§епегаІ тапаЛегоПІіеЬгапсЬ. Цеозна- ч.к ключову рольбренл-менеджераупроцесісинхронізаціїДІЯЛЬ- ності всіх підрозділів фірми і всіхспівробітннківфірми, залуче­нії ч до різних дій, шоставлять за мету розвиток бренда.

Інвестування в розвиток бренда Створення успішного й дов- нжіч ного стилю бренда, проведення 11 ідгот овленої ре кл ам ної кам­панії. вивчення бренда, керування брендом —усі ці заходи нима- гпють інвестицій. Це означає, шо компанія, яка вступила на шлях ІЛо іни і ку брендів. має бути готова інвестувати у бренд і робити це послідовно, не припиняючи нідіримку початого проекту при пер­ших труднощах.

Гакі десять загальних принципів, дотримування яких забез­печує успіх у будівництві бренда.

Різні підходи до створення брендів в Америці і Японії

В американській рекламі бренд - поняття величезної корио- рат нвної цінності й дуже дорого коштує. Відомо, шо найбільші Оренди оцінюються: Соса-Соїа - $36 мільярдів. МагІЬого - ІЗЗ мільярда, №хкаГс — $ 12 мільярдів, Косіак $ 10 мшьярдів. Міспкой - $10 мільярдів (за даними Ріпапсіаі Логкі). Деякі бренди мо­жуть коштувати дорожче, ніж уся компанія в цілому. Ще вони

Владимирська А., Владимирський 11. Реклама

______________________ _ л

Назва компанії ("Соні», «Іойота"), яка вже добре відома по купцеві й гарантує якість товару, служить ніби «парасолькою» для підбрендів, шоподілякл ь товарні лінії ("Соні Уокмен»—плег- ри, «Соні Тринітрон» - телевізори). Оті виходить, що із самок • початку, історично в Японії бренди несуть для споживачів наба­гато менше змістовне навантаження, ніж назва компанії. Відповідно японські компанії набагато частіше розміщують кор­поративний логотип у телевізійні ролики й друковану рекламу.

За дослідженнями найбільшого японського рекламного аген­тства «Денцу», чотири з п'яти рекламних роликів, що демонстру­ються у прайм-таймі на японському телебаченні, включаютьло* готип комланії-виробника. Частка компаній, шо розміщують свій логотип удрукованій рекламі, ще вища.

Основною цінністю для японських компаній є високий кор­поративний імідж, а не імідж окремих брендів. Тому їхнє став лення до брендів докорінно відрізняється від західного. На За ході бренди, як уже були сказано, - це довгострокові інвестиції, і через високі капітальні вкладення їхній запуск довго й ретельно прораховується. У Я поніїжпідбреіши виконують не більш ніж утилітарну функцію поділу товарних ліній. На Заході більшість брендів живуть десятки років, і, хоча властивості чи склад самото товару може за цей час неодноразово змінюватися, для покупця важливо, що «Тайд», якому він звик довіряти, став ще кращим Це і спостерігається в рекламних роликах, які щорічно тлумачать проте, шо порошок пратиме все чистіше й чистіше...

У Японії -життя» підбренда продовжується стільки часу, скільки сам товар залишається конкурентоспроможним. Оск­ільки корпоративний бренд уже гарантує якість, запуск підбрен- да коштує не настільки дорого. Як тільки товар, а разом із ним і підбренд, застаріває або починає програвати в конкурентній бо ротьбі, його замінюють на новий. При ньому «дійною коровою» у японських компаніях виступає імідж усієї корпорації, шо доз воляє запускати гіідбренди з астрономічною швидкістю.

У кожної з цих систем є свої переваги й недоліки. Найбільш помітна перевага західної системи вільно стоячих брендів—стра- хування від помилок. Якшо на ринок вийде неякісний або не до кінця перевірений товар, це ніяк не позначиться на продажі інших брендів компанії, тому що у свідомості покупців вони між собою ніяк не пов'язані.

Частино П Рекіама в координатах менеджменту

Приклад.

V |<Ж р. компанія «Юнілевер» випустила на європейсь- • • <Я ринок пральний порошок «Персії», шо. як повідомля­ли и в рекламі, відпирає будь-які речі при температурі 40 гра­дусів Івичайно, новий порошок став луже добре розпродава­нії н адже така температура при пранні гарантує, що речі не, 0\ іч і і. «сідати».Основний конкурент «І Іроктср енд Гсмбд» - І Луп шокований Але потім виявилося, що «Юнілевер» не за­кріпив дослідження хімічного складу нового порошку. За цепних обставин, взаємодіючи зі звичайною водопровідною шпою (а не з дистильованою, котра використовувалася при проведенні дослідження), порошок міг практично знищити н які види синтетичних тканин.

• ІІроктср енд Гембл» розгорнув масштабну кампанію, інформуючи громадськість про «прокол» конкурента. «Юн­і існер», визнавши помилку, був змушений відкликати та зни ній ги всі вже випущені партії порошку, а також відшкодува- іи матеріальний збиток постраждалим покупцям. Але на про- і їжі інших брендів компанії, таких як -Оксі», «Люкс» тошо, провал -Персіла» ніяк не позначився.

Я би грапилося подібне в Японії, репутація компанії була б іміннена назавжди. З іншого боку, японська система роботи збрєн- и.іми дозволяє компаніям ефективніше боротися з конкурентами ТИ ні і прикриттям солідного «даху» — корпоративного бренда— німі ппе іі дешевше виводити на ринок нові товари.

У ів'язку із взаємопроникненням маркет ингових підходів і ючіпеїшій європейські корпорації останнім часом усе частіше •чи <»риеговують саме такий підхід Українська компанія «Геть- м ін приміром, крім власне горілки під цим ім'ям, випускає»і к.і брендів: «Енсїда», «Наливайко». «Первак». Нстак давно мім їлася «Пісня» (слоган *А мені, як солов'ю"), і ніс — «Батон» П 'ходи за «Батоном"). Інші теж намагаються не відставати.

Українські бренди: минуле, сьогодення та майбутнє

11 радянських часівусвідомістьукраїнськогоспоживачабули м лрСкжіні кілька стійких марок-легенд До них можна віднести п грикотажну фабрику «Киянка», і головний київський магазин

Владимирська А.. Владимирський //. Реклама

І Іазва компанії ("Соні», «Тойота"), яка вже добре відома по­купцеві й гарантує якість товару, служить ніби «парасолькою» для підбреидів. шо ноділиют ь юварні лінії ("Соні Уокмен» — плеє- ри, «Соні Тринітрон» - телевізори). Оті виходить, шо із самок» початку, історично в Японії бренди несуть для споживачів наба­гато менше змістовне навантаження, ніж назва компанії. Відповідно японські компанії набагато частіше розмішують кор­поративний логотип у телевізійні ролики й друковану рекламу.

За дослідження ми найбільшого японського реклам ного аген­тства «Дениу», чотири з п'яти рекламних роликів, що демонструй кггься у прай м -тайм і на японському телебаченні, вкл ючають ло­готип компанії-виробннка. Частка компаній, шо розміщують свій логотип удрукованій рекламі, ще вища.

Основною цінністю для японських компаній є високий кор поративний імідж, а не імідж окремих брендів. Тому їхнє стан лення до брендів докорінно відрізняється від західного. На За­ході бренди, як уже були сказано, - це довгострокові інвестиції, і через високі капітальні вкладення їхній запуск довго й ретельно прораховується. У Японії ж підбреіши виконують не більш ніж утилітарну функцію поділу товарних ліній. На Заході більшісі ь брендів живуть десятки років, і, хоча властивості чи склад самого товару може за цей час неодноразово змінюватися, для покупця важливо, що «Тайд», якому він звик довіряти, став ще кращим Це і спостерігається в рекламних роликах, які щорічно тлумачать проте, шо порошок пратиме все чистіше й чистіше...

У Японії «життя» пшбренда продовжується стільки часу, скільки сам товар залишається конкурентоспроможним. Оск­ільки корпоративний бренд уже гарантує якість, запуск підбрен да коштує не настільки дорого Як тільки товар, а разом із ним і підбренд, застаріває або починає програвати в конкурентній бо­ротьбі, його замінюють на новий. При ньому «дійною коровою • у японських компаніях виступає імідж усієї корпорації, шо доз воля є запускати гіідбрснди гастрономічною швидкістю.

У кожної з цих систем є свої переваги й недоліки. Найбільш помітна перевага західної системи віл ьно стоячих брендів—стра хування від помилок. Якщо на ринок вийде неякісний або не до кінця перевірений товар, це ніяк не позначит ься на продажі інших брендів компанії, тому що у свідомості покупців вони між собою ніяк не пов'язані.

Частина П. Рекіама в координатах менеджменту

Приклад.

V 1944 р. компанія «Юнілевер» випустила на європейсь­кії ринок пральний порошок «Персіл», шо. як повіло.мля-,и и ч її рекламі, відпирає будь-які речі при температурі 40 фа- дусш Івичайно, новий порошок егав луже добре розпродава­нії > адже така температура при пранні гарантує, що речі не у Оулуї і. «сідати». Основний конкурент «І Іроктеренд Гембл» - і був шокований Але потім виявилося, то «Юнілевер» не за- іч ршив дослідження хімічного складу нового порошку. За псиних обставин, взаємодіючи зі звичайною водопровідною іюяою(а не з дистильованою, котра використовувалася при 11 іижеденні дослідження), порошок міг практично знищити іґмкі види синтетичних тканин.

«Проктер енд Гембл» розгорнув масштабну кампанію, нк|юрмуючи громадськість про «прокол» конкурента. «Юн­і спер*, визнавши помилку, був змушений відкликати та зни пити всі вже випущені партії порошку, а також відшкодува- і и матеріальний збиток постраждалим покупцям. Але на про- іажі інших брендів компанії, таких як «Оксі», «Люкс» тощо, провал -Персіла» ніяк не позначився.

Я би трапилося подібне в Японії, репутація компанії була б нніш'-на назавжди. З іншого боку, японська система роботи збрен- Лимн юзволяє компаніям ефективніше боротися зконкуреіггами ііі ні і прикриттям солідного «даху» — корпоративного бренда — її і ї ї м і не 11 дешевше виводити на ри і юк і юві товари.

V ів'язку із взаємопроникненням маркетингових підходів і і онцепцій європейські корпорації останнім часом усе частіше ми орисговують саме такий підхід. Українська компанія «Геть- м ні приміром, крім власне горілки під цим ім'ям, випускає м і брендів: «Енсїда», «Наливайко», «Первак». Нетак давно І'гіїшлася «Пісня» (слоган *А мені, яксолов'ю"), і шс — «Батон» ("< ходи за «Батоном"). Інші теж намагаються не відставати.

Українські бренди: минуле, сьогодення та майбутнє

Іа радянських часів у свідомість укрнїнськогоспоживачабули вкарбовані кілька стійких марок-легенд.До них можна віднести н ірикотажну фабрику «Киянка», і головний київський магазин

Владимирська А., Владимирський /І Реклама

ЦУМ, і газету «Вечірній Київ», і завод «Арсенал», і футбольний клуб «Динамо-Київ». З харчових брендів мешканець столиці зас- і лужено пишався прославленою «котлетою по-київськи». Гості Києва купували й відвозили до своїх далеких домівок не тільки «Київський торт», але навіть і «Український» хліб.

З усього цьоіо різноманіття на сьогоднішній день залишили­ся й процвітають як всесвітньо відомі національні символи Ук- І раїнн тільки «Київський торт» та ФК Динамо-Київ. Чому? Як відзначає Е. Ромаг, процес інформаційної дезінте грацї України і колишнього радянського простору проходив у багатьох випадках складно, а іноді й болісно. Не обійшлося й без звичайних перс* І гинів. Становлення держави проходило одночасно зі складнії ми явищами, що супроводжували фактичну зміну соціально-еконо­мічної формації. Усе цс позначилося на розвитку реклами і брсн- дінга.

Отже, старий бренд за назвою «Київський торі • з'явився пн фабрииі ім. Карла Маркса, де його й зараз виготовляють, тільки тепер на самій фабрииі і на всіх її виробах красується назва марі и КозНеп, шо взяла всі вироблені солодощі під своє заступництво, N книзі відгуків фірмового магазину фабрики одна з відвідувачок залишила зворушливий запис: «Спасибі вам зате, що ви зберегли «Київський торт» таким, яким він був. Дія мене цей смак -, ні ти і їство й щастя».

Це дійсно так для багатьох киян, хоча за старих часів «Киїис ь- кий торт» виконував у більшій мірі практичну функцію. Йот навіть можна було назвати свого роду валютою. Чим же ще нілля чити за зроблену послугу у високих кабінетах, шо ще зда гі іс стін и єдиним сувеніром з України? Потяги «Київ — Москва» інакше, ніж «тортовозами», і не називали, а провідники навітьвиїал і ні для себе захоплюючу гру: за кількістю тортів визначали ступінь «солодкості» рейсу.

Народження торта було незапланованим. Мало хто та». ш< • створенню цього українського бренда не передували дот І й болісні експерименти зі стародавніми рецептурами. Просто ві к»у«лася помилка! У 1956 р. нафабриці ім. Карла Маркса начп імін ком бісквітного цеху працював Костян ги н Петренко. Нсів» им чи на свою керівну посаду, не залишав він і практичну дія льні< н. У свою зміну він. як звичайно, приготував для бісквіта їй чим білок, але забув його вчасно Ііосіавити ло холо пі іьники Ш',

Частино //. Реклама в координатах менеджменту

лі «і піти свою помилку, він вирішнвспорулититортізтого, 1110 ні і- • Костяіпин і не здогадувався. що хрусткі коржі із затвер-

• •мі пі І кремом незабаром назвуться «Київським тортом» і

• і ті с одни м і і націонал ьі с их с им вол і в.

N і їм. було 0 помилкою вважати, що з того часу над * Київсь­кі іиртом» не експериментували. Повітряно-горіховий корж і м < м і цн ю вал и за допомо гою зброджуван ня біл к і в, а в 1966 р |ррі! Ш пилися горіхи кеш'ю. До речі, з об'єктивних причин: и 14 І' іакупивїху непомірній кількості, і тому кеш'ю були < VI ні практично в кожному кондитерському виробі. Потім шримсії гували з фундуком, але виявилося, що в цьому ви­> у і • >бівартість київської насолоди зростає на чверть, і тому Ьик я попери* гися до традиційного арахісу. Незмінними весь 11 і ншіалися хіба шо надмірна жирність «Київського» (на і торта Але не менше 600 г крему й 400 гбілкової заготівлі Кіім 11 ти іайи упакування - на ньому зображено листя каш-

ФиПрик а мати українського бренда одержала патент на тор- Зи ін и промисловий зразок і спосіб виготовлення «Київсь- іАрм До пьбго в житті української кондитерської промис- 11 іч т'л ися малоприємний поворот. Цукерки «Барбарис» і КІЛЬїи- які їй пускалися спільно з Росією, запатентували мі і на північної сусідки, що унеможливило імпорт цієї цін Л і раїни. Щоб не трапилося чогось подібного з «Киї- М 11»рі ом *, його у кікопили й тим самим поставили інших Тин ні Київського торта» перед вибором: або купувати ііи..і.»припиняти піратство. Так шотепер. схоже, у п'ят­ії і нм ч о «К пінського горга» дійсно починається нова ера. н. н мімч іа іьпим українським брендом сьогодні можна н 'нчі'іі і ірі ній футбольний клуб «Динамо-Київ*. Є багато При н,і у іиіниі яких серця уболівальників починають при- '«•ІШІ. і Ллс словосполучення «Динамо-Київ» має силу ґн І. піу. ніж просі а на іва футбольного клубу або команди, н і |.і пріїхн і і.ннків футболу. За багато років існування ІИШІМО» набуло популярності в усьому світі істадоасо- іч і V» риїїіоні, причому асоціації пі тільки по піт іншого N І... ЇЇ..і країни С, гак би моінітн.сіюЙ ні піша картка, ІІ > И 'І ІІИІЧНИХСТерСОТИПІП. «НИТІІПЧСНИХ" ІНОІЕМЦЯ и 'і •; • 0/<н, піни). л і ч >. І ін| і їм їм • • і ГКТИ і нни,

Владимирська А.. Владимирський //. Реклама

ведмеді, автомат Каланіникона. Україна - сало, горілка з перпем і «Динамо-Київ».

Особлива сила бренда «Динамо-Київ» — у декількох важли­вих складових. назвемо їх характерними рисами.

Риса № 1. Довголіття.

У 2007 р. «Динамо - Київ» буде святкувати своє вісімдесяти­річчя. Бренд має поважний вік і довіу славну історію. Довголіття бренда-дуже важливий показник його життєздатності.

Риса №2. Суспільне нн гнання.

ФК «Динамо-Київ» — найт и іулованіший клуб України й ко­лишнього СРСР:

13 перемогу Чемпіонаті СРСР;

10 перемогу чемпіонаті України;

9 перемог у Кубку СРСР;

6 Кубків України;

2 Кубки власників Кубків європейських країн;

І Суперкубок УЄФА;

4 Кубки Співдружності СНД;

Двадинамівш - Олег Блохінта Ігор Бєланов—лауреати «Зо­лотого м'яча» Ргапсе РооїЬаЦ (кращому футболістові Європи).

Усі ці перемоги — не тільки титули, а й колосальне суспільне ви знання й велика глидацька любов.

Риса №3. Пройдені випробування.

Під час Великої Вітчизняної війни серед захисників Батьків шини були й футболісти київського клубу. Багато з них нагород жені орденами й медалями, а ті, кому не вдалося вирватися з ото­чення, проявили себе відважними патріотами в тилу ворога. Леген­дарний «Матч Смерті», коли футболістів, зморених голодом і знущаннями, привезли на стадіон прямоз концтабору, що знахо­дився в Дарниці, став приголомшливою сторінкою в історії «Дина мо-Києва». Командування «Люфтваффс» запропонувало висна женим спортсменам угоду: якщо вони програють німецьким грав­цям, їх випустять і з табору, забезпечатьї.м сите й безпечне жи пя. Але відважні футболісти виграли «матч смерті» у фашистської ко манди «Люфгваффе» із рахунком - 5:3. Динамівці виграли гру, але програли житія. Четверозних — Микола Коротких, Микола Тру- севич, Іван Кузьменко, Олексій Кшмснко-були страчені.

Це літо 1942 р. запам'ятається не тільки футбольним уболі­вальникам.

Частина //. Реклама о координатах менеджменту

Гні а Х-4. Прихильність споживачів.

•М Іинамо-Київ» — це унікальний організм, очолюваний Н' ні і роки геніальними тренерами. Віктор Маслон, Олександр і гііилов, Валерій Лобанонський зробили футбол не просто ірою, й М И іОЮВраЖЄННЯ вони перетворили цю спортивну ФУ в нан- Піі.и і- явище громадського життя як усієї країни, так і приват-.п ггя окрсмоїлюдини. Гра київського «Динамо» стала ба- • ііНим дійством, таким самим, як і кращі кінокартини (за НІЛ і. к іе і ю гл ндач і в на ста л іонах і перед е кра на м и тел е в і зорі в та за ііммиїургісюподій, шо відбувалися на полі). Видатні футболісти рроіи в цій команді. Для багатьох поколінь уболівальників їхні Імснн івучатьяк пароль причетності до чогось високого. Вере- м<. м.Оиишенко, Муніян. Матвієнкоі,звичайнож,легендарний «- м І» іохін-осьдалеконеповиийсписокчуловихдинамівців.

І'иса №5. Фірмовий стиль. /ииамо-Київ» має всі необхідні атрибути фірмоного стилю:

І. Фан-клуб.

2 Власний логотип. (Маі.6)

Мал. 6. Логотип ФК «Динамо-Киї<!»

3 Заставки на монітор(лаіірарсг).

4 Гімн «Динамо».

5. Пісні про «Динамо».

6. Клубний талісман (корпоративний герой). (Мал. 7).

Владимирська А.. Владимирський //. Реклама

Малюнок 7. Клуби чи талісман (корпоративний герой) ФК «Динамо-Київ•

Ідея створення динамівського клубного символу з'явилася н 1989 р. Талісманом був обраний Бобер, над образом якого попра­цювали італійські художники компаніїТсІстипсІіСгоир. Вони й додали талісману деяку схожість із легендарним динамівським головним тренером Валерієм Лобановським - золотавий чубчик ляльки. Тоді лялька була представлена тільки у вигляді мальова­ного зображення. По-справжньому талісман народився в 1995р. коли був розроблений дизайн костюма Бобра, який пошили у спеціальній майстерні театру української драми та комедії ім. Івана Франка. Серед уболівальників Клуба було оголошено конкурс на краще ім'я для талісмана Зупинилися на імені «Дик» (ДИ намо Київ). У "шкірі" Дика вже майже сім років хворіс за "Динамо" актор одного з київських театрів.

7. У клуба с сайт «Динамо» в Інтернеті.

8. Видається офіційний клубний журнал «Динамо» (Київ).

Підводячи підсумки, можна сказати, цю всі перераховані риси

притаманні не просто великому або значному бренду, відомому по всій країні. «Динамо-Київ» має всі риси транснаціонального брен

Частина II Реклама в координатах менеджменту

п І оГіготакого, котрий широко відомий у всьому світі, шанова­ний. улюблений і бажаний для величезної кількості споживачів.

< 1-ої одні бізнес в Україні минув стадію зародження та ста- іі'илення й реально функціонує, незважаючи на кризовий стан гмиюміки й експансію закордонних корпорацій.

< псі шанси стати повноцінними брендами утаких марок, як і» гьман», «Олімп*. «Чумак», «Укравто», «Київстар», «Аеросвп>

имі.ггьох інших. Однак є ше й пампушки та галушки, вареники з мипінями й горілка з перцем, усіляке пиво й кримські вина, ко- Цухи іакарпатські й кераміка та багато чого іншого. Як не сумно,.і н вони не розкручені по-справжньому. Усі ніби й знають проте. ЮО пампушки надзвичайносмачні, а вироби українських майстрів 111 іини. пряжі, волокна та скла — не майже таємничі й вічні су- Н\ І никн людини, шо протягом тисячоріч несутьсною позитивну рНгрі ік>, та справжнього розвитку шбренди поки ще не отрима­нії. хоча потенціал, закладений в українських національних ни-)»• «бих, величезний.

І Іа прикладі американського Діснсйленда видно, як із факту мистецтва народжується величезнабізнес-індустрія. Якби Уолт І и ей створив тільки серію успішних мультфільми! із забавни­ми персонажами, про нього знали б лише глядачі його часу та кіне- м і юі рафісти. Але оскільки він був не тільки талановитим аніма- і і ом, але й геніальним менеджером, він створив казкову імпе- і н> героїв Діснея - Діснейленд. Діснейленд спочатку був • 11 юм пою «домашньою» ідеєю оживлення улюблених мультяш- іінх персонажів у вигляді великих ляльок для розваги й звесе- і інни нсії їродини. Подібно до Санта-Кдауса та нашого Діда Мо-.. герої діснеївських мультфільмів повинні були увійти до кож­ної осел і, обігріти кожного малюкасвоєю чарівністю, розсмішити й порушувати. Наскрізною ідеєю цієї програми стало збереження і»м.ішніх цінностей.

Поступово ідея казкової країни, де весело Й цікаво нетільки ЛІИІЧІ, а й дорослим, стала великим бізнес-проектом. У структурі Я і«Іісйлеида працюють десятки напрямків: це й сувеніри, і хар- % п.іння, і атракціони, і відсоринок, і шоу-програми та ше багато •ми о. що неможливо побачити И відчути за одне відвідування. Саме «м насиченість змушує тих, хто побував у країні Діснея хоч раз, пригнути потрапити туди знову. Можна сміливо сказати, шо її нейленл це американська національна модель реклами.

Владимирська А.. Владимирський //. Реклама

Що стосується України, то вітчизняний діснейлеші лежні І. просто під ногами, але ним поки чомусь не користуються. І Іри пустимо, знайшовся 6 інвестор, що вклав гроші у Гогольлснд, чи Шинеляндію, чи вДіканьколеїш. У цій казковій країні, скажімо, ускансене (музеї під відкритим небом) у Феофанії могли б пра­цювати за принципом диснеївських гоголівські персонажі. А ук­раїнська кухня набагато колориДііша, смачніша та різноманітні­ша, ніж та, що пропонується в Діснейлендах. Величезне поле діяльності могло б бути для сувенірів. Тому що й Пацюк із його варениками, и Панночка, й Вій, і Солоха ідеальні персонажі жанру «екшн». І зі своєю чисто гоголівською сумішшю смішної о й страшного, безглуздого й зворушливого, трагічного й веселого всі ні герої могли б стати суперзірками не гірше за діснеївські Персонажі, створені Гоголем у XIX столітті, моглибстати вХХІ- заново відкритою національною моделлю реклами, усередині якої: освіта без дидактики, розвага й відпочинок для всієї роди­ни, нові перспективи для сфери харчування, розвиток торгових мароку національні українські бренди.

Ця ідея, що перейшла із мрій у реальність, давно моглабстати годувальницею тисяч людей.

Короткі підсумки

/. Слово «бренд» у перекладі з англійської означає вклеймо», яким ремісники мітши свої вироби, щоб виділити їх серед про­дукції інших виробників. Зараз цим словом позначають об 'єкт (фірму, організацію, продукт, послугу) з унікальною назвою й символами (логотип, торгова марка чи дизайн упакування) і, найголовніше, із стійкою репутацією. Словом, бренд — це то­вар, відомий з позитивного боку у регіональному, національно­му, міжнародному чи глобальному масштабі.

2. Ьрендінг—це процес створення бренда й керування ним, це розвиток іміджу торгової марки, що викликає заданий набір асоціацій у споживача.

3. Еволюцію торгової марки та бренда як її продовження можна з достатньою часткою умовності роздітти на три ета­пи: доіндустріальний. індустріальний та інформаційний.

4. Усередині сегментів ринку постійно відбувається перероз­поділ значущості брендів. Тому важливим завданням для вироб­ника, який хоче зайняти ринок, стає дослідницький пошук тих

Час тина II. Реклама в координатах менеджменту

характеристик бренда, що можуть лягти в основу концепції ішго просування.

5. Розвиток брендів вимагає послідовності й системності. Цей процес — те саме, що й будівництво, тому що містить у собітануваиня, проектування, керування, контроль і, безумов­на. виконання набору універсальних вимог, що забезпечують успіх усього підприємства. Існує 10 найважливіших підходів до побу­дови успішного бренда.

6. Багато фахівців усе більше схиляються до висновку, що основним фактором успіху більшості підприємств, запорукою їхнього виживання на ринку є вірність споживачів, іншими сло­вами — їхня лояльність.

7. Відмінність брендів в Америці та Японії: в американській рекламі бренд є самостійною * бойовою одиницею», японські кам­панії відмовшися від створення «вільно стоячих брендів» і ввели систему підбрендів. На Заході бренди - довгострокові інвестиції, і через високі капітальні вклади їхній запуск довго й ретельно прораховується. У Японії підбренди виконують не більше, ніж утилітарну функцію поділу товарних ліній. На Заході багато брендів живуть десятки років, у Японії життя підбренда про­довжується стільки часу, скільки сам товар запинається кон- курентноспроможним.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 507. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Субъективные признаки контрабанды огнестрельного оружия или его основных частей   Переходя к рассмотрению субъективной стороны контрабанды, остановимся на теоретическом понятии субъективной стороны состава преступления...

ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ НАСЕЛЕНИЮ В УСЛОВИЯХ ОМС 001. Основными путями развития поликлинической помощи взрослому населению в новых экономических условиях являются все...

МЕТОДИКА ИЗУЧЕНИЯ МОРФЕМНОГО СОСТАВА СЛОВА В НАЧАЛЬНЫХ КЛАССАХ В практике речевого общения широко известен следующий факт: как взрослые...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия