Студопедия — ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 16 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 16 страница






• нологічним або креативним типом, - це три різні види діяль- Вцк іі. різні етапи становлення професійної майстерності.

1 Отже, сьогодні успіх у рекламі залежить від уміння регулярно •Нн' кі кляпі клієнтам оригінальні та якісні ідеї. Водних креаі ин- Их команд цс вихоліггь, у інших ні. Але реклама як креативна ІМлусі рія повинна випускати ідеї на конвеєрі. Тому рекламіст без нгй має мало шанс і в на гарну кар'єру, а агентство без креативних Р< > іамістів не мас шансів на достатню кількість замовників і у Кінцевому рахунку на успіх.

Щасливі творці щиро вважають, що не знають причин своїх ШЧ'иі нень. Однак можна виявити 17 креативних технологій, що Використовують рекламіст. І Іри цьому допускається, щоабсо- ммтно всі сумлінні рекламісти починають з уважного вивчення Грифа (інформації про продукт) і зосередження на завданні» цента.

КРЕАТИВНІ МЕТОДИКИ В РЕКЛАМНІЙ ТВОРЧОСТІ (ааМ. Котином і К. Бочарським, у дослідженні брали участь співробітники 8-ми рекламних агентств)

І ГЦДГОТОВЧІ.

I. Спостереження (спостереження за виробництвом продукту И" иіільовою аудиторією).

? Включене спостереження (спостереження за життям пільо- М пуди торії та взаємодія з нею).

1 Інтерв'ю (інтерв'ю із замовниками та людьми, шо мають

• ні ту з даним продуктом).

І Зміна перспективи (інтерв'ю з людьми, які можуть мати Принципово новий погляд на продукт).

V Мобільна фокус-група (імпровізоване інтерв'ю, взяте у •ШИШКОВИХ людей).

II. АСОЦІАТИВНІ.

1 Завантаження асоціацій (тривалий і майже безцільний пе- ї«і яд комунікаційних матеріалів).

2 Ланцюгові асоціації (вибрати випадкове слово, знайти аеоц- ІІііпп. о фіімані асоціації підставити до продукту).

Владимирська А., Владимирський /І Рекіїама л

3. Візуальна підстановка (переглядати журнали й підставляй продукту картинки).

4. Підміна продукту (замінити продукт на багатий асоціації) ми символ або схожий товар, шо викликає більшеасоціацій). і

III. КОЛЕКТИВНІ.

1. Бренд-маніфест(ролик ізфрагментів кінофільмів і псрс«] дач. шоформулює основниіі емоційний зміст реклами).

2. Мозковий штурм (колективна генерація ідеї; критика ш ] боронена).

3. Пінг-понг(парне обговорення,завдання-розвинути партнера).

4. Свідоме марення (створення великої кількості свідомо бе і глуздих ідей).

IV. ШАБЛОННІ.

1. Абсурдна альтернатива (придумати абсурдну альтернагиі продукту).

2. Екстремальні наслідки (показати гіперболізовані насліди ви корисні пня продукту).

3. Відсугністьбренда (показати люди ну, у якої не має продукту і

4. Надмірне прагнення (показати героя, що заради продукту] готовий на все).

Спостереження. До цієї методики може належати відстеж«н ня виробництва продукту, який необхідно рекламувати, або спіі>! стереження за цільовою аудиторією, або і те й інше. Цей етап на«стає після збору інформації про продукт. Користь методу спосій реження ілюструє одна рекламналегенда. Коли великому Оп н потрібно було зробити рекламу для Сиіппе5$, він пішов пазам ні був вражений, побачивши, що пляшки перед розливом обдуй і ють парою. Так робили всі виробники, але жоден виробник н будував на цьому позиціонування. Огілві запропонував ро тої і сти про пару в рекламі. Кампанія виявилася дуже успішною.

Наступний об' єкт після виробництва рекламованого товару люди, для яких створюється реклама. Керівник однієї пюрчоП групи робив рекламу, розраховану на тінейджерів. Оскільки пік У нього був уже трохи нстінейджсрський, доводилося занурюи 1Ш ся в молодіжне середовище. Він із колегами ходи вдотінсііджі |н і. ких клубів, їздив до спеціальних місць, де підлітки катають*' п»Г скейтах. Навіть читав, як він висловлювався, «усіляку нісенітнії цю» в молодіжних глянсових журналах. Це допомогло Йому в їм і працюванні творчих ідей. «Насправді, це нормальний підхід, |

Частина III. Реклама а координатах креатину

(квзан він, —але багато рекламних гвориівнехтуютьгакими ре­жими. Тому і виходить на екран пластмасова реклама».

Включене спостереження. Включене спостереження, при яко- „ч постерігач є одночасно й учасником процесу, — віє один крок ни шляху пізнання продукту. «Уключитися» можна, наприклад, Сі і в н і и за прилавок магазину й продаючи протягом робочого дня пій товар, який погрібнобудс потім рекламувати. Щоб зробити Г соціальну рекламу для МВС. креативна група мережевого рек­ламного агентства провела ніч на чергуванні разом із патрульни­ми міліціонерами В ідеалі подібний підхід пракпікусться в США. де рекламіст одного нью-йоркського агентства два тижні жи­ть як представники цільової аудитор її своєї реклами, змінюю­чі все - віл одягу до місця проживання.

Мри спостереженні важливо налаштуватися на правильний | ПИ Н—«відкритися». Підказки звучать у свідомості, треба тільки і\ міти їх почути. «Мені здається, що ідеї завжди знаходяться на­вколо,—розповів один креатор. - У будь-якому місці, де б ти не перебував. Навелутакий приклад. Миу вересні почали працюоа- і и пал створенням реклахш для лІеасаҐе. Зібралися в переговорній і «чиїми стінами. Сиділи, згорбились. Я сказав, шо за такої пого­ні іюди зннчно що-небудьп'ють. Креативний директор відповів, шо нічого, крім кави, запропонувати не може. І запитав: «Ати що. імерз»? Цієїж секунди у нас народилася ідея. Про людей, шоси- лить край світу: їхі холодно, горілки немає, ас тільки кава. Так почалася «Арктика». Ми знайшли ідею у звичайній офісній пере- 11 шорній з голими стінами, столом і телевізором. Ідея споконвіч­но жила в цій переговорній. Треба було просто у війти до неї"».

Інтерв'ю. Інший дослідницький метод-інтерв'ю. Копірай- н р одного рекламного агентства прийшов у рекламу з журнаті- < по и Репортерські методи він застосунаву рекламній творчості: і • і к>ту починає з інтерв'ю, яке бере в бренд-менеджера або пре- чі іеита компанії замовника. «Коли беру інтерв'ю, уявляю, шо я кореспонденті мені замовлена велика текстова стаття про про­ти к і говорить копірайтер.- Це часто допомагає знайти рішен­ій у іамовників не завжди вистачає творчого чуття, щоб ПО­ПІ мчиш в брифі правильну інформацію. Гарний приклад —ісго- рін і моєї особистоїпрактики, коли я працював у корпоративному.и і нтстві. Треба було зробити рекламу для шведської компанії, виробника душових кабін і ванн. Я не міг нічого придумати й

Владимирська А., Владимирський /І Рекіїама л

попросивбренд-менеджера про інтерв'ю. На зустріч він приїхаї на \'оІ\х>. Я пожартував стосовно вибору марки автомобіля: мов­ляв, шведи їздять тільки на шведському? А він відповів, шо ком­панія робить для Уо1\'о двері. Я говорю:" Не зрозумів." Виявило­ся, їхнє унікальне устаткування настільки досконале, шо уоіуо замовляє у них двері. На цій інформації ми побудували всю кам­панію».

За словам иарт-ди ректорів деяких рекламних агентств, бесіда «ключових людей агентства з ключовими людьми клієнта» у них є стандартним етапом роботи.

Зміна перспективи. Вибір героя для «рекламного-» інтерв'ю справа творча й одним замовником не обмежується. Якось у жінки, заступника креатнвного директора рекламного агентства, у роботі <• ви ник ступор». Ступор викл и кал о завдан ня придумати творчу рекламну ідею для кримського вина. І тоді жінка викли­кала на розмову свою домробітницю. Домробітниця була наполо­вину українка, у її батька навіть буй невеликий виноградник у Криму. Одразу ж «господарка кухні», сама того не відаючи, підки­нула кілька цікавих історій Для зміни перспективи й у пошуках нестандартної інформації рекламісти спілкуються з дуже різни­ми людьми — це можебуги продавецьу магазині, іноземець, жи­тель іншого міста або просто власна бабуся. Точка зору на продукт бабусі копірайтера зовсім не така, як у самого копірайтера. Тому іноді бабуся може підказати досить незвичайні рішення. Чим не­сподіванішим буде вибір персонажа, тим більше шансів знайти рекламний хід.

Мобільна фокус-груна. Часто на правильну ідею може навес ти якесьслово, випадково загубленеє] ііврозмовником. Тому ефек тивний спосіб - застати співрозмовника зненацька. Простий прийом пошуку рішень використовує конірайтер одного мере­жевого рекламного агентства. Він бере відеокамерута йде на ву­лицю, шоб провести власну мобільну фок ус-груп у. Вибирає і юрби цікавих для себе людей, називає себе студентом і ставить їм кілька запитань. Приголомшені напором люди найчастіше відпо відають плутано. Зате їхні відповіді безпосередніші, ніж штампи, якими висловлюється аудиторія офіційнихфокус-груп. Отже, головне, шо потрібно тому, хто називає себе творцем, - це просго пильніше вдивлятися у реальне життя. Усі рішення в ньому вже існують.

Чистина ПІ Реклама в координатах креатину

Ілнантажеііня асоціацій. Іноді пивчсння інформації, безпосе- р< іньо пов'язаної з продуктом, не дає ніякого результату Різні /и" їм. включаючи всіх родичів, опитані, а дива не статося Уго­днії, як і раніше, дві-три банальності. Якщо життя не підказало Шінсі іня, треба знайти його в чужих рішеннях. І наступний крок, | ні., іЛ'битьбільшість рекламістів.- пошук асоціацій. Технологія, •у можна назвати завантаженням асоціацій, полягає в накипи- чинні будь-якої інформації. Можна переглядати каталоги іі жур- м і їй, дивитися відеофільми, читати книжки, ате необхідно увесь «Н< тримати в пам'яті завдання й рекламний продукт. Тут усе по- П\ (овано на інтуїції, але це свідома методика, яка часто приво­ди г ьдо знаходжс н ня чудових асоп іати вних рішень.

Часто технологію завантаження асоціацій використовують Дії іайнери реклами. Наприклад, «гортають* на моніторі картин­і п так званих «клінартів», тобто з компакт-дисків, наповнених | пораженнями людей за роботою й відпочинком, а також тварин, ми т, пам'ятників і пейзажів. Цс допомагає знаходити нестан- і т пні ходи в ди зайні.

Приклад.

Одного разу дизайнер отримав завдання придумати рек- ламудли фірми, шо торгує покрівельними й гідроізоляцій­ними матеріалами, а саме: шифером і покриттями для дахіс. Реклама призначалася для подачі на розворот популярною ділового кольорового видання, але в ідеалі рекламний хід мусив годитися І ДЦ1Я білбордів, і для деяких інших засобів реклами. Оскільки в інформаційно-рекламному полі дуже баї ато зображень шиферу йондуліна. дизайнер пирішнвбуль- шо-будь створити шось якісно нове. «Шо таке дах? думав він, клацаючи по клавіші «прогалина» та переглядаючи чер- і ову картинку з СО. - Той. шо лежить на будниках для захи­сту від дошу. Значить, від непогоди. Над дахом - блискавки й дот. під ним - люди?.. Ні. все це вже було. Треба образ силь­ніший». У цей час на моніторі миготіли картинки з зобра­женням африканських тварин. Стало слонів чимось дизай­нера привабило. Міць і велич, стрімкість і багатотонна вага шарпни цілком могли змагатися зі стихією. А шо. якшо но- «ганити слона на дах?

Гак народився нестандартний рекламний хід. На покри- юму новеньким червоним шифером даху котеджу стоїть слон— •справжній», зі зморшкуватою шкірою й ногамн-колонами.

Владимирська А., Владимирський /І Рекїама л

Тінь, то падає на поверхню дачу, підсилює враження. Під дахом зображена звичайна сімейна пара, вони веселі, сидять за столом, на їхніх обличчях читається: їм не страшно, шоб там не було в них на даху, нехай навіть буде стадо слонів Зрозуміло, що вони цілком довіряють міцності даху. Покриття їх захистить. Слоган запитує: «Що може бути важливіше за спокій?» Можна було ще простіше: «Міцність Спокій». І шрифтом дрібніше: «Покрівельні й гідроізоляційні матеріа­ли від фірми такої-то».

Безумовно, ця реклама гарантоіино приверне увагу'. По- перше, вона програмує здивування: як цс, чому на даху рап­том слон? Це прийом з'єднання непоеднуваних у реальному житті понять. По-друге, використовуються архетипи твари­ни й родини - два наймогугніші архетипи, здатні прикувати погляд.

Лаішкн ові асоціації. Багато рекламістів не чекають, поки що небудьспливе. Вони відразу звужують область пошуку асоціацій і ведуть його більш системно, дія чого використовують коренені асоціації. Такий системний рекламіст для початку бере однесло во. Наприклад, «трава-». До слова підбирає слова-асоціанії— на приклад, дрова, зеленка, луг, гольф, ганж і т.ін. У якості корене них краще використовувати слова, не пов'язані прямо з продук том. Вибрати їх просто - досить тикнути пальцем у випадково розкриту книгу.

Візуальна підстановка. Сполучення двох вищенаведених ме тодів дає технологію за назвою візуальна підстановка. Кожне от риманс слово рекламіст і іамагається зіставити з продуктом - у;іар слова об продукт іноді народжує іскру ідеї.

Приклад.

Ось як рекламна ідея народилася від того, що вчасно сплив у пам'яті анекдот. Копірайтер їхав у маршрутному таксі Незадовго до цього він отримав завдання від великого опера тора мобільного зв'язку, і думки його були зайняті придуму­ванням нестандартного рекламною ходу - шоб виразу при­вернути увагу до клієнта. Як завгодно, але виділити його. У маршрутці раз у раз лунали мелодійні звуки мобільних теле­фонів, пасажири діставали ізсумок, кишень, чохл і в свої труб ки Й розмовляли. Електронні мелодії були найрізно­манітніші, але переважала класика. Копірайтер згадав анек лот із серії про «нових росіян»: «Знаєш, хто такий Бетховен?

І

Частина 1П. Рек.іама в координатах креатину

Цс хлопець, шо складає музон для наших трубок». Відразу народилася ідея рсклами-афіші: «'Запрошуємо на концерт класичної музики. У програмі: Моцарт, «Турецький марш»; Чайковський. опус № 40; Оівальді, «Зима» із никлу «Пори року». Виконавці: мобільні телефони ІЧокіа, 5іетеп5 і суперзірка - всесвітньо відомий ІС» зубудованою камерою».

І Іідміна продукту Я кшо продукт не надихає рекламістів, деякі Ь|іи \ користуються просі им прийомом - підміна бренда. Тобто нмінюють говар на абстрактний, але багатий асоціаціями символ їй»схожий продукт, що викликає більше емоцій. Таким спосо- Ьом народилася рекламна кампанія маргарину, карамельне село Е)мс для однієї компанії. Замінювалися товари, відповідно на і пр.івжнє масло і на повітряні кульки.

І.ренл-мавіфест. Переговорні кімнати в рекламному бізнесі нракіть вирішальну роль, і не тільки як місце для пошуку кре

Нвних рішень. Уся рекламна діяльність побудована на комуні • мііііиіч продукту'з ауди і орією, агентства з клієїпом, конірайте- ЩЛц і арт-директором. Щоб у креативній команді було єдине розу­міння емоційних характеристик бренда, можна використовувати г 'и ч пологію бренд-маніфест Бренд-маніфест — це невеликий •1-е плі, шо створюється із фрагментів різних відеоматеріалів. ху- _Л'»Лніх кінокартин, кліпів, передач. Основна його мета - задава­ли емоційний напрямокдля пошуку ідей. Маніфест задає те, шо ржко піддається формалізації. У брифі можна написати слово •динамічний», алеу всіх різне розуміння динаміки. Маніфест— 11.і.п <|юрма загал ьного розуміння.

• Мозковий штурм-. Батьком класичного «мозкового штурму» іиОрсйнстормінга (Ьгаіпвіогтіп&) — вважається психолог А Ос- ри. «Мозковий штурм» став настільки розповсюдженою прак- іикі)ю, шо навіть нажив супротивників серед деяких творців, г ни вважають, що «мозковий штурм» — пагубна річ і навряд чи нім народжуються гарні ідеї. Пояснюється це тим. шотворчість - Процес ін і имний, а гру нове обговорення призводитьдо безвілпо- Ш м н,пості. Коливкімнаті галасують два десятки людей, нічого Не виходить. Половина учасників приходить, не маючи ніяких 11 и. Дев'ять десятих того, що озвучується, можна відразу ники- пі на смітник. Алежвикидати, за правилами штурму, нічого не м. і іа, то й виходить, шо навалюється гора мотлоху.

Владимирська А., Владимирський /І Рекіїама л

Але інші рекламісти гадають, шо навалити таку «гору» — є їм ний доступний креаторам спосіб. Один іноземний креатив-ди ректор поділився думкою, що в нього люди дуже продуктивно працюють поодинці, а в Україні найпроду ктивніша форма ро ти - колективна. Мабуть, не гак. Колектив наших людей моїй вус. а коли л юдина лишаєтьсн сам і іа сам. їй складіюсконцені ватися на завданні. Можливо, рекламний колективізм — влас­тивість слов'янського менталітету (докладніше про мозковій штурм—далі).

Пінг-понг. Популярною, але менш відомою альтернативо» «мозковому штурму» серед провідних креативних агентств с па(не обговорення - метод пінг-понгу. Технологія цього обгопої ня дуже проста. Завдання кожного учасника полягає втому, нк підхопити й розвинути висловлену ідею, а потім повернути її парі перові, який має вивести цю ідею на наступний рівень. Виходить реал ьн и й ідей н и й п і н г - пон г - дея кі ідеї летять під стіл, лея кі. водяться до довершеної форм и.

Свідоме марення. І для «-мозкового штурму», і для обговорен ня за методом пінг-понгу важя ивою умовоює розкріпачення уч ників обговорення. Ідея осьу чому. Учені виділяють чотири стадії творчого процесу - підготовка, інкубація, осяяння й артикулі ція. Суть різних методик обговорення в тому, шоб відокремиї і н кубаиію віл ар ги куля ції і, ти м біл ьше, від оцінки. Ч вето ці сталі? змішуються: недостатньо аргикульована (висловлена) ідея иочи нас піддаватися оцінці. А в ідеалі оцінка повинна відбуватися ні ступного дня. інакшескладно вийти за рамки загал ьнонрийми гих моделей. Тому у деяких агентствах навіть заборонено виї ристовувати словосполучення «Гак. але...». Замість нього треб • обов'язково говорити «Так, і...».

Мета методики «свідомого марення» - придумати якнайбілі ше абсолютно безглуздих ідей, генерувати сюжети, які ніколи схвалить клієнт, креативний директор і, тим більше, власна мам і Важливо перебороти цей бар'єр Адже «так не можна» - перша І природна реакція на будь-яку сміливу ідею. І треба привчат и а не боятися - людина має бути толерантною до нових, можливі і наві гь помилкових ідей. Слушно поставити собі запитання: а чом} б і ні? Крім очевидного підвишення морального духу копірай терів за допомогою сублімації негативних емоцій у технолі свідомого марення є ше одна позитивна якість—найчасіішс ви являється, шо серед безглуздих ідей є знахідки, які при деякії

Частина III. Реклама а координатах креатину

адаптації можуть претендувати як мінімум на схвалення замов­ник,!. як максимум — на «Канських левів».

Абсурдна альтерна шва. Якіцо всі вищеописані методики і ак і Нс.ілли результату, залишається шсодин шлях: перебрати відомі

• нжетні прийоми. Останній притулок рекламіста - креативні шнблонн. Нічого геніального, звичайно, утакнй спосіб неетво- ри«ться. Але рішення клієнтові продати можна.

Розповсюджених рекламних шаблонів не так багато. Найпо- цулярніший—абсурді і а ал ьтерн атива. Щоб зн айти сюжетдія рек­лами, досить відшукати абсурдну альтернативу продукту. Ска- •емо, якшо рекламується телефон. у рекламному ролику пока­ру* гься людина з великими вухами, шо йде вулицею і кричить у •глитаний рупор.

Ккстремяльні наслідки. Інший популярний шаблон - «екстре­ні іьні наслідки» використання продукту. За йот допомогою го­лова креа гивноТ групи вигадав із колегами рекламу для однієї з Лослуг оператора мобільного зв'язку. Послуга була розрахована н і людей, шо багато говоря гь: клієнт компанії міг зареєструвати їм гредині мережі кілька номерів, дія яких дія в дуже низький та­риф Екстремальний наедідокдля цихлюдей виявився дужеиро-

• пім: коли три дамочки зустрічаються в кафе за чашечкою капи, И ні вллється, щоїм немає про що розмовляти.

Приклад.

Один зі слоганш рекламної кампанії марки «Наша Ряба* говорить, що, вживаючи курку, «стаєш смачнішим». І от іде телевізійна рекіама.де хлопець на піяжі, підкріпившись тро­хи курячим м'ясом (ніжкою), пішов купатися. Ліс що це таке? Перебуваючи у воді, він раптово починає круг йтися, як ужа - лений, і вибігає на берег. Стає видно, шо його тіло обліпили маленькі рибки. Вони повчіплювалися н його шкіру зубами, а він із жахом струшує їх. Ось така пряма ілюстрація екстре­мальних наслідків уживання рекламованого продукту.

Два інших шаблони — відсутність брсида (то було 5 без нього Піродукту) і надмірне прагнення (герой готовий на все. аби мати Продукт). Утім, мало хто називає використання шаблона пишим і' і іамним пілотажем. Не всім креаторам подобається такий Ін іхід Вони гадають, шо реклама - ручна робота, а деякі шаб­лоні п ролики «ниготовчені на конвеєрі».

Владимирська А., Владимирський П. Реклама

Однак правильна стратегія будь-якого рекламіста - креати ний підхід у всьому й до всього. І до креативних методик у ТСГ числі. Можливо, саме це й відрізняє провідні рекламні агенті і - вони використовують творчі технології, але постійно їх зміні ють. І реєстр технологій ніколи не буде повним. Кожне завданні в рекла мі індивідуальне, і для кожного потрібно знайти інди в1 альний креати вний метод.

Правила провсдсішя «мозкового штурму»

«Мозковий штурм» — цс метод мислення, спосіб«добупанг із мозку ідей, коли всі разом і кожний можуть творчо ПІДІЙТИ І справи. Цей спосіб дозволи в. наприклад, одній авіакомпанії у коналити свій бізнес. Протягом двогодинного «мозкового ш му», у якому брало участь 10 чоловік, було висунуто 152 про зишїдля поліпшення роботи, із них остаточно було прийнято Авіакомпанія розробила новий план-проспект, що перетвори в чудовий інструмент продажу послуг, наданих компанією.

Існує безліч прикладів видат них результатів проведення «м кового штурму» як групоюлюдей, так і поодинці. Саме врс іу і таті га кого «одиночного» штурму Жиллет винайшов лезо дій г ління, а Біро - кулькову ручку.

Ідея проведення «мозкового штурму* вперше спала на дум А. Осборну. він вважається батьком класичного «мозкового штурЛ му» - Ьгаіп5іогміп£-а. У 1953 р. вийшла книга А. Осборна«Кері ванауява», у якій ро зкриті принципи й процедури творчої о ми«лення.

Що ж викли кало ло життя метод «мозкового штурму» І ІІ«різновидів? Насамперед-бажання перебороти стереотипи ми лення. Саме на вирішення цього завдання спрямовані всі відомі евристичні методики У визначений моментстає зрозуіло. що ги попі рішення не працюють, необхідні нові шляхи, необхідн творчість. Але біда в тому, що й творча діяльність часто не ви У* днть за межі стереотипних, шаблоннихехем. У кожному твор сидить невблаганний ві іугріші пй критик - досвіт, спеціальні и іаі ня, конформізм. Чим бітьше нова ідея не збігається з уявленнями внутрішнього критика, тим більше у неї шансів загинути її ілр< ку. Як правило, всі шаблонні ідеї лежать на поверхні свідомо»

Частина III. Реклама а координатах креатину

нони завжди па рукою, тому що у повсякденному житті затребу- і4іні найчастіше. Відомий досвід із "Швидкими аналогіями»: •Фрукт? - Яблуко! Поет? - Пушкін!». Як правило, на самому початку'процесу генерації учасники штурму активно видаютьсаме шаблонні ідеї. Одне з приватних завдань мозкового штурму - як найшвидше зняти «-шар стереотипів», дат и людям можливість висловити їх і забути.

Друге ноу-хау мозкового штурму Ос борна - поділ процесів генерації й аналізу. Здатність до творчості в різних людей розви­нута врізній мірі -декому простіше Й природніше займатися ана- іітнкою. розбором, розвитком, експерти ЗОЮ ідей.

Мстод «мозкового шіурму» - це двосгапна процедура розн'я - зання завдань: на першому етапі ідеї генеруються, а на другому - аналізуються, розвиваються. Таким чином, «автор» і «критик» ні гучно роз'єднуються - ні функції реалізують різні груп и учас­ників і в різний час. Наступного дня відновляються обговорення тих самих питань.

Саме «мозковий штурм» — найбільш уживаний із усіх еврис­тичних метщикспосіб вирішення проблем. Цс недивно: для про­ведення штурму досить кабінету зі столом, групи співробітників і кі иька годин робочого часу. Але при проведенні штурму іноді по­рушуються основні «правила гри», ті самі правила, завдяки яким •мозковий штурм» відрізняється від виробничої наради. Головна причина нерозуміння суті мозкового штурму - це, як не парадок­сально. простота терміна. Щотаке«синекінка».не кожний знає, а от що таке «мозковий штурм» — начебто б зрозуміло з назви, це колем ивне вирішення проблеми за принципом: «одна голова - добре, а дві - краще». При цьому часто сам метод виявляється скомпрометованим в очах учасників, та й організаторі в.

Друга причина того, що методика «мозкового штурму» вжи­ти ться не усіма творцями реклами - простота декоративного мислення в порівнянні з творчим. Більшість дизайнерізс, посуті, • и|юрмлювачами рекламної ідеї, але ніяк не її творцями. Тому шо іч так учили (у кращому випадку) у художніх вузах: як будується композиція, за яким законами, принципами кольороблчення. які м>л ьори з якими поєднуються, а які ні та ше багато чому різному, иалливому, потрібному й корисному. 1 ось тепер вони, обтяжені ними знаннями, прагнуть їх застосувати, часто не розуміючи, шо мкий підхід є ремісничим, вузьким, він заважає просуванню ідей.

ВмикширськаЛ, Владимирський II. Реклама

Як правило, командує штурмом так званий модератор, най­частіше креативний директор аіентства. Його обов'язки:

1. Заздалегідь попередити всіх учасників про «мозковий штурм» і час його проведення, коротко описавши питання обі ворення (проекту), мету, наявні перешкоди для вирішення за дання і т.ін.

2. 11 ід час дискусії стежити затим, шоб вона (дискусія) про­ходила відповідно до вищеописаних вимог.

3. У випадку «зависання» процесу дати новий імпульс, напра­вити думки учасниківдо іншого русла, запропонувати несподі­вані асоціації - наприклад, за допомогою методу контрольних запитань (див. нижче).

4. І Іе давати оцінок висловленим ідеям і самим учасникам як особистостям і фахівцям.

5. Постаратися максимально розкрити творчий потенціал кожного.

6. Фіксувати (записувати) усі ідеї, шо надходять, навіть ті, котрі зоаються абсолютно марними.

Підчас «мозкового штурму» групі пропонується повна інфор­мація про товар, що просувається, (брифінг), потім випливають уточнюючі запитання, пояснення, після чого розчинаєтьсямоз- ковий штурм.

Зразок правил підготовки й проведення класичного «мозкового штурму»:

1. Рекомендується формувати групу з 6 — 8 чоловік. Якшо менше — менша й кількість ідей, крім того, може не виникнут и «критична маса», при якій і можливі вільне самовираження, різноспрямовані «потоки свідомості», із яких згодом народиться те, заради чого все це Й проводиться.

2. Група «штурмуючих» - це луже різні люди, які не є вузь­кими фахівцями в досліджуваному питанні. Вони мають бути різноїстаті. віку, професії,темпераменту. Саме різнорідний склад і різний досвід учасників дозволяють сподіватися, шо вони ї ї пропонують рішення, якібудутьсильпо відрізнятися від звичних

3. Між учасниками й модератором не повинно бути стосунків субординації. Це зрозуміло — не повиннобути утисків,ПОВ'я Ш них із реноме учасників, із погрозою, реальною чи уявною, і\ авторитету в колективі й у керівництва.

4. Украй бажано, шоб учасники мали виражену схильність до генерування ідей та певні творчі здібності. Присутність саме

Частіша III. Реклама в координатах креативу

* І норців» у Групі І енераціїДОЗВОЛИТЬ 3|Х>бИТИ процес більш про- іуктннннм.

5. Тривалість штурму необхідно обумовити заздалегідь і (отримуватися регламенту, ідеальна тривалість для дискусії - Ю до 40 хв. Учасники повинні знати, шо час обмежений і їм необ одно видати якнайбільше ідей у стислий термін. Цс акти візує їх, мусить викластися у відведений час. Чіткий «таймінг»-така ж обов'язкова умова для учасників, як довжина дистанції для бігунів.

6. До й підчас мозкового штурму необхідно створити обста­новку максимального психологічного комфорту - запропонува- і и чай і каву, навіть уключити неголосну, але не заспокійливу, а бадьору музику.

7. У процесі генерації ідей необхідно підгримувати невиму­шену й доброзичл и ву атмосферу спіл куван ня.

8. Ідеї можуть бути будь-які - нездійсненні, безглузді, бо­жевільні, жартівливі. Асоціативне мислення з елементами сюррс- і пзму чи парадоксальності, за умови логічного зв'язку з предме­том штурму, вітається. Обґрунтовування ідей не потрібі іе. На не, по-перше, немає часу, по-друге, учасники не обов'язково є про­фесіоналами в обговорюваному питанні.

9. Неприпустима критика, аналіз, розвиток ідей, вислов іе- нихучасниками. Припустимелише комбінування ідей, допомога учасників один одному при формулюванні висловлень, моральна підтримка. Критика й аналіз - прерогатива групи експертів.

Для продуктивного проведення мозкового штурму існує ме­тодика так званих контрольних запитань. Один із класичних 11 пісків контрольних запитань належитьанглійському винахід­никові Т. Ейлоарту. Контрольні запитання - це свої о роду навідні '•питання, шо дозволяють модератору лати новий напрямок дум­кам учасників, проскочити період «зациклення» на колі схожих ідей.Ось лея к і з коні рол ьннхзап ита н ь із пояснен ням и:

Спробувати -національні» рішення. Як вирішивбнпроблему англійський лорл? Запропонуйте витончене французьке рішен­ня, марнотратне американське. Щобсказав із цього приводу га­р ічий іспанський мано?Як вирішили б пигання працьовиті ки-

11ійці?

Метод емпатії. Емпатія - уживання, уявлення себе на місці кінного. У нашому випадку потрібно сказати собі: «Я і є об'єкт, Про який іде мова». Наприклад, якшо створюється новеупаку-

В/іадимирськаА., Владимирський П. Реклама

ванни дія кефіру, потрібно сказати:»Я і є кефір. Я стою на полині магазину. Я холодний,білий,смачний. Як я виглядаю? Що мені зробити, щоб ця симпатин на дівчина звернула на мене увагу? II Ь>> буде, якшо я раїпом звалюся з полиці?» і т.ін.

Пряма аналогія. Розглянутий об'єкт, частина нашої пробле­ми. порівнюється заналогічним об'єктом у природі, техніці і т.ін. Наприклад, для вирішення питання підвищення міцності авто­покришок можна розглянути копита коня, подушечки на лапи* кішки тощо.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 382. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия