Студопедия — ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 19 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 19 страница






У кожного дизайнера є набір своїх улюблених шрифтів. Чим досвідченіший дизайнер, тим більше збігаються назви в шй скар­бничці» ітимїх менше. Найбільш уживані шрифти подані на мал.9

ті тез Котап красивии та діловий

Асасіету з красивйми літерами Ц та Щ

Сир а 01 монументальний. плакатно рублений

Ргадтаїіса набір мілких написів

ИЖИЦА Герольд

8скоо1Воок

старослов'янський стшь

працівник дитячих книг

Мал, 9, Найбільш уживані шрифти,

Найвідоміший і загальновживаний шрифт—Тіше*. Існує ба і.по різних його модифікацій, наприклад така, що використо­вуй ться за замовчуванням у текстовому редакторі Місго$оП Тіпіев Котап. Дивлячись на цей шрифг. не скажеш, шойого намальовано пером давним-давно, коли комп'ютерів і у згадці не було. Красивий, елегантний ідолт>го ж діловий. Більшість книг

набрано ним.

Найвідоміший шрифт Асагіету— м'яко-округлий в обрисах і і покійний за характером. із красивими завитками в буквах 11 та Щ. Його великілггери удвічі вищі віл рядкових

Владимирська А.. Владимирський П. Реклама

Стоїть, не схиляючись, і дивиться зверхньоСотрасі, мону ментальний, плакатно-рубаний. Розбірливий при чиганні корої ких заголовків, але простуватий.

РгаЛтаїіса - невтомний трудівник у набиранні мілких написів, дуже зручний при читанні. Популярність йогосеред шрифтів їй поступаєт ься перед Тітез.

Є кілька «слов'янських» шрифтів, найвідоміші - ІгЬіІ&а Негоісі, прос гіше кажучи. Іжиця й Герольд. Дуже красиві, чаІ використовуються в оформленні старих слов'янських книг. Алі зловживати ними неможна.

Простий і красивий працівникушбираннілитячих книг.аіх-- ток і шкільних підручників, він такі називається -ЗсІюоІВоок Шрифтів чудових і красивих дуже багато, усіх не перелічити І_агиг5ку. Хепіа, Таигш, Оесог. Є навіть Ри&Нкіп—шрифт, створе­ний на основі почерку великого поета. (Мал. 10).

Психофізіологічний механізм сприйняття КОЛ Міру —ННІІII дуже складне, а закони колірних гармоній відносні. У рі «ні ієн

Хепіа

Т О 11 Ш У

Юес от

Мал. 10. Рпні декоративні шрифти

Колірні асоціації у рекламі

Частина 111. Реклама в коор<)инатах крїативу

рнмні епохи в різних народів красивими вважалися зовсім різні гармонічні поеднаннн кольорів, вш зе існувато-коричневого в давніх етрусків до поєднання червоно-чорного у племен майя й аіггсків. Колір, власне кажучи, - не властивість предметів викли­кати те чи інше зорове відчуття у залежності від спектрального складу відбитого чи випромінюваного ними світла.

Подібно до запахів або звуків поєднання кольорів, незалеж­но від нашого бажання, керує підсвідомістю. Колір може викли­кати занепокоєння абоспокій, піднесенністьабо потрясіння, він може викликані приємні відчуття,а іноді - відразу. Яктільки з'ясувалося, шо колір глибоко й серйозно впливає на вибір про­дуктів, психологи взялися за вивчення феномена кольоросприй- няття з націленням на рекламно-підлриємницьку сферу. Резуль­тати їхніх досліджень, підтверджені експериментами й багатора­зовими тестуваннями контрольних груп, покликані допомогти виробникам товарів, дизайнерам, рекламістам, брсіїд-меїіедже- рам зробити правильний вибір: кожний конкретний продукт «одягати» у той чи інший колір з огляду на максимальну вигоду й ефективність.

Сьогодні виробники цукру, наприклад, знають, шодпяїхньої продукції зелений колір упакування зовсім не підходить, тому шо цей колір за смаковими відчуттями «кислий». Усі, хто працює з просуванням товару на ринку, його оформленням, упакуван­ням та іміджем, повинні знати мотивацію, шо приводить спожи­вач адо покупки.

Є ціла наукова галузь, яка на тивається синестезією, юна вив­чає психологічне співвідношення кольору, звуку, форми, так­і ильних, смакових і нюхових відчуттів. Художники й письмен­ники як натури, шо більш тонко відчувають, давно звернули ува­гу на це співвідношення.

Так, наприклад, видатний художннк-абстракиіонісг Василь Кандинський. «дідусь» світового абстракціонізму, говорив «Чер­воний колір внутрішньо живий, рухливий, неспокійний колір. У жовтого кольору характер легковажний, він роздає себе на всі боки». Л великий німецький письменник Ґете вважав, шо геометричні фігури відповідають певним кольорам: коло—синій, атрикугник - жовтий. Геніальний російський письменник, нобеліпськлй лауре­ат Іван Бунін запропонував колірний ряд для всіх букв російського алфавіту. Знамен итий л итовс ький художн и к Ч юрл ьоніс стволі в всесвіти ьонідому кольоромузичну колекціютворів.

Владимирська А., Владимирський І і Реклама

У середині XX ст. синестезією серйозно цікавилися й психо­логи. Вони довели, шо синестезія — це сума психологічних уста­новок, які притаманні будь-якій люди ні, але вбільшості випадків це стосується області підсвідомості. Тому сприйняття кольору через звук або чере з смак — яви ше типове, а ось уміння користу­ватися цими знаннями фактично означає можливість впливати на свідомість споживачів.

Дизайнер зобов'язаний вивчати й знати закони сприйняття кольору. Адже не він призначає колір усьому, шо люди шодня бачать: стінам будинків і зовнішній рекламі, інтер'єрам і меблям, книгам і плакатам, одягу і взуттю усьому простору, у якому вони живуть. Цей простір ітакчасто «пестить» почуття негармо­нійними звукам и, неапет ігтн имизапахамиЯ кшо ж ше й око спо­живача часто «натикається» на сумовиту сірість там, де потрібне буйство фарб, або на строкатість, що ріже, у таких місцях, де по­требується лаконічний спокій, виникає дисгармонія.

Ось функціональна палітра кольорів за їхнім впливом на люпину, вона досить умовна, але дає зразок уявлення про куль­туру кольору.

ЧЕРВОНИЙ -теплий,енергійний,солодкий,веселий,лю- бовний, апетитний, сильний. Червоний колір полярний. Якщо на одному його полюсі - пристрасть, кохання й задоволення, то на іншому - лють, гнів, непримиренність. Чистий червоний колір відповідає енергіїдй. Він більше від інших кольорів використо­вується з рекламною мстою, за його допомогою легко створи пі сильний акцент. Але користуватися червоним треба обережно й лише там, де його вплив буде короткочасним.

Інтенсивно варіюються усі відтінки червоною в рекламі й упакуванні харчових продуктів, алкогольних та безалкогольних напоїв, сигарет, іграшок, навіть побутової техніки, й, звичайно, червоний у всій своїй розмаїтості - це колір косметики. Уся гама відтінків червоного - від ніжно-рожевого до пурпурово-черво ного, від карміну до кіноварі, від коралевого до цегельного вва­жається психологами одним із найдавніших кольорів-архетипіп, тобто укоріненим у свідомості люди іги ще у прадавні, печерні часи. Можливо, не випадковий збіг цієї гами з усіма відтінками виног­раду і всією розмаїтістюсортів вина.

СИ НІЙ- солодкий, холодний, спокійний, тихий. Мабуть, найзагадковішийтанайпринадливіший колір, оспіваний худож-

Частини ///. Реклама «координатах креатчоу

никами й поетами. «3 дитинства він для мене означав синяву інших початківці Н. Бараташвілі за перекладом Б. Пастернака). Синій колір може бути таким різним, залежно від сотень його відтінків, начебто це не один колір, а кілька. У спектрі сонячного променя ізсеми основних кольорів червоного, жовтогарячого, жовтого, зеленого, блакитного, синього, фіолетового — три ВЩПІ ік и синього кольору, тому шо фіолетовий. по суті. не змішан­ня синього з червоним. У російській мові безліч назв нього ко­льору: голубой.бирюзовьій, лазурь, ультрамарин... Так само, як і червоний, синій колір широко використовується в рекламній сфері — в упакуванні різних продуктів та холодильного устатку­вання, і це цілком зрозуміло: синява асоціюється з водою й по­вітрям, неодмінними складовими жиггя.

Здавна відтінки синього кольору символізують: чистий синій — ніжність, спокій, тиху воду, солодкий смак; світлий синьо-зе­лений - освіжаючу прохолоду, стерильну чистоту. У рекламі відтінки синього використовують набагато частіше, ніжусі інші поєднання кольорів. Щоб переконатися в цьому, доситьпройти- ся вулицями й подивитися навколо, зайти до магазину й огляну­ти полиці, відкрити й погортати будь-який журнал. Синій майже не буває різким, неприємним, навіть у поєднанні зісвоїм контра­стним ««партнером»—жовтогарячим А ось червоно-зелений відра­зу стомлює око.

ФІОЛЕТОВИЙ-свавільний, екстравагантний, важкий, зваб­ливий. Основне відчуття фіолетового - чуттєвість і чутливість, коливання міжчервоним і синім, між імпульсивним бажанням і обачною сприйнятливістю. Фіолетовий може лобрс виоратися з тими завчаннями, де необхідно підкреслити несіюдіванку, якийсь своєрідний аспект, примхливість. У різних народів із фіолетовим кольором, як недивно, багато схожих асоціацій. Так.наприклад, китайці вживаю гь цей колір для жалобного одягу. А німці на пи­тання: «Як поживаєте?» відповідають жартома: «Сапг \чо1еП» (смутні обставини). Фіолетовий, із погляду музикантів, подібний до звуку англійського ріжка, сопілки - узагалі, глибоким тонам дерев'яних інструментів, таких як фагот.

ЖО ВТ И Й—збудл и ви й. тепл и й. н і жни й. бл и зьк н й. С м а кові асоціації: жовто-зелений-кислий (лимон), жовто-коричневий - солодко-терпкий (мед). Найяскравіший ісвітлий.сяючий, соняч­ний колір впливає енергетично. Викликає, крім того, почуття

Владимирська А., Владимирський І і Реклама

простору, полегшення, осяяння. Жовті відтінки - колірнісимво- ли життя: соння, вогню, шо зігрівас. яечного жовтка, хлібного поля, що колоситься. Такого самого відтінку цитрусові плоди И напої, їхній вигляд і дія мають викликати в нас збудження, уга­мувати спраіу, підняти тонус і життєву силу, енергію.

Серед багатьох художників, шо користувалися жовтим кольо­ром як якимось світлоносним початком, були Рембрандт, Велас- кес, Ренуар. Але дійсним проповідником жовтого кольору, опо­вісником сонця став Ван Гог. У його картинах стихія жовтого-це саме життя: пелюстки соняшника, плетений стілець, а рльські поля та світло ліхтарів або нічного кафе.

У жовтому кольорі також сильне для людини значення до с­татку і променистого щастя, бо це ше й колір золота. Рекламісти добре знають цю променеву, майже флуоресцентну особливість жовтого кольору притягувати погляд, тому оформляють, відпо­відно до них знань, і обкладинки книгта журналів, і упакування продуктів— пива, соків, упакування різних харчових олій.

Червоно-жовгий, суміш чистої ожовгогой червоного, нази­вається жовтогарячим кольором. Основне значення жовтого в цьому сполученні під вишуеться убікактивної інтенсивності і теп­ла, може виражати стихійну, хтиву радість. Інше відчуття — розл ратування й збурення, тому жовтогарячий колір часто викорис­товується втому випадку, якщо необхідно підвищити поперед­жувальну чи сигнальну здатність предмета. Звідси стає зрозумілим вибір фарбування жилет і в дорожніх робітників і деяких дорожніх знаків.

ЗЕЛЕНИЙ. Цей колір холодний, кислий, натуральний, при­родний. Зелений колірстатичний. приємний, у ньому почувається спокій накопиченої енергії, сіабільна сила, деякий консерватизм. У багатьох цей колір, подібно до жовтого, асоціюється із самим життям: адже це відтінок лісів і. взагалі, рослинності, «одягу» пла­нети. Вважається, шо коричнево-зелений відтінок виражає по­чуттєву пасивність, жовто-зелений — занадто нав'язливий, іноді їдкий, зате звільнений віл властивої чисто--зеленої насивнос і і Зелені відтінки рекомендуються для упакування оздоровчих, еко­логічно чистих продуктів, фармакологічних препараті в, ліку вадь ної косметики.

КОРИЧНЕВИЙ - солодки й, зе мля нн й, комфортн и й, тра - диційний. Колір класики іі старовини, що означає перевірку ча-

Частина III. Реклама о координатах креатину

сом. відсутн ісгь легковажності, тому за допомогою коричневого легко підкреслити відповідність товарі в таким поняттям, як вік (банки, страхові компанії, із харчових - коньяк, вино), досвід­ченість і мудрість, повага до трали ній і «натуральне» походження (кава, шоколад). Коричневий колір виникає при додаванні чор- [ ного до жовтогарячого, коли імпульсивна сила червоного тьмяніє й стримується. Іноді коричнево-зеленуваті відтінки викликають відчуття похмурості, тьмяності (колір болота), й тому в рекламі їх намагаються уникати, зате добре використовують для камуфля­жу - у мисливських і військових цілях, при необхідності злипіся І з пейзажем (колір брезенту й військової техніки). Коричнево- жовті відтінки, навпаки, викликають приємні відчуття—стійкості й надійності (дерево, паркет, меблі). До того ж це «харчові*- відтінки: бурші инова глибина ароматного, смачно завареного чаю, золотаво-коричнева скоринка смаженого птаха або картоплі, тьмяно-золотий відлив копченої риби, темного пива, меду, горіхів.

Усі кольори поділяються на хроматичні й ахроматичні. Так звані хроматичні — це кольори спектру. До ахроматичних нале­жать чорний, білий та всі відтінки сірої о. Чорний катір з'являєть­ся при механічному змішанні всіх спектральних, а білий - при оптичному.

ЧОРІІИ Й - концентрований, густий, важкий, шляхетний, глухий, хоча може бути н яскравим у поєднаннях. Власне, саме > парі й визначається його психологічний вплив, він підкреслює будь-який колір. Кожний художник знає, що у чорному обрам­ленні найблідіший колір стає яскравим, а вже яскраві й зовсім

Iсяють. Чорний - не колір графіки й креслення, він викликає відчуття ідеальної точності. При оформленні товарів підкреслює їхню значущість, урочистість, вагомість, «виправдовує» високу вартість ексклюзивної продукції. Удавньому Китаїчорннй колір вважався священним,таким, шо оберігає від зовнішньої освіту. У мистецтві значення чорного кольору — це значення контрасту. Олександр Онишенко, відомий у Європі сучасний художник, створив техніку «чернь» - коли полотно покривається чорним грунтуванням. Цей чорний підмальовок, немов ніч перед ранком, стримує й одночасно підстьобує барвисту надмірність його поло­тен, змушує сліпуче, одержимо горіти жовті й вохристі тони.

БІІІИ Й - чистий, світлоносний, легкий, холодний. Як і чор- ний.сам по собі не настільки значущий, як у парі. Особливо яс-

Владимирська А., Владимирсі/кии /1. Реклама

краво підкреслює «освіжаючі»характеристики продукту, відпо­відаючи таким поняттям, як чистота й стерильність. Білий колір - воля в будь-яких проявах, «чистий аркуш», новий початок, ха­рактеризує собою завершеність як кінцевий, вищий пункт яск­равості Відтінки: білосніжний, молочний, лілейний, алебастро­вий, сивий, білястий, опаловий, перлистий.

З класифікації кольорів за їхнім психологічним впливом на людину стає зрозумілою вся важливість маркетингових дослід­жень у цій галузі Фахівці з виробниитва товарів, їхнього оформ - лення й упакування, а також рекламування, шо супроводжує ре­алізацію цих товарів, повинні враховувати індивідуальне сприй­няття кольору різни ми ірупами населення. Статистика свідчить, шо колір по-різному впливає на різні за піком, статтю, соціаль­ним станом, місцем проживання й навіть за звичками групи спо­живачів.

У великих містах і мега полісах сприйняття кольору зовсім інше, ніж у селах чи райцентрах. Велика кількість інформації, боротьба за існування И конкуренція — усі ці фактори та безліч інших створюють певні колірні пере ваги дія мешканців великих міст. Дослідники відзначають, що найбільше запам'ятовується контраст на. графічна колірна гама: сполучення червоного з чор­ним, чорно-білого, зеленого й жовтогарячого, синього й білого, жовтого й блакитного. Зовсім інша картина кольоросприйманнн всслах і в маленьких містах. Тут надають перевагу кольору землі: коричневому, зеленому, всім відтінкам вохри, червоному. Спокійні та неяскраві тони - блакитний та бузковий, бежевий та сірий - вважаються ознакою гарного смаку.

У Франції, у часи Людовика, короля-сонця, вважалося не­пристойним навіть називат и кольори їх дійсними назвами. Для позначення квітівбула вигадана своя, особлива, куртуазна мова. Так, наприклад, червоний колір називався - < колір стегна зляка­ної німфи», блакитний - «колір спинки молодої блохи, хворої молочною лихоманкою», а фіолетовий називався «кольором ко­ролівського суму».

Як уже зазначалося, колір ісмак нерозри вно пов'язані у свідо­мості й підсвідомості людини. Те, шо людина бачить, п'с та їсть, має ше й тішити погляд. Шляхетний колір продукту підкреслює: шляхетність смаку.

Чистина III. Реклама в координитах креативу

Смак і колір - не тільки багаті метафори: «гарний смак», «колір нації*. Вони - предтеча всіх тих різноманітних відчуттів, іцоство- рюс жіггтя. і повинна,безусякого сумніву. створювати реклама.

Отже, роль реклами в сучасності така, шо можна стверчжува- ти: рекламний дизайн формує навколишній свп - простір ву- лицьта інтер'єри приміщень, сторінки книг і журналів Реклама формує телебачення, транспорт. товари та багато чого іншого. Комфортність житт я в цих умовах залежить віл тих. хто створює рекламу, віл її дизайнерів. Хочеться сподіватися, що вони розу- міютьсвою відповідальність і намагаються творити дійсність, яка радує почуття.

Дизайн у рекламі, як уже була сказано, - це комунікація. Тоб­то спілкування. Значить, замовляючи рекламу свого товару або послуг, для оцінки її передбачуваної ефективності можна корис­туватися загальноприйнятими законами спілкування. Наприк­лад. вести розмову в руслі інтересів співрозмовника — стосовно реклами пе значить, шо нона не кричить: «Ми вже 10 років на ринку» або «Товар «№ 1 у Європі». Якщо реклама ставиться до споживача зі щирою повагою, якшо вона йому «посміхається» своїм дизайном, не загадує йому дивних загадок і не виглядає нечемною - виходить, вона вдалася.

Короткі підсумки

1. Дишім у рекламі с прагненням до досягнення гармонії з урахуванням рекламних цілей і завдань. Тому він мис приверта­ти унагу і запам 'ятовуватися. у кінцевому рахунку - продава­ти. Рекламний дизайн в ідеалі повинний сполучити точну кон­цепцію й креативну ідею та не июструвати а інтерпретува­ти текст.

2. Дизайн у рекламі вамсшвий як комунікативний засіб, він передас інформацію. Споживачі щ<к)ня й щогодини, усюди всту­пають у контакт із дизайном того чи іншого товару та його рекламних зображень. Вони Лспілкуються» із товаром та його рекламою, вирішуючи, купити його чи ні Щоб досягти цієї мети, необхідно врахувати ті елементи, що зроблять дизайн привабливішим, а саме. зображення, текст, іиршрт колір.

3. Творчу ді&іоиість дизайнера стимул юс кілька прийомів• запозичення, доповнення, витяг, переробка, переб'иьшення йпро- тиставлення.

Владимирська А., Владимирський І і Реклама

4. Зображення характеризується композиційною урівнова­женістю, пропорціями, послідовністю, єдністю, акцентом. Текст — емоційністю, конкретністю, ясністю мови.

5. Шрифт — ие графічна форма знаків певної системи пись­ма, при якій букви поєднуються у слова, а слова виражають думки. Іншими словами, шрифт - це візуалізована мова. У рек­ламі шрифт виконує ряд різноманітних функцій: привертає ува­гу, викликає певне ставлення до написаного. Дія цього у шрифті існують такі художні форми: мій юнок, образ, ритміка побудо­ви, колір, чіткість, легкість читання та характер накреслення.

6. З класифікації кольорів за їхнім психологічним впливом на людину стас зрозумілою вся важливість маркетингових дослід­жень у цій галузі. (Дахівці з виробництва товарів, їхнього офор­млення й упакування, а також рекламування, що супроводжує реалізацію товарів, повинні враховувати індивідуальне сприй­няття кольору різними групами населення. Статистика свідчить, що колір по-різному вшиває на різні за віком, стат­тю, соціальним станом, місцем проживання і навіть за звичка­ми групи споживачів.

Частина III. Реклама о координатах креатину

Розділ 3.

Фірмовий стиль - обличчя компанії

Що таке фірмовий стиль і для чого він потрібний

Фірмовий стиль - «обличчя» компанії. Стиль, як сказано у словнику, — це сукупність ознак, шо характеризують індивіду­альну манеру того чи іншого художника, письменника. Це ж сто­сується й напрямків у моді, дизайні інтер'єру, мистецтві та літе­ратурі. Свій стиль є (принаймні, має бути) у фірм, людей, бу­динків і міст.

Звісно, шотой, хто зневажає фірмовим стилем, припускаєть­ся серйозної помилки. І як красиве обличчя може бути спотворе­не шрамом чи бородавкою, так і успіх у рекламі й дизайні, мис­тецтві й молі - у будь-якій сфері діяльності - -залежить від гра- мої но підібраних кольорів, шрифту, від удалих графічних рішень, тобто від тієї самої сукупност і ознак, шо мають не тільки характе­ризувати індивідуальну манеру, а й радувати око.

Наприклад, витончений фірмовий знак, шоє маленьким тво­ром мистецтва, ретельно продумана рекламна концепція прино­сять відчутний успіх. У давніх аристократичних родин навіть но­сова хустина була позначена гербом власника. Його герб несли коні на своїх попонах, слуги хизувалися в лівреях, прикрашених панським гербом. Це було ознакою величі, стабіл ьності, непо­рушності й багатства прославленого ролу.

Стилі супроводжують людину всюди, як повітря. Стиль є формою існування, хоча люди цього й не підозрюють, як герой Мольєра, який не знав, шо він твори гь прозою. Оскільки люди­на визначає самого себе й інших через мову, утому числі й візу­альну, то можна сказати, шо стиль - засіб комунікації, тобто по- (идомлення. Мова — це код, угода, договір. Щоб комунікація.

В/іадимирська А., Владимирський П. Реклама

с п іл ку ван н я, розум і н н я бул и ефекти вн ими, має існувати загал ь- нопри йнятий набір елементів, який використовують усі учасни­ки спілкування.

Професійним, ретельно розробленим фірмовим стилем була форма Радянської армії. Продумано було все до дріб'язків: і зи­мова сіро-шинельна форма й літня, святкова й повсякденна, ок­ремо польова. Від погонів до б ідизни. Від розфарбування військо­вої техніки доєдиного Статуту. Від вітання ііачальства до мовних формул ювань прохайь та звертань. Усе не було покликане розчи­нити, поглинути людину й зробити її частиною системи. Цікаво, шо у фільмах про війни минулого століття завжди можна було розрізнити воюючих противників за їхньою формою: білог­вардійців від більшовиків, наших від німців. Сьогодні в новинах із гарячих точок неможливо визначити, де хто: увесь світ, усі військові й просто бандити одягнені в однакову плямисто-захис­ну форму.

Наприклад, фільм «Люди у чорному» та «Люди у чорному-2». Припустимо, шоїхні герої, Джей і Кей. одягнені просто хто пню. Нстс враження, правда? Якби не спеціально вигаданий для героїв- фірмовий стиль,—чорні костюми й туфлі, чорні супер автомобілі, зброя, схожа на оркестрові труби - навряд чи ці фільми були б такі цікаві та завоювали глядапьку аудиторію, й зібрали стільки грошей для їхніх творців.

Стиль є в усьому: цс упакування, розклад, реклама, вивіски, приладові панелі, телебачення й преса, естрада й кіно,одяг і взут­тя. сленгові слівця, татуювання та навіть інтерфейси комп'ютер­них програм. Усе це впливає на суспільство, шо не піддається рс- альнійоцінці. ІІрийоми,методи,кольоро-фактурні характерис­тики, чергування ритмів, час і спосіб подачі інформації та багато чого іншого—усе це відпрацьовується в тиші майстерсньта офісів рекламних, поліграфічних і дизайнерських агентств або в метушні Будинків моди і потім обертається багатомільйонними прибут­ками (а іноді й збитками), виграними виборами або зруйновани­ми кар'єрами, естетичною насолодою або головним болем.

Звідси висновок:

Стиль, утому числі й фірмовий, є у деякій мірі засобом впли­ву на суспільну свідомість і, отже, рекламною технологією.

Рольдизай пера в сучасному суспільстві може бути порівнян­на з роллю ГІрометея, шо подарував людям вогонь, який може зігріти, а може спалити.

Частина 111. Реклама в коор<)инатах крїативу

Проте потрібно розуміти, шо сьогодні етил ьопою цілісністю володіють не тільки оформлені дизайнером предмети, аіе й став­лення до них споживачів. Свідомістьспожинача оріє нтована на голосні імена, на легенди. Тому гнучкість, опера тивнісіь, уміння вчасно схопити те. шо носиться в повітрі, - ось позитивні якості професіонала.

Кілька визначень фірмового стилю:

1. Набір колірних, графічних,словесних, друкарських, дизай­нерських пост і й них елементі в (конста нт), що забезпечують ві зу- ад ьну та смислову єдн іотьтоварі в (послуг), усієї вихід» юї від фірми інформації, її ві іугрі ш нього й зовнішнього оформлення (Е.Ромат).

2. Сукупність уявлень, концепцій, ідей, вражень і образів, візу&іьних та вербал ьних, що вини кають у св ідомосгі с п ож н вач і в і партнерів у зв'язку з певною фірмою. Уявлення про людину, продукт, інститут тошо, шо існує в обивателів, навмисно створю­ване або змінюване рекламою.

3. Цінність марки вочах споживачів.

4. Репутація, престиж фірми (я кість товару, точність вико­нання взятих зобов'язань, форми спілкування з клієнтом іт.ін.).

Фірмовий стиль пиявлясться не тільки в цілісності дизайну й оформлення, айв асортименті, я кості то варів та обслуговування (еервіе. міцність, виконання зобов'я юнь, гарантія надійності і т.ін). Імідж організації та її фірмовий стиль тісно пов'язані між собою.

Стосовно будь-якої організації можуть бути виділені два види фірмового стилю. Умовно їх можна назвати «зовнішнім» і «внутрішнім». Місцем перебування зовнішнього фірмовогости- лю є зовнішня діяльність організації, а носіями його-товари, послуги й менеджери (продавці). Місце перебування внутріш­нього фірмового стилю — сама організація, іюго носій — співробітники організації.

існує кілька моментів, значущих для фірмового стилю:

1. Керівник організації і її персонал Те, як виглядає н гово­рінь керівник, його стосункн з партнерами й підлеглії ми - усс це накладає відбиток насприйняття організації. Немаловажну роль иідіграютьтакож знання й професіоналізм керівника, його увага до проблем клієнтів, ділові якості персоналу організації.

2. Предметно-простороиесередовище — розташування йофор- млення кабінетів і приміщень, освітлення, зручність робот. Часто саме дизайн кабінету створює перше враження про організацію.

Владимирська А., Владимирський І і Реклама

3. Культура телефон них переговорів.

4. Зв'яжи з громадськістю.

Фірмовий стиль складається, зокрема, з корпоративного іміджу фірми. А він. у свою чергу, у значній мірі залежнії» і від корпоративної культури праці її персоналу. Особиста культура персоналу — це рівень кваліфікації та зовнішній вигляд, форма міжособистісного спілку вання. Імідж організації створюється кожним працівником.

Ідеальним є такий порядок, коли на робочому столі в офісі знаходяться лише потрібні для роботи документи, а на робочій тумбочці в цеху- необхідні для роботи інструменти, коли вробо- чому приміщенні (офісі, цеху тощо) вчасно проводиться приби­рання, замінюються меблі, що вийшли з ладу.

Працівник має чітко уявляти, що й коли він робить, скільки часу затрачає на різні види робіт Особливо важливо пе для ме­неджера. Він муситьчітко планувати свою роботу зусіх напрямків: робота з документами й персоналом; вирішування соціально-еко­номічних і комерційних питань; наради й переговори; непродук­тивні витрати часу й облік вільного часу. Гарний менеджер му­сить враховувати та спланувати вільний від роботи час.

Робота з листами кліентівта інших осіб передбачає обов'яз­кову реєстрацію листі в, визначення термінів їхнього розгляду, персональну відповідальнісл ь менеджерів за своєчасне й правиль­не реагування на них, обов'язкову відповідь на ті з них, які цього вимагають.

Важлива також культура проведення масових заходів (нарад, переговорів, бесід, а також службовихсвяттошо).

При прийомі відвідувачів необхідно дотримуватися правил і вимог для сторонніх відвідувачів і своїх працівників з особистих чи службових питань. Особливо ие стосується менеджерів, їхніх секретарів, адміністраторів офісів.

Культура мови — найважливіший елемент корпоративної культури. Уміння дотримуватися мовного етикету при будь-якій формі контактів є запорукою успішності переговорів. Недарма девіз японського менеджменту говорить «Враження про фірму складається у клієнта з першої о телефонного дзвінка». Близько 80% робочого часу менеджера займають контакти з людьми. Тому культура спілкування - найважливіша складова частина його за­гальної культури.

Чистина III. Реклама в координатах креативу

Корпоративний імідж фірми залежить і від її кадрової політи­ки, зокрема від таких заходів, як підбір, атестація, навчання, про­сування персоналу. Іміджфірми.де навчають, надаюгь можли­вості для росту й просування, за вжіи буде вищим, ніж імідж тої, де тільки добре платять, і завжди буде більше бажаючих улашту­ватися саме в цю фірму.

Навчальна підготовка, як і в цілому професійна адаптація - могутній компонент корпоративного іміджу. Але справа не тільки в ньому, хоча він сам по собі має високу цінність. Визнано, що економічний ефект віт вкладу в розвиток персоналу виший, ніж від вкладу в засоби виробництва, отже, чим виші вклади в це на­вчання, тим виша репутація фірми.

Багато фірм надають великого значення й такій складовій корпоративного іміджу та фірмовогостнлю, як зовнішній вигляд (екстер'єр) і внутрішній вигляд (інтер'єр) виробничих, торгових, управлінських будівель і приміщень. Багато фірм намагаються, щоб їхні будівл і, споруди, службові приміщення мали оригіналь­ний вигляд, відрізнялися від інших, запам'ятовувалися, були, як кажуть, «на очах і на слуху».

Оці н ка сп і вробіті шків особл н во важл ива для корпора ги вної культури. Адже співробітники організації—це носії її іміджу, саме з ними стикається клієнт і через їхнє поводження розуміє, які цілі й способи поведінки характерні дія даної організації.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 780. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия