Студопедия — ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 22 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА 22 страница






ку, як споживач відразу проймався щирою симпатією до проти- тарганноїфірми. Реклама запам'ятовувалася.

У нинішній рекламі на споживача обрушується такий потік інформації й настирливих рекламних повідомлень, шо другим після еротики засобом залучити увагу споживача хоч на хвилину с гумор. Гумор — це золотий гачок реклами, на який ловиться увага людини.

Навіть дуже серйозні установи, такі, наприклад, як банки, використовують у рекламі гумор і в такий спосіб відмежовують­ся від конкурентів. Банк «Фінанси і Кредит» розмістив на білбор- дахтаке зображення: Василь Іванович Чапаєв, підкручуючи бра­вий вус, запитує в обивателя: «Ти за фінанси чи за кредит?» Не­сподівана, але дуже точна асоціація із записаною на під кірку фразою зі старого фільму («Ти за більшовиків чи за комуністів?» — «Я за Інтернаціонал!») змушує посміхнутися. А головне, працює дуже переконливо, тому що яскраво ілюструє: щофінанси, шо кредит - і так і сяк споживачеві буде добре.

Гумор, який використовується в сучасній рекламі, можна умовно поділити на два види. Перший— ситуаційний, заснова­ний на первісних рефлексах. Так званий чорний гумор. Технічно він побудований на прийомах комедійного кіно, як ось людина просовує руку за жувальною гумкою у капкан, той закривається, людина мимрить щось, ледь стримуючи біль, іборсається з кап­каном на руці. За нею з кам'яними обличчями (прийом коїпрас- ту) спостерігають дослідники гумки. Усе, кінець.

Цю рекламу, безперечно, націлювали на молодіжну аудито­рію, для якої вона, можливо, виглядає «прикольною». Але не вик­лючено, що у частини аудиторії виникне асоціація з болем від капкана, жорстокістю. А когось ця реклама роздратує й змусить згадати відомий постулат: жарт—цс коли смішно.

Ше один приклад орієнтованої «на молодь, спинномозкової» реклами. У барі красивасексапільна дівчина прямує дозвнчайно- го, нічим не примітною, юнака. Юнак зачаровано дивиться на неї. алеутой момент, коли вона збирається сісти поруч, він відсу­ває стілень. і вона палає на підлогу. Над столом миготять її ноги, а настільні, відсунутому хлопцем, лежить пакет чипсів. Він тур­бувався, щоб дівчина не сіла на його улюблені чииси.

Чи можна назвати цю рекламу іу.мористичною? Можливо, у якоїсь частини цільової аудиторії вона викличе напад нестрим-

Частина III. Реклама о координатах креатину

ного сміху, інша частина посміхнеться н скаже: «Прикольно*. Третя частина вважатиме ию рекламу дурною й неспішною Але всі ці думки не мають значення, важливіше інше: чи буде ця рек­лама продавати? Чи змусить за па м'ятат и назву чинсів? Якшо так. то, принаймні, шось корисне вона зробила.

Другий тип гумору — це гра. І ра словами або поняттями, і ра дотепними фразами, театралі за ці я анекдотів. Тут. на відміну від першого типу гумору, слова або висловлювання завжди мають ше одне значення. Іноді йтретє, й четверте. Наприклад, такий бага- тозмістовний слоган: «Слухавка світу» (телекомунікаційна си­стема зв'я іку ВСІ.). 11 роте ті. у кого з асоціативним гумором спра­ви погані, буває, використовують двозначніслоганн.Якосьу метро красувався такий рекламний плакат: «Узуємо всіх!». Таким не­хитрим слоганом-шахрасм взуттєва компанія просуваїа себе се­ред пасажирів наймасовінюго виду транспорту. Плакат з обіцян­кою «всіх узути» мав успіх. Люди посміхалися, хтось похитував головою, хтось знизував плечима, комусьбув незрозумілий дру­гий зміст нехитрого гумору. Але той. кому зрозумінні сленговий зміст слова, ніколи не звернеться до фірми, де його обіцяють об­дурити.

Гумор, як ніяка інша якість людського світосприймання, ба­гатозначний. парадоксальний і принадний. Смішне креше запа­м'ятовується, ніж звичайне. Якшо попросити глядача згадати, яка остання телевізійна реклама йому найбільше сподобалася або запахі'яталася, у 99 випадках зі 100 він згадає ту, яка його роз­смішила. Наприклад, реклама засобу від комарів, талановито по­казана в одному рекламному ролику. Звучить знайомий дитячий віршик: «їхали ведмеді на велосипеді. А за ними кіт-задом напе­ред А за ним комарики на повітряній кульці...» Усі названі пер­сонажі весело проїжджають, а комариків немає. Режисер (нібито здійснюється постановка дитячої о спектаклю) запитує п асис­тентки: «Де комарики?!» І тоді глядачеві на м ить де м о н егру єті >с я засіб від комарів. Ця реклама настільки відрізняється від звичай­ної. шо саме словосполучення «Де комарики?!» пішло в народ но­вим неологізмом.

Оскільки у кожній родині є літи, то і їхдуже щільним кільцем оточує світ реклами. Діти чуютьїїспеиифічну мову, спостеріга­ють її іноді дивні образи, стежать за пригодами її героїв. Як діти сприймають рекламу? Вони, на відміну віддорослих, набагато

Владимирська А., Владимирський І і. Реклама

безпосередніше, яскравіше іі жвапіше сприймають світ,та й рек­ламні метафори вони сприймають так само. Але, головне, ді ти все розуміють буквально.

Набілборді зобріїження ніг у валянках і слоган: «Жарко? Купи кондиціонер». Маленький хлопчикроківссми,тільки навчився чи­тати, але пе псі слова розуміє, диви гьси на шит і смикає матір за руку:

- Ма! Купи валянки, не буде жарко.

Дитяча психіка вбирає рекламний вимір не як умовність, а як деяку реальність. І якшо в цій «реальності реклами» є гумор, то дитина, що запам'ятавоє смішне в навколишньому житті, краще й ін генсивніше за дорослого відкладас гумористичний обра з у своїй свідомості, щоб не розлучатися з ним протягом багатьох років. Дп и, всі без винятку, вважають, шо найкраща реклама - не смішна.

Канни сьогодні — головний у світі фестиваль реклами. Для мережевих агентств це прекрасна можливість раз нарік зібратися разом й обговорити глобальні питання, заодно й отримати шо- небуль на Канських левах Цієї високої честі удостоюються ті, хто виконав найсучасніші й продажні у кращому розумінні цього слова рекламні продукти. Спостерігаючи багато років за призера­ми Канн, можна прийти до думки, шо найчастіше нагороджують­ся призами й дипломами т і агентства, котрі використовують у креативній ідеї гумор.

Наприклад, ролик із рекламою бритов ВІС(ЕШОР@ТВЛ'А Жогісіжісіе, Франція, «Золотий лев"). Увечері чоловік голиться у ванній кімнаті, а після цього йде побажати добраніч своїй донечпі. Він цілує Ті, торкаючись гладко виголеною щокою її щічки, на що маля сонно бурмоче: «Спокійної ночі, МАМО!»

Будь-який глядач, побачивши цей ролик потслевізору, по­сміхнеться. Те, шо ідеально виголена шока батька зналася сонно­му маляті маминою гладкою шокою, викликає одночасно розчу­лення й посмішку від того, що дитина переплуталататазмамою. Гумористична плутанина, що ще з часів давніх греків, із доби Шекспіра вважалася чудовим засобом драматургії, у цій рекламі є приводом для посмішки розчулення. І отже, не тільки добре про­суває товар, робить його таким, шо запам'ятовується, а й підно­сить глядача, шо дивиться то рекламу.

Осьролик - Народжений вільним». Він зроблений як малень­кий документальний фільм про Африку. Савана. Приїжджає вантажівка-фургон, у якому перевозять дикихтварнн. Підходять робітники, обережно відкривають двері й розбігаються на різні

Чистина III. Реклама в координатах креативу

боки. Відтіля виривається... Лев? Носоріг? Ні. новенький Ьап<і коусг. Потім ше один. Напруження минає, волій вантажівки сміється, два автомобілі починають «радісно» ганятися один за одним. Камера піднімається над саваною, і глядач бачить, як ці вільні, прекрасні витвори людських рук, ніби живістпоріиня зли­ваються зі зграєю своїх «родичів», то прямують кудись по за­литій сонцем рівнині СЛ\'І£Іи. Соіїіпх. КиїНегГогсі», Шотландія. «золотий лев").

Чому неможливо дивитися цей ролик без посмішки? Тому що чудово використано прийом перенесення, коли властивості, оз­наки та якості живих істот переносяться на неживі предмети. І завдяки цьому прийому неживе стає живим.

Працюючи над рекламою, не можна забувати про основні гумористичні засоби: кон граст, парадокс, каламбур, доведення до абсурду, пародія, натяк та інше, число якого нескінченне

Якшо егворю вати рекламу з таким розрахунком, щоб спожи­вач посміхнувся в перші кілька секунд її споглядання, го:

1. У випадку, коли товару принципі йому потрібніш, він ста­не його улюбленим товаром, тому шо при поку пці завжди буде у свідомості споживача поєднуватися з веселою рекламою, а ви хо­ди гь, доставляти радіс гь.

2. Якщо товар і не погрібний реклама запам'ятається, як запам'ятовується гарний добрий жарт або анекдот. Виходить, є шанс, що саме про цей товар згадають, коли виникне у ньому потреба.

3. Така реклама не викликає тої о роздратування, яке вона вже давно викликає в більшості споживачів. І тоді в будь-якому ви­падку увагу ІЙ забезпечено.

З усякого рекламного тексту можна зробіп н текст веселий, а виходить, цікавий для споживача. ГҐотрібнотільки трохи поду­мати, помічати смішне у звичайному іі навіть сумному. Гумор- та ігрова площадка, де українська реклама здатна «переграти» будь-яку західну.

Рекламні технології майбутнього

Уданий час ізнайбиіьш перспективних і таких, що швидко розвиваються, рекламних ринківє Інтернет. Можна зарахувати рекламу в Інтернеті до одного ізсучасних видів друкованої рскла-

В/іадимирська А., Владимирський П. Реклама

ми. Проблема поняття й розвитку Інтернет-реклами базується на двох сучасних підходах: технічному й творчому.

Вартість розміщення реклами в Інтернеті коштує порівняно недорого. І рекламний бі знес в Інтернеті тільки розправляє кри­ла. Компанії можуть розмішувати свої рекламні оголошення в І нтернеті одни м із трьох способі в.

По-перше, класифіковані оголошення розміщують у спеціальних розділах, наданих основними комерційними опера- тнвно-інформашйними службами. Оголошення вказуються в списку у порядку їхнього надходження.

І Іо-друге, різного ролу повідомлення розміщують у певні гру­пи новин Інтернету, створені спепіальнодля комерційних цілей.

По-трегє, компанія просто розміщує в Інтсрнетісвої рекламні оголошення, шо з'являються на екранах комп'ютерів абонентів, коли вони переглядають інформацію у відповідних оперативно- інформаційних службах або на ХУеЬ-вузлах.

Якшо вже говорити про нову інформаційну технологію, відо­мий приклад китайського студента, шо розробив інтелектуальну п ро і ра му, я ка ку п і вле ю фра з н абула собі д ру зі в сс ре д десятка ти­сяч користувачів китайського Інтернету. Програма просто «базі­кала» зусіма й надавала поради та інформацію, яку знаходила в розвідувачах та базах лаііих. Хіба не реклама майбутнього? Адже це не спам. шо просто попадає до поштової скриньки - програма уявляється користувачеві Інтернету недурною дівчиною, шо не те шоб хоче з ним познайомитися, але не проти з ним поговорити й що-небудь суттєве порадити. Наприклад, який напій пити - «Спрайт» чи «Пепсі», яку зубну пасту краще купувати.

Технічний прогрес вніс у рекламну справу не тільки комп'ю­теризоване устаткування, а й широкий спектр нових матеріалів, їхнє використання дозволяє значно поліпшити зовнішній вигляд вивіски таїїтехнічні параметри. Осьякі матеріали для виробниц­тва зовнішньої реклами застосовуються вже зараз (за М. Кома- ровським):

1. Метали: листова сталь, ониикована сталь, алюміній.

2. Пластики: акрил, відомий як оргскло, прозорий листовий 11ВХ,спінений ІІВХ і стільниковий «абопористий> поліпропілен.

3. Вінілові тканшштрьох класів: баї шерпа, тентова й онінгова.

4. Вінілові плівки: Огасаі. шосама клеїться; каландрованата лита.

5. Інші матеріали:спінений поліуретан, магнітний вініл.

Частина III. Реклама о координатах креатину

Через якийсь час зовнішня реклама, імовірно, поступово відмовиться від статичних щитів і буде використовувати вели­чезні проекційні монітори. Недавно в одному з рекламних жур­нал ів Санкт- П етербурі у п ромай і іуло і ювідомлені ія проте, що оді іа німецька фірма планує побудувати в місті •відеостіну». Це буде екран плошею ЗО—100 кв. м, шо монтується на стін і будинку. На екрані можна демонструвати й телевізійні супутникові програми, й рекламні ролики.

З поступовим розпитком високих технологій ювнішнл рек­лама використовуватиме й тривимірну графіку, й голої рафію. Уже сьогодні і'являютьси голографічні плакати й листівки, а та­кож рекламні наклейки.

Розвивається застосування нснюгоректамоносія: це міні-кар- тки. призначені для туристів. На картонних носіях розміром із кредитну картку з одного боку розмішено інформацію про по­слугу та рекламодавця, з іншого — зазначено його місцезнаход­ження на карті міста. Стійки з міні-каргками встановлені в готе­лях Санкт -Петербургу. Схожий проект буде в Москві Уперше міні-картки з'явилися в2000р. в Голландії і зараз поширені в 11 містах Європи.

Майстри реклами частіше застосовуватимуть такий рекламний засіб, як організація «хеппінингів» - масових виловиш і дійств. Не може бути грандіозний марафон, фестиваль рок-музики гоню. Сюди увійде й промо-акнія. й піарта інші рекламні технології.

Зн і мати метьси ба гато художніх філ ьм і в і з тонко розмішеї юю у них рекламою - за принципом Голлівуд і вського «-Чого хочуть жінки», шо рекламує жіночі кросівки «Міке». Можливо, той самий принцип буде використовуватися у написанні книгмасових жанрів.

Більше поширення отри має такий рекламний носій, як «на­тільний біл борід». Гак кілька років тому назвали тимчасове тату­ювання, нанесене на спину чемпіона світу з боксу. Нове «медіа» рекламувало казино, і це виявилося дуже ефективним: відвіду­вання закладу, як указується в інформації, зросло на 200%. Цілком можливо, що розвиток нього носія поєднається і таким епатаж- ним видом мистецтва, шо розвивається сьогодні, як «боді-арт» (живопис на оголеному тілі).

Реклами стане більше на футболках та інших деталях одягу' пішоходів. На приватнихавтомобілях, крім бортів, стануть вико­ристовувати задню частину, де сьогодні часто зустрічаються ку-

Владимирська А., Владимирський І і Реклама

модні таблички, як «Не прямуй за мною, я сам заблудився». В умо­вах вулиць, забитих пробками, де автомобілі довго простоюють, така реклама годи нам и л іаходіггиметься перед очима ав шмобіл ісгів.

На свята та вихідні дні багато вулиць Києва стають пішохід­ною зоною, де додатковою розвагою є катання на конях і поні. Незабаром реклама буде використовувати попони цих живих «•транспортних засобів» як новий носій. Не буде винятком нане­сення рекламних написів і на боки тварин. Імовірно, у народі таку рекламу назвуть «цокаючою».

Швидкість виготовлення рекламної поліграфії скоротиться до декількох годин і залежатиме! ільки від складності замовлен­ня та кваліфікації дизайнера До замовника в офіс виїжджатиме дизайнер, озброєний цифровою камерою й ноуібуком із необхід­ним начинням. Залежно від рекламних цілей на місці робити­меться фотозйомка об'єкта реклами, розроблятиметься дизайн і виконуватиметься верстка. Затверджений оригінал-макет негай­но буде відсилатися електронною поштою і» принт-бюро, де за півгодини тираж надрукують на цифровій машині Хегох ідостав- л ять замовникові.

І Іоширснин отримає реклама настрічці касових апаратів, на талонах для проїзду в міському транспорті. З'являється реклама на рахунках за квартиру і комунальні послуги, не за горами — реклама на одноразових паперових серветках.

Можливо, на кожний мобільний телефон будуть відсилатися рекламні 5М$-повіломлсння, подібні спаму в електронній пошті.

У вагонах київського метро нещодавно з'явилися виготоачені з прозорого пластику ручки-держачки, прикріплені до високо розташованої штанги. За ці ручки зручно гри матися пасажирам. Через три дні після нововведення всередині ручок з'явилася рек­лама розміром із кишеньковий календар.

У деяких нових рейсових автобусах усередині салону сьогодні вже не звучать оголошення про зупинки. Замість нього над двер­цятами до водія висить монітор із рядком, шо біжить, він і по­відомляє про чергову зупинку. Незабаром на ньому моніторі з'яв­ляться рекламні повідомлення.

Реклама майбутнього буде підстерігати споживача всюди. При цьому цілком імовірна поява громадських організацій, діяльність яких буде націлена «проти реклами», але вирішального впливу на споживача вони не матимуть.

Частина III. Реклама о координатах креатину

Психологія, розвиваючись і стаючи однісю з основних наук, усс більше братиме рекламу під своє заступництво. У кожному рекламному агентстві буде працювати штатний психолог.

Короткі підсумки

/. Рекламо з кожним роком усе більше боротиметься за ува гу споживача. Зокрема, у цьому допоможуть рекламі гумор та еротика.

2. Еротика в рекламі вимагає ювелірної витонченості, а це під силу лише професіоналові. По-справжньому дієвою може бути реклама з прихованим еротизмом.

3. Психологи стверджують, що чоловіки и жінки по-різному ставляться до еротичних контекстів, відповідно й реклама, орієнтована на цоловічу та жіночу аудиторію, миє розрізняти­ся не тиьки за своєю спрямованістю, а й за образами, за набо­ром архетипів.

4. У нинішній рекламі на споживача спрямовується такий потік інформації ти настирливих рекламних повідомлень, що другим після еротики засобом хоч на хвилину привернути увагу споживача є гумор. Гумор - це золотий гачок реклами, на який «ловиться» увага людини.

5. Гумор, як ніяка інша якість людського світосприймання, багатозначний, парадоксальний і привабливий Смішне краще запам 'ятовується, ніж звичайне.

6. Беручи участь у рекламній кампанії, не можна забувати про основні гумористичні засоби: контраст, парадокс, калам­бур, доведення до абсурду, пародію, натяк тощо

7. З будь-якого рекламного тексту можна зробити текст веселий, а значить, цікавий споживачеві. Потрібно тільки тро­хи подумати, помічати смішне у звичайному або навіть сумно­му. Гумор -це та ігрова площадка, де українська реклама здат­на *переграти* будь-яку західну.

8. Рекламні технології майбутнього: Інтернет І спеціально розроблені програми, нові унікальні матеріали для вигопювленнк реклами, проекційні монітори на стінах будинків, тривимірна графіка та голографія, міні-картки, організація «хеппінингів», художні фільми й книги із замаскованою рекламою, «натільний біглбордо і «боді-арт», реклама на одязі, на задній частині ав- томобіїя, на конях та поні, на рахунках за квартиру й кому­нальні послуги тощо — тобто на всьому, що можна прочитати, на всьому, що йде. їде або літає.

Владимирська А., Вшдимирський П Реклама

Список літератури

1 Моггізоп, ОсЬогаІі К. (1994),«Ьео ІЧоЬІе ВигпеК,» іп ТЬс Асі теп а псі \уотеп; Ьео ВигпеП: Со. (1995), «100 Ьео'5,» СЬісадо, ІЬ.

2 АлеиниковВ. «Мозговой штурм - история, мифьі, правила» источник: Агентство Кадрового Менеджменти и Рекругинга Нир:/ /а па Иогсі.Ьу. ги/равез/1 _раве *_2 2. Ітіті

3. Аяейникоо В. «Мозговой штурм - история, мифьі, правила» (источник ги).

4. Андрианава Л.«Играс медна по-научному» «Индустрия рек­лами». 2002 N0 11. с. 32-34

5. Лнтипов К. В, БаженовЮ. К. «Паблнкрнлейшнзддя ком- мсрсантов.» Издательство: Дашкови Ко, 2000 г. 132стр.

6. Барииіева А.В «Волшсбнаясила презеніацик»«Маркетинг в России и за рубежом 2000 г. № 1 с. 50-60

7. Ватра Раджио, МайерсДжонДж., АакерДзвидА. «Реклам­ний менеджмент» Издательство: Вильямс, 2003 г. 784стр.

8. Бауер Г. X., Гари Г. «Сгимулирование продаж по купонам» (исто*і ни к млт Ьизі пє&уі 1 Іа&е.ги).

9. Бланк И. А. «Словарь-справочник финансоногоменедже- ра» Издательство: Ника-Цснтр, 1998г.480стр

10. Бове/Лренс *Соврсменнпя реклама». Издательство Сов­гань. 2001 г. 704 стр.

11. ГермогеноваЛ.ІО. «Зффективная реклама в России». Из­дательство: Русі Іартнер Лтд 1994 г. 252 стр.

12. Вайяь П, ГенисА. Собрание сочинений в 2 т. «У-Факто- рия», Екатеринбург2003 г.

13. ГоїубкоеаЕ.Н. «Маркетинговий коммуннкации» Изда- тельство: Финпресс, 2005 г. 256 стр.

14. Гшубкова Е.Н. Природа маркетингових коммуникашій и управление продвижеииемтовара. «Маркетинг в России и за ру- бежом» №1,1999 г.

15. Гальдштейн Г.Я., КатаевА. В. «Маркетинг: Учебное посо- бие для магисгрантов» Таганрог: Изд-воТРТУ, 1999.107 с.

16.ДенисонДелд, Тоби.іинда*Уч ебникпорекламе. Как стать извсстньїм, не трати дснег на рекламу» Издательство: СПК, 1996 г. 320 стр.

Частино III. Реклама в координатах креативу

17. Докторов Б, Ртенспзн А. «Дзвид ОГИЛ ВИ Рекламіст на все времема» Аналитический еженедельиик "Дело" 2003 г.

18. ЗансьіиіиииД., Завалишина Є., Колмановская Е. «Интер- нетско-русскийразговорник» Издательство: Гірессверк, 2001 г. 80стр.

19. Ильф //., Петров Е. «Однозтажная Америка» Издатель- ство: ПИК, 1993 г. 336 стр.

20. Котин М.. Бочарскии К. «СекретФнрмьі» № 13 2005 г.

21. Котлер Ф. «Маркетинг менеджмент». «Питер, 2003 г. 800 стр.

22. КоулиД. «Созданиеторговой марки: опьгг десяти наиболее успешньїхбританскихпрактиков» И.Ч1ИДЖ-КОНТАКТ И НФ РА-М 2002 г. 240 стр.

23. КрьшовА. «Развитиебрзндинга и обінества» «Петербургс- кий реклам ист» № 2 2002 г.

24. Крьілов И. Введенис в медиапланирование» Рекламньїе технологи н», 1998. №2-4.

25. Крьілов //. «Зротика врекламе» «КАК»№ 3-4 1998 г.

26. Кучинский С. «Агрессивний, атакуюшнй маркетинг - іют чему надо учиться» «Маркетинг и реклама», 2002 г. 7-8

27. Дамбен Ж.-Ж. «Стратегический маркетинг». СПб.: На­ука, 1996 583 стр

28. >7а«6ЛЖ«н-Жл.*Меіі€ДЖМснт,ориентированний на рьі- нок. Стратегическнй и операционньїй маркетинг». Издательство: Питер, 2004 г. 800 стр.

29. Дебедев А. «Коволство» (источник \уЛ.ап1сЬеі!еу.ги/ коуосіяуо).

30. НадеинА. «Зффекгивнаярекламная акиии». Рекламньїе Идеи4/97

31. ОгішиД. «Откровения реклам ного аген га» Издательство: Сирин, 2001 г. 144 стр.

32. Пихомова П. «Слоган - не воробей» Рекламньїе Идеи 2/98

33. РайзбергБ А.,ДозовскийД. 111.. СтародубцеваЕ. Б. «Со- временньїй зкономическийсловарь» Издательство: Инфра-М, 2002 г. 480 стр.

34. Ррт-ВегИ. «Комелия книги*. Издательство «Книга», Мос­ква, 1982 г. 540 стр.

35. РепьсвА. «Классификаииятоваровиуслугсточкизрения маркетинга и реклами», «Маркетинг», «Язикрска.мм» (нсточннк Ллулу.герісу.ги).

36. Рожкоо 11.Я. Международноерекламноедело.-М.: "Юни- тіГ. 1994.

37. Ромат Е. «Реклама». НВФ «Студцентр» Киев-Харьков 2000 г. 480 стр

38. Ріпп С. Коллинз Т -нОВУй максимаркетинг» Издатель- ство Урал ПО 1997т. 535стр.

39. Саюнова Н. «Характеристики культури и гшанирование рекламних кампании» «Маркетинг в России и за рубежом» 2000. № 1. С. 41 -49.

40 Сег)е.іьнчков И. «Лнгло-русский словарь рекламних тер- минов» Москва: ВРА«Соверо» 1994.

41. Синица Е. «Рекламаи менталитет» «Пегербургскнй рекла- мист» 2003 г. № 3. с 18-19

42. СкорхЬнт А. В. «І Іланированиерскламной кампании рек­ламним агентством*«Маркетингв России и за рубежом. Ш3.2000г.

43. СнарскийО. В. «Реклама вокругнас». «Реклама» Кнев 1983г. 160 стр.

44. Сосунов Е., Заикина В. «Монополия на страх или Соии- алшая миссия реклами» Е-Лепегасог.пі 2004 г.

45. Опспанов С. «Основи креативной работи в рекламо» «Ла- боратория реклами» №4 2003 г.

46. Шенерт В. «Грядущая реклама» Интер Зксперт Москва 1999 г. 302 сгр.

47. ШульчДон, Барнс Бет. «Стратегические бренд-коммуни- кацнонньїс кампании» И ддатсльство: Издательскийдом Гребен- никова, 2003 г. 512 стр.

48. ЯкоккаЛи. «Карьера менеджера» Издательство: Попурри, 2002 г. 416 стр.

 

ЭКОЛОГИЯ ЧЕЛОВЕКА







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 363. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия