Студопедия — Нормування оборотних коштів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Нормування оборотних коштів






 

Визначення потреби в оборотних коштах, яка необхідна для забезпечення безперервного й нормального функціонування виробництва, здійснюється в процесі нормування. Метою нормування є визначення раціонального розміру оборотних коштів, що відволікаються на певний строк у сферу виробництва та сферу обігу.

Нині найбільш поширені три методи нормування оборотних коштів:

1. Метод прямого розрахунку.

2. Аналітичний.

3. Коефіцієнтний.

Основним методом нормуванням оборотних коштів є метод прямого розрахунку, який ґрунтується на розра­хунках нормативів по кожному нормованому елементу оборотних засобів: виробничих запасах, незавершеному виробництву, витратах майбутніх періодів та залишках готової продукції на складах. Цей метод є найпоширенішим, тому що він дає змогу точніше нормувати використання оборотних засобів підприємства, враховуючи специфі­ку виробництва та умови його розвитку. Крім цього, він дає мож­ливість проаналізувати, наскільки оптимальними є встановлені нор­ми, виявити їх недоліки, якщо такі є.

Аналітичний метод застосовується в тому випадку, коли в планованому періоді не передбачено істотних змін в умовах роботи підприємства порівняно з попереднім. У цьому випадку норматив оборотних коштів визначається виходячи зі співвідношення між темпами росту обсягу виробництва та розміром нормованих оборотних коштів у попередньому періоді.

При коефіцієнтному методі норматив визначається на базі нормативу попереднього періоду шляхом внесення в нього змін з урахуванням умов виробництва, постачання, реалізації продукції, розрахунків.

Особливості елементів оборотних коштів визначають специфіку їх нормування. Розглянемо основні методи нормування найважливіших елементів оборотних коштів: виробничих запасів, незавершеного виробництва та готової продукції.

Норматив оборотних коштів – це їх мінімальний плановий розмір, необхідний для нормального функціонування підприємства.

1. Норматив власних оборотних коштів у виробничих запасах пр.з.) визначається шляхом множення денної потреби у визначеному виді матеріальних ресурсів (Д) на норму запасів у днях (Здн):

 

. (2.60)

Денна потреба визначається за формулою

, (2.61)

де Мо - загальна потреба в даному виді ресурсів, нат. од.

, (2.62)

де qi - маса (площа) заготівлі однієї деталі (виробу) i-го виду, нат. од.

Маса (площа) заготівлі визначається виходячи з коефіцієнта використання матеріалу (Км) та чистої ваги деталі (виробу) (Мi):

. (2.63)

Норма запасу оборотних коштів – це мінімально необхід­на кількість днів, на яку треба визначити запас матеріалів для нор­мального функціонування підприємства.

Поточний запас – основний вид запасу, необхідний для безперебійної роботи підприємства між двома суміжними поставками, визначається в натуральних одиницях (Зпот):

, (2.64)

де Тпост - період постачання даного матеріального ресурсу в днях.

Мінімальний запас (Зmin) дорівнює страховому запасу (Зстрах). Страховий запас створюється на випадок непередбачених відхилень у постачанні та забезпечує безупинну роботу підприємства. Визначається як добуток потреби в ресурсі на період зриву постачання (Тср.пост.):

 

(2.65)

Максимальний запасmax) можна визначити як суму мінімального (страхового) запасу та поточного запасів:

. (2.66)

Середній запас визначеного виду матеріального ресурсу (Зсер) визначають:

. (2.67)

Транспортний запас створюється за випадку перевищення термінів вантажообігу порівняно з термінами документообігу на підприємствах, вилучених від постачальників на значні відстані.

Технологічний запас створюється за випадків, коли даний вид сировини має потребу в попередній обробці (наприклад, на підсушування сировини, підігрівши і т. ін.).

Підготовчий запас зв'язаний з необхідністю приймання, розвантаження, сортування та складування виробничих запасів. Норми часу встановлюються за допомогою хронометражу.

Знаючи нормативну величину виробничих запасів у натуральних вимірниках можна перейти до його представлення у вартісному вираженні й обчислити загальний норматив оборотних коштів у виробничих запасах.

Приклад. Чиста вага деталі виготовленої зі сталі 100 кг, норма витрати сталі 115 кг, випускається 5000 виробів у рік. Постачання сталі здійснюються один раз у квартал. Транспортний запас - три дні.

Визначте величину поточного, страхового та транспортного запасів.

Для визначення величини поточного запасу необхідно розрахувати денну потребу в матеріалі:

Д = (115 х 5000) / 360 = 1597 кг = 1,597 т.

Тоді величина поточного запасу складе:

З = 1,597 х 90днів =143,73 т.

Величина страхового запасу визначимо як 50% поточного запасу:

Зстр = 0,5 х Зпот = 0,5 х 143,73 = 71,865 т.

Норматив оборотних коштів у транспортному запасівизначимо шляхом множення денної потреби у визначеному виді матеріальних ресурсів (Д) на норму перебування запасів у вигляді транспортного запасу (Здн):

Зтр = 1,597 х 3 = 4,791 т.

Величина виробничого запасу сталі дорівнюватиме:

Нпр.з=143,73+71,865+4,791=220,386 т

 

2. Норматив оборотних коштів у незавершеному виробництві нзв) визначається за формулою:

, (2.68)

де Ср - собівартість річного випуску продукції;

Тц - тривалість циклу виготовлення продукції, днів;

Кнз - коефіцієнт наростаючих витрат, що відбиває ступінь готовності виробів і визначається за формулою

, (2.69)

де М - сума матеріальних витрат на виробництво одного виробу, грн;

С1 - собівартість одиниці виробу без матеріальних витрат, грн;

С0 - одноразові витрати спочатку циклу виготовлення продукції, грн;

Сn - поточні витрати на виготовлення продукції, грн

3. Норматив оборотних коштів у залишках готової продукціїгп) визначається як добуток одноденного випуску продукції за виробничою собівартістю (Пс) на норму запасу готової продукції на складі в днях (Здн):

 

. (2.70)

У свою чергу, норма запасу складається з кількості днів, яка необхідна для підготовки продукції до реалізації (комплектація, пакетування, фасування, відвантажування споживачам тощо).

4. Норматив оборотних коштів у витратах майбутніх періодівбп) розраховується виходячи з залишків коштів на початок періоду (Рн) і суми витрат, які необхідно буде здійснити в плановому періоді (Рпл) за мінусом суми для майбутнього погашення витрат за рахунок собівартості продукції (Рпог):

 

. (2.71)

 

 

Запитання для обговорення

 

 

1. Дайте визначення поняття “оборотні фонди” підприємства.

2. Розкрийте сутність оборотних фондів та визначте основні риси, які відрізняють їх від основних фондів підприємства.

3. Які елементи входять до складу оборотних фондів підприємства?

4. Відмінність та єдність оборотних фондів та фондів обігу.

5. Сутність оборотних коштів підприємства.

6. За якими класифікаційними ознаками поділяються оборотні кошти підприємства?

7. За допомогою яких показників оцінюється ефективність використання оборотних коштів підприємства?

8. Шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства.

9. Проблеми підвищення ефективності використання оборотних коштів на підприємствах України.

10. Визначення необхідного вивільнення або додаткового залучення оборотних коштів внаслідок підвищення ефективності їх використання.

11. Розкрийте мету нормування оборотних коштів підприємства.

12. Які методи нормування оборотних коштів існують?

13. Чи потрібно встановлювати централізовано нормативи оборотних коштів?







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 2327. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Почему важны муниципальные выборы? Туристическая фирма оставляет за собой право, в случае причин непреодолимого характера, вносить некоторые изменения в программу тура без уменьшения общего объема и качества услуг, в том числе предоставлять замену отеля на равнозначный...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия