Студопедия — Лекція 2
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лекція 2






Тема: Організація грошових розрахунків підприємств

План

1. Суть і форми здійснення грошових розрахунків

2. Порядок відкриття банківських рахунків. Документальне оформлення банківських операцій

3. Суть вексельної форми розрахунків.

1. Суть і форми здійснення грошових розрахунків

Виконання більшості господарських операцій суб'єктів підприємництва пов'язане з грошовими розрахунками. Підставою для здійснення грошових розрахунків є подання спеціальних облікових документів: рахунків, рахунків - фактур, договорів, угод, контрактів, актів закупівлі товару,

Сукупність усіх грошових розрахунків і платежів підприємства називають грошовим обігом (оборотом). Розрізняють готівковий та безготівковий грошові обороти.

Для здійснення готівкових операцій підприємства повинні мати в наявності готівку (в національній або іноземній валюті), яку зберігають у касі. Банки щороку, протягом першого кварталу поточного року встановлюють максимальну суму грошових коштів (ліміт готівки), яка може постійно зберігатися в касі підприємства. Зі зміною умов господарської діяльності підприємства (обсягу касових оборотів, порядку здачі касового виторгу, графіка з'їзду інкасаторів) сума ліміту готівки в касі може бути змінена.

Сільськогосподарські підприємства самостійно визначають розмір готівки, яка може постійно бути в їхніх касах, і повідомляють про це обслуговуючі банки в першому кварталі кожного року. Фермерські господарства ліміту залишку готівки в касі не встановлюють.

Усю готівку понад встановлений ліміт підприємства зобов'язані здавати в банк. Понад встановлений ліміт може зберігатися готівка в касах підприємств, якщо вона була отримана для виплати заробітної платні, заохочень, допомоги, компенсацій, пенсій, стипендій, відряджень, дивідендів лише протягом трьох робочих днів (для сільськогосподарських підприємств, підприємств залізниці, портів, виконкомів сільських рад — протягом п'яти днів). Після закінчення встановленого періоду суми невикористаної готівки наступного робочого дня повертають у банк.

Найчастіше готівка надходить у касу підприємства з банківських рахунків або як готівковий виторг за продану продукцію, виконані роботи чи надані послуги. Надходження і видавання грошей з каси оформляють спеціальними касовими документами. Це касові і товарні чеки, прибуткові та видаткові касові ордери, розрахункові квитанції, проїзні документи, касова книга тощо. Порядок ведення касових операцій регулюється Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, яке затверджено постановою Правління Національного банк}' України від 19 лютого 2001 року. Переважно готівкову форму розрахунків застосовують для:

ü розрахунків із працівниками (виплата заробітної платні, грошових компенсацій, премій і допомог, дивідендів, пенсій тощо):

ü забезпечення нагальних господарських потреб (на придбання канцелярських товарів, оплату витрат на відрядження тощо);

ü розрахунків із бюджетом і державними цільовими фондами;

ü розрахунків між підприємствами — діловими партнерами.

Суть безготівкових розрахунків полягає в тому, що платежі здійснюються шляхом списання коштів із банківського рахунку платника на банківський рахунок одержувача, тобто проведенням відповідних записів на банківських рахунках учасників розрахунків.

Безготівкові грошові розрахунки класифікують на підставі таких основних ознак:

а) за видами господарських операцій:

ü грошові розрахунки за товарними операціями (за продану продукцію, надані послуги);

ü грошові розрахунки за нетоварними операціями (із кредитними установами, бюджетом);

б) за місцем розташуванням банківських установ, що обслуговують розрахунки:

ü місцеві — грошові розрахунки, коли банк, через який перераховується гроші, і банк, який їх отримує, розміщені в одному місті;

ü міжміські — грошові розрахунки, коли зазначені банки розміщені в різних містах;

ü міжнародні — грошові розрахунки, коли ці банки розміщені в різних державах;

в) за фактом здійснення оплати:

ü попередня чи авансова оплата продукції, товарів, робіт чи послуг;

ü оплата після реалізації продукції (післяплата);

г) за умовою оплати угоди:

ü акцептна форма розрахунків;

ü безакцептна форма розрахунків;

д) за джерелами фінансування:

ü грошові розрахунки власними коштами підприємства;

ü грошові розрахунки за рахунок кредитів та інших позичених коштів;

ü грошові розрахунки за кошти клієнта (у разі посередницької діяльності).

2. Порядок відкриття банківських рахунків. Документальне оформлення банківських операцій

Для здійснення безготівкових розрахунків підприємства відкривають поточні (розрахункові) рахунки в установах банків. Порядок відкриття банківських рахунків регулюється інструкцією про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валютах, яку затверджено постановою Правління Національного банку України від 18 грудня 1998 року. Підприємство може відкрити один і більше поточних рахунків у національній та інших валютах.

Для відкриття поточного рахунку в банку підприємство подає в установу банку такі документи:

• заяву встановленого взірця на відкриття рахунку, підписану керівником та головним бухгалтером підприємства;

• копію свідоцтва про державну реєстрацію підприємства в органі державної виконавчої влади, засвідчену нотаріально;

• документ про створення підприємства (наказ, рішення, постанова тощо) у формі копії, засвідченої нотаріально, чи органом, який видав наказ (рішення);

• копію статуту підприємства (положення), засвідчену нотаріально чи реєструючим органом;

• довідки про реєстрацію підприємства у Пенсійному фонді, ДПА, органах статистики, органах соціального страхування;

• картку із взірцями підписів посадових осіб, що мають право розпоряджатися рахунком і підписувати платіжні та розрахункові документи, засвідчену нотаріусом.

Щоб відкріпи субрахунки для філій і самостійних підрозділів підприємства, у банк подають копію рішення про створення відокремленого підрозділу і прохання про відкриття субрахунку.

Відкриваючи рахунок підприємству, банк протягом трьох днів повідомляє про це податковий орган за місцем реєстрації підприємства. Операції на рахунку здійснюються після того, як отримано повідомлення з податкового органу про взяття рахунку на облік.

Про відкриття другого, третього і наступних поточних рахунків у національній валюті власник рахунку протягом трьох днів з дня його відкриття повідомляє ДПА.

Крім поточних, підприємства та їхні відокремлені підрозділи можуть відкривати такі рахунки в національній валюті:

• бюджетні — їх відкривають для підприємств, яким із державного чи місцевого бюджету виділено кошти для цільового використання;

• кредитні — призначені для обліку кредитів, наданих підприємству установою банку шляхом оплати розрахункових документів чи переказу коштів на поточний рахунок позичальника відповідно до умов кредитної угоди;

• депозитні — призначені для розміщення тимчасово вільних коштів підприємства на депозити банку з нарахуванням відсотків за депозит відповідно до депозитної угоди.

Документально банківські операції оформляють платіжними дорученнями, платіжними вимогами – дорученнями, заявами на переказ готівки, грошовими чеками.

3. Суть вексельної форми розрахунків

Суть вексельної форми розрахунків полягає в тому, що розрахунки між постачальником (отримувачем коштів) і покупцем (платником) здійснюється з відстроченням платежу (до 90 днів), яка оформляється векселем.

Вексель - це цінний папір, що засвідчує безумовне грошове зобов'язання боржника (векселедавця) сплатити у певний термін зазначену суму грошей власникові векселя (векселеотримувачеві).

Розрізняють вексель простіш і переказний.

Простий вексель містить просту і нічим не обумовлену обіцянку векселедавця сплатити власникові векселя після вказаного терміну певну суму.

Переказний вексель (тратта) містить письмовий наказ векселеотримувача (трасанта), адресований платникові (трасатові), сплатити третій особі (ремітентові) певну суму грошей у певний термін. Трасат стає боржником за векселем тільки після того, як акцептує вексель, тобто дасть згоду на його оплату, поставивши на ньому свій підпис. Акцептант переказного векселя, як і векселедавець простого векселя, є головним вексельним боржником і несе відповідальність за оплату векселя у визначений у ньому термін.

Вексельні зобов'язання платника, векселедавця та індосанта можуть бути додатково гарантовані за допомогою авалю - вексельного гарантування. Предметом вексельних розрахунків можуть бути тільки гроші. Дозволяється виставляти вексель як у національній, так і в іноземних валютах. Можливість та умови виставлення й оплати векселя в чужоземній валюті визначаються нормами національного валютного законодавства. Оформляють вексель на спеціальних банківських бланках.

Векселі класифікують за певними ознаками:

ü За емітентом векселі поділяють на такі:

• Казначейські - один із видів державних цінних паперів, які випускаються з метою покриття видатків державного бюджету і можуть застосовуватись для здійснення розрахунків, зарахування сплати податків до державного бюджету, як застава для забезпечення інших платежів та кредитів. Емітує та погашає казначейські (скарбничі) векселі центральний банк' за дорученням державної скарбниці (казначейства) чи міністерства фінансів. Такі векселі видаються на пред'явника й строком платежу не більше ніж один рік;

• Приватні - які емітують корпорації, фінансові група, банківські установи.

ü За угодою, яку вони обслуговують, векселі є:

• Фінансові - це векселі, емітовані банком. Фінансовий вексель є цінним папером, що вільно обертається на ринку цінних паперів. В основному його використовують для мобілізації грошових ресурсів;

• Товарні (комерційні) - векселі, видані позичальником під заставу товарів. У товарному векселі зазначають умови погашення векселедавцем-боржником своїх обов'язків перед постачальником.

• За суб'єктом, що здійснює оплату, векселі є:

• Прості

• Переказні (тратта)







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 476. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия