Студопедия — Київська держава і деревляни за князя Ігоря.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Київська держава і деревляни за князя Ігоря.






Постать князя Ігоря менш помітна в історії, ніж Олегова, оскільки він не виявив здібностей сильного володаря. Перші роки його князювання були нелегкими. Знову взялися за зброю деревляни, відмовилися визнати його владу уличі. В 914 р. Великий князь зламав спротив деревлян. Діяв він жорстоко і водночас відвертіше у зміцненні центральної влади. Так, подолавши деревлян, він наклав на них більшу данину, ніж вони виплачували її за Олега. Помітно ослабла роль місцевих князів. Політичний розвиток держави потребував розв’язання питання з розміром та порядком данини. Утримання великої дружини, здійснення походів потребувало чималих коштів. Їх нестача спонукала центральну владу постійно збільшувати данину. Подібна ситуація виникла для Ігоря восени 945 р.

Згадайте з попереднього уроку, що ж сталося в деревлянській землі в 945 р.

Нам про ці події нагадає літописець Нестор.

Літописець:

945 рік:

Сказала дружина Ігореві: “Отроки Свенельдові вирядилися оружжям і одежею, а ми – голі. Піди – но, княже, з нами по данину, хай і ти добудеш, і ми.”

І послухав їх Ігор, пішов у Деревляни по данину. І добув він до попередньої данини, і чинив їм насильство він і мужі його. А взявши данину, він пішов у свій город.

Та коли він повернувся назад, він роздумав і сказав дружині своїй: “ Ідіте ви з даниною додому, а я вернусь і походжу іще.” І відпустив він дружину свою додому, а з невеликою дружиною вернувся, жадаючи більше майна. Коли ж почули деревляни, що він знов іде, порадилися деревляни з князем своїм Малом і сказали: “ Якщо внадиться вовк до овець, то виносить по одній все стадо, якщо не уб’ють його. Так і сей: якщо не вб’ємо його, то він усіх нас погубить.” І послали вони до нього, кажучи: “Чого ти ідеш знову? Ти забрав єси всю данину.” І не послухав іх Ігор, і деревляни, вийшовши насупроти з города Іскоростеня, вбили Ігоря і дружину його, бо іх було мало. І похований був Ігор, і єсть могила його коло Іскоростеня – города в Деревлянах і до сьогодні.

Ольга ж перебувала в Києві з сином своїм, малим Святославом.

Таким чином, це був перший організований місцевою знаттю виступ на захист прав Деревлянського князівства. Деревлянський князь та знать зробили спробу усунути від влади династію Рюриковичів і утвердити в Києві князя Мала.

Деревляни: “Осе князя руського ми вбили. Візьмемо жону його Ольгу за князя свого Мала і Святослава візьмемо і зробимо йому, як ото схочем.”

Саме тому велика княгиня Ольга вчинила люту розправу не над селянами Деревлянського князівства, а над його знаттю та столицею.

 

2. Деревляни за часів княгині Ольги. (945-964 р.р.)

Потрапивши у скрутну політичну ситуацію, княгиня не лише не розгубилася, а виявила дивовижну холоднокровність, тонкий розум, підступність і жорстокість.

Літописець: І послали деревляни ліпших мужів своїх, числом двадцять, у човні до Ольги, і пристали вони під Боричевим узвозом у човні. І розповіли Ользі, що деревляни прийшли і позвала їх Ольга до себе, і мовила їм:

Ольга: “Добрі гості прийшли.”

Літописець: І сказали деревляни:

Деревляни: “Прийшли, княгине.”

Літописець: І мовила їм Ольга:

Ольга: “Говоріть-но, заради чого ви прийшли сюди?”

Літописець: І сказали деревляни:

Деревляни: “ Послала нас Деревлянська земля, кажучи так: “Мужа ми твого вбили, бо був муж твій, як той вовк, що обкрадав і грабував. А наші князі добрі є, бо пидьно вони подбали про Деревлянську землю. Іди-но за нашого князя Мала.”

Ольга: “ Люба мені є річ ваша, мужа свойого мені вже не воскресити, а вас хочу я завтра вшанувати перед людьми своїми. Тож нині ідіть в човен свій і ляжте в човні, величаючись. Завтра я пошлю на вас, а ви скажіте: “Не поїдемо ми не на конях, ні пішки не підемо, а понесете нас у човні.” І вознесуть вас у човні.”

Літописець: І відпустила вона їх у човен.

Ольга тим часом звеліла викопати яму велику й глибоку на дворі тюремному, поза городом. І назавтра Ольга, сидячи в теремі, послала по гостей. І понесли їх у човні. І принесли їх на двір до Ольг, і, нісши їх, вкинули з човном у яму.

Але на цьому помста Ольги не скінчилася.

Згадайте про події під Іскоростенем в 945 р.

Літописець: Ольга провела реформу, за якою встановлювалися норми податків, так звані “устави” та “уроки”. Були чітко встановлені землі, з яких через певні проміжки часу мала збиратися означена кількість данини. Саму данину з деревлян було поділено на три частини: дві йшло на Київ, а третя на Вишгород, де знаходилося господарство княгині. Об’їхавши Древлянську землю, а потім усю державу, вона встановила “ловища”, визначаючи таким чином території, які мали поставляти державі хутра. За часів Ольги податки сплачувалися хутрами.

Таким чином, Ольга зрозуміла сутність задумів деревлянської знаті й уперше в історії Руської держави пішла по суті на ліквідацію місцевого княжіння: у 946 р. було винищено деревлянську знать, дощенту спалено столицю, скасовано правління династії Мала, а Деревлянську землю підпорядковано безпосередньо княгині. Мал загину чи був страчений.

 







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 676. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия