Студопедия — Організація робочих місць управлінських працівників
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація робочих місць управлінських працівників






Перш ніж досліджувати особливості організації робочого місця працівників, доцільно проаналізувати існуючі вимоги щодо планування службових приміщень у Кам’янець-Подільському РЦЗ. Зауважимо, що планування службових приміщень - це розподіл структурних підрозділів по кімнатах і таке розміщення в них меблів і різного устаткування, яке запобігає втраті часу на зайві переміщення, забезпечує ощадливе використання площі і збереження здоров'я працюючих [26].

Планування службових приміщень визначається процесом роботи, яка в них здійснюється. При цьому враховується:

– функціональна значимість структурного підрозділу;

– зміст і технологія виконання робіт;

– взаємозв'язок працівників у процесі праці.

При плануванні службових приміщень і робочих місць у них необхідно враховувати наступні рекомендації:

1) рух робочого потоку повинний бути прямоточним;

2) структурні підрозділи, які часто взаємодіють варто розміщати поряд;

3) підрозділи, зв'язані з прийомом сторонніх відвідувачів (відділ прийому, відділ кадрів), доцільно розміщати поблизу входів на перших поверхах будинку;

4) підрозділи, послугами яких користуються всі інші підрозділи (наприклад, канцелярія), повинні розміщатися приблизно на рівній відстані від усіх відділів;

5) шафи, стелажі й інше устаткування колективного користування необхідно розташовувати так, щоб були зручні підходи при користуванні;

6) у приміщенні не повинно знаходитися нічого зайвого, непотрібного для роботи;

7) площа окремих робочих місць повинна відповідати санітарним нормам і специфіці виконуваної роботи; робочі місця співробітників, зв'язаних із прийомом великого числа відвідувачів, варто розміщати поблизу від входу в службове приміщення відділу;

8) робочі столи краще розташовувати перпендикулярно лінії вікон, так, щоб світло падало ліворуч (праворуч менш раціонально, але припустимо, розміщення працівника обличчям до вікна нераціонально, а спиною — неприпустимо);

9) робочі столи не можна розміщати поблизу опалювальних приладів.

Є дві концепції планування службових приміщень, що використовуються в практиці оргпроектування, - кабінетна система планування і зальна (планування за принципом "великої контори") [26].

Кабінетна система припускає розміщення груп працівників в окремих кімнатах. Важливо пам’ятати, що 4 кв. м.- мінімальна площа одного робочого місця за діючими санітарними нормами

Зальний принцип організації службових приміщень припускає розміщення працівників в одній великій залі.

Службові приміщення у Кам’янець-Подільському РЦЗ розміщені за кабінетною системою. Зальний принцип планування службового приміщення здійснюється тільки в нових будівлях чи в тих, що на реконструкції.

Робочі місця в службових приміщеннях Центру розміщаються, переважно, у відповідності до послідовності виконуваних робіт.

Організація окремого робочого місця є важливою складовою організації належних умов праці державного службовця. Раціональна організація робочих місць має своєю метою створення умов для високопродуктивної праці, якісного виконання посадових обов'язків і забезпечення найкращих умов праці для державних службовців.

На думку науковців, від того, яким чином організоване робоче місце, багато в чому залежить ефективність праці управлінського персоналу (державних службовців) усіх категорій незалежно від тієї посади, яку вони займають. Завдання раціональної організації робочих місць керівників включає в себе не тільки устаткування його усім необхідним відповідно до змісту та характеру роботи, яка виконується, але й раціональне його розміщення, створення комфортних умов праці. Найкращий варіант організації робочого місця, як і в інших сферах діяльності, може бути визначений лише за умови детального аналізу тієї роботи, яка виконується менеджером [3, с. 133].

Рівень обслуговування робочих місць державних службовців в органах виконавчої влади впливає на їх ефективність праці. Наприклад, своєчасно отримана службова інформація дає змогу прийняти обґрунтовані рішення. Тому раціональна організація робочих місць створює умови для високопродуктивної праці, якісного виконання службових обов’язків державних службовців.

Робоче місце - зона трудової діяльності одного або декількох працівників на обмеженій ділянці площі, оснащена необхідними засобами для виконання посадових обов'язків. Відстань між робочими місцями повинна бути 0,79 - 0,9 метра. Загальна площа службового приміщення визначається відповідно до кількості місць, габаритними розмірами меблів і обладнання та повинна передбачати мінімум витрат часу на обмін необхідною інформацією між співробітниками підрозділу, вільний підхід до засобів оргтехніки, дотримання вимог санітарних норм. Справедливо відмітити, що не всі службові приміщення, тобто окремі кабінети працівників Кам’янець-Подільського РЦЗ відповідають таким вимогам.

Особливе значення має освітлення робочого місця. Для кращого розсіювання та відбиття світла рекомендується стелю фарбувати у білий колір, він відбиває до 90% світлового потоку. Стіни повинні менше відбивати світло і мають бути темнішого кольору, ніж стеля. Якщо вікна у приміщенні виходять на сонячний бік, то стіни краще фарбувати у прохолодні тони: блакитний, зеленуватий, салатний. Для приміщень з вікнами, орієнтованими на північ, північний захід, північний схід більше підходять кольори теплої гами: жовтуватий, світло-помаранчевий, піщаний. Підлога, незалежно від матеріалу, з якого її зроблено, повинна мати темніший колір, ніж стіни. Такі особливості організації праці у Кам’янець-Подільському РЦЗ у повній мірі враховані.

Для забезпечення рівномірності та незмінності освітленості на протязі робочого дня рекомендується штучне освітлення (загальне та місцеве).

Важливе значення в організації робочого місця має дотримання нормальної температури та вологості повітря.

Для розумової праці комфортним є мікроклімат з температурою повітря у зимовий період - 18 - 20 град. C, у літній - 22 - 25 град. C, відносною вологістю у зимовий період 45,0 - 50,0 %, літній - 50,0 - 95,0 %. У повітрі має бути не більш 0,03 % вуглекислоти [34].

Відповідно до санітарних норм в приміщеннях для розумової праці передбачено, що рівень шуму не може перевищувати 60 дбА. З огляду на різний рівень інтенсивності роботи у окремих кабінетах центру та різної сили потоки відвідувачів, мають місце в окремих випадках відхилення від цього нормативу. Для зниження шуму в службових переміщеннях центру зайнятості мають місце спроби:

- розміщувати робочі місця співробітників таким чином, щоб службові розмови одних працюючих не заважали іншим;

- використовувати різні звукоізолюючі пристрої, особливо у службових приміщеннях, які призначені для 10 та більше працівників.

З метою поліпшення складу повітря, зменшення нервово-психічної та зорової стомлюваності, та підвищення інтенсивності розумової праці у центрі провадиться озеленення службових приміщень.

До комплекту меблів для обладнання робочих місць у залежності від характеру роботи належать письмові столи, крісла, шафи.

Поверхня меблів повинна відповідати гігієнічним та психофізіологічним вимогам, тобто бути твердою та рівною, покриватися лаком або іншим матеріалом, що виключає сліпучі виблиски від сонячного, денного та штучного світла.

Канцелярське приладдя доцільно зберігати в одному місці, тобто у столах мають бути лотки для його розміщення.

Робоче крісло має бути стійким та відповідати таким умовам:

а) сидіння має регулюватися за кутом нахилу та висотою відповідно до висоти робочої поверхні та зросту працюючого (від 370 до 800 мм від підлоги); рекомендована ширина сидіння 370-400 мм, глибина - 370-420 мм, передній край сидіння – скошений та закруглений;

б) висота спинки має регулюватися у межах 150-180 мм від поверхні сидіння, ширина спинки - не менш 300 мм, форма спинки має бути пристосованою до форми спини людини та регулюватися за кутом нахилу;

в) поруччя мають бути регульованими за висотою та вертикальним кутом нахилу;

г) зовнішній вигляд і кольорове оздоблення мають відповідати вимогам технічної естетики [34].

З огляду на відсутність належного фінансування, складну економічну ситуацію дотримання таких вимог забезпеченя не в усіх приміщеннях Кам’янець-Подільського РЦЗ. В окремих кабінетах все ще зустрічаються морально та фізично застарілі меблі.

Для забезпечення оперативності у роботі окремих категорій працівників Кам’янець-Подільського РЦЗ на робочих місцях є такі довідкові матеріали:

- тлумачний словник термінів відповідної галузі;

- довідники з чинного законодавства;

- орфографічний словник;

- довідкові книжки з адресами та телефонами працівників, діяльність яких пов'язана з цією установою;

- карткові покажчики до збірників постанов та розпоряджень уряду, наказів органу виконавчої влади тощо;

- фахову літературу;

- періодичні видання з напряму діяльності;

- сучасну літературу з питань економіки та науково-технічної інформації;

- навчально-методичну літературу із сучасних форм і методів аналізу соціально-економічної ситуації;

- нормативно-правову базу (електронна форма);

- оргтехніку та канцелярські товари, папір тощо.

Робоче місце державного службовця може бути оснащено комп'ютерною технікою. Структурні підрозділи повинні бути забезпечені факсом, ксероксом, телефонним та електронним зв'язком [34].

Ще одним важливим аспектом досліджуваного питання є необхідність забезпечення обслуговувати робочих місць.

Обслуговування робочих місць засновано на поділі праці між основними й допоміжними працівниками й охоплює ряд важливих функцій, що стосуються видів, термінів і методів виконання допоміжних робіт [26].

Важко уявити собі сучасну організацію, у якій були б відсутні найважливіші функції обслуговування. Тому виділення допоміжних робіт з обслуговування основного процесу в самостійні функції не тільки теоретично виправдано, але і життєво необхідно.

В сучасній організації нараховується кілька функцій обслуговування.

Функція обслуговування - це конкретний вид трудової діяльності по обслуговуванню основного процесу, що виконується відповідними робітниками-фахівцями допоміжних підрозділів і служб організації.
Основні функції обслуговування і їхній зміст наступні.

Підготовча — комплектування матеріалів і розподіл робіт із забезпеченням документацією.

Технічного забезпечення — забезпечення робочих місць устаткуванням і підтримка його у справному стані.

Контрольна — контроль якості та термінів виконання робіт, аналіз результатів діяльності.

Складська — приймання, облік, збереження й видача усіх видів матеріальних цінностей.

Господарсько-побутова — підтримка чистоти й порядку у приміщеннях організації та ін.

Та чи інша функція обслуговування здійснюється по визначеній системі.

Система обслуговування робочих місць і працівників це науково обґрунтований комплекс заходів щодо регламентації термінів, обсягів і методів виконання тих чи інших функцій обслуговування.

Для кожної функції обслуговування може бути розроблена й встановлена своя система обслуговування.

– розмежування функцій обслуговування й функцій основного процесу з метою переходу від самообслуговування і децентралізованого обслуговування до спеціалізованого централізованого чи хоча б до змішаного обслуговування, коли централізовано виконуються тільки найбільш складні і важливі функції обслуговування;

– забезпечення плановості усіх чи більшості систем обслуговування;

– розробка графіків планово-попереджувального, профілактичного обслуговування;

– організація комплексного обслуговування із виконанням робіт із усіх найважливіших функцій відповідно до технологічної послідовності;

– забезпечення високої якості обслуговування й своєчасності виконання всіх робіт з обслуговування;

– регулярний зв'язок робочих місць і робітників основного виробництва з обслуговуючим персоналом.

Система обслуговування не зводиться тільки до форми обслуговування. Вона містить у собі ряд інших елементів — від планування роботи й підбору кадрів для неї, до оснащення робочих місць обслуговуючого персоналу й оцінки якості обслуговування.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 1131. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Законы Генри, Дальтона, Сеченова. Применение этих законов при лечении кессонной болезни, лечении в барокамере и исследовании электролитного состава крови Закон Генри: Количество газа, растворенного при данной температуре в определенном объеме жидкости, при равновесии прямо пропорциональны давлению газа...

Ганглиоблокаторы. Классификация. Механизм действия. Фармакодинамика. Применение.Побочные эфффекты Никотинчувствительные холинорецепторы (н-холинорецепторы) в основном локализованы на постсинаптических мембранах в синапсах скелетной мускулатуры...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия