Студопедия — Семинар №2. Напряженность электрического поля.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Семинар №2. Напряженность электрического поля.

1. Президентські вибори 2004 р. і “помаранчева” революція в Україні

2. Україна після “помаранчевої” революції: здобутки та невдачі в
соціально-економічному q політичному розвитку

3. Дострокові парламентські вибори (2007 р.), президентські вибори (2010
р.) і основні напрями зовнішньої та внутрішньої політики Української
держави

Список літератури

Багацький В.В. Історія України / В.Багацький, Л. Кормич – К., 2010.

Бойко О.Д. Історія України / О. Бойко – К., 2007.

Історія України: навч.-метод. посіб. для семінарських занять / за ред. В.М.Литвина. – К., 2006.

Литвин В. Історія України / В. Литвин – К., 2009.

Петровський В.В. Історія України: неупереджений погляд. Факти. Міфи.

Коментарі / В.Петровський,Л.Радченко, В.Семененко – Х.,2008.

Світлична В.В. Історія України / В. Світлична – Л.,К., 2005.

Україна в 2005–2009 рр.: стратегічні оцінки суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку. – К., 2009.

Український історичний збірник 2009. – К., 2009. – Вип.12.

 

 

Методичні поради

 

1. Президентські вибори 2004 р.

іпомаранчева” революція в Україні (2 год)

Розпочати виклад питання доцільно з констатації факту, що Україна була третьою державою Європи, де перемогла ненасильницька революція. Важливо наголосити: існують різні пояснення природи подій листопада – грудня 2004 р. Майже всі дорослі жителі України були незадоволені (хоча й з різних причин) кланово–корпоративною й олігархо-бюрократичною системами з домінуванням неформальних стосунків, які характеризували політику в Україні. У відповіді варто зазначити,що новітня українська революція, отримавши назву “помаранчевої”, починалася з “революції на граніті” восени 1990 р, акцій “Україна без Кучми”, “Повстань, Україно!” Вперше за роки незалежності на Майдан, де побувало впродовж місяців до 2 млн осіб, панував дух справжньої громадянської солідарності.

За формою й змістом це була українська “оксамитова” революція.

Відтак потрібно детальніше зупинитись на причинах цієї революції, акцентувавши на: кризі режиму та його прагненні зберегти владу; масовій фальсифікації владою результатів виборів; боротьбі фінансово-промислових груп; втручанні Росії у внутрішні справи України.

Студенту має осмислити той факт, що в Україні назріли об’єктивні історичні передумови для здійснення національно-демократичної революції, назвати ці передумови.

Бажано розповісти про передвиборчий напружений період, виокремити роль у перемозі демократичних, прозорих виборів молодіжних організації, студентства.

Навівши факт надання західними фондами українським неурядовим організаціям коштів на розвиток демократичних процесів, студент повинен проаналізувати роль цієї допомоги: чи вона була вирішальною в розгортанні чи відіграли основна роль належала внутрішнім чинникам? Відповідь аргументуйте.

Необхідно уяснити той факт, що обидві сторони виборчого процесу застосовували недостовірну “соціологію” та “міфологізацію”, зокрема, друкувались “закриті” рейтинги, за якими той чи інший кандидат нібито мав набрати не менше 60% голосів у першому турі, бо мовляв, це буде “фальшування”; команди кандидатів змальовували ідеалістичну картину майбутнього життя у випадку свого виграшу і пророкували невідворотну катастрофу для держави після програшу.

Треба розповісти про найгостріші події в Києві, котрі тривали 17 діб (від 22 листопада до 8 грудня 2004 р.), які вважають, власне “помаранчевою” революцією.

Варто зауважити: гасла федералізму, виголошені окремими представниками східних областей України, практично були лише засобом мобілізації виборців, Реальна зміна на їх основі територіального устрою республіки виглядала ілюзорною. Спроби утворити Південно-Східну Українську автономну республіку зі столицею в Харкові, не підтримані масами, швидко згасли.

Оцінюючи перспективи розвитку подій листопада – грудня 2004 р. бажано наголосити, що для опозиції й персонально для В.Ющенка основною складовою перемоги була легітимізація влади, тому вони обрали стратегію – “судова війна”.

Події пізньої осені – зими 2004 р. продемонстрували переваги політичного ідеалізму над політичним цинізмом, ілюзій – над суворою реальністю, люди бажали жити вільно, без постійного примусу, приниження й плазування перед владою. Це була революція постіндустріального суспільства, де влада змінюється безкровно і протест не супроводжується насильством. Однак результат завжди є компромісним. Що, на Вашу думку, стало компромісом у результатах ”помаранчевої” революції?

Відтак потрібно показати результати та наслідки революції.

Студент має розповісти про переголосуваня другого туру виборів 26 грудня, де за В.Ющенка подано 15 115 712 голосів, за В.Януковича – 12 878 528 голосів виборців. У приміщенні Верховної Ради 23 січня 2005 р. відбулась інавгурація В.Ющенка.

 

2. Україна після “помаранчевої” революції: здобутки та невдачі в соціально-економічному й політичному розвитку

Висвітлення питання потрібно з розповіді про затвердження 4 лютого Прем’єр-міністром України Ю.Тимошенко і формування нового складу Кабінету Міністрів. Варто мати на увазі, що новий Кабiнет Мiнiстрiв

В. Ющенко формував особисто шляхом консультацій із найближчим оточенням, за “квотним” принципом. Тому Кабiнет став неоднорiдним, серед його амбiтних членiв одразу почали спалахувати конфлiкти, створюючи “острiвцi напруження”.

Варто коротко проаналізувати програму діяльності уряду, в основу якої покладено виконання обіцянок, даних на майдані наприкінці 2004 р.

Аналізуючи діяльність нової команди, потрібно зауважити, що до середини червня 2005 р. було вiдкрито понад 700 кримiнальних справ за фактами злочинiв у перiод виборчої кампанii 2004 р. Однак покарали лише рядових виконавців- органiзаторів фальсифiкацiй майже не виявлено. Повільне розслідування резонансних кримiнальних справ не дало результатів.

За рiшенням Президента в Києвi повинен діяти Український iнститут нацiональної пам’ятi. Перед його спiвпрацiвниками постає почесне завдання - долати масовi явища нацiональної амнезiї.

Вiдсутнiсть у сучаснiй Українi легiтимної державної iдеологiї, панiвної цiннiсно-нормативної моралi, поширення бездуховних iцдивiдуалiстичних пiнностей негативно вплинуло й на ефективнiсть державного управлiння. Вкорiнена в суспiльствi звичка iгнорувати чи абияк виконувати закони стримувала розвиток середнього й малого бiзнесу. Серйозний опiр зустрiчали iспроби лiквiдувати тiньову економiку. Високий рiвень iнфляцiї спричинив масове незадоволення населення.

Розповідаючи про діяльність Верховної Ради України 3-го й 4-го скликання необхідно звернути увагу на такому важливому факті, що на її розгляд було подано 14 754 проекти законiв, але фактично не iснувало контролю за виконанням уже прийнятих.

Незаперечний факт - соціальне пожвавлення в республiцi: якщо 1991 р. в Українi дiяло приблизно 300 громадських органiзацiй, то в серединi 2005 р. налiчувалося до 50 тис. недержавних неприбуткових структур. Розкриваючи діяльність уряду, попри всi його зусилля, за рiвнем iнвестицiйного ризику Україна наприкiнці липня 2005 р. перебувала поряд iз такими державами, як Iндонезiя, Колумбiя й Ірак.

Розглядаючи причини погiршення економiчної ситуації, бажано назвати такі чинники: лiквiдацiя навеснi 2005 р. вiльних економiчних зон; тривала дискусiя стосовно проблеми реприватизацiї; ручне управлiння економiкою; невдалi маневри Нацiоналъного банку з валютним курсом.

Доцільно прокоментувати успіхи та прорахунки уряду і Президента України в міжнародній діяльності.

Підсумовуючи, студент має визначити iстотнi недолiки в діях уряду та Президента:
– механiзм кадрової полiтики не став прозорим, а повальні звільнення управлiнцiв не додали управлiнню професiйностi;
– порушувалися принципи, проголошенi на Майданi, зокрема щодо розмежування влади й бiзнесу, де справа обмежилася декларацiями;
– непростежувалося навiть натяку на створення системи попередження корупцій;
– урядовi рiшення глибоко не пророблялися, їхнi наслiдки не прогнозувалися, звiдси - низька ефективнiсть дiй урядових команд;
– не було чiткого визначення внутрiшнiх стратегiчних орiентирiв i плану дiяльностi, спостерiгалося сповзання влади вiд представницької демократії до популiзму;
– вiдсутнє чiтке ставлення до спiвпрацi на основі геостратегiчних парадигм - євразійської, євроатлантичної, балто-чорноморсько-каспiйської; переважало протиставлення цих парадигм;

– модель української модернізації лишалася технократичною, однолінійною; вкрай недостатньо враховувалися iнтереси регiонiв, не існувало полiтико-культурного забезпечення проекту модернiзації.

Логічним подовженням відповіді буде розповідь про вибори до Верховної Ради України 26 березня 2006 р. Аналізуючи їх результати, варто показати, що переможцями були: Партiя регіонiв –32,14%, Блок Юлii Тимошенко – 22,29 %, Народний союз “Наша Україна” – 13,95 %, Соцiалiстична партія України – 5,69 %, Комунiстична партiя України – 3,66 %. Безперечний факт, що виборцi голосували переважно не за програмнi документи, а за конкретнi iмена. Коментуючи наведені результати, необхідно розкрити власне бачення їх причини, зокрема третє мiсце для НСНУ.

Якщо на президентських виборах 2004 р. Україна умовно, за полiтичними уподобаннями, подiлилася на двi частини, то в березнi 2006р. – уже на три. Адже за НСНУ масово голосувала лише Західна Україна; Правобережжя й Центр – за БЮТ, а Схiд, Пiвдень, Крим – за Партiю регiонiв.

Відтак доцільно розповісти про тривалий період формування коаліції, який завершився 11 липня виникненням “антикризової коалiцiї” у складi Партії регiонiв, СПУ та КПУ – всього 238 депугатiв. Як можна прокоментувати об’єднання в межах однієї коаліції Партії регiонiв, СПУ та КПУ?

Розкриваючи наслідки утворення “антикризової коаліції” зауважте обрання Верховною Радою 4 серпня В. Януковича Прем’єр-мiнiстром України. Коротко прокоментуйте позицію різних політичних сил стосовно коаліції.

 

 

3. Дострокові парламентські вибори (2007 р.), президентські вибори
(2010 р.) і основні напрями зовнішньої та внутрішньої політики Української держави

Розкриваючи питання важливо наголосити на тому, що впродовж осенi 2006 – весни 2007 рр. спостерiгалося загострення відносин мiж Верховною Радою, Президентом i Кабiнетом Мiнiстрiв України за владні повноваження.

Відтак необхідно розповісти, про висунення 31 березня Президентом сiм вимог до Верховної Ради й Кабмiну, невиконання котрих привело б до прийняття указу про розпуск парламенту. Це такi вимоги: припинити антиконституцiйну практику формування парламентської бiльшостi; ухвалити закон про iмперативний мандат для народних депутатів; забезпечити роботу Конституцiйного Суду без полiтичного тиску на нього; припинити процес політизації МВС; до травня 2007 р. завершити конституцiйний процес, закрiпити на законоданчому рiвнi положення ”Унiверсалу нацiональної єдності”, внести змiни до Закону про Кабiнет Мiнiстрiв, запропонованi Президентом.

Варто зауважити: серед пропозицій були і такі, в яких пропонувалось ввести пряме президентське правлiння (лiдер УНА–УНСО Ю. Шухевич). Прокоментуйте власне ставлення до такої пропозиції.

Загострення політичної ситуації призвело до того, що впродовж квітня 2007 р Президент України В.Ющенко видав чотири укази про розпуск Верховної Ради України. Однак необхідно зазначити: експерти конституцiйного права дають рiзнi оцінки стосовно пiдстав для указу Президента про розпуск парламенту. Остаточно долю парламенту було вирішено поданням у відставку депутатів від БЮТ.

Студент має прокоментувати позачергові парламентські вибори у вересні 2007 р. та їх результати. Продовжуючи розповідь, необхідно розглянути склад нової коаліції й формування уряду на чолі з Ю.Тимошенко.

На результатах діяльності уряду в цей час негативно позначились обставини: протистояння між президентом В.Ющенком і прем’єр-міністром Ю.Тимошенко; світова економічна криза. Продовжуючи виклад матеріалу, потрібно розповісти про чергову політичну кризу, відставку голови Верховної Ради А.Яценюка, утворення нової парламентської коаліції й обрання нового спікера парламенту – В.Литвина в грудні 2008 р.

Важливою подією в житті країни стала президентська виборча кампанія. Студент має охарактеризувати передвиборчу боротьбу, президентські вибори та їх результати, наголосивши на тому, що реальна боротьба велась довкола двох кандидатів: Ю.Тимошенко і В.Януковича.

Логічним подовженням відповіді буде розповідь про результати першого і другого туру президентських виборів і перемогу В.Януковича. Відтак необхідно прокоментувати формування нової парламентської більшості й нового уряду, зупинитись на прийнятій урядом М.Азарова програмі діяльності уряду. Найприкметніший наслідок діяльності нової влади – поліпшення відносин з Росією. Потрібно розглянути успіхи та невдачі в діяльності Президента і Уряду в реалізації зовнішньої політики та економічного розвитку країни. Під час підготовки даної відповіді студент повинен використати матеріали періодичної преси.

 

З’ясуйте поняття: “чорний піар”; імперативний мандат; політичні опонент;, коаліція; лобіювання інтересів.

Проблемні запитання:

1.Яку аналогію історичним подіям на майдані Незалежності в 2004 р. можна знайти в історії України? Свій погляд прокоментуйте.

2. Чи погоджуєтесь з думкою, що події на майдані Незалежності

восени-взимку 2004 р. називають заколотом? Прокоментуйте свій погляд.

3. Складіть табличку, в якій визначте результати і наслідки “помаранчевої” революції (листопад–грудень 2004 р.)

Домашнє завдання до теми (семінару) 18 – п. 8,9,10,11 названої методрозробки (див. примітку).


 

 


[1] Примітка. Для всіх тем семінарських занять див. методрозробку: Історія України: проблеми державності: Завдання студентам для самостійної роботи при вивченні курсу / За редакцією В.О.Кондратюка д-ра іст. наук, проф., зав.кафедрою історії України, політології та права НЛТУ України. – Л., 2006. – 24 с.

Семинар №2. Напряженность электрического поля.

Суперпозиция электрических полей.

№1. Электрическое поле создано двумя точечными зарядами q1 = 3×10-8 Кл и q2 = -10-8 Кл. Расстояние между зарядами d = 0,2 м. Определить напряженность электрического поля в точке А, находящейся на расстоянии r1 = 0,15 м от первого заряда и на расстоянии r2 = 0,1 м от второго заряда. (1,67×104 В/м).

 

№2. Тонкое кольцо радиусом 8см несет заряд, равномерно распределенный с линейной плотностью 10нКл/м. Какова напряженность электрического поля в точке, равноудаленной от всех точек кольца на расстояние 10см. (2700В/м).

 

№3. Полусфера несет заряд, равномерно распределенный с поверхностной плотностью 1нКл/м2. Найти напряженность электрического поля в геометрическом центре полусферы. (28,3В/м).

 

№4. На отрезке тонкого прямого проводника длиной l = 10 см равномерно распределен заряд с линейной плотностью l = 3×10-6 Кл/м. Вычислить напряженность поля Е, создаваемого этим зарядом в точке, расположенной на оси проводника и удаленной от ближайшего конца отрезка на расстояние, равном длине этого отрезка. (1,35×105 В/м).

 

№5. Тонкий стержень длиной 10см заряжен с линейной плотностью 400нКл/м. Найти напряженность электрического поля в точке, расположенной на перпендикуляре к стержню, проведенном через один из его концов, на расстоянии r=8см от этого конца.(39кВ/м).

 

№6. Электрическое поле создано зарядом равномерно заряженного стержня, изогнутого по трем сторонам квадрата. Длина стороны а = 20 см. Линейная плотность заряда l = 5×10-7 Кл/м. Найти напряженность в точке А (рис.4). (70 КВ/м)

 

Задачи для самостоятельного решения

№1. Электрическое поле создано двумя точечными зарядами q1 = 10нКл и q2 = -20нКл. Расстояние между зарядами d = 0,2 м. Определить напряженность электрического поля в точке А, находящейся на расстоянии r1 = 0,3 м от первого заряда и на расстоянии r2 = 0,5 м от второго заряда.

В/м).

 

№2. Электрическое поле создано двумя точечными зарядами q1 = 8нКл и q2 = -5,3нКл. Расстояние между зарядами d = 0,4 м. Вычислите напряженность поля в очке, лежащей посередине между зарядами. Чему равна напряженность, если второй заряд будет положительным? (2,99кВ/м).

 

№3. Электрическое поле создано двумя очечными зарядами 40нКл и –19нКл, находящимися на расстоянии 10см друг от друга. Определить напряженность поля в точке, удаленной от первого заряда на 12см и от второго на 6см.(34кВ/м).

№4. Рассчитайте поле круглой равномерно заряженной (s > 0) пластинки радиуса R в точке А, находящейся на прямой, перпендикулярной к плоскости пластинки и проходящей через ее центр. Расстояние от пластинки до точки А равно h.

№5. Два прямых тонких стержня длиной 12см и 16см каждый заряжены с линейной плотностью 400нКл/м. Стержни образуют прямой угол. Найти напряженность поля в точке А.(38Кв/м).

№6. Прямой металлический стержень диаметром 5см и длиной 4м несет равномерно распределенный по его поверхности заряд 500нкл. Определите напряженность поля в точке, находящейся против середины стержня на расстоянии а=1см от его поверхности.(64,3кВ/м).

 

Теория: Свободные и связанные заряды. Электрическая индукция. Диполь. Поле диполя.




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Семинар №3. Свободные и связанные заряды.

Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 366. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия