Студопедия — Оптимальні та допустимі мікрокліматичні умови. Вологість повітря, його температура та рухливість: вплив на організм людини.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Оптимальні та допустимі мікрокліматичні умови. Вологість повітря, його температура та рухливість: вплив на організм людини.






При виконанні робіт операторського типу, пов'язаних з нервово-емоційним напруженням в кабінетах, пультах і постах керування технологічними процесами, в залах обчислювальної техніки та інших приміщеннях повинні дотримуватися оптимальні умови мікроклімату (температура повітря 22-24 град.C, відносна вологість 60-40%, швидкість руху повітря не більш 0,1 м/сек.).

 

Виробничий пил та його дія на організм людини.

Найпоширенішим забруднювачем повітря є пил, який поділяється на:

аерозолі – вивішені в повітрі пилинки;

аерогелі – скупчення пилу що осідає на будь яких предметах.

Аерозольний пил подразнює слизові оболонки людини та приводить до професійних захворювань (пневмоконіоз, силікоз, та інші). Крім того аерозольний пил деяких речовин ще й вибухонебезпечний (наприклад пил борошна, древесини, вугільний).

Аерогельний пил гігроскопічний, і має здатність проводити електричний струм. Від цього в електроустаткуванні може виникнути коротке замикань, що може привести до пожежі (наприклад телевізор).

Шкідливість дії пилу на організм людини залежить:

– від кількості її вдихання,

– від степені її дисперсності,

– від форми пилинок,

– від її хімічного складу і токсичності.

 

Захист працівників від шкідливих речовин у повітрі

Захист працівників від шкідливих речовин у повітрі повинен бути комплексним, і включати організаційні, технічні, санітарні та медико-профілактичні заходи.

До них відносяться:

– автоматизація і механізація виробничих процесів, що виділяють шкідливі речовини;

– удосконалення конструкції виробничого обладнання (герметизація та ущільнення);

– застосування вентиляції;

– використання індивідуальних засобів захисту (спецодяг, окуляри, шоломи, антитоксичні пасти, протигази та респіратори).

Але основу захисту працівників від негативної дії шкідливих речовин становить постійний контроль та оздоровлення повітря робочої зони.

Контроль запиленості повітря визначається ваговим методом з використанням приладу ВКП-1 (вимірювач кількості пилу).

Цей прилад має спеціальний фільтр, який зважується до і після пропускання через нього певного об’єму повітря. Різниця його ваги і визначає запиленість повітря в мг/м3.

Концентрація газу і пару визначається методами, основаними на хімічних, дифузійних, та електричних принципах.

Оздоровлення повітря робочої зони здійснюється вентиляцією, яка поділяються на природну; механічну; природно-механічну (змішану).

Природна вентиляція утворюється за рахунок перепаду тиску зовнішнього і внутрішнього повітря. Вона може бути: організована і неорганізована.

неорганізована природна вентиляція – це самостійне просочування повітря в приміщення через щілини у закритих вікнах, дверях і т.д.

організована природна вентиляція (аерація) – це спеціальне провітрювання приміщень через відкриті вікна, двері, кватирки.

Природна вентиляція дешева і проста в експлуатації, але вона не очищує повітря від шкідливих домішок. І це головний її недолік.

Механічна вентиляція – забезпечує постійний повітряний обмін у приміщеннях за допомогою спеціальних вентиляторів і повітропроводів. Вона не залежить від зовнішніх метеоумов і може очищувати повітря від шкідливих речовин, а також підігрівати або охолоджувати його.

Природно-механічна вентиляція– застосування спеціальних пристроїв, які використовують природну енергію взаємо обміну повітря. Такими пристроями є звичайні вентиляційні трубопроводами, які можуть обладнатися спеціальними насадками (дефлекторами).

Ці трубопроводи використовують рух теплого повітря до гори, а дефлектори додатково використовують енергію вітру.

На виробництвах де не можливо оздоровити повітря системами вентиляції, застосовуються засоби індивідуального захисту шкіри та органів дихання працівників.

Засобами захисту шкіри є:

– ізолюючі костюми;

– комбінезони;

– гумове взуття, рукавички, тощо.

Засобами захисту органів дихання є:

– ватно-марлеві пов’язки;

– респіратори (типа “Кама”, “Сніжок”, РПА та ін.);

– фільтруючі та ізолюючі протигази.

Фільтруючі протигази марок А, В, КД та інші застосовуються при наявності не менше 20% кисню в робочій зоні виробничого середовища, та при обмеженому вмісту в ньому шкідливих речовин.







Дата добавления: 2015-08-30; просмотров: 432. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Седалищно-прямокишечная ямка Седалищно-прямокишечная (анальная) ямка, fossa ischiorectalis (ischioanalis) – это парное углубление в области промежности, находящееся по бокам от конечного отдела прямой кишки и седалищных бугров, заполненное жировой клетчаткой, сосудами, нервами и...

Основные структурные физиотерапевтические подразделения Физиотерапевтическое подразделение является одним из структурных подразделений лечебно-профилактического учреждения, которое предназначено для оказания физиотерапевтической помощи...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия