Студопедия — Стислі теоретичні відомості. Властивості інтегральних логічних елементів (ІЛЕ) в режимі перемикання оцінюють за допомогою динамічних параметрів
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Стислі теоретичні відомості. Властивості інтегральних логічних елементів (ІЛЕ) в режимі перемикання оцінюють за допомогою динамічних параметрів






Властивості інтегральних логічних елементів (ІЛЕ) в режимі перемикання оцінюють за допомогою динамічних параметрів, які визначають за реакцією схеми в часі на дію вхідних сигналів. Це часові співвідношення між вхідними та вихідними сигналами, а також часові діаграми різних режимів роботи ІМС.

До динамічних відносяться наступні параметри (рис. 8.1):

t 1,0 (tTLH) – тривалість переходу ІМС зі стану логічної одиниці в стан логічного нуля. Цей інтервал часу, за який напруга на виході ІМС змінюється від рівня лог. 1 до рівня лог. 0, виміряний на рівнях 0,9 та 0,1 або на заданих значеннях напруги;

t 0,1 (tTLH) – тривалість переходу ІМС зі стану лог. 0 в стан лог. 1. Це інтервал часу, за який напруга на виході ІМС змінюється від рівня лог. 0 до рівня лог. 1, виміряний на рівнях 0,1 та 0,9 або на заданих значеннях напруги;

t 0,1затр.(tDHL) – тривалість затримки увімикнення ІМС. Це інтервал часу між вхідним та вихідним імпульсами при зміні напруги на виході ІМС від напруги лог. 1 до напруги лог. 0, виміряний на рівні 0,1 або на заданих рівнях напруги;

t 0,1затр.(tDHL) – тривалість затримки вимикання ІМС. Це інтервал часу між вхідним та вихідним імпульсами при зміні напруги на виході ІМС від рівня лог. 0 до рівня лог. 1;

Рис. 8.1. Динамічні параметри ЦІС

 

t 1,0 затр.пош.(tPHL)– тривалість затримки поширення сигналу при увімкненні ІМС. Це інтервал часу між вхідним та вихідним імпульсами при зміні напруги на виході ІМС від рівня лог. 1 до рівня лог. 0, виміряний на рівні 0,5 або на заданих значеннях напруги;

t 0,1затр.пош.(tPLH) – тривалість затримки поширення сигналу при вимиканні ІМС. Це інтервал часу між вхідним та вихідним імпульсами при зміні напруги на виході ІМС від рівня лог. 0 до рівня лог. 1, виміряний на рівні 0,5 або на заданих значеннях напруги;

t 0,1затр.пош.с.(tPAV) – середній час затримки поширення сигналу логічної ІМС. Це інтервал часу, який дорівнює напівсумі часу затримки поширення сигналу при вмиканні та часу затримки поширення сигналу при вимкненні логічної ІМС:

.

Середній час затримки поширення визначає швидкодію ЦІС. Його значення в наносекундах для різних серій ІМС подано в таблиці 1.

 

Таблиця 1

Тип логіки р -МОН КМОН ТТЛ ЕСТЛ n -МОН
tPAV   15 – 50 1 3 0,5 – 2 40 – 100  

 

Обмеження за швидкодією, які характерні для р -канальних МОН-схем, ліквідовані за допомогою n -канальних МОН-структур. Рухливість електронів в кремнії більша, ніж рухливість дірок, що забезпечує швидкість перемикання МОН-схем з n -канальним в 2-3 рази більшу, ніж схем з р -каналом. Використання методу іонної імплантації та структур зі збідненими, а не зі збагаченими каналами дозволило знизити напругу живлення до 5 В, що робить ці схеми сумісними за електричними рівнями з ТТЛ.

Ряд важливих позитивних якостей мають елементи інжекційної логіки ІЛ2, які з'явились внаслідок удосконалення технології та схемотехніки ІМС.

Методи вимірювання динамічних параметрів ЦІС основані на визначенні часового інтервалу між двома різними (або однаковими) рівнями напруги вхідних та вихідних сигналів. З цією метою використовують генератор імпульсних сигналів та вимірювач часових інтервалів. В лабораторній роботі для вимірювання інтервалів часу використовують осцилограф.

При вимірюванні динамічних параметрів як навантаження використовують мікросхему та її еквівалент.

В логічних схемах використовують МДН-транзистори з окисним діелектриком – МОН-транзистори. В основі МОН-транзисторної логіки (МОП ТЛ) лежать МОП-транзисторні ключі-інвертори. В ключах з динамічним навантаженням використовують транзистори з каналом того ж типу, як і в активних транзисторах. Це ДМОН-транзисторна логіка на ключах одного типу провідності.

На транзисторах з каналами протилежного типу провідності виконуються комплементарні ключі, які складають основу КМОН логіки або КМОН ТЛ.

Особливістю інтегральних логічних елементів на МОН-транзисторах є відсутність струму у вхідному колі. В результаті логічні рівні U O та U 1 не залежать від навантаження та залишаються такими ж, як і при холостому ході. Вплив наступного ключа призводить лише до збільшення вихідної ємності даного логічного елементу.

На рис. 8.2 зображено два типових варіанти ІЛЕ МОН-логіки, виконаних на МОН-транзисторах з n -каналами. Використання динамічного навантаження зменшує площу ІЛЕ та розширює одну з основних переваг МОН ТЛ – високий ступінь інтеграції. Ця перевага зумовлена тим, що МОН-структури не потребують спеціальної ізоляції між ІЛЕ, на відміну від структури на основі біполярних транзисторів.

Транзистори V Т 1 та V Т 2 є активними, а транзистори Т 3 – динамічним навантаженням. Затвор V Т З з'єднаний зі стоком, тому , тобто – порогова напруга). Це означає, що З працює на пологій ділянці. Якщо на затвори V Т 1 та V Т 2 (рис. 8.2, а) подати напругу U 0вх<U0 транзистор V Т 3 переходить у відкритий стан, його залишкова напруга мала і U 1вих= E C. Якщо на затвор V Т 1 або V Т 2 подати напругу U 1вх <U0 (або на обидва затвори), транзистор (чи обидва) переходить у відкритий стан, залишкова напруга мала і U 0вих→0. Напруга живлення повністю прикладена до вимкнутого навантажуючого транзистора V Т 3. Для зменшення залишкової напруги в ключі з динамічним навантаженням транзистори V Т 1 (V Т 2) та V Т 3 повинні суттєво відрізнятися. В активного транзистора відношення ширини до довжини каналу повинно бути якомога більшим, а у навантажуючого – якомога меншим.

 

Рис. 8.2. Логічні елементи МОН ТЛ з динамічним навантаженням:

а - виконують логічну функцію АБО – НІ;

б - виконують логічну функцію І – НІ

 

Транзистори V Т 1 та V Т 2 (рис. 8.2, а) ввімкнені паралельно, відпирання кожного з них призводить до зменшення вихідного рівня, тобто схема виконує логічну функцію 2 АБО – НІ. При відміченій вище геометрії транзисторів залишкова напруга має таке ж мале значення (0,05...0,15 В), як і в біполярних ключах. Тому можна вважати U 0вих = U зал = 0,1B.

В схемі МОН ТЛ залишкова напруга зменшується пропорційно кількостей відкритих логічних транзисторів, так як паралельне з'єднання транзисторів рівноважне збільшенню відношення ширини до довжини каналу.

Звичайно напруга живлення в МОН ТЛ обирається в 3-4 рази більшою ніж порогова напруга. Тому, якщо = 1,5...3 В, то логічний перепад (5...10 В) набагато перевищує значення, властиве схемам ДТЛ, ТТЛ та ІЛ2.

Ще однією перевагою МОН ТЛ є підвищена завадостійкість. Для відкривання транзистора необхідна напруга близька до порогової, тобто 1,5...3 В, в той час як у біполярних ІЛЕ вона складає 0,7...1,4 В.

Зображений на рис 8.2, б ІЛЕ відрізняється послідовним вмиканням логічних транзисторів. Тому струм в колі й низький рівень вихідної напруги можливі лише при відкриванні всіх (в даному випадку обох) логічних транзисторів. Це має місце при подачі рівня U 1вх на всі логічні входи. Наведена ІЛЕ виконує функцію 2 І – НІ. Рівень в даній схемі такий самий, як і в попередній, але рівень більший – він пропорційний кількості послідовно ввімкнених логічних транзисторів і може складати 0,2...0,5 В та більше. Відповідно меншим буде логічний перепад.

Швидкодія МОН ТЛ обмежується швидкістю перезарядки ємності СО = ССВ + СЗВ + СМ (паразитна ємність мантажа).Такі ІЛЕ менш швидкодіючі, ніж біполярні.

Логічні елементи на комплементарних ключах показані на рис. 8.3, а і б. Основна перевага КМОН логіки є в тому, що зміна вихідної напруги не пов'язана зі зміною струму стоку: він залишається близьким до нуля. В результаті КМОН логічні елементи споживають дуже малу потужність. В структурах КМОН ТЛ паралельне з'єднання одного типу транзисторів супроводжується послідовним з'єднанням іншого типу. Логічна функція, що виконується, визначається вмиканням транзисторів “нижнього” поверху. Транзистори V Т 1 та V Т 2 – транзистори з індукованим n -канналом (збагаченого типу), а V Т 3 та V Т 4– з індукованим р -каналом.

Якщо в схемі (рис. 8.3, а) на обидва логічних входи подані низькі рівні U 0вх < , то V Т 1 та V Т 2 закриті (канали відсутні). В транзисторах V Т 3 та V Т 4 утворюються канали так як напруга і перевищує (за модулем) порогову напругу. Однак, оскільки через канали течуть незначні струми закритих транзисторів V Т 1 та V Т 2, падіння напруги на каналах транзисторів V Т 3 та V Т 4 виходить малим. Тому можна вважати, що вхідна напруга дорівнює напрузі живлення U 1вих = E C. Відповідно логічний перепад складає .

 

Рис. 8.3. Логічні елементи КМОН ТЛ:

а - виконують логічну функцію АБО – НІ;

б - виконують логічну функцію І - НІ

 

Розглянемо випадок, коли вхідний інформаційний сигнал U 1вх> U 0 подається тільки на один вхід А. Це забезпечить перемикання транзистора V Т 1 у відкритий стан. Слід звернути увагу на те, що для нормального функціонування ІЛЕ на основі КМОН-структур, рівень вхідного сигналу повинен бути таким, щоб виконувалась умова .

Тоді забезпечується перемикання транзистора VT 4в закритий стан і на виході сформується рівень логічного нуля. Такі ж процеси відбуваються, якщо U 1вх подавати тільки на вхід В чи на обидва входи одночасно.

Вихідна напруга ІЛЕ змінюється при подачі рівня U 1вх на будь-який із входів (А чи В) або на обидва входи. Такий елемент виконує логічну функцію АБО – НІ.

Стан схеми (рис. 8.3, б) змінюється тільки при подачі рівня U 1вх > U 0 одночасно на обидва входи. При цьому реалізується логічна функція І - НІ.

Крім високої економічності, додатковими перевагами КМОН ТЛ в порівнянні з МОН ТЛ є малі робочі напруги (до 2 та менше) та більш висока швидкодія. Останнє зумовлено тим, що в таких ІЛЕ вихідна ємність заряджається та розряджається струмами відкритих транзисторів.

Література: [1, c. 117–119]; [4, c. 223–230]; [6]; [11]; [12]; [13]; [14].

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 892. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Стресс-лимитирующие факторы Поскольку в каждом реализующем факторе общего адаптацион­ного синдрома при бесконтрольном его развитии заложена потенци­альная опасность появления патогенных преобразований...

ТЕОРИЯ ЗАЩИТНЫХ МЕХАНИЗМОВ ЛИЧНОСТИ В современной психологической литературе встречаются различные термины, касающиеся феноменов защиты...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия