Студопедия — МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ. до самостійної роботи з дисципліни
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ. до самостійної роботи з дисципліни






ДОНБАСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

КАФЕДРА «АВТОМОБІЛІ ТА АВТОМОБІЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО»

 

 

 

 

МТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до самостійної роботи з дисципліни

«Електричне та електронне обладнання автомобілів»

(для студентів напряму підготовки 6.070106 Автомобільний транспорт

денної і заочної форм навчання)

 

 

Затверджено на засіданні Ради механічного факультету Протокол № 3 від 22.11.2010 р. Затверджено на засіданні кафедри “Автомобілі та автомобільне господарство” Протокол № 5 від 30.10.2010 р.

 

 

Макіївка ДонНАБА 2010

УДК 629.13

 

 

Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни «Електричне та електронне обладнання автомобілів» (для студентів – денної і заочної форм навчання напряму підготовки 6.070106 Автомобільний транспорт)/ Укл.: Д.В. Попов В.В.Криволап.- Макіївка ДонНАБА, 2010. – 40 с.

 

 

У методичних вказівках розглянуті питання, що стосуються тематичних планів і методики самостійного вивчення за курсом дисципліни «Електричне та електронне обладнання автомобілів». Представлено питання індивідуальних контрольних робіт і вказівки до їхнього виконання.

 

 

Укладачі: Д.В. Попов, к.т.н., доцент кафедри «Автомобілі та автомобільне господарство»

В.В. Криволап, ст. викладач кафедри «Автомобілі та автомобільне господарство»

 

Рецензенти: О.Б. Комов, к.т.н., доцент

 

І.І. Линнік, к.т.н., доцент

 

 

Відповідальний за випуск С.А. Горожанкін, зав. Кафедри «Автомобілі та автомобільне господарство»


 

Вступ

 

Дійсні методичні вказівки складені відповідно до програми предмета «Електричне та електронне обладнання автомобілів».

Програма дисципліни передбачає поглиблене вивчення студентами призначення, пристрою, принципів дії, основних технічних характеристик і роботи систем і приладів електроустаткування масових моделей вітчизняних і закордонних автомобілів.

Основою вивчення предмета є знання, придбані учнями в процесі вивчення дисциплін «Автомобілі», «Загальна електротехніка з основами електроніки», «Експлуатаційні матеріали», «Фізика» і інших.

У процесі вивчення студенти зобов'язані:

- засвоїти призначення приладів електрообладнання й місце їхньої установки на автомобілі;

- вивчити будову, принципи дії й роботу приладів електрообладнання, а також сутність процесів що проходять в них;

- навчитися давати розгорнуту характеристику приладів електроустаткування й визначати їхню взаємозамінність;

- вивчити способи й методи виявлення й усунення несправностей електроустаткування за допомогою найпростіших засобів перевірки, діагностики й сучасної контрольно- діагностичної апаратури;

- навчиться вільно розбиратися в схемах електроустаткування вітчизняних і закордонних автомобілів.

Основними формами вивчення предмета є осмислювання, запам'ятовування й коротке конспектування навчального матеріалу, що викладає викладач, і наявними в підручнику, а також самостійна робота зі спеціальною літературою.

Програмою передбачено вивчення електрообладнання сучасних вітчизняних автомобілів і оригінальних приладів електроустаткування імпортних розповсюджених моделей автомобілів.

Дисципліну варто вивчати по темах у послідовності, передбаченою програмою, у наступному порядку:

1) прочитати зміст програми;

2) ознайомиться з методичними вказівками до теми;

3) вивчити програмний матеріал і законспектувати основні й найбільш складні питання;

4) вивчити будову апаратур для випробування й регулювання досліджуваних приладів, ознайомиться з технологією перевірки, ТО й ремонту приладів електроустаткування в умовах АТП за місцем роботи або проживання студента;

5) відповісти на всі питання контрольного завдання по вивченій темі.

У конспекті рекомендується відбивати наступні питання:

1. Призначення приладу, системи.

2. Електрична схема приладу, системи.

3. Напрями струму через прилад.

4. Принцип роботи приладу, схеми.

5. Порівняння різних конструкцій (недоліки й переваги).

6. Типові несправності і їх вплив на роботу приладу.

7. Формули і їх розшифровка.

8. Графіки і їхнє пояснення.

Якщо при вивченні якого-небудь питання зустрічаються ускладнення, звертайтеся за консультацією до викладачів кафедри.

Пристрій кожного приладу, рекомендується вивчати в такій послідовності:

1) призначення приладу й місце його установки на автомобілі;

2) будова приладу;

3) електрична схема приладу і його робота;

4) графік, що характеризує роботу й властивості приладу;

5) оцінка приладу, його взаємозамінність із аналогічними приладами електроустаткування;

6) способи й методи виявлення й усунення несправностей;

7) вплив несправностей на роботу приладу й всієї системи електроустаткування в цілому;

8) випробування й регулювання приладу;

Навчальним планом передбачене виконання студентами заочної форми навчання однієї домашньої контрольної роботи.

Варіант контрольного завдання визначається в такий спосіб: останню цифру шифру студент знаходить у верхній частині горизонтального рядка таблиці, а передостанню в лівому вертикальному стовпці. Якщо шифр складається з однієї цифри, то останню цифру варто прийняти за «0». Клітка з варіантом перебувають на перетинанні рядка й стовпця.

Якщо учень виконає не свій варіант, контрольне завдання йому не зараховується й вертається без перевірки.

Багато питань вимагають опис будови (генератора, стартера, котушки запалювання й т.д.). Відповідаючи на таке питання, учні часто припускаються помилки, обмежуючись тільки переліком деталей приладу. Під будовою варто розуміти також призначення деталей, способи їхнього з'єднання й взаємозв'язок. В окремих випадках слід зазначити характерну форму деталі. Указати матеріал. З якого вона виготовлена й т.д.

Студент повинен уміти розбиратися в будь-якому електричному ланцюзі автомобіля за загальною схемою електрообладнання автомобіля. Вивчення ланцюгів струму значно полегшується, якщо враховувати наступні положення.

1. починати шлях струму треба від клеми «+» джерела струму й через споживач вертатися на клему «-» джерела струму.

2. Струм рухається тільки по замкнутому ланцюзі.

3. Всі ланцюги струму від акумуляторної батареї до споживачів (при не працюючому генераторі) проходять через амперметр, ланцюг звукового сигналу не завжди проходить через амперметр.

4. Ланцюги струму від генератора (випрямляча) до споживачів через амперметр не проходять (крім зарядного струму батареї).

При викладі роботи електричного приладу необхідно докладно вказати шлях струму через цей прилад. Наприклад, описуючи роботу звукового сигналу, недостатньо вказати, що при натисканні на кнопку звукового сигналу, струм надходить у його обмотку, намагнічує сердечник, сердечник притягає якірець і т.д. відповідь варто будувати так: "«При натисканні на кнопку звукового сигналу струм надходить у його обмотку. Шлях струму: «+»батареї - сполучні дроти – кнопка – корпус - клема «-» батареї й т.д.».

Не слід захаращувати роботу відомостями, що не мають прямого відношення до поставленого питання. Наприклад, якщо потрібно дати порівняльну характеристику різних приладів, не слід описувати їхній пристрій і роботу, якщо запитується схема вібраційного регулятора напруги, не потрібно проводити схему всього реле-регулятора й т.д.

Відповідь варто широко ілюструвати схемами, ескізами, простими малюнками. У багатьох випадках виконання схеми обумовлене самим питанням. Однак навіть якщо такої прямої вказівки в питанні немає, опис пристрою будь-якого приладу ілюструється обов'язково.

Складні аксонометричні малюнки виконувати, не треба. На схемах дотримуйте прийнятих умовних позначень.

Схеми, ескізи й малюнки повинні бути логічно пов'язані з текстом. Забороняється копіювати креслення, малюнки й схеми із книги або заміняти їхніми фотографіями.

На останній сторінці варто розписатися, указати використовувану літературу (автор, найменування, видавництво, рік видання) і дату виконання роботи.

Роботу потрібно виконувати акуратно. У зошиті в клітку текст пишеться через рядок, або на листах формату А4. Необхідно також звернути увагу на правильність побудови пропозицій і грамотність викладу. Роботу необхідно виконувати в єдиному стилі (рукописом або з використанням комп’ютера. при цьому в останньому випадку складні схеми та рисунки допускається вставляти сканованими, але якість такого матеріалу повинна відповідати вимогам до відповідних схем). Не допускається вклеєння малюнку, якщо робота виконується рукописом, але припустимо виконання схеми олівцем, якщо робота виконана машинописним способом.

Корисно використати заводські інструкції з догляду й експлуатації автомобілів різних марок.

Необхідно читати журнали «Автомобільний транспорт» і «За кермом» і інші, у яких публікується інформація про нові марки автомобілів і зміни, внесених в існуючі моделі. Корисно використати ці відомості при виконанні контрольного завдання.








Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 553. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия