Студопедия — Методичні вказівки до виконання роботи
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методичні вказівки до виконання роботи






 

6.4.1. Для вивчення режимів роботи, принципових схем, характеристик і пристрою керування тиристорним випрямлячем слід використовувати рекомендовану літературу і ці методичні вказівки.

6.4.2. Перед початком складання схеми рис. 6.7 необхідно: установити в положення "Вимкнено" автомат QF, вимикачі Q, Q2, Q3, Q4, установити максимальний опір резистора R8 за допомогою перемикача П (положення 1). В ЗП резистори R1 і R5 установити в положення, які відповідають мінімальній напрузі; перемикач SA1 установити в нульове положення, а SA2 в положення "Вимкнено". Включити осцилограф і підготувати його до роботи. Скласти схему. Підключити пульт до джерела живлення; при цьому на пульті загорається червона лампочка. Включити автомат QF, при цьому загорається зелена лампочка. Перевірити за допомогою вольтметра PV1 симетрію трифазної напруги. Після цього перевірити роботу тиристорного випрямляча на холостому ходу. Включити перемикач SA1 в положення "В" і за допомогою резистора R5 установити 220 В (PV2), а потім зменшити напругу до нуля; перемикач SA1 перевести в положення "H" і також змінити напругу протилежної полярності від 0 до 220 В. Потім зменшити напругу до нуля. Вимкнути автомат QF.

6.4.3.Для зняття осцилограми вихідної напруги ГПН необхідно включити автомат QF і підключити вхід осцилографа до контрольних точок 3ФИ-34.

6.4.4.Для зняття осцилограми імпульсів керування на виході НО при різних струмах керування (РАЗ) включити вимикач SA1 положення "В" або "Н" і підключити осцилограф до контрольних точок 3ФИ-34. Струм регулювати резистором R5 в межах 0...0,5 мА.

6.4.5.Для зняття осцилограми імпульсів керування на виході підсилювачів після СІФК, підключити осцилограф по черзі до відповідних контрольних точок 53-34, 54-34, 55-34, 56-34,57-34, 58-34 та прослідкувати зміну фази імпульсів в залежності від величини струму керування (РАЗ), який регулюється резистором R5 у межах 0...0,5 мА.

6.4.6. Для дослідження форми випрямленої напруги включити автомат QF, перемикач SA1 установити в положення "В" або "H", підключити затискачі 8-13 ПК через виносний дільник напруги до входу осцилографа і, регулюючи резистором R5 струм керування , установити задану (див. табл. 6.1) напругу і зафіксувати форму кривої в режимі холостого ходу. Потім включити вимикачем Q активне навантаження і зафіксувати форму . Величина активного навантаження регулюється перемикачем П (резистор R8). Після цього вимикачами Q2, Q3, Q4 підключити послідовно з активним навантаженням необхідне індуктивне навантаження (див. табл. 6.7) і зафіксувати форму . Для визначення форми випрямленого струму , підключити осцилограф до амперметра РА2 і, регулюючи резистором R5 струм керування (0...0,5 мА), а вимикачами П (R8), Q2, Q3, Q4 величину активно-індуктивного навантаження, зняти осцилограми роботи тиристорного випрямляча в режимах безперервного і переривистого струмів. Після проведення експериментів вимикачі Q, Q2, Q3, Q4, SA1, автомат QF, регулятор R5, перемикач П необхідно установити у вихідне положення.

6.4.7. Зовнішні характеристики тиристорного випрямляча знімаються для двох кутів керування при активному та активно-індуктивному навантаженні. Для цього необхідно включити автомат QF, перемикач SA1 поставити у одне з положень "В" або "Н" і, регулюючи струм керування резистором R5, установити потрібне значен­ня напруги холостого ходу (див. табл. 6.1). Включити вимикач Q і, змінюючи перемикачем П (R8) величину активного навантаження, зняти ряд показань. Аналогічно зняти характеристику при активно-ін­дуктивному навантаженні, для чого послідовно з активним навантажен­ням підключити індуктивне навантаження (див. табл. 6.1). Повторити досліди для іншого значення кута регулювання . Результати досліджень занести до табл. 6.2. Після проведення досліджень вимикачі Q, Q2, Q3, Q4, SA1, автомат QF, регулятор R5, перемикач П поставити у вихідне положення.

6.4.8.Характеристики "вхід-вихід" тиристорного випрямляча знімаються для режимів холостого ходу та роботи на активне і активно-індуктивне навантаження (див. табл.6.1).

Для зняття характеристики у режимі холостого ходу включити автомат QF, перемикач SA1 установити в одне з положень "Н" або "В", вимикач Q - у положення відключено і, змінюючи за допомогою R5 напругу керування , зняти залежність . Характеристики "вхід-вихід" при роботі тиристорного випрямляча на активне та активно-індуктивне навантаження знімаються аналогічно, однак при цьому вимикач Q установлюють в положення включено, а перемикачем П (R8) і вимикачами Q2, Q3, Q4 вмикається задане навантаження (див. табл. 6.1). Результати досліджень занести до табл.6.3.

Після проведення дослідів вимикачі Q, Q2, Q3, Q4, SA1, автомат QF, регулятор R5, перемикач П поставити у вихідне положення.

6.4.9.Для зняття характеристики "вихід-вхід" блока керування тиристорами (БКТ) включити автомат QF, перемикач SA1 установити в одне з положень "В" або "Н", підключити осцилограф до контрольних точок нуль-органа 8ФИ-34 і зняти залежність кута регулювання від напруги керування ( = 0...0,5 мА). Результати досліджень за­нести до табл.6.4. Визначення кута регулювання проілюстровано на рис. 6.8.

 

Рис.6.8

 

6.4.10. Регулювальні характеристики тиристорного випрямляча будуються за результатами зняття характеристик "вихід-вхід" і БКТ (див. табл. 6.3, 6.4) при роботі в режимі холостого ходу, а також при активному та активно-індуктивному навантаженні.

6.4.11. Осцилограма перехідного процесу знімається у режимі безперервного струму при роботі на активне навантаження. Для цього включити SA1 в положення "В", резистором R5 установити задану напругу , а перемикачем П - задане навантаження R8 (див. табл. 6.1). Підключити через дільник осцилограф до виходу тиристорного випрямляча. Відключити перемикач SA1 (положення "0"), а потім знову включите його в положення "В". Зняти осцилограму зміни вихідної напруги випрямляча в залежності від часу.

6.4.12. По характеристиці "вихід-вхід" для режиму холостого ходу визначити коефіцієнт передачі випрямляча по напрузі. Для цього необхідно задатися приростом поблизу робочої точки згідно табл. 6.1 та знайти відповідний приріст . Визначити коефіцієнт передачі за формулою .

По осцилограмі визначити сталу часу тиристорного вип­рямляча по методу дотичної.

Записати вираз передаточної функції випрямляча у вигляді

.

Таблиця 6.1

№ варіантів Положення перемикача П (R8) L
        L1
        L2
        L1+L2
        L3
        L1+L2
        L3

 

Таблиця 6.2

           
           
           
Характер навантаження            

 

Таблиця 6.3

           
           
           
           
Характер навантаження            

 

Таблиця 6.4

           
           
, ел. град.            
           
           

Контрольні запитання

1. Назвіть способи комутації тиристорів.

2. Поясніть принцип імпульсно-фазового керування тиристорами.

3. Які переваги мають трифазні схеми випрямлення в порівнянні з однофазними?

4. Поясніть причини виникнення режиму переривистого струму тиристорного випрямляча. Які фактори впливають на перехід до режиму переривистого струму?

5. Які елементи тиристорного випрямляча в нелінійними?

 

6. Що спричиняє інерційність тиристорного випрямляча?

7. Запишіть вираз передаточної функції керованого випрямляча та поясніть визначення її параметрів.

8. Поясніть роботу тиристорного випрямляча в інверторному режимі у випадку активно-інструктивного навантаження і при роботі на проти ЕРС.

9. Накресліть механічні характеристики двигуна постійного струму при регулюванні за допомогою тиристорного випрямляча в колах якоря та обмотки збудження.

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 478. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

САНИТАРНО-МИКРОБИОЛОГИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ ВОДЫ, ВОЗДУХА И ПОЧВЫ Цель занятия.Ознакомить студентов с основными методами и показателями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия