Студопедия — Загальні теоретичні відомості. Найбільш важливим аспектом паралельних ОС з локальною пам’яттю є те, як взаємодіють між собою окремі процесори
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні теоретичні відомості. Найбільш важливим аспектом паралельних ОС з локальною пам’яттю є те, як взаємодіють між собою окремі процесори






 

Найбільш важливим аспектом паралельних ОС з локальною пам’яттю є те, як взаємодіють між собою окремі процесори. Конфігурація системи міжпроцесорного зв’язку істотно впливає на порядок підключення ліній зв’язку, що з’єднують окремі процесори. Організація внутрішніх комунікацій ОС називається топологією.

Залежно від того, чи залишається конфігурація взаємозв’язків незмінною (доки виконується відповідне завдання), розрізняють ОС зі статичною та динамічною топологіями. В статичних ОС структура взаємозв’язків фіксована. В ОС із динамічною топологією в процесі обчислень конфігурація взаємозв’язків за допомогою програмних засобів може бути оперативно змінена.

До статичних топологій відносять такі, де між двома вузлами можливий лише один чи декілька фіксованих шляхів, тобто немає комутуючих пристроїв. З можливих критеріїв класифікації статичних ОС обирають їх розмірність. З цих позицій розрізняють:

· одновимірні топології (лінійний масив);

· двовимірні топології (кільце, зірка, дерево, решітка);

· багатовимірні топології (повнозв’язана топологія);

· гіперкубічну топологію.

У простій лінійній топології вузли системи
утворюють одновимірний масив та з’єднані у ланцюг (рис. 8.1).

 

Рис. 8.1. Лінійна топологія ОС

У лінійній топології час передавання повідомлення залежить від відстані між вузлами, а відмова одного з них може призвести до неможливості передавання повідомлення. З цього приводу в лінійних ОС використовують відмовостійкі вузли, які при відмові ізолюють себе від мережі, дозволяючи повідомленню обминути несправний вузол.

 

Рис. 8.2. Кільцева топологія ОС

Стандартна кільцева топологія (рис. 8.2) являє собою лінійний ланцюг, кінці якого з’єднані між собою. Недолік: додавання чи вилучення вузла потребує демонтажу мережі.

Зіркоподібна організація вузлів (рис. 8.3) рідко використовується для об’єднання процесорів багатопроцесорної ОС, але добре працює, коли потік інформації йде від декількох вторинних вузлів, з’єднаних з одним первинним вузлом, наприклад при підключенні терміналів. Загальна пропускна здатність мережі звичайно обмежується швидкодією концентратора. Основна перевага зіркоподібної схеми у тому, що конструктивне виконання вузлів на кінцях cbcntvb може бути дуже простим.

 

Рис. 8.3. Зіркоподібна топологія ОС

У деревоподібній топології (рис. 8.4) система будується за схемою двійкового дерева, де кожний вузол більш високого рівня зв’язаний з двома вузлами наступного за порядком більш низького рівня. Вузол, що знаходиться на більш високому рівні, називають батьківським, а два підключених до нього нижчерозташованих вузла – дочірніми. В свою чергу, кожний дочірній вузол виступає як батьківський для двох вузлів наступного більш низького рівня. Кожний вузол зв’язаний лише з двома дочірніми та одним батьківським.

 

Рис. 8.4. Деревоподібна топологія ОС

При великих об’ємах передачі даних між несуміжними вузлами деревоподібна топологія виявляється недостатньо ефективною, оскільки повідомлення повинні проходити через один чи декілька проміжних процесорів. На більш високих рівнях системи ймовірність затору через недостатньо високу пропускну здатність ліній зв’язку вище.

ОС з решітчастою топологією (рис. 8.5) орієнтовані на задачі, пов’язані з обробкою масивів. Їх конфігурація визначається видом та розмірністю масиву.

 

Рис. 8.5. Решітчаста топологія ОС

У системах, де кожний процесор з’єднаний з декількома сусідніми процесорами, можна досягти компромісу між складністю системи міжпроцесорного зв’язку, її пропускною здатністю й затримкою обмінів даними. В одновимірних решітках процесорів, що часто називають лінійним масивом, кожний процесор, крім крайніх, з’єднаний з двома сусідніми. При цьому дані, що пересилаються із процесора-джерела в процесор-приймач, послідовно проходять транзитні процесори, розташовані між джерелом і приймачем. У двовимірній решітці кожний процесор з’єднаний з північним, південним, східним і західним сусідами. Решітки процесорів характеризуються регулярністю, локальністю і простотою маршрутизації міжпроцесорних зв’язків. У тривимірному масиві кожний із процесорів з’єднаний із шістьома сусідами. Перевагою такої системи є мінімальна кількість ліній зв’язку (з кожного процесору виходить не більше двох ліній зв’язку).

У повністюзв’язаній системі кожний процесор має пряме з’єднання з будь-яким іншим процесором.

При об’єднанні паралельних процесорів дуже популярна топологія гіперкуба. Лінія, що з’єднує два вузла (рис. 8.6, а), визначає одновимірний гіперкуб. Квадрат, що утворений чотирма вузлами (рис. 8.6, б) – двовимірний гіперкуб, а куб з 8 вузлів (рис. 8.6, в) – тривимірний гіперкуб та т.ін.

Обмін повідомленнями в гіперкубі базується на двійковому поданні номерів вузлів. Нумерація вузлів робиться так, що для будь-якої пари суміжних вузлів двійкове подання номерів цих вузлів відрізняється лише в одній позиції. Вузли 0010 та 0110 – сусіди, а вузли 0110 та 0101 такими не є.

 

Рис. 8.6. Гіперкубова топологія ОС

Така архітектура дає малу кількість зв’язків між процесорами. В ОС з такою архітектурою обчислювальний процес будується таким чином: кожний процесор у вузлі має власну пам’ять та відповідно володіє потужним обчислювальним ресурсом. Якщо обчислювальної потужності не вистачає, то до вирішення залучають процесори з сусідніх вузлів чи всього кубу. Якщо і цього недостатньо, то залучають процесори, які розташовані у вузлах зовнішнього гіперкубу відносно до даного.

Недоліки окремих типів систем мінімізуються при їх комбінуванні (гібридні системи міжпроцесорного зв’язку). Наприклад, конфігурацію піраміди одержують додаванням зв’язків між процесорами, що належать одному ярусу дерева, відповідно до конфігурації двовимірних решіток. Таким чином, у піраміді об’єднані переваги дерева й решітки.

Структури ОС із кластерами також відносять до гібридних систем зв’язку. У межах кластера процесори з’єднані відповідно до однієї з конфігурацій зв’язків, наприклад, загальною шиною, а кілька кластерів об’єднані у ОС за допомогою іншої конфігурації зв’язків, наприклад, у вигляді решітки або гіперкуба.

У динамічній топології ОС з’єднання вузлів забезпечується електронними ключами, варіюючи установки яких можна змінювати топологію системи. У вузлах динамічних ОС розташовуються комутуючі елементи, а пристрої, що обмінюються повідомленнями (термінали), підключаються до входів та виходів цієї мережі. Як термінали можуть виступати процесори чи процесори та модулі пам’яті. Для таких ОС частіше всього використовується одно- або багатокаскадна комутація на основі матричних комутаторів.

ОС з шинною архітектурою – найбільш простий та дешевий вид динамічних ОС. При одношинній топології (рис. 8.7), усі вузли підключені до однієї шини, що сумісно використовується. В кожний момент часу обмін повідомленнями може вести лише одна пара вузлів, тобто на період передавання повідомлення шину можна розглядати як мережу, що складається з двох вузлів.

 

Рис. 8.7. Одношинна топологія ОС

Більш ефективною архітектурою динамічних ОС є система, в якій процесори зв’язані між собою за допомогою матричного комутатора. У цьому випадку в кожний момент часу обмін повідомленнями можуть вести n/2 - пар вузлів, де n – кількість вузлів у системі. Недоліком такої архітектури є висока вартість.

Приклад:Побудувати часову діаграму роботи ОС для трипроцесорної ОС топології “Зірка” для заданного на рис. 8.8. дерева обчислювальної задачі:

Рис. 8.8. Дерево обчислювальної задачі

ОС для трьох процесорів топології “Зірка” подана на рис. 8.9.

Рис. 8.9. Топологія “Зірка”

Часову діаграму роботи ОС для трипроцесорної ОС топології “Зірка” наведено на рис. 8.10.

Рис. 8.10. Часова діаграма роботи ОС для трьохпроцесорної ОС топології “Зірка”

Таблиця 8.1







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1170. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия