Студопедия — Тема: Особливості складання раціонів для сухостійних корів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тема: Особливості складання раціонів для сухостійних корів.






Мета заняття:Оволодіти особливостями розрахунку раціонів для сухостійних корів за допомогою комп’ютерної програми «КОРАЛ - Годівля великої рогатої худоби».

Наочні приладдя і обладнання:робочі зошити, комп’ютерна техніка, довідники, індивідуальні завдання видані викладачем.

Методика і хід виконання завдання:Кращими кормами для тільних сухостійних корів і нетелей є високоякісне сіно, силос, сінаж, коренебуль­боплоди взимку (а за однотипової годівлі і влітку) та якісна трава і концентровані корми. Практика годівлі корів у сухостійний період у багатьох господарствах свідчить, що у структурі раціонів залежно від планової продуктивності частка грубих, соковитих і концентрованих кормів може коливатись у широких межах і залежить від планової про­дуктивності та забезпеченості кормами. У разі підвищення надоїв мо­лока від 3000-4000 до 6000-7000 кг частка грубих кормів зростає від 20 до 30 %, концентрованих - від 25 до 40 %, а частка соковитих кормів знижується від 55 до 30 %.

На 100 кг живої маси, як правило, корові згодовують 1-2 кг гру­бих кормів. Грубі корми раціону - це переважно високоякісне сіно з високим вмістом протеїну, каротину, вітаміну D і мінеральних речовин. Сіна згодовують 0,8-1,0, доброякісної соломи ярих культур - 0,4-0,5 кг на 100 кг живої маси.

Із соковитих кормів, яких пропонують згодовувати 4-6 кг на 100 кг живої маси, на силос припадає 50 % або 2-4 % від живої маси твари­ни. Бажано включати до раціону тільних сухостійних корів і нетелей 2-3 кг коренеплодів на 100 кг живої маси. Якщо згодовують цукрові буряки, то їх одноразова даванка не повинна перевищувати 5-6 кг.

Добрим кормом для тільних корів є високоякісний сінаж з бобових трав або бобово-злакових сумішок. Згодовують сінаж 2-3 кг на 100 кг живої маси. Ним замінюють частину сіна і силосу.

З концентрованих кормів у годівлі сухостійних корів використо­вують дерть зернових злакових і бобових культур, залишки борошно­мельного і маслобійного виробництв. Доцільніше такі корми задавати у вигляді комбікормів. Серед концентрованих кращими для тільних сухостійних корів є висівки пшеничні, дерть вівсяна, макуха і шрот соняшникові та лляні. У середньому в сухостійний період згодовують 0,4-0,6 кг концкормів на 100 кг живої маси.

У літній період основу раціонів сухостійних корів повинні стано­вити зелені корми, які тварини одержують на пасовищі або у вигляді підгодівлі у стійлі. Добове споживання зелених кормів складає 40-50 кг. Слід врахувати, що кількість з'їденої коровами трави при випасанні ко­ливається у широких межах - від 15-20 до 40-45 кг на добу залежно від урожайності пасовищ та фази вегетації трав. У міру старіння трави поїдаються гірше. Якщо в годівлі використовуються бобові трави (ко­нюшина, люцерна), то слід звернути увагу на збалансованість раціонів за цукром, а також на споживання води безпосередньо під час і після згодовування корму, чого допускати не можна.

У раціонах зимового і літнього періодів у разі нестачі мінеральних елементів застосовують мінеральні добавки: кальцієві (крейда, вапняки), кальцієво-фосфорні (моно-, ди-, трикальційфосфат), фосфорні (моно-, динатрійфосфат) та сірчанокислі чи вуглекислі солі мікроелементів. Дефіцит каротину поповнюють препаратами вітаміну А (1 мг каротину компенсується 400 МО вітаміну А) або каротином мікробного синтезу.

На основі прийнятих деталізованих норм годівлі складають до­бові раціони залежно від живої маси, планової продуктивності та фі­зіологічного стану тварин. Годують сухостійних корів і нетелей 2-3 рази на добу.

Переводять із зимової до літньої годівлі поступово. Різкий перехід із зимових раціонів, багатих на клітковину, на раціони з молодої трави, яка бідна на неї, викликає розлад травлення і порушення нормального стану тільності. Тому протягом першого тижня корів і нетелей перед виходом на пасовище або згодовуванням трави із годівниць підгодову­ють сіном, сінажем чи силосом.

Годують тільних корів у сухостійний період кількома способами:

1. Рівномірно, за виключенням кількох днів після запуску і перед отеленням, коли з раціонів вилучають молокогінні корми - соковиті та концентровані.

2. На переконання О. П. Дмитроченка і П. Д. Пшеничного, годівля корів у цей період має бути диференційованою. У перші 10 діб після запуску корови повинні одержувати близько 80 % від середньодобової норми, у другу і п'яту декади - 100, третю і четверту - 120 та в шосту декаду 70-80 % середньодобової норми.

3. Останніми роками вважають за доцільне високий енергетичний рівень годівлі сухостійних корів за 2 тижні перед отеленням за рахунок добової даванки 5-6 кг концкормів і введенням у раціон тих же самих кормів, які тварина одержуватиме після отелення та під час роздоюван­ня. Дана рекомендація ґрунтується на твердженні про адаптацію мікро­організмів до нововведеного корму протягом 3-4-х тижнів. Тільки після цього періоду жуйні тварини найефективніше використовують корми.

Також висловлюють припущення, що згодовування великої кіль­кості концкормів перед отеленням сприяє швидшому роздоюванню. За такої годівлі високопродуктивна корова вже на сьомий день після отелення може одержувати до 5-8 кг концкормів на добу, а на початку другого тижня - близько 500 г концкормів на 1 кг надоєного молока.

Але додаткове згодовування кормів у кінці сухостою зумовлює зна­чне відкладання внутрішнього жиру й виникнення синдрому ожиріння. За клінікою воно часто проявляється перед отеленням і характеризу­ється погіршенням апетиту або відмовою від корму. Корови після оте­лення, особливо важкого, схильні до захворювань на родильний парез, кетоз з наступним пригніченням відтворної функції. Тому в сухостій­ний період тваринам необхідно надавати активний моціон взимку або організовувати тривале перебування на пасовищі влітку. Щоб запобіг­ти захворюванню на родильний парез, корів забезпечують вітаміном D і не допускають надлишку кальцію у раціоні.

Як у передродовий, так і в післяродовий періоди годівля корів по­винна бути індивідуальною. За 2-3 доби до отелення з раціону реко­мендують вилучити концкорми, а за 5-6 діб обмежити згодовування силосу і залишити лише вдосталь високоякісне сіно. Проте різко зни­жувати рівень і змінювати тип годівлі безпосередньо перед отеленням не завжди доцільно. Це здійснюють тільки за можливості розвитку родильного парезу та інших захворювань. Якщо стан вим'я у корови нормальний, то перед отеленням концентровані корми з раціону можна не вилучати. Особливу увагу слід приділяти годівлі нетелей і молодих корів (пе­ред другим отеленням), оскільки це має суттєве значення в подальшому їх використанні. Після отелення первісток та молодих корів необхідно годувати і як ростучих, і як лактуючих тварин.

Контроль за рівнем і повноцінністю годівлі сухостійних корів і нетелей здійснюють на основі аналізу раціонів за вмістом енергії, сирого і перетравного протеїну, легко- і важкорозчинних його фрак­цій. Вуглеводну поживність раціонів контролюють за вмістом цукрів, крохмалю й клітковини та співвідношенням між легкоперетравними вуглеводами і клітковиною, між цукром і перетравним протеїном. Цукро-протеїнове відношення не повинно перевершувати 1,5:1, оскільки за високого вмісту цукру порушуються процеси травлення й обміну речовин. При низькому їх відношенні (0,2-0,4:1) телята народжуються кволими, часто хворіють на диспепсію. Нестача мінеральних речовин і вітамінів А і D негативно позначається на перебігу тільності у корів і нетелей. Телята народжуються маложиттєздатними, з ознаками кістко­вих захворювань, послаблення бар'єрних функцій слизових оболонок дихальних і травних органів, а за дефіциту йоду - з ознаками зобу.

Тільним сухостійним коровам і нетелям не можна згодовувати мерзлих кормів, уражених цвіллю, з ознаками гниття, кислого жому, барди, макухи й шротів з високим вмістом алкалоїдів і глюкозидів, а також синтетичних азотистих сполук для поповнення нестачі протеїну. Стан живлення корів оцінюють також за даними аналізу крові й сечі.

За результатами аналізу повноцінності годівлі корів і нетелей вно­сять відповідні корективи до раціонів.

Завдання 1. Скласти раціон годівлі тільним сухостійним коровам на стійловий період (індивідуальне завдання).

Завдання 2. Скласти раціон годівлі для тільних сухостійних корів на пасовищний період (індивідуальне завдання).

Проаналізуйте складені раціони.

Контрольні питання для самопідготовки

 

1. Який оптимальний рівень протеїну для тільних корів у сухостійний період.

2. Яке цукрово-протеїнове відношення, співвідношення крохмалю і цукру.

3. Скільки необхідно на 1 корм. од. кальцію, фосфору, магнію, сірки, кухонної солі. Яке відношення Са: Р.

4. Які корми грубі, соковиті, концентровані і в якій кількості використовують у годівлі тільних сухостійних корів.

5. За якими показниками визначається норма годівлі сухостійних корів.

6. Яких кормів і добавок не можна згодовувати коровам у сухостійний період.

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1574. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Репродуктивное здоровье, как составляющая часть здоровья человека и общества   Репродуктивное здоровье – это состояние полного физического, умственного и социального благополучия при отсутствии заболеваний репродуктивной системы на всех этапах жизни человека...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия