Студопедия — Операційна система MS Windows
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Операційна система MS Windows






Загальні відомості про операційну систему Windows

Операційна система Windows фірми Microsoft являє собою графічне псевдомультизадачне середовище. Це сучасна операційна система, яка забезпечує можливість одночасного виконання декількох завдань та плавного перемикання між ними. Коли йдеться про псевдобагатозадачність, то мається на увазі, що насправді програми виконуються у системі по черзі (сам процесор перемикається по черзі між ними), але за рахунок дуже швидкої зміни такої черги, моделюється режим одночасної роботи.

Система має зручний графічний інтерфейс. Для цього використовується аналогія з робочим столом.

Всі елементи, з якими працює користувач є об’єктами. До об’єктів відносяться програми, файли, папки диски, значки, ярлики тощо.

Робота в ОС Windows передбачає наявність на робочому місця маніпулятора "миша". Більшість дій можна також виконати і за допомогою клавіатури, однак застосування миші простіше і ефективніше.

Щоб виділити об'єкт на екрані, необхідно перемістити на цей об'єкт вказівку миші (біла стрілка), а потім натиснути та відпустити ліву кнопку миші. Щоб перемістити об'єкт на екрані, необхідно перемістити на об'єкт вказівку миші, натиснути та, утримуючи в такому положенні ліву кнопку миші, перемістити об'єкт на нове місце і відпустити кнопку миші.

Натискання лівою кнопкою миші на будь-якому об’єкті робочого стола робить цей об’єкт поточним (активним).

Подвійне натискання лівою кнопкою миші на значку:

· папки – розкриває відповідне їй вікно;

· документа – запускає на виконання прикладну програму, за допомогою якої був створений цей документ, та завантажує його зміст;

· прикладної програми – запускає її на виконання (завантажує).

Натискання правою кнопкою миші на будь-якому об’єкті виводить на екран контекстне меню. Контекстне меню містить у собі перелік певних дій, які можуть бути виконані, а також пункт Свойства. Обравши цей пункт, користувач може переглянути і змінити характеристики поточного об’єкта. Контекстне меню залежно від ситуації може змінюватися. Це пов'язано з тим, що з різними об'єктами в різні моменти часу можна виконувати різні операції та дії.

Головна ідея роботи у системі Windows полягає в наступному:

· всі операції виконуються з об'єктами, які у відкритому стані являють собою вікна;

· всі види робіт виконуються у вікнах;

· правила роботи з усіма вікнами подібні.

Заголовок вікна містить назву програми.

Кнопки управління вікном дозволяють:

– згорнути вікно (після цього вікно матиме вигляд кнопки на панелі задач, натиснувши по якій маніпулятором миша, можна відновити положення та розмір вікна; робота додатка не припиняється);

– розгорнути вікно на весь екран (після цього кнопка набуде іншого вигляду , що дозволяє відновити початкове положення та вигляд вікна);

– закрити вікно і припинити роботу додатка.

У рядку Меню обов’язковими є пункти Файл (для роботи з дисками, файлами тощо), Правка (для роботи з об’єктами), Вид (параметри перегляду інформації),? (довідкова інформація).

Розмір та положення вікна на робочому столі можна змінювати за допомогою маніпулятора миша.

Якщо вікно документа є розгорнутим, то воно співпадає з вікном програми. У цьому випадку існує два набори кнопок керування розміром вікна: верхні призначені для управління вікном самої програми, а нижні – вікном відкритого документу.

Розглянемо деякі об’єкти ОС Windows.

Файл - логічно об’єднана інформація(програма або організована сукупність даних), яка займає деяку область пам'яті дискового простору і має певне ім’я. Ім’я файлу складається з двох компонентів, розділених крапкою: власне імені (від 1 до 255 символів) та розширення імені (зазвичай - від 0 до 3 символів). Розширення імені файла визначає сам користувач або програма, за допомогою якої було створено файл. Основне ім’я може складатися з літер, цифр, пропусків, а також символів ~! @ # $ % & ()_ = - + ][}{;,' (порівняйте з ОС DOS!).

У файловій системі файли можна об’єднувати в групи, надаючи такій групі певне ім’я. Така група називається папкою (аналог директорія у ОС DOS).

Папка – це область на носії, що містить інформацію про файли, об’єднані в групу за деякою ознакою. Папка має конкретне ім'я і може зберігатися у іншій папці разом з усіма файлами. Так створюється ієрархічна файлова структура, яку іноді називають деревоподібною. Ця структура подібна до структури звичайного бібліотечного каталогу.

Документ – це будь-який файл, який вміщує дані: текст, графічне зображення, електронну таблицю тощо.

Ярлик – це посилання на деякий об'єкт, який розташований у певному місці файлової системи. Ярлики використовують для запуску програм або швидкого доступу до файлів та папок. Ярлик не є об'єктом у повному розумінні. Ярлик – це лише посилання на деякий об’єкт.

Значок – використовується для подання об'єктів і визначення їх типу. Значок ярлика відрізняється тим, що у лівому куті значка є маленький квадрат, усередині, якого розміщена стрілка – ознака того, що це ярлик.

Основними типами об'єктів, з якими працює користувач в ОС Windows, є папки, документи (файли), ярлики. При роботі з об’єктами їх часто доводиться копіювати, видаляти, переміщувати, перейменовувати, відшуковувати у файловій системі. Для цього часто використовують програму Проводник (хоча є й інші програми для роботи з об’єктами, наприклад, FAR, Total Commander тощо). Майже всі дії можуть бути виконані як з окремими об’єктами, так і з їх групою. Працюючи з програмою Проводник, найзручніше використовувати маніпулятор миша: ліву кнопку – для зазначення об’єкта, запуску програми або підтвердження своїх дій, і праву – для використання контекстного меню.

Ліва панель вікна програми Проводник відображає деревоподібну структуру дисків і папок ПК. Одна з папок є активною (відкритою). На мал.8 – диск С:.

Якщо біля папки є значок +, то це означає, що папка містить у собі вкладені папки, які не відображені на лівій панелі (на мал.10 – диск D:).

Якщо біля папки є значок -, то вкладені папки є відображеними (на мал.8 – диск С:).

Якщо біля папки немає таких значків, то це означає, що ця папка не містить жодної вкладеної папки (але вона може містити вкладені файли)

Для того, щоб відобразити вкладені папки потрібно натиснути лівою кнопкою миші по значку +. Для того, щоб приховати вкладені папки потрібно натиснути лівою кнопкою миші по значку -.

Для того щоб відкрити папку (переглянути її вміст на правій панелі), потрібно зробити її активною, натиснувши на її зображенні лівою кнопкою миші.

Права панель вікна відображає вміст відкритої папки, де, крім вкладених папок, міститься також перелік файлів відкритої папки.

Для створення об'єктів найчастіше використовують вікно програми Проводник, папки Мой компьютер, Мои Мал. 8.

документы, а також робочий стіл. Найзручніше для створення об'єктів використовувати контекстне меню: обравши у ньому пункт Создать, отримаємо додаткове меню із переліком об'єктів, які можна створити.

Документи, як правило, створюються у відповідних прикладних програмах (без використання контекстного меню): для створення текстового документу необхідно запустити програму текстового редактора; для створення малюнків – програму графічного редактора тощо. Для створення документів можна також використати контекстне меню. Обравши у ньому пункт Создать, обираємо у додатковому меню тип створюваного документу (текстовий документ, документ Word, лист Microsoft Excel тощо).

Для збереження в одному місці деякої кількості однотипних документів (файлів) зручно використовувати папку. Папку створюють за допомогою контекстного меню. Якщо при виконанні команди Создать у контекстному меню обрати рядок Папка, то у вікні чи на робочому столі з'являється піктограма, біля якої розміщене затемнене поле. У це поле потрібно ввести ім'я нової папки.

Ярлики створюються аналогічно до папок. Для того, щоб створити на робочому столі ярлик необхідно у вільному від об’єктів місці робочого стола натиснули праву клавішу миші і у контекстному меню виконати послідовність команд Создать ® Ярлык. У вікні, що відкриється (мал. 9), потрібно скористатися кнопкою вікна Обзор. При натисканні цієї кнопки відкривається діалогове вікно Обзор (мал. 10), що дозволить швидко знайти шлях до об'єкта. Після натискання кнопки вікна Открыть відбувається повернення до вікна Создание ярлыка, а інформацію про розташування об'єкта буде відображено у рядку Командная строка цього вікна. Для продовження роботи використовують кнопку вікна Далее.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 525. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Меры безопасности при обращении с оружием и боеприпасами 64. Получение (сдача) оружия и боеприпасов для проведения стрельб осуществляется в установленном порядке[1]. 65. Безопасность при проведении стрельб обеспечивается...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.056 сек.) русская версия | украинская версия