Студопедия — Лабораторна робота 10
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Лабораторна робота 10

(з предмету МОТ)

на тему:

«ДОЇЛЬНІ УСТАНОВКИ»

 

 

Житомир, 2010

Лабораторна робота 9

Завдання.

Скласти план допиту.

 

1. 02.02.2008 року у парку ім. Маяковського було знайдено обгорілий труп жінки похилого віку. На місці події документів, що посвідчують особу потерпілої, не виявлено. Під час огляду місця події біля трупа було знайдено:

1. Зв’язку ключів від квартири;

2. Молоток зі слідами речовини бурого кольору на рукоятці;

3. Дві трилітрові банки із залишками бензину та дві поліетиленові кришки, на краях яких виявлено ворсу, походження якої невідоме.

Від вул. Роганської в напрямку до місця події на снігу було виявлено дві доріжки слідів. Серед слідів виявлено два чітких, один з яких утворений взуттям для правої ноги, інший – взуттям для лівої ноги. Слід, утворений взуттям для правої ноги, має відбиток підметки, проміжної частини і підбора, схожий на слід, залишений взуттям особи жіночої статі. Слід, утворений взуттям для лівої ноги, має відбиток лише підметки і проміжної частини, відбиток підбору відсутній. Даний відбиток схожий на такий, що залишений особою чоловічої статі.

З метою встановлення особи потерпілої та очевидців злочину були проведені оперативно-розшукові заходи, зокрема, поквартирний обхід будинків, які знаходяться поблизу місця події, а також опитано їх мешканців. За характерними ознаками ключів, знайдених на місці події, було встановлено, що потерпіла В. 28.03.1930 року народження мешкала за адресою вул. Роганська, 44, кв.25.

Зі слів сусідів і чергової під’їзду, в день вбивства В. відвідував її онук М. Біля 16 години бабуся і онук виходили разом з під’їзду. Близька подруга потерпілої К. під час допиту заявила, що В. висловлювала намір позбавити онука спадщини за те, що він зловживає спиртними напоями і програє гроші у салоні ігрових автоматів.

Під час затримання гр. М., у нього було вилучено чоловічі бавовняні рукавички з характерним запахом бензину, а також взуття, розмір і підошва якого були схожі на слід, утворений взуттям лівої ноги, виявлений на місці події.

М. заявив, що він нічого не знає про вбивство і цей день провів у салоні ігрових автоматів. Опитана працівниками карного розшуку, адміністратор салону ігрових автоматів пояснила, що М. дійсно був у цей день у салоні з 18 до 22 години.

Висновком трасологічної експертизи було визначено, що взуття, вилучене у М., має одну групову належність зі слідами, виявленими на місці події. За висновком судово-медичної експертизи смерть гр. В. наступила між 16 – 17годинами.

 

Т е м а 1. РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ

 

А н я т т я 1. Розслідування вбивств

При виявленні трупа

П л а н

 

1. Криміналістична характеристика вбивств при виявленні трупа.

2. Першочергові слідчі дії та оперативно-розшукові заходи:

а) огляд трупа на місці події;

б) призначення судово-медичної експертизи;

в) пред'явлення для впізнання.

3. Типові слідчі ситуації.

4. Роль негативних обставин при розслідуванні вбивств.

5. Побудова слідчих версій. Планування розслідування.

6. Наступні слідчі дії:

а) обшук;

б) допит свідків;

в) відтворення обстановки й обставин події;

г) призначення судових експертиз.

7. Організація тактичних операцій при розслідуванні вбивств.

 

Заняття 2. Розслідування вбивств за відсутності

Трупа або при виявленні його частин

 

П л а н

 

1. Криміналістична характеристика вбивств із розчлену­ванням трупа.

2. Особливості початкового етапу розслідування:

а) тактичні особливості проведення огляду місця події і огляду частин розчленованого трупа;

б) призначення судово-медичної експертизи;

в) організація пред'явлення для впізнання частин розчле­нованого трупа.

3. Типові слідчі ситуації та конструювання слідчих версій.

4. Встановлення особи загиблого. Організація тактичних операцій.

5. Подальший етап розслідування:

а) обшук;

б) призначення судових експертиз.

 

 

Лабораторна робота 10

 

Студентам у письмовій формі про­понується розробити план розслідування вбивства за рекомендованою викладачем фабулою.

Ф а б у л и

 

1. 5 вересня 2012 р. до прокуратури району від громадя­нина З. надійшла заява такого змісту.

"15 серпня о 10 год. ранку я та моя дружина Ніна. виїхали на дачу, яка знаходиться в селищі Покотилівка.

На вокзалі я купив два квитки на потяг, що відходив о 10 год. 45 хв. Людей було дуже багато, сісти в один вагон ми не змогли. Я посадив дружину в дитячий вагон, а сам сів в інший. На станції Покотилівка я вийшов із вагона і почав чекати дружи­ну, але її на платформі не було. Я почекав ще два потяги з Харко­ва і, не дочекавшись дружини, повернувся додому. Приїхав о 10 год. вечора. Про зникнення Ніни я не повідомляв, бо не хотів засмучувати її матір і сестру, припускаючи, що вона покинула ме­не і повернеться. Тому я сказав, що Ніна залишилася на ніч у родички Катерини, володарки сусідньої дачі. Однак, коли 20 серпня до нас приїхала Катерина і на запитання родичів відповіла, що Ніни у неї не було і в останній раз вона її бачила місяць тому, я змуше­ний був про все розповісти.

Прошу розшукати мою дружину Ніну 1975 р. народження. Не виключена можливість, що вона поїхала від мене. Про це вона казала неодноразово".

Було встановлено, що останні два роки спільного життя подружжя дуже часто сварилося між собою. Крім того, мати Зоя була проти цього одруження і свого часу вимагала, щоб одружився з Аньою., яка їй більше подобалася.

2. 28 грудня 2012 р. за 100 м від залізничної станції Лева­да на колії було знайдено труп невідомої людини. Слідчий про­куратури, який проводив огляд місця події, встановив, що на го­лові трупа є пошкодження. У кишенях одягу документів, що посвідчують особу потерпілого, не виявлено. За 3 м від трупа і далі на північ від колії залізниці, на стежці, яка веде до переїзду, виявлено сліди взуття.

Оперативно-розшуковими діями встановлено, що біля міс­ця, де знайдено труп, залізничники бачили робітників, які працю­вали на колії.

3. 12.09.2012 р. в затоці р. Дніпро (м. Київ) була виявле­на нижня частина трупа чоловіка, упакована в поліетиленовий мішок, перев'язаний білизняною вірьовкою. Спеціаліст висловив припущення, що вузли на вірьовці за зовнішнім виглядом нага­дують ріфовий (професійний морський) вузол. Двома днями піз­ніше в трубі ливнестоку знайдено верхню частину трупа чолові­ка, упаковану в матроський тільник та перев'язану електрошну­ром, а інші предмети одягу загорнуті у віконну штору, а потім - у поліетиленову плівку. При їх огляді виявлено:

1) на поліетиленовій плівці - досить чіткі відбитки пальців рук;

2) на простирадлі - декілька волосинок невідомого похо­дження темного кольору, схожих на шерстинки тварини;

3) на матроському тільнику - 5 волосинок сивого кольору;

4) на частинах трупа - наявність великої кількості личинок мух.

Через добу в озері виловили труп невідомої жінки зі слі­дами численних ушкоджень, складений пополам і загорнутий у такий же поліетиленовий мішок.

У ході розслідування встановлено і особи вбитих - по­дружжя К., які, приїхавши в це місто, зупинилися у сестри дружини. Одного разу вони пізно повернулися додому, чим ви­кликали невдоволення сестри. У зв'язку з цим вони відразу ж пі­шли з будинку, сказавши, що пошукають притулку в іншому міс­ці. Більше їх ніхто не бачив. Було висунуто припущення, що вбивство вчинено в районі житлового масиву, де виявлено трупи.

На основі огляду і проведених експертиз встановлено такі дані:
1) удари потерпілим, що призвели до смерті, наносилися з великою силою;
2) предмети одягу, використаного для упаковки трупів - 54-56 розміру;
3) сиве волосся, виявлене на упаковці, не належить вбитим; 4) один з вузлі в вірьовки - ріфовий (професій­ний морський вузол); 5) виявлене в упаковці волосся належить собаці, найвірогідніше німецькій вівчарці; 6) труп розчленовано сокирою та ножем.

4. 25 серпня 200_ р. о 23 год. у квартирі громадянки Д. знайдено її труп з ознаками насильницької смерті. При огляді місця події на підлозі виявлено чіткі сліди взуття і два ґу­дзики, що, за словами сімнадцятирічної племінниці, яка живе у родички, не належали їм. Напередодні квартиру Д. відві­дували І. і Н. - працівники будуправління № 2, які за­прошували племінницю Д. на танці. У день вбивства пле­мінниця Д. була на роботі у вечірню зміну. Коли вона прийшла додому і виявила труп, одразу ж повідомила в міліцію.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 9-10 | Порядок виконання роботи. Звіт про виконання лабораторної роботи повинен містити:

Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1218. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Этические проблемы проведения экспериментов на человеке и животных В настоящее время четко определены новые подходы и требования к биомедицинским исследованиям...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия