Студопедия — Зерноочисні машини
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Зерноочисні машини






Типи і класифікація зерноочисних машин. Зерновий ворох проходить одну, дві або три стадії очищення, залежно від того, яке зерно необхідно одержати (продовольче чи насіннєве) і якими домішками воно засмічене. Зерноочисні машини поділяють на три типи:

– машини первинної обробки для отримання продовольчого зерна;

– машини для одержання насіннєвого матеріалу;

– спеціальні машини для очищення зерна та насіння від важковідокремлюваних домішок (гірки, змійки, електромагнітні машини, пневматичні сортувальні столи тощо).

За будовою робочих органів зерно- і насіннєочисні машини поділяють на повітряні (безрешітні), повітряно-решітні, трієрні та повітряно-решітно-трієрні. Перших два типи застосовують для первинної обробки зерна та одержання продовольчого матеріалу. Третій і четвертий типи машин призначені для очищення і сортування зерна відповідно до норм насіннєвого матеріалу.

За конструкцією зерноочисні машини поділяють на прості та складні.

Повітряно-решітна зерноочисна машина ОВС-25 – це пересувна в межах току машина, призначена для попереднього очищення зернового вороху на відкритих токах і майданчиках. Основними вузлами машини є завантажувальний транспортер, приймальна камера, повітряні канали, верхній і нижній решітні стани, вивантажувальний транспортер.У зерноочисних машинах решета розміщують у решітних станах. Машина може мати один-два (іноді більше) решітних станів. Так, очисник вороху ОВП-20А (ОВС-25) має два решітні стани.

Кожний решітний стан (рис. 5) пересувного очисника вороху ОВС-25 обробляє половину всього вороху, що надходить на очищення. Основа станів – суцільноштамповані боковини 4, з’єднані поперечинами. В кожний стан у спеціальні рамки встановлюють по чотири решета. Рамки з решетами всувають по кутниках, приварених до боковин станів, і підтискають ексцентриковими затискачами 5 до напрямних. Стани підвішені до рами на вертикальних підвісках – пружинах 3 і приводяться до коливального руху шатунами від головного ексцентрикового вала. Стани коливаються в протилежні сторони, завдяки чому врівноважуються сили інерції, що виникають під час їхньої роботи. Зерно за допомогою решіт розділяється на фракції, які надходять до приймачів і лотоків 7.

Стани здійснюють 460 коливань за хвилину з амплітудою 15 мм. Кут нахилу решіт до горизонту становить 8°.

Під решетами встановлено щітки. Вони прилягають до площини решіт і очищають отвори від насіння, що залишилось у комірках, коливаючись з частотою 30 хв-1 з амплітудою 128 мм. Для очищення одного ряду решіт призначено шість щіток. Вони прикріплені до труби через скоби шплінтами. Труба насаджена на поперечний колінчастий вал з повзуном на кінці. Повзуни ковзають по напрямних кутниках, закріплених на рамі. Щітки притискаються до решіт, повертаючи колінчастий вал.

Під час роботи решітного стана треба стежити за щітками. При значному спрацюванні щітки замінюють новими.

Рис. 5. Решітний стан очисника вороху ОВС-25:

1 – верхній стан; 2 – нижній стан; 3 – пружина підвіски станів; 4 – боковина стана; 5 – ексцентриковий затискач; 6 – механізм приводу щіток; 7 – лотоки.

Рама машини опирається на три колеса. Вісь переднього встановлена на поворотній вилці. Механізм самопересування забезпечує переміщення в робочому режимі зі швидкістю 0,1 – 0,3 м/хв і переїзд у межах току зі швидкістю 2,7 – 6,1 м/хв. В дію ОВС-25 приводять за допомогою трьох електродвигунів сумарною потужністю 9,6 кВт.

Повітряний потік регулюють так, щоб він виносив пил, шматки соломи та колосків, полову, легке насіння бур’янів, але не видаляв повноцінного зерна.

Комбінована зерноочисно-сортувальна машина СМ-4 призначена для очищення і сортування насіння зернових, зернобобових, олійних, технічних культур і трав, а також продовольчого зерна.

Основними робочими органами машини є завантажувальний транспортер, повітроочисний пристрій, решітний стан, трієрні циліндри, двопотоковий відвантажувальний елеватор.

Для пересування машини під час роботи на току або складі та від бурта до бурта є механізм самоходу. Максимальна робоча швидкість машини становить 4,5 м/год., транспортера – 435 м/год. Привод робочих органів і механізму самоходу здійснюється від двох електродвигунів загальною потужністю 4,6 кВт.

Загальна встановлена потужність електродвигунів становить 6 кВт, продуктивність машини при очищенні насіннєвого матеріалу – 4 т/год, продовольчого зерна – 6 т/год.

Електромагнітна насіннєочисна машина СМІЦ-0,4 спеціально призначена для очищення насіння трав і льону з гладенькою поверхнею від насіння бур’янів із шорсткою поверхнею (гірчака рожевого, подорожника). Насіння попередньо пропускають через повітряно-решітну машину або трієр.

На машині встановлена система очищення повітря від магнітного пилу.

Витрата порошку становить 1 – 2,5 % від маси оброблюваного насіннєвого вороху. Продуктивність машини при очищенні насіння конюшини становить 0,4 т/год., насіння льону – 0,4 – 0,5 т/год.

Для отримання кондиційного продовольчого і насіннєвого зерна з мінімальними затратами праці зерно, що надходить з комбайнів і має нормальну вологість, обробляють на зерноочисних агрегатах ЗАВ-25, ЗАВ-40, ЗАВ-50 і ЗАВ-109. Зерно з підвищеною вологістю пропускають через зерноочисно-сушильні комплекси КЗС-25Ш, КЗС-25Б, КЗС-40 і КЗС-50. Робочі органи машини і допоміжні механізми зерноочисних агрегатів і зерноочисно-сушильних комплексів уніфіковані і залежно від продуктивності комплексу підбирають їх кількість.

Агрегати і комплекси обладнані дистанційним керуванням, сигналізацією і системою блокування, що дозволяє при перебоях у роботі однієї з машин виключити попередню за технологічним процесом і усунути несправність.

Зерноочисний агрегат ЗАВ-25 призначений для очищення продовольчого і насіннєвого зерна і являє собою набір машин і обладнання, змонтованих в єдину споруду. Будівельна частина агрегату включає приймальний бункер, майданчик для автомобілепідйомника і пандус для в’їзду автомобіля на автомобілеприймач.

Рис. 6. Технологічна схема зерноочисного агрегату ЗАВ-25:

а – відділення для приймання і тимчасового зберігання зерна; б – очисне відділення:

1 – автомобілерозвантажувач; 2 – бункер-дозатор; 3 – транспортер; 4, 10, 11, 15, 22 і 23 – бункери; 5, 8, 13, 17, 18, 19, 24, 25 і 26 – розподільники; 6, 7, 12 і 16 – норії; 9 – машина МПО-50; 14 – машина ЗВС-20А первинного очищення зерна; 20 і 21 – трієрні блоки.

Агрегат ЗАВ-25 складається з відділення для приймання і тимчасового зберігання зерна (рис. 6, а) і очисного відділення (рис. 6, б). Машини і обладнання обох відділень з’єднані в технологічну лінію для обробки зерна в потоці.

Процес роботи агрегату відбувається так. Ворох, що надходить від комбайнів, вивантажується з транспортних засобів за допомогою автомобілерозвантажувача 1 в бункер-дозатор 2. Зерно з бункера самопливом при регульованій подачі надходить на транспортер 3, який спрямовує його в норію 7, і далі безперервним потоком в машину МПО-50, яка виділяє з вороху крупні і частково легкі домішки. Відходи самопливом надходять у бункер 11, а попередньо очищене зерно – в бункер 10 і далі в розподільник 24, який розподіляє зерно на два потоки. Перший потік надходить у норію 12 очисного відділення, другий – у норію 6 і завантажується через розподільник 5 в один із бункерів 4 для тимчасового зберігання. При тимчасовій зупинці очисного відділення на технічне обслуговування або ремонт увесь зерновий потік спрямовується в бункери 4. Коли підвезення зерна від комбайнів припиняється (вночі, під час дощу), зерно з бункерів 4 подають транспортером 3 в норію 12 очисного відділення.

В очисному відділенні норія 12 подає зерно в машину ЗВС-20А (14), в аспіраційних каналах і на решетах якої від зерна відокрем- юються легкі, великі та дрібні домішки. Робота і будова машини ЗВС-20А такі, як машини ОВС-25.

Після первинного очищення зерно може бути подане у двох напрямках. При відсутності в зерні довгих і коротких домішок його подають у норію 16 і через розподільник 17 і 18 завантажують у бункер 22 чистого зерна. При наявності вказаних домішок зерно з розподільника 17 спрямовують у розподільник 19, розділяють на два потоки і завантажують у блоки трієрів 20 і 21. Очищене зерно після трієрів надходить у бункер 22, а відходи – в бункер 23. Матеріал із бункерів вивантажують у транспортні засоби і відвозять за призначенням.

Продуктивність агрегату – 25 т/год, а відділення приймання і попередньої очистки – 50 т/год.

Комплекс КЗС-25Ш має два відділення: агрегат ЗАВ-25 і сушильне відділення, яке включає шахтну сушарку С3Ш-16А, норії, комплект розподільника і зернопровідних труб.

Продуктивність сушильного відділення визначають сушаркою і вона становить при сушінні продовольчої пшениці 20 т/год.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 7387. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Билет №7 (1 вопрос) Язык как средство общения и форма существования национальной культуры. Русский литературный язык как нормированная и обработанная форма общенародного языка Важнейшая функция языка - коммуникативная функция, т.е. функция общения Язык представлен в двух своих разновидностях...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия