Студопедия — Слов’яни на території України. Анти. Господарство та суспільний лад. Релігійний світогляд
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Слов’яни на території України. Анти. Господарство та суспільний лад. Релігійний світогляд






Слов’яни з найдавніших часів жили на території Європи й були відомі під назвою венеди. У І-ІІ ст. венеди розселилися між річками Одра та Дніпро і біля Карпат. У ІV ст. із венедів вирізнилися дві групи слов’янського населення - склавини (предки західних і південних слов’ян) і анти (предки східних слов’ян).

Початком слов’янського розселення стала епоха зарубінецької культури. Її стоянки в кінці ХІХ ст. вивчав український археолог В. Хвойка. Знайшов він ранньослов’янські поселення в с. Зарубинці на Черкащині. Тому цю культуру ІІ ст. до н.е. – ІІ ст. н.е. називають зарубницькою.

Слов’яни рухались від верхів’їв Вісли на південь, в Подніпров’я, і на північ, у верхів’я Дніпра, Десни і Оки. А в період готських війн, на південь, до Дунаю і в степове Причорномор’я, на північний схід – на дніпровське Лівобережжя. Причинами міграції вважається демографічний вибух і вичерпаність фонду вільних земель.

Черняхівська культура: Східноєвропейський лісостеп (Подніпров’я, Південне Побужжя, Подністров’я). Поселення розташовані на сонячних схилах невеликих рік, чи балок, у зручних для землеробства місцях, біля води S = 1-20 га. Будівлі як наземні, так і земляні, з дерев’яними стінами, часто плетеними і обмазаними глиною. (S = 20-50 м2). Розповсюджені господарські комплекси, які складаються з житла, господарських приміщень і хлівів для худоби. Серед виробничих споруд добре відомі залізоплавильні горни і печі для випалювання гончарних виробів, ювелірні і склоробні майстерні, приміщення для помелу зерна тощо.

Обрядом поховання на могильниках черняхівської культури є трупоспалення на стороні з похованнями залишків кремації в урнах чи ямах без наземних ознак. Поховання супроводжується однією чи декількома посудинами з залишками їжі, металевими деталями одягу, прикрас тощо. До пам’ятників черняхівської культури відносяться скарби римських монет, яких виявлено біля 150 (Додаток 2, 3).

Перші писемні відомості про слов’ян відносяться до І-ІІ ст н.е. Їх згадують у своїх роботах римські історики Тацит, Птолемей, Пліній, називаючи венедами. Потім, у VI ст. готський єпископ Іордан виокремлює 3 групи словянських племен - венеди, анти, склавіни. Анти жили у Подніпров’ї.

Візантійські автори ІV ст. змальовують антів як суспільство, економічною основою якого були землеробство і тваринництво.

Маврикій Стратег свідчить: «у них велика кількість худоби і земних плодів, які лежать купами, особливо проса і пшениці».

У період розвитку Черняхівської культури, ремесла виокремлюються у самостійну галузь виробництва, що ознаменувало початок другого великого суспільного поділу праці. В цей час були розповсюджені металургія і гончарна справа.

Розвивається також експорт та імпорт товарів.

Ø Формою соціальної організації слов’ян були сім’ї, об’єднані в територіальну общину;

Ø джерелом приватної власності у антів була праця залежного населення (рабів, військовополонених);

Ø слов’яни мали певний зв’язок з Римською імперією, результатом чого були, великі ремісничі центри, розвиток торгівлі з грошовим обігом. Особливо посилились зв’язки Риму з народами Східної Європи за імператора Марка Траяна (98-117 рр. н.е.). Імперія стала безпосередньою сусідкою слов’янських земель після підкорення Дакії, внаслідок чого різко зріс приток римського срібла, була запозичена римська міра сипучих тіл - квадрантал («чверть»). У цей період у слов’ян було винайдено гончарне коло, домниці для варки заліза, круглі жорна.

Є версії, що у слов’ян вже була державність. На користь цього свідчить багатство слов’янської знаті, яке формується завдяки експортному землеробству, поява «огнищ» - великих будинків для челяді, а також початок дружинних походів далеко за межі рідної землі.

У V-VІІ ст. відбулося Велике розселення слов’ян із межиріччя Дніпра й Дністра по території Європи: на заході слов’яни досягли р. Лаби та узбережжя Балтійського моря, на південному заході - р. Дунаю і Балканського півострова, на півночному сході - р. Десни, Оки та Західної Двини. Розселення слов’янських племен збіглося в часі з Великим переселенням народів, за якого слов’яни брали участь у боротьбі з германськими племенами готів (ІІІ—ІV ст. н.е.), тюркськими племенами гунів. (ІV - V ст. н.е.) і аварів (ІV -V ІІ ст. н.е.). В результаті розселення слов’ян склалося 3 гілки слов’ян – західні, південні і східні)







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 730. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.016 сек.) русская версия | украинская версия