Студопедия — Класифікація
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Класифікація






 

За конструкцією

Конструктивно планшетні комп'ютери діляться на дві великі категорії: перша — власне планшети, тобто корпуси невеликої товщини, в які вмонтовані сенсорні дисплеї; друга — клавіатурні планшетники або «трансформери», що є повноцінними клавіатурними ноутбуками, в яких дисплей може повертатися і закривати собою клавіатуру.

Власне планшети набагато легші за комп'ютери другої категорії, і таким чином розраховані на постійне носіння в одній руці і рукописне введення даних. «Трансформери» — важчі вироби, проте до їх безперечних переваг належить можливість роботи як в «планшетному» режимі, так і в режимі звичайного ноутбука, хоча до планшетів (зокрема iPad) теж можна підключити переносну клавіатуру.

За принципом роботи

Електромагнітний принцип роботи планшета.

Дозволяє роботу з планшетом тільки за допомогою спеціального стилуса. Плюси такого підходу у великій точності розпізнавання тексту, точності визначення сили натиснення, а також відсутність реакції на випадкові натиснення кистю руки або пальцями при письмі. Як правило, використовується технологія компанії Wacom.

Сенсорний принцип роботи планшета. Найбільш численний клас планшетів, зокрема виробництва Apple. Перевагою такого типу є більша зручність керування інтерфейсом. Крім того, цей підхід дозволяє робити інтерфейси, спеціально влаштовані для управління пальцями, у тому числі і з розпізнаванням множинних дотиків і жестів. До цього класу відносяться UMPC. Мінуси в меншій точності, гіршій якості розпізнавання письма, негативному впливі планшета на якість і яскравість екрану, а також в можливості випадкових натиснень при письмі.

Технічні характеристики

 

Технічна конфігурація більшості сучасних планшетних комп'ютерів досить різноманітна: зазвичай вони побудовані на основі платформи Intel Centrino, що забезпечує краще поєднання продуктивності і тривалості автономної роботи. Трапляються також і моделі на базі процесора Transmeta Crusoe, але так історично склалося, що вони більше поширені в Японії, та й швидкодії вони серйозно поступаються «планшетникам» на основі технології Centrino. У типовому планшетному комп'ютері використовується процесор Pentium M з низьким і наднизьким енергоспоживанням і тактовою частотою від 1 до 1,8 Ггц, оперативна пам'ять об'ємом 256–512 Мбайт, вінчестер на 30-80 Гбайт.

Габарити присторою залежать в перешу чергу від розміру екрана. Найбільшого поширення набули моделі з дисплеями діагоналлю 10,4 — 12,1 дюйма з-за своєї легкості, компактності і найкращої пристосованості до роботи «в похідних умовах». На любителів мініатюрних пристроїв розраховані «планшетники» з 8,9-дюймовими дисплеями. Існують і моделі з 14-дюймовими дисплеями, проте це, скоріше, не Tablet РС, а ноутбуки з функціональністю планшетних комп'ютерів: порівняно великі габарити і маса роблять їх не дуже придатними для постійної роботи на вазі.

Приклади планшетних ноутбуків та планшетів: Acer і Toshiba, Motion Computing/Gateway Computers, Fujitsu, а також HP-Compaq.

 

Розпізнавання тексту

 

Основна перевага «планшетників» полягає в можливості рукописного введення і редагування даних. Не зважаючи на те, що операційна система Windows XP Tablet РС надає широкі можливості рукописного введення для англомовних і інших користувачів, що застосовують латинку, покупці з рідним кирилічним письмом можуть зіткнутися з відсутністю підтримки кирилічного введення в цій ОС. Microsoft надає можливість локалізації інтерфейсу, проте програми розпізнавання кирилічного листа випускають тільки сторонні розробники, якість роботи яких поступається тій, до якої звикли латинські користувачі.

 

Планшетні ПК порівняно з ноутбуками

 

Переваги

Планшетний ПК набагато «людяніший» — з ним можна стояти або ходити, тримаючи його в одній руці. Другою рукою можна вводити текст або клацати по посиланнями при веб-серфінгу. З нього зручно читати електронні книги, використовуючи вертикальну орієнтацію екрану.

Лежачи на столі, складений планшетний ПК дозволяє працювати, не перериваючи при цьому лінії погляду (наприклад, на діловій зустрічі)

 

Недоліки

Планшетний ноутбук приблизно на 300 дол. дорожчий за звичайний ноутбук з тими ж характеристиками, хоча очікується, що ця різниця повинна з часом зменшитися до 75 дол.

Кріплення екрану планшетного ноутбука менш надійне, оскільки екран тримається на одній петлі, що обертається, — на відміну від звичайного ноутбука, екран якого тримається на двох петлях.

Екран планшетного ПК поки обмежений розміром в 14 дюймів. Крім того, спеціальне чутливе до натиснення покриття екрану знижує показники по кутах огляду і яскравості.

ГРАФІЧНИЙ ПЛАНШЕТ або ДІГІТА́ЙЗЕР (від англ. graphics tablet або graphics pad, drawing tablet, digitizing tablet, digitizer)— периферійний пристрій для вводу планшетного типу, призначений для введення інформації у цифровій формі. Графічний планшет складається з електронного планшета, на якому може бути прямокутне меню та курсор. Він має власну систему координат, і при переміщенні курсора по планшету, координати руху по його поверхні передаються в комп'ютер. Ці дані стають координатами точкового об'єкта або однією з точок або лінії або полігону. Розміри планшета варіюються від А6 до А0.

Дигитайзери потрібні не винятково для малювання, вони набагато зручніше будь-якої мишки й тачпада й у повсякденних роботах за комп'ютером. Зручність полягає завдяки природності, адже графічний планшет - це спеціальна дошка, по якій можна водити ручкою або просто пальцем, що набагато звичніше для більшості людей.

Графічні планшети (або цифровий планшет) також використовуються для збору даних або власноручного підпису. Цифровий планшет може бути використаним для зняття зображення з паперу, який прикріплений до поверхні. Таким чином Ви можете оцифрувати малюнок котрий прикріплений до поверхні планшета, водячи стилусом (цифровим пером) по контурах на малюнку.

Технічні вимоги, необхідні для коректної роботи засобу

Всі планшети вимагають драйверів. Драйвер контролює багато аспектів такі, як функції планшета, налаштування нахилу,чутливості та ін. Як правило в комплект входять такі програми як Adobe Photoshop Elements і Corel Painter. Деякі планшети поставляються з програмами розпізнавання рукописного тексту, сумісних з Windows і Mao OS.

Графічний планшет складається з плоскої поверхні, на якій користувач може "намалювати" або обмальовувати зображення, використовуючи стилус як інструмент малювання. В більшості планшетів зображення не з'являються на самому планшеті, а відображається на моніторі комп'ютера. Професійні планшети як наприклад CINTIQ являють собою монітор на котрому можна малювати за допомогою стилуса.

 

Розділи де доцільно використовувати даний засіб:

 

При виконанні практичних завдань на семінарах.

При здачі різних проектів.

При обробці фотографій чи малюванні.

При проведенні лекцій у якості прикладу.

На уроках з образотворчого мистецтва чи дизайну, це надзвичайно зручна річ, адже вчитель може продемонсторувати не лише фото зразків різних робіт, але і сам наочно покаже хід роботи.

Використання графічного планшету на семінарських заняттях студентам, що займаються комп'ютерною графікою, фотографією.

При виконанні практичних робіт.

Доцільне використання фотографами, дизайнерами, художниками або користувачами, чия професійна діяльність і захоплення пов'язані з роботою в програмах Photoshop, Painter, Illustrator і масою інших графічних і векторних додатків.

Графічний планшет незамінний в редагуванні фотографій, малюванні або живопису на основі фотографій, для веб-дизайну, при обробці відео, створенні та обробці 3D-моделей, звукозапису. Пером зручно обводити складний контур (волосся, очі, вії і т.д.) і ретушувати частини зображення, а зміна відтінків кольору і прозорості регулюється силою натискання на перо.

Любителям цифрової творчості, активним учасникам соціальних мереж, геймерам, а також просто шанувальникам сучасних технологій і комфортної роботи на комп'ютері. Користувачам, які за родом своєї діяльності, навчання і захоплень проводять за комп'ютером багато часу і зацікавлені в розвитку творчих здібностей, самовираженні, зручність роботи як в графічних, так і в офісних додатках.

Для цифрового малювання в графічних редакторах, а також програмах, що імітують малювання за допомогою різних інструментів і в різних техніках - гуаш, акварель, масло і т.д. Для редагування фото, створення фотоколажів, серфінгу в Інтернет, комп'ютерних ігор. Для малювання графіті на стінах у соціальних мережах. Для внесення рукописних поміток в документи. Для повсякденної роботи на комп'ютері за допомогою пера: при використанні пера не розвиваються хронічні захворювання кисті і зап'ястя - адже перо або ручка є природними інструментами для людини вже сотні років.

Переваги та недоліки використання даного засобу на уроках

 

Переваги

 

Є багатофунуціональним пристроєм.

Пристосований як до лівши так і до правши при використанні.

Може використовуватися в якості мишки.

Простота у використанні.

При наочному демонструванні матеріалу, учні краще засвоюють матеріал.

 

Недоліки

 

Якісний професійний графічний планшет дорого коштує.

Негативно впливає на зір.

Розрядження батареї.

 

Основні вимоги щодо використання даного засобу

 

Потрібно обов’язково звертати увагу на поради у інструкції щодо використання засобу дітьми чи людьми з обмеженими можливостями, а також треба приділити увагу правилам, які дозволяють запобігти обмеженню терміну використання засобу, та його додатків таких як: батарея або його аксесуари.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 414. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия