Студопедия — Революція 1905 - 1907 рр. Столипінська аграрна реформа
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Революція 1905 - 1907 рр. Столипінська аграрна реформа






 

Революція за своїм характером була буржуазно-демократичною. Її ос­новні вимоги:

- ліквідація поміщицького землеволодіння і наділення селян землею;

- повалення самодержавства і встановлення в країні конституційного ре­спубліканського ладу;

- надання народові політичних прав і демократичних свобод - свободи слова, друку, зборів і свободи совісті, встановлення 8-годинного робо­чого дня.

Рушійними силами революції були пролетаріат і селянство. Революція 1905-1907 рр. була селянською революцією: аграрно-селянське питання було основним соціально-економічним питанням революції. Лише до се­редини 1905 року в Україні відбулося близько 1300 селянських виступів.

Початком революції стали події 9 січня 1905 р. в Петербурзі -- “Кривава неділя”. Саме цього дня була розстріляна за наказом уряду 150-тисячна мирна ро­бітнича демонстрація, учасники якої прагнули передати цареві петицію про свої потреби. Звістка про загибель 1200 робітників і поранення 5 тис. осіб, що швидко облетіла країну, викликала хвилю обурення, кристалізувалася в загрозливе для ца­ризму “Геть самодержавство!” Лише у січні 1905 р. в Російській імперії вже страйкувало майже 440 тис. осіб. Держава вступала в добу революції.

У своєму розвитку перша російська революція пройшла кілька фаз (ета­пів), кожна з яких мала свої характерні риси та особливості.

 

I етап “Піднесення” (січень - жовтень 1905 р.):

- наростання масової боротьби, посилення її політичного характеру;

- політизація народних мас;

- активізація процесу самоорганізації суспільства (утворення політичних пар­тій, рад, профспілок тощо);

- поширення хвилі заворушень серед селян та армії;

- переплетення і взаємовплив робітничого, селянського та національно- визвольних рухів.

 

II етап “Кульмінація” (жовтень - грудень 1905 р.):

- коротка стабілізація в країні та певне розмежування політичних сил після публікації царського Маніфесту 17 жовтня;

- діалог та легальна взаємодія між опозицією і владними структурами;

- активне формування багатопартійної системи;

- посилення пропаганди та агітації крайньо лівих партій - більшовиків та есерів;

- організація лівими силами хвилі збройних повстань у грудні 1905 р. (повс­танськими центрами в Україні були Харків, Олександрівська, Катеринослав, Горлівка та ін.).

 

III фаза “Спад” (січень 1906 р. - червень 1907 р.):

- посилення репресій (каральні експедиції, арешти, обшуки тощо);

- помітне зменшення масштабів та інтенсивності робочих страйків і селянсь­ких виступів;

- перехід більшості політичних партій у підпілля;

- поширення серед революціонерів терористичних форм боротьби (1906-1907 рр.) у Російській імперії було вбито та поранено 97 тис. посадових осіб,

- спроби опозиції продовжити антифеодальну, антиімперську, антикапіталістичну боротьбу парламентськими методами у стінах Державної думи;

- перехід реакції у наступ.

 

Якісно новим явищем, специфічною особливістю суспільно-політичного життя під час революції стали взаємовплив та взаємопроникнення робітничого, се­лянського та національно-визвольних рухів, що значно посилювало антисамодержавний фронт і сприяло появі іншого нового явища - широкомасштабності народ­них виступів, основними параметрами якої були масовість, територіальна пошире­ність, тривалість, участь різних соціальних верств.

Повстання ж на броненосці ‘Потьомкін” (червень 1905 р.), збройні виступи у Севастополі під керівництвом П. Шмiдта (листопад 1905 р.), у Києві на чолі з Б. Жадановським (листопад 1905 р.) та в інших містах свідчили про поширення рево­люційних настроїв серед солдатів і матросів. Помітна нестабільність, нерішучість селянства та армії, які традиційно підтримували або, принаймні, лояльно ставилися до самодержавства, теж були новим суспільно-політичним чинником, який відіграв надзвичайно важливу роль у політичному розвитку подій.

Всеросійський політичний страйк ставав господарем країни. Він вийшов за межі професійні та місцеві й непомітно переріс у революцію. Завмирають нерви країни - залізниця. Економічне і промислове життя сходить нанівець, оскільки з 10 до 16 жовтня включно у страйку беруть участь всі залізниці Російської імперії. Страйкували й залізниці України. 10 і 11 жовтня застрайкували Харківська та Кате­ринославська залізниці, а 17-го -- станція Одеса, телеграф у Харкові тощо.

Але страйк не обмежується подіями на залізницях. Він досягає загальноросійських масштабів, охопивши всю територію України. Усюди згасаєпромис­лове і торгівельне життя. Закриваються установи освіти і культури. До проле­тарського страйку приєднуються інтелігентські союзи. Присяжні засідателі у багатьох випадках відмовляються судити, адвокати - захищати, лікарі - лікува­ти. Мирові судді закривають камери в’язниць. Ненависть людей до царату вилилась у народній пісні:

 

«О Боже! Коль ти єси,

Всех царей грязь меси,

Кинь под престол! Кинь под престол!

Сашеньку, Машеньку, Мишеньку, Костеньку

И Николашеньку на кол посади!»

 

Революційну хвилю жовтня 1905 р. царизму не вдалося приборкати сило­міць і він змушений був піти на поступки. Наслідком, широкомасштабного жо­втневого політичного страйку стало підписання Миколою ІІ 17 жовтня Маніфесту, в якому народові обіцяли цивільні свободи, декларувалося скликання ро­сійського парламенту - законодавчої Державної думи із залученням до виборів всіх верств населення. Цей документ мав надзвичайно важливі наслідки:

По-перше, він істотно розширив межі легальної політичної і культурної діяльності, помітно її пожвавив і урізноманітнив. У 1905 р. в Лубнах з’являється перша у Російській імперії україномовна га­зета “Землероб”. Незабаром газети українською мовою почали виходити у Кате­ринославі, Одесі, Полтаві, Харкові та інших містах. Засновуються перші українсь­кі суспільно-політичні журнали - “Дзвін”, “Український дім”, “Рідний край”, “По­сів”, “Село” тощо. Усього впродовж 1905-1907 рр. виходило 24 україномовних видання. Почали створюватися українські національні клуби, у Києві було засно­вано Українське наукове товариство (УНТ). У багатьох містах виникають осеред­ки культурно-освітньої організації “Просвіта”. Концентруючи у своїх рядах цвіт української еліти (М. Коцюбинський, Б. Грінченко, П. Мирний, Д. Яворницький та ін.), ці об’єднання вели активну культурну роботу - засновували бібліотеки, проводили вечори, видавали українською мовою літературу.

По-друге, новий імпульс отримав процес утворення партій, рад, профспі­лок та інших громадських організацій. Під час революції зростає чисельність партії російських есерів, більшовицької та меншовицької фракції РСДРП. У 1905 р. з частини Революційної української пар­тії (РУП), що перейшла на марксистську платформу, виділяється Українська соціал- демократична робітнича партія (УСДРП); у 1907 р. на основі гуртків есерів, виникає Українська партія соціалістів-революціонерів (УПСР).

Слабкість і незрілість парламентської форми правління, з одного боку, та необхідність консолідації опозиційних сил - з іншого, зумовили появу нової альтернативної моделі організації влади - Ради робітничих депутатів.

Свідченням активної масової самоорганізації суспільства стало утворення профспілок. Однією з перших стала профспілка залізничників Південно-Західної залізниці. Загалом, під час революції з'явилося майже 80 професійних об'єднань.

За роки революції розгортається і кооперативний рух. Так, якщо у Київсь­кій губернії у 1904 р. було лише 3 кооперативи, то у 1907 р. - вже 193. Анало­гічні процеси відбувалися і в інших регіонах України. Грудневе збройне повс­тання 1905 р. в Москві, Горлівці, Луганську та інших містах було придушене царизмом з великою жорстокістю. Весь 1906 р. царизм безжалісно мстився рево­люціонерам. Дійсно, уряд залив пожежу повстання морем пролетарської крові. Лише з 9 січня 1905 р. до 27 квітня 1906 р. включно царський уряд стратив понад 14000 осіб, засудив до страти понад 1000 осіб, покалічив 20000, заарештував, ув'я­знив і заслав - 70000 осіб.

Проте, перейти до рішучого наступу на завоювання революції царизм ще не міг.Поряд з терором i репересiями проти революционерiв уряд продовжував полiтику балансування, часткових поступок i обiцянок. У квiтнi 1906 р. була скликана І Державна Дума. Вибори у Думу відбувалися на основі антидемокра­тичного виборчого закону, опублікованого ще в грудні 1905 р. Три чверті робі­тників були позбавлені виборчих прав. Дума мала не законодавчий, а погоджу­вальний характер. У ній була створена Українська думська громада (УДГ), яка складалася з 45 депутатів від усіх 102 обраних від України. Її головою став ад­вокат і громадський діяч Ілля Шраг. Політичною платформою УДГ була боро­тьба за автономію України. Після розпуску І Думи у новій II Думі УДГ налічу­вала вже 47 осіб. Проте, 3 червня 1907 р. внаслідок державного перевороту II Дума була розпущена. Ця подія ознаменувала собою поразку революції і поча­ток реакції.

Результати революції:

 

- буржуазно-демократичні зміни:Миколою ІІ був підписаний Маніфест 17 жовтня 1905 р., який дарував політичні пра­ва і свободи громадянам Росії. Це, в свою чергу, посприяло створенню нових політичних партій (в основному буржуазного спрямування), активізації національно- визвольної боротьби у національних околицях Російської імперії, у тому числі й в Україні;

- скликання Державної Думи, формування буржуазно-демократичних відносин, основи яких були закладені ще в реформах 1861 - 1874 рр., але не були доведені до кінця;

- поразка робітничого класу, прагнення більшовиків створити масову політичну організацію (партію), здатну прийти до влади; спроби укласти союз з армією і селянством;

- посилення реакції з боку уряду (1907-1912 рр.), проведення Столипiнської аграрної реформи (1906-1911 рр.).

Головні причини поразки революції полягали у недостатній міцності союзу демократичних сил країни, зокрема робітничого класу і селянства; розколі у соці­ал-демократичному русі. Якщо більшовики вимагали рішучого повалення цариз­му, то меншовики наполягали на рефрмах у межах існуючого буржуазного ладу. Більша частина армії ще не підтримувала боротьбу народу і придушила його ре­волюційний виступ.

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 1199. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типовые примеры и методы их решения. Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно Пример 2.5.1. На вклад начисляются сложные проценты: а) ежегодно; б) ежеквартально; в) ежемесячно. Какова должна быть годовая номинальная процентная ставка...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия